Dobrý den,
omlouvám se za ten název tématu, ale nenapadl mě lepší...
Mám takový problém (který jsem si sám způsobil) a nechce se mi (resp. nemůžu, protože nemám přístup k wired internetu a bez něj nenainstaluju ovladače na WiFi) přeinstalovávat systém;
chtěl jsem si nainstalovat jeden prográmek (BF-Commander), který není v *.deb souboru (resp. jsem jej nenašel), tak jsem ho chtěl zkopírovat do /usr/local/, na což jsem neměl práva a z důvodů "do budoucna" jsem si je chtěl přidělit (místo kopírování přes sudo). Jenže jsem se překlepl a chmod dostal za parametr nejen /usr/local/, ale rovnou celý /usr/:
sudo chmod -R 777 /usr/Změnilo to vlastníka souboru, což způsobilo nefukčnost sudo a dalších, což se mě nakonec podařilo vyřešit (a nevím, který z řádků je zbytečný, ten poslední jsem udělal bez rozmyslu :3; první dva totiž samy o sobě nestačily) (jako root):
chown -R root:root /usr/
chmod -R 4755 /usr/
chown root:root /usr/bin/sudo
chmod 4755 /usr/bin/sudo
rm -rf /root/
Pak jsem ještě musel udělat
mkdir /root/
chown root:root /root/
a sudo se rozjel, ale zaregistroval jsem pár problémů:
- nm-applet se nestartuje. Musím ho spouštět sám přes sudo/gksudo
- nefunguje ovládání jasu (zatím neřeším :3)
Příkaz nm-applet (resp. nm-applet --sm-disable) vrací:
** (nm-applet:6263): WARNING **: <WARN> nma_dbus_init(): could not acquire its service. dbus_bus_acquire_service() says: 'Connection ":1.38" is not allowed to own the service "org.freedesktop.NetworkManagerInfo" due to security policies in the configuration file'
** (nm-applet:6263): CRITICAL **: nma_dbus_enable_wireless: assertion `applet->connection != NULL' failed
přičemž první háška se po intervalech opakuje. Z textu bych řekl, že mám prostě špatně udělená práva pro konfigurační soubor, ale ten mám přece v /home/, ne? Našel jsem tam něco, ale i když jsem to smazal, situace se opakuje. Fakt je ten, že jsem si dělal i pokusy s home adresářem (myslím, že něco jako chown -R laethnes /home/laethnes a chmod -R 0740 /home/laethnes). A na stránách nm-appletu samozřejmě žádné info taky nemůžu najít, takže bych se chtěl zeptat, které konfigurace (kromě ~/.gconf/system/networking/ - po vymazání reaguje stále stejně) nm-applet používá a jaké práva a uživatel by měly mít nastaveny?
EDIT: jen drobné změny ve formátování