Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: NM-Applet (a jiné): "is not allowed ... policies in the configuration"  (Přečteno 1948 krát)

Laethnes

• Host
Dobrý den,
omlouvám se za ten název tématu, ale nenapadl mě lepší...

Mám takový problém (který jsem si sám způsobil) a nechce se mi (resp. nemůžu, protože nemám přístup k wired internetu a bez něj nenainstaluju ovladače na WiFi) přeinstalovávat systém;
chtěl jsem si nainstalovat jeden prográmek (BF-Commander), který není v *.deb souboru (resp. jsem jej nenašel), tak jsem ho chtěl zkopírovat do /usr/local/, na což jsem neměl práva a z důvodů "do budoucna" jsem si je chtěl přidělit (místo kopírování přes sudo). Jenže jsem se překlepl a chmod dostal za parametr nejen /usr/local/, ale rovnou celý /usr/:
Kód: [Vybrat]
sudo chmod -R 777 /usr/Změnilo to vlastníka souboru, což způsobilo nefukčnost sudo a dalších, což se mě nakonec podařilo vyřešit (a nevím, který z řádků je zbytečný, ten poslední jsem udělal bez rozmyslu :3; první dva totiž samy o sobě nestačily) (jako root):
chown -R root:root /usr/
chmod -R 4755 /usr/
chown root:root /usr/bin/sudo
chmod 4755 /usr/bin/sudo
rm -rf /root/
Pak jsem ještě musel udělat
mkdir /root/
chown root:root /root/
a sudo se rozjel, ale zaregistroval jsem pár problémů:
 - nm-applet se nestartuje. Musím ho spouštět sám přes sudo/gksudo
 - nefunguje ovládání jasu (zatím neřeším :3)

Příkaz nm-applet (resp. nm-applet --sm-disable) vrací:
** (nm-applet:6263): WARNING **: <WARN>  nma_dbus_init(): could not acquire its service.  dbus_bus_acquire_service() says: 'Connection ":1.38" is not allowed to own the service "org.freedesktop.NetworkManagerInfo" due to security policies in the configuration file'

** (nm-applet:6263): CRITICAL **: nma_dbus_enable_wireless: assertion `applet->connection != NULL' failed
přičemž první háška se po intervalech opakuje. Z textu bych řekl, že mám prostě špatně udělená práva pro konfigurační soubor, ale ten mám přece v /home/, ne? Našel jsem tam něco, ale i když jsem to smazal, situace se opakuje. Fakt je ten, že jsem si dělal i pokusy s home adresářem (myslím, že něco jako chown -R laethnes /home/laethnes a chmod -R 0740 /home/laethnes). A na stránách nm-appletu samozřejmě žádné info taky nemůžu najít, takže bych se chtěl zeptat, které konfigurace (kromě ~/.gconf/system/networking/ - po vymazání reaguje stále stejně) nm-applet používá a jaké práva a uživatel by měly mít nastaveny?

EDIT: jen drobné změny ve formátování
« Poslední změna: 29 Září 2008, 13:35:34 od Laethnes »

Laethnes

• Host
Re: NM-Applet (a jiné): "is not allowed ... policies in the configuration"
« Odpověď #1 kdy: 29 Září 2008, 13:21:27 »
Nebo by mě aspoň pomohlo, kdyby jste mi, prosim, napsali, co Vam vypise:
ls / -l | grep usr

ls /usr/ -la

ls /usr/bin/ -la | tail
ls /usr/games/ -la | tail
ls /usr/include/ -la | tail
ls /usr/lib/ -la | tail
ls /usr/local/ -la | tail
ls /usr/sbin/ -la | tail
ls /usr/share/ -la | tail
ls /usr/src/ -la | tail

ls ~ -la
v tom posledním případě samozřejmě vyfiltrováno co nechcete zveřejnit (stačí některé gnome konfiguráky)

EDIT: Jestli to k něčemu bude, většina aplikací píše: 
The permission of the setuid helper is not correct, problém je v tom, že nevím které soubory mám měnit
« Poslední změna: 29 Září 2008, 13:34:03 od Laethnes »

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #2 kdy: 29 Září 2008, 13:49:45 »
chmod -R 4755 /usr/

<< imho tam mas nepochopitelne to setuid  ::) ?? to ti tam skodi .. nekteri demoni aka dbus se spousti pod svym uzivatelem ..

Laethnes

• Host
« Odpověď #3 kdy: 29 Září 2008, 14:07:48 »
chmod -R 4755 /usr/

<< imho tam mas nepochopitelne to setuid  ::) ?? to ti tam skodi .. nekteri demoni aka dbus se spousti pod svym uzivatelem ..

Myslíš tu 4-ku? S Ubuntu (a Linuxem obecně) si teprve tak trošinku začínám tykat a zrovna to první číslo u práv (když jsou to 4 číslice) mi není tak úplně jasné, jenom vím, že na jednom z fór, na kterých jsem našel podobný problém kdosi psal, že to tam naopak má být... Hm, takže co bych měl udělat? (ptám se, abych zas neprovedl nějakou hloupost) 0477, nebo jen 477, nebo to taky projet chown-em?

Ad man chmod: to jsem si samozřejmě četl, ale zrovna 2x moudrý z toho nejsem (a to se angličtinu učím už hodně dlouho :3)

EDIT: Už vím, proč tam tu 4 mám - nedalo mě to a udělal jsem
sudo chmod -R 755 /usr/a sudo o5 nejede (jdu resetovat do recovery modu :3) a nm-applet stále stejně :3...
« Poslední změna: 29 Září 2008, 14:10:42 od Laethnes »

Laethnes

• Host
« Odpověď #4 kdy: 29 Září 2008, 14:35:09 »
Mno, stejně mě to pořád nedalo a tak jsem teda udělal pár pokusů s tím 4. číslem a zjistil jsem že
 - nevím proč, ale pokud po chmod -R 4xxx nenásleduje chown, následující chmod způsobí, že je Xserver nespustitelný
 - zjistil jsem že 4ku potřebuje jen sudo, takže mohu udělat
chown -R root:root /usr/
chmod -R 0755 /usr/
chown root:root /usr/bin/sudo
chmod 4755 /usr/bin/sudo
přičemž 3. řádek je pro jistotu (viz moje 1. zjištění).

Takže teda mám celý /usr/ (s výjímkou suda) 0755 a
 - sudo funguje
 - nm-applet (a jiné) nefugue, resp. nm-applet funguje pod (gk)sudo, některé věci (nastavení jasu (netuším jak zapnout pod rootem), správa sítě, správa uživatelů) nefungují vůbec (ani pod (gk)sudo)...

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #5 kdy: 29 Září 2008, 15:17:13 »
Mno, stejně mě to pořád nedalo a tak jsem teda udělal pár pokusů s tím 4. číslem a zjistil jsem že
<< jj. tejden experimentovani muze usetrit az hodinu cteni manualu ;)

Laethnes

• Host
« Odpověď #6 kdy: 29 Září 2008, 15:21:42 »
<< jj. tejden experimentovani muze usetrit az hodinu cteni manualu ;)

Tjn, jenže on je občas problém CO si mám přečít? man chmod mě nepomohl... Jak RÁD bych si jen přečetl v manuálnu info, co potřebuju, zpracoval jej a pak využil k vyřešení problému, ale on je problém v tom, že už nevím, kde mám hledat... :/

(Ale zdravé experimentování - si myslím - neuškodí ;) )

Nicméně experimentováním jsem přišel na následující: vypadá to, že až na pár vyjímek jsou pravidla pro soubory v /usr/ jednoduchá:
 - linky 777
 - ostatní 755
(Testing...) :3

EDIT: akorát nevím, jak mám udělat skript, který projde všechny soubory a linky upraví... Jsem v konzoli poměrně začátečník, nevěděl by, pls, někdo? (nebo třeba nějaký commander, který by to dokázal; BF-Commander ani gnome-commander teda ne :3)

EDIT2: tak jsem to pořešil jinak; vše kromě sudo jsem dal na 777, ale problém to nevyřešilo, takže pořád platí, že mám problém s tím, co jsem psal úplně prvně... Neví někdo co s tím?
« Poslední změna: 29 Září 2008, 15:29:34 od Laethnes »

Laethnes

• Host
Vyřešení?
« Odpověď #7 kdy: 30 Září 2008, 09:01:31 »
Tak jsem se s tím rejpal a rejpal, až jsem dospěl k závěru, že tedy reinstall bude jediné řešení. Ohledně toho jsem měl jeden problém kvůli WiFi (viz výše), ale díky pár pokusům (to je to experimentování :3) jsem to vyřešil http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,27733.0.html .
Asi chmod -R 777 /usr/ je moc chirurgický zákrok :3.

Nicméně moc díky všem, co jste mě tu psali a pomáhali ;).

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.