Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Dodatečná instalace Ubuntu do notebooku s OS  (Přečteno 3957 krát)

brumla.cz

• Aktivní člen
  • *
  • Skill: Shit_happens
Dodatečná instalace Ubuntu do notebooku s OS
« kdy: 13 Září 2008, 10:02:57 »
ahoj,
včera jsme řešili notebooky a borec, co si chce v nejbližší době kupovat ntb taky, tvrdí, že když je v notebooku předinstalovaná Vista, tak není dost dobře možné tam "doinstalovat" Ubuntu na dual boot a to proto, že by se musely editovat partitiony a tím bych je musel všechny zformátovat, čímž bych prakticky přišel o Vistu...

nevím, jestli jsem to nereprodukoval zmateně, asi jo...  :-[

každopádně, je to pravda?!!!
Udělejmě ze středy den za lepší systém! Ubuntu, Ubuntu! Do toho, Češi!
Registered Linux User #475372! | Asus P43E (Core i3, 4GB, Ubuntu 14.04 + Virtualbox W8.1)

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Re: Dodatečná instalace Ubuntu do notebooku s OS
« Odpověď #1 kdy: 13 Září 2008, 10:08:46 »
Samozřejmě, že to NENÍ pravda!Tisíce lidí mají dualboot Linux+Windows a většina jich instalovala Linux na PC s již nainstalovanými Windows a nikdo z nich nemusel nic mazat.

Stačí ZMENŠIT oddíl s Windows a na uvolněném místě vytvořit nové místo pro Ubuntu...

Doporučuji si přečíst -- http://wiki.ubuntu.cz/Pr%C5%AFvodce%20instalac%C3%AD

mk33

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 13 Září 2008, 10:12:48 »
Co použít nějaký program jako Partition Magic a vytvořit nové oddíly na swap a linux. O oddíl s Vistami nepřijdeš jen se zmenší jeho kapacita a pak by neměl být problém při instalaci Ubuntu do MBR oddílu disku nainstalovat grub.
začínám tak trpělivost a pevné nervy :-) since  21. Listopad 2006
-------------------------------------------------------------------------
|Aopen MX4SGI-4DN2|P4 2,8GHz HT|2x512MB RAM|ATI 9550|Linux Mint 9 Isadora|  |Asus P4B533|P4 1,8GHz|3x256 MB RAM|ATI 7500|Ubuntu 7.04|  |IBM Thinkpad T40p|Ubuntu 9.04|  |Lenovo Thinkpad T61|Linux Mint 9 Isadora|Lenovo Thinkpad T410|Linux Mint 13

Prsatá blondýna

• Závislák
  • Stále se učím...
    • Osobní portfolio
« Odpověď #3 kdy: 13 Září 2008, 17:37:18 »

by se musely editovat partitiony a tím bych je musel všechny zformátovat, čímž bych prakticky přišel o Vistu...

a to je nejaky problem ze clovek prijde o Vistu ? to je jako kdyz prijdes o rymu :)
AMD Phenom X4 9500, 2GB DDR2 800MHz RAM(GEIL), 200GB SATA (Seagate), nVidia 8600GT (ASUS), MSI K9A2CF-F MB -  Ubuntu 10.04 Lízací Lopata
ASUS EEE 901 - Ubuntu 10.04 Lízací Lopata
Vodafone 845 s Androidem 2.3  Nepoužívejte Windows ! Je nebezpečný, nepoužitelný, nestabilní a možná i něco víc, ale to M$ zatím tají ... Uznávám 2 bohy : sebe a google

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 13 Září 2008, 17:46:31 »
Tak tak již delší dobu existují nástroje na měnění velikosti partions bez nutnosti formátování.

PS: samozřejmě, ale že se jedná o zásah na disku a je dobré provádět zálohu dat (třeba když by "blikli" s proudem). Na druhou stranu od Windows by jste měl mít instalační CD, kdyby něco ;)
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

brumla.cz

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 14 Září 2008, 14:39:11 »
a to je nejaky problem ze clovek prijde o Vistu ? to je jako kdyz prijdes o rymu :)

no nevím, jak vy, ale když už teda za ten sytém zaplatím, tak se mi ho nechce hned vyhazovat... i když majoritně samozřejmě plánuju používat Ubuntu...

Jinak jsem rád, že jste mě z téhle hrůzy vyvedli! Já mu taky tvrdil, že pomocí například gParted zmenším partition s Vistou a v pohodě nainstaluju Ubuntu... jsem rád, že to tak opravdu je...

a článek na Wiki s instalací jsem četl, dokonce několikrát...  ;)

chápu, že se vám tato otázka, možná celé toto vlákno, může zdát zbytečné, ale zas na druhou stranu, co si budeme povídat, u M$oftu je možný všechno, že?  :D
« Poslední změna: 14 Září 2008, 14:41:10 od qUAKER »
Registered Linux User #475372! | Asus P43E (Core i3, 4GB, Ubuntu 14.04 + Virtualbox W8.1)

JohnyN

• Host
« Odpověď #6 kdy: 14 Září 2008, 15:23:06 »
Hehe, keby to bola pravda, tak Vistu na laptope nemám  :D
Nedávno som kúpil laptop (v podpise) a tiež som sa obával, že tam bude iba jeden oddiel/partícia s Vistou. Ono to tak vlastne aj bolo, ale chlapci z Fujitsu do inštalačky pridali jednu úpravu.. pred spustením nainštalovanej Visty je ešte možné zmenšiť partíciu Visty a vytvoriť ďalšiu, z kt. si už urobíte koľko chcete. Vista na rozdeľovanie disku používa svoj softvér, ktorý už konečne dokáže rozdelovať partície bez straty dát.
Takže sa netreba báť.. skôr môže byť problém s kompatibilitou, takže treba vybrať dobrý model, príp. nájsť niekoho, kto ten ktorý NB používa s Ubuntu alebo aspoň s GNU/Linuxom.
Pekný deň

PS: Vista už nepoužíva boot.ini na C disku ako doposiaľ, takže bootovať cez NTLDR už nie je také jednoduché. Na druhej strane pri bootovaní Visty cez GRUB na Vistu už nenainštalujete SP1, pretože Vista nájde "škodlivý" softvér, ktorý pozmenil systém a podozrieva vás z pirátstva.. Iba pri Viste Enterprise a Ultimate!
http://apcmag.com/vista_sp1_wont_install_on_dualboot_systems_microsoft.htm

Inak chlapci z Redmondu odôvodňujú zrušenie boot.ini takto:
Citace
V tejto verzii systému Windows je súbor boot.ini nahradený spúšťacími konfiguračnými údajmi (BCD - Boot Configuration Data). Tento súbor je pružnejší ako súbor boot.ini a môže sa používať v počítačových platformách, ktoré na spustenie počítača používajú iné prostriedky, než systém BIOS (basic input/output system).

Takže jednoducho povedané Neslobodno používať iný OS ako Vista  :D.
Aj to však dá jednuducho vyriešiť softvérom EasyBCD, ktorý nájde GRUB Linuxu a jeho odkaz umiestni do boot managera Visty. Prip. je možne použiť akýsi nástroj príkazového riadka Bcdedit, ale ten som neskúšal.
« Poslední změna: 14 Září 2008, 16:33:31 od Ján Nosko »

Pepe999

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 14 Září 2008, 16:28:23 »
Urcite nejde nainstalovat na Vistu pri dualbootu(Grub) SP1?? Mno, nevim, ale ja si ten Servis Pack1 na Vistu uz nainstalil a zadne problemy mi to nedelalo. Mam dojem, ze jsem tam sice musel restartovat vicekrat, nez bylo obvykle, z toho jeden restart se provedl behem bootovani, ale funguje to. Mam verzi Home Premium a bootuju tam jenom kvuli uprave titulku k filmum a aby se mi to aktualizovalo, tak 2x do mesice.. :)

JohnyN

• Host
« Odpověď #8 kdy: 14 Září 2008, 16:32:05 »
Urcite nejde nainstalovat na Vistu pri dualbootu(Grub) SP1?? Mno, nevim, ale ja si ten Servis Pack1 na Vistu uz nainstalil a zadne problemy mi to nedelalo. Mam dojem, ze jsem tam sice musel restartovat vicekrat, nez bylo obvykle, z toho jeden restart se provedl behem bootovani, ale funguje to. Mam verzi Home Premium a bootuju tam jenom kvuli uprave titulku k filmum a aby se mi to aktualizovalo, tak 2x do mesice.. :)

Osobne som to neskúšal, ale práve kvôli tomu som hľadal riešenie ako použiť NTLDR loader.
Pardon, zdá sa, že sa to deje iba pri Viste Enterprise a Ulitmate. Opravujem svoj predchádzajúci post.

Pepe999

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #9 kdy: 14 Září 2008, 17:14:12 »

Osobne som to neskúšal, ale práve kvôli tomu som hľadal riešenie ako použiť NTLDR loader.
Pardon, zdá sa, že sa to deje iba pri Viste Enterprise a Ulitmate. Opravujem svoj predchádzajúci post.
Kdybych mel Ultimate, nebo Enterprise, tak bych smazal pred aktualizaci Grub(fixmbr), upgradoval na SP1 a posleze obnovil Grub. Pak by to melo opet fungovat normalne, protoze by se normalne upgradoval i NTLDR loader, kterej se pote opet muze s klidem prepsat Grubem.... :)

brumla.cz

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 15 Září 2008, 13:53:15 »
Hergot, jak to tak čtu, tak to dopadne asi tak, že si domů přinesu ntb, párkrát to zkusím, celý se to zničí a pak tady založím nový téma a budu doufat, že mi opět poradíte...  :D
čekejte to tak za jeden až dva týdny...  ;D

filip102

• Aktivní člen
  • *
  • F.I.L.I.P. 102 : Fašistický Inkvizitor na Likvidac
« Odpověď #11 kdy: 15 Září 2008, 14:50:04 »
O čom sakra točíš?  ::)

Ak ti Vista nezabere celé HDD tak proste nacpi CD linuxu, bootni, trochu (alebo trochu totálne dosť) Viste ukradni, sprav Spaw a Systém particiu, a inštaluj.. ja neviem kde je sakra problém.
01001010 01101111 01101010 00101100 00100000 01100001 01101100 01100101 00100000 01110011 01101111 01101101 00100000 01110000 01100101 01101011 01101110 11111101 00100000 00111010 00101001 00101110 00001101 00001010

JohnyN

• Host
« Odpověď #12 kdy: 15 Září 2008, 16:24:14 »
Hergot, jak to tak čtu, tak to dopadne asi tak, že si domů přinesu ntb, párkrát to zkusím, celý se to zničí a pak tady založím nový téma a budu doufat, že mi opět poradíte...  :D
čekejte to tak za jeden až dva týdny...  ;D

Ak nebudete mať Vistu Enterprise alebo Ultimate, môžete nechať Ubuntu, aby premazalo windowsácky zavádzač. Vista pôjde, aj by nemal byť problém nainštalovať SP1. Ospravedlňujem za menší hoax, nevedel som, že SP1 sa nedá nainštalovať iba do Visty Enterprise a Ultimate bootovaných cez GRUB.

Takže, nemáte sa čoho báť, môžete to jednoducho iba nainštalovať ako radí filip102.

inuendo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 16 Září 2008, 22:03:09 »
ahoj,přidám zkušenost
..mám wistu home premium na ntb DELL,ubuntu šlo nainstalovat bez problému,akorát při dělení disku "ručně" mi to hlásilo chybu a při dělení "s průvodcem"zas nechalo na win.oddíle jen pár Mega navíc,takže aby mi ve win.zůstalo trochu víc místa tak jsem tam nahrál pár DVD(které jsem po instalaci ubuntu smazal).Jediný problém bylo wifi,ale ovladače jsem stáh přímo od výrobce-po radě zde na fóru.No a wisty fungujou bez problému a bohužel i líp,než ubuntu  >:(

brumla.cz

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: 17 Září 2008, 12:28:52 »
O čom sakra točíš?  ::)

Ak ti Vista nezabere celé HDD tak proste nacpi CD linuxu, bootni, trochu (alebo trochu totálne dosť) Viste ukradni, sprav Spaw a Systém particiu, a inštaluj.. ja neviem kde je sakra problém.

takhle jsem to udělat chtěl, ale prostě po přečtení těch příspěvků jsem nabyl dojmu, že to nemůžu zvládnout...  ;)

no prostě nějak to dopadne...  :D

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.