OK, tak ja si tam teda prvni hodim ty XP. Ale jak mam rozdelit disk (mam XP nainstalovat na cely disk, nebo to rozdelit uz pri jejich instalaci) ? Pul na pul ? Kolik se tam dela oddilu a jak velkych ?
Potreboval bych aby tam meli oba systemy dost mista (mam predstavu, ze na XP budu moct pracovat i s vetsimi soubory [hry, video, veci do mobilu] a v Ubuntu chci zase stahovat z netu - z XP to neni zrovna bezpecne
)
Pls napiste mi to klidne jako pro bl*ecka - v tomto ohledu jsem naprosta lama. 
Prikladam jak je muj disk rozdelen ted - Ubuntu je na celem disku.
Zařízení Adresar Typ Kapacita
/dev/mapper/Gabriel-root ....... /.......ext3 ....... 106GiB
/dev/sda1........................../boot....ext3.........235,5MiB
gvfs-fuse-daemon........./home/martin/.gvsf.......fuse.gvfs-fuse-daemon............106GiB
Je to vypis ze "Sledovani systemu"
Diky za pomoc
MG
Ja by som postupoval asi takto (zda sa mi to byt jednoduchsie):
0. Zacal by som cistym/prazdnym diskom
1. Pre WinXP (iba system+programy, ktore sa musia instalovat) by som vytvoril primarnu particiu cca 20GB na zaciatku disku (neviem, ake vsetky programy vyuzivas, pripadne si to treba prepocitat a nechat tam rezervu na swapovaci subor, pripadne hibernaciu - odvija sa od velkosti RAM).
2. Po instalacii WinXP+oziveni zariadeni by som ostatok nechal oznacit ako rozsireny oddiel
3. Vytvoril by som tam logicku jednotku pre data pre Win (hry, obrazky, videa, ...), takych cca 40GB a suborovym systemom NTFS (Ubuntu vie s tymito suborovymi systemami pracovat)
- vrele odporucam si zlozku MojeDokumenty premiestnit na datovy oddiel pre WinXP a na pracovnej ploche si drzat iba data, ktore sa pri pripadnom nestasti daju ozeliet
4. Nasledne by som instaloval Ubuntu tak, ze vsetko by som nechal na 15-20GB particii (suborovy system ext3), okrem uzivatelsky dat
5. Hned pri instalacii by som vytvoril teda este particiu na data pre Ubuntu, ktoru by som nechal mountnut ako "/home", velkost, ked pises, ze budes chciet stahovat, tak cca 19GB (suborovy system tiez ext3)
6. Tiez v priebehu instalacie by som vytvoril oddiel pre swap o velkosti cca 1GB (nemam hibernaciu pod Ubuntu ozivenu, neviem, ci ma zmysel priradzovat viac diskoveho priestoru pre swap)
7. Po instalacii si GRUB sam zisti, ze tam Ubuntu nie je sam a urobi potrebne zmeny, takze po starte NTB budes mat moznost si vybrat, co chces spustit.
V pripade poskodenia WinXP sa reinstalacia bude diat asi tak, ze formatnes systemovy disk WinXP a na novo ho nainstalujes (predpokladam, ze dolezite data budes mat v datovom oddiely). Po tom samozrejme treba reinstalovat GRUB, kedze Win vseobecne je sobec (velmi sa s inymi OS nema v laske).
To iste plati aj pri reinstalacii Ubuntu, upozornujem len si dat pozor pri rozdelovani disku!!! (treba dodrzat mountovacie body + treba vytvorit uzivatelske ucty, ktore tam uz pred tym boli)
Tot moje poznatky

.