Zdravim.
Me prvni pocity z instalace jsou dosti smisene. K instalaci jsem pouzil PC (Intel x86) alternate install CD (nekolik obrazu a medii), cisty HDD pri kazde z instalaci bez part. .
HW: NTB IBM ThinkPad T22, HDD 30GB, RAM 2 x 128MB
1 pokus: Instalace v standartnim textovem modu s pouzitim expertniho rezimu, volba jazyka resp. prostredi ceskeho; ... ; nabidka vytvoreni uzivalelu - nabidnuto vytvoreni uctu root pro spravu, ale pri volbe pokracovani a zadani hesla se objevil najednou text, ze pro beznou praci je vhodne vytvorit uzivatele s pravy user z duvodu bezpecnosti a atd. a pro spravu vyuzivat prihlaseni root. Tak jsem jej vytvoril a doufal, ze heslo pro root budu moci zadat pozdeji, ale kdyz jsem si precetl, ze:
Ubuntu používá příkaz sudo pro přidělení administrátorských práv běžnému uživateli. Proto je tradiční UNIXový účet root vypnut (není možné se přihlásit jako root).
jsem se na jednu stranu uklidnil a na druhou podivil, proc mi instalace nabizi vytvoreni uctu root. Instalace dobehla bez moznosti vytvoreni vytvoreni uctu root, ale vzhledem k predchozimu citatu jsem si rekl, ze to asi bude v pohode.
Prvotni radost po prihlaseni a zbeznem projiti systemu vystridalo zklamani z nemoznosti spravy. Proste mi to nebralo heslo. Rekl jsem si, ze pri instalaci doslo k nejake chybe. Hledal jsem opet ve foru a podle rad jsem opet postahoval nekolik obrazu instalaci z ruznych zdroju a vypalil nejnizsi rychlosti (smazka Plextor a media TY resp. Plextor, Verbatim) a presel po smazani HDD k dalsi instalaci.
2 pokus: Nove medium s instalaci, stejny postup jako pri prvni instalaci, ale namisto ceskeho prostredi (ackoli jsem jej take volil) byl system v anglictine... to by ovsem tak nevadilo jako fakt, ze opet nebylo mozno spravovat system - chybove hlaseni po zadani hesla, ze zadane heslo je chybne
3 pokus: Opet stejny postup instalace jako v predchozich dvou instalacich... najednou slo vytvorit ucet root a zadat heslo, ale jaksi se vytratila moznost vytvoreni uctu uzivatele (ovsem to problem neni - od ceho je konzole a prikaz
adduser, ze

) . Prostredi napul ceske a napul anglicke. Chybove hlaseni po zadani hesla pri sprave (pod rootem to samozrejme neslo).
4 pokus: Stejne jako v predchozich trech pripadech. Nastaveni hesla pro root mozne, opet nemoznost vytvoreni uzivatele, ale prostredi je ve finale ceske. Vytvoreni uzivatele pod root v konzoli. Po prihlaseni uzivatele v grafickem rezimu opet pri sprave vyzva pro zadani hesla. Opet heslo odmitnuto.
Dle informece v tomto linku
http://wiki.ubuntu.cz/Root_sudo?highlight=%28sudo%29Všechny grafické konfigurační nástroje ve výchozím nastavení používají sudo. Takže když se vás Synaptic nebo podobný program ptá na heslo, žádá vaše uživatelské heslo, nikoliv heslo pro účet root. ... Prvně vytvořený uživatel je součástí skupiny admin, která může používat sudo. Všichni další uživatelé již součástí této skupiny nejsou. Všem uživatelům Ubuntu je doporučeno používat sudo, protože poskytuje zřejmé bezpečnostní výhody.
Tak ted nevim, jestli to plati i pro uzivatele vytvoreneho rootem v konzoli nebo jen pro uzivatele zalozeneho pri instalaci.
Ted me napada: ...kdyz je ucet root zakazan, pro se v konzoli pod nej prihlasim - jasne vytvoril jsem jej pri instalaci, ale kdyz ma byt zakazan, proc jde pri instalaci najednou vytvorit a jestli ma byt zakazan az tedy v systemu, proc se v konzoli jako root prihlasim???
Sice nejake drobne zkusenosti s linuxem mam, ale kazda distribuce je jaksi svym spusobem specificka.
Instalaci jsem provadel i na jinem NTB stejneho modelu... bohuzel v dusledku se stejnym vysledkem - nemoznosti spravy z duvodu chyboveho hlaseni o chybnem hesle

Prokousavam se timto
http://easylinux.info/wiki/Ubuntu_dapper_cz , forem a vubec infem na ubuntu.cz, ale zatim na nic neprichazim. Asi je to nejak pitomost z me strany, ale kde... kde...?
Za pomoc budu vdecny.
Dikes