Hehe, keby to bola pravda, tak Vistu na laptope nemám

Nedávno som kúpil laptop (v podpise) a tiež som sa obával, že tam bude iba jeden oddiel/partícia s Vistou. Ono to tak vlastne aj bolo, ale chlapci z Fujitsu do inštalačky pridali jednu úpravu.. pred spustením nainštalovanej Visty je ešte možné zmenšiť partíciu Visty a vytvoriť ďalšiu, z kt. si už urobíte koľko chcete. Vista na rozdeľovanie disku používa svoj softvér, ktorý už konečne dokáže rozdelovať partície bez straty dát.
Takže sa netreba báť.. skôr môže byť problém s kompatibilitou, takže treba vybrať dobrý model, príp. nájsť niekoho, kto ten ktorý NB používa s Ubuntu alebo aspoň s GNU/Linuxom.
Pekný deň
PS: Vista už nepoužíva boot.ini na C disku ako doposiaľ, takže bootovať cez NTLDR už nie je také jednoduché.
Na druhej strane pri bootovaní Visty cez GRUB na Vistu už nenainštalujete SP1, pretože Vista nájde "škodlivý" softvér, ktorý pozmenil systém a podozrieva vás z pirátstva.. Iba pri Viste Enterprise a Ultimate!
http://apcmag.com/vista_sp1_wont_install_on_dualboot_systems_microsoft.htmInak chlapci z Redmondu
odôvodňujú zrušenie boot.ini takto:
V tejto verzii systému Windows je súbor boot.ini nahradený spúšťacími konfiguračnými údajmi (BCD - Boot Configuration Data). Tento súbor je pružnejší ako súbor boot.ini a môže sa používať v počítačových platformách, ktoré na spustenie počítača používajú iné prostriedky, než systém BIOS (basic input/output system).
Takže jednoducho povedané
Neslobodno používať iný OS ako Vista 
.
Aj to však dá jednuducho vyriešiť softvérom EasyBCD, ktorý nájde GRUB Linuxu a jeho odkaz umiestni do boot managera Visty. Prip. je možne použiť akýsi nástroj príkazového riadka Bcdedit, ale ten som neskúšal.