Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: GRUB [vyřešeno]  (Přečteno 2675 krát)

plusik

• Aktivní člen
  • *
GRUB [vyřešeno]
« kdy: 24 Listopadu 2008, 21:09:41 »
Prosím o pomoc. Mel jsem HD a vněm nainstalovaný widle XP, k nim jsem přidal ubuntu. vše šlapalo jak mělo. po výměně HD jsem chtěl ze starého  HD překopírovat soubory na nový HD, jenže to nejde ve voknech to píše jeslti to chci na formátovat, no a když to vrátím zpět do kompu tak no napíše:
GRUB Loading stage1.5
GRUB loading, please wait...
error 21
Poradí někdo co s tím, ty data co jsou na tom HD bych fakt moc rád s toho dostal.
« Poslední změna: 09 Prosince 2008, 02:25:43 od kiklhorn »

sandrick

• Aktivní člen
  • *
Re: GRUB
« Odpověď #1 kdy: 24 Listopadu 2008, 21:28:12 »
Mno, celej problem bude asi (trochu si hraju na vestce) v tom, zes prepojil ten hard z ktereho chces bootovat na jinej datovej kabl. Toz zkus zeditovat grub a z te puvodni polozky na boot root (hd0,0) udelat root (hd1,0) - ci tak nejak podobne. Chapes?

Moment, omyl, pochopitelne, ani ti nenabehne ted koukam, no tak to budes muset rozebrat a prepojit to pekne zpatky (alespon tedy jestli z nej chces bootovat). A nebo nainstaluj system na ten novy hard. Z ceho vlastne jedes, kdyz ti to nejde???????
« Poslední změna: 24 Listopadu 2008, 21:33:22 od sandrick »

plusik

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 24 Listopadu 2008, 21:40:56 »
no vtip je v tom, že na tom novém HD už systém je (widle), dokonce ho i načte,ale dá hlášku chcete naformátovat disk?( nechci páč tam jsou data) no bylo tam i ubuntu zaroveň. když jsem to dal do externiho boxu tak to jelo v pohodě..než jsem ten box vratil, pak jsem HD nacpal to do jinýho( no je to složitější) a od tý doby mám po srandě :-( . Tak jse zkusil snad všechno, i to rozebrat, a dát nazpět,ale porád nic

sandrick

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 24 Listopadu 2008, 21:46:26 »

Ujasneme si to:

1. Ty mas novy disk, na nem Windows, Linux tam nechces
2. Pak mas druhy disk, kde je linuxacka partition s nejakymi daty
3. Chces dostat data z te Linuxacke partition na novy disk

Pak mas moznosti:
1. Nainstalovat Linux (to nechces)
2. Spustit live-cd a zkopirovat to tam (asi nejlepsi pro tvuj pripad)
3. Nainstalovat driver pro napr. ext3 do Windows (taky dobre)
4. Prehasit disky do jine konfigurace

Apropos, jestli jsi udelal 4 a nejde to, tak ti gratuluji, Windows uz zvladli na 90% zlikvidovat konkurenci.

plusik

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 24 Listopadu 2008, 22:10:50 »
tak od začátku.no já jsem s ubuntu spokojenej..mám ho na notesu,ale k vůli některým věcem musímwidle na stolním..až zabřednu do wine..tak widle zmizí.
ten HD je na dvě půlky. jedna systémová a druhá na data. obojí  je na widle (omlouvám se až ted mi to došlo) to je jedn HD, k tomu jsem dokoupil druhej HDa tam jsem dal ubuntu..a tak jsem si spokojeně dělal co jsem potřeboval učil se na ubuntu jak na to a postupně se vylepšoval..no nic méně vokna potřebovaly reinstal a tak jsem si řekl, že tam nechám jen ten druhej disk..a na první dám jen ubuntu jako přenosnej HD(že na něj koupím box) jenže ouha strouha dot oho disku se ted jaksi ne a ne dostat..a jsem na začatku....čili je možný tam to live cd spustit a ty data..co tam jsou přenést do jiného stroje?
Díky moc za trpělivost

Tomáš Jančík

• Stálý člen
  • **
    • TomášJančík.net
« Odpověď #5 kdy: 24 Listopadu 2008, 22:17:49 »
já bych zapojil oba disky, nabootoval z live cd, na starý disk nahrál data, která je potřeba zachránit, zbytek všechno smazat. pak na nový disk dát widle, přihodit data z druhýho disku a pak si můžeš hrát s tím druhým diskem...

sandrick

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 24 Listopadu 2008, 22:22:13 »

Vzdyt vam to pisu uz o prispevek vyse. Nemuzete z disku bootovat, protoze ho nemate pripojeny jako master. Takze bud tam date Linux (protoze ten vidi Linuxove partition), nebo nabootujete Linux z puvodni partition (po prehaseni disku), nebo doinstalujete do Windows driver, nebo to udelate pres livko.

Ano, melo by to jit. Ja jenom, ze je divne, kdyz pisete, ze jste to hardwarove zkousel dat do puvodniho stavu a nejelo to. Tahle cast smrdi.

plusik

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 24 Listopadu 2008, 22:48:08 »
asik Vám moc nerozumím, ale když bootuju tak je přece v tom menu první linux a pak ostatní systémy, čili, když není linux není nic co by mělo být první a pak tedy nemůže být nic druhé. 

Mno a ted. učím se a snažim se,ale moc tomu co píšete nerozumim je nekde nejakej navod an to jak to pres to livko udelam?

sandrick

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 24 Listopadu 2008, 23:06:38 »
LIVE-CD stahnete z Internetu! Normalni live-cd ubuntu! Primo na tom livku si dokutite (pokud neni) ntfg-3g driver pro vas disk s windows a zkopirujete si data z toho disku s Ubuntu na ten novy disk. Pak muzete ten stary disk nechat Windows klidne zformatovat.

Apropos, nerikejte mi, ze se vam pri bootu objevuje grub. To neni mozny, vzdyt jste jej na ten novy disk nikdy neinstaloval (mate tam jenom Windows).
« Poslední změna: 24 Listopadu 2008, 23:09:15 od sandrick »

Tomáš Jančík

• Stálý člen
  • **
    • TomášJančík.net
« Odpověď #9 kdy: 24 Listopadu 2008, 23:08:29 »
jen doplním že ten driver tam je...

plusik

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 25 Listopadu 2008, 00:07:39 »
dobrá,ale fakt nevim co po mě vlastně chcete, abych udělal..cd jsem udělal..dokutit( prosím jak dokutim) tzn. pres radek stahnu ten driver? a cos nim pak udelam? zprovoznit...fakt nevim.......driver tam je.. kde je ten driver tedy???? děkuji za to , že se mi snažíte pomocct,ale mluvíte na mě v hádánkách.

sandrick

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 25 Listopadu 2008, 01:12:41 »

Vzhledem k tomu, ze tady kolega psal, ze ntfs-3g driver na live-cd je, tak uz s tim nic nebudete muset delat. Nebojte se, proste nabootujte z live-cd a pak uz byste mel videt treba v nautilovi svoje disky, vcetne toho puvodniho s Ubuntu. Zkazit fakt nic nemuzete.

plusik

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 25 Listopadu 2008, 10:58:33 »
ano skutečně tam ten driver je, udělal jsem to tak jak jste napsali, nabootoval jsem z live cd a v domění, že jak jste naspali uvidim ten svůj stary HD ,ale nepovedlo se..ceslý se to chová jako kdyby tam nic nebylo. Mám strach, že se tam něco podělalo a data jsou fuč.

Momentálně je ten HD připojen pomocí usb, když dám lsusb tak ho vidí,al dle všeho nenačte, disk je nastaven na cable select,ale byl inastaven ve jako slave i jako master(protože už nevim kudy kam zkouším všechny možnosti)

Dnes večer ho dám ještě na kšandu do ID a zkusím znovu přes to LIVE cd. co mě zaráží, je to, že jsem ten disk pomocí boxu už jednou načetl,ale pak jsem ho vyndal z toho boxu a mám po srandě. snad mu neublížil nějak ten box?

jo ještě takový dovětek...já se z toho disku nechci bootovat( jen varianta jak z něj ty data dostat), mě bohatě postačí, když ty data jen přečtu, čili si představuju to , že ho načtu jako externí box a přenesu data a pak ho zformátuju a dám jen ubuntu,ale ty data jsou pro mě celkem fakt důležitý..no sand mám ještě naději

Ravensun

• Aktivní člen
  • *
  • LL - jako Linux lama :o)
    • Linux a MSI M655 notebook
« Odpověď #13 kdy: 25 Listopadu 2008, 11:28:52 »
jak nevidí? přimoutuje se?
Pokud ne, tak zkuste se mrknout do "Systém-Správa-Výměnné mechaniky a média" nebo tak nějak to je. A tam povolit práci s výměnnými zařízeními. Třeba vám to pak půjde. Mě se takhle rozchodila čtečka SD karet.
nebo to zkuste přimountovat manuálně:
něco jako:
sudo mount /dev/sda1 /mnt/disk
ovšem místo  sda1 musíte zadat označení vašeho usb disku (nevím bohůžel jak se to označuje ale třeba to bude něco jako usb1 nebo tak). a adresář disk musí být také vytvořen (mám pocit).
Sabayon Gnome-Shell,  MSI M655 AMD Turion64 2GHz, 2x512DDR, ATI X1600 256MB DDR3, PATA, webcam sn9c201, cardreader oz711mp1, bluetooth, wifi ralink rt2500, 
Ubuntu 12.04  64bit, Desktop Intel Pentium D 3,4GHz 800MHz FSB, 2x2GB RAM DDR2, MSI N560GTX-Ti Hawk,
http://maps.google.com/maps?f=q&hl=cs&geocode=&q=http:%2F%2Fufaak.wz.cz%2Fubuntu%2Fubuntu.php&ie=UTF8&z=5  -  Mapa ubunťáků

sandrick

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: 25 Listopadu 2008, 12:45:30 »

Ja bych hlavne zkontroloval zapojeni toho disku  ;) Z vlastni zkusenosti vim, ze pod tlakem clovek dela hrozny chyby. Taky treba kouknout do Biosu, jestli je tam disk videt... Good Luck!

plusik

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #15 kdy: 01 Prosince 2008, 10:53:56 »
ahoj,
tak asik Vás bude zajimat jak jsem dopadl..:-)...znovu jsem vse prekontroloval, dal jsem novou ksandu (jediná změna)..zapnul compa a vse se rozebehlo jak melo a tak jak jsem to predpokladal, nacetli se disky a ja znich pretahal ty data co potreboval. Mimochodem ta ksanda je ready pac na jinem stroji facha a fachala i na tomto..no takeze to vypada, ze mel disk asik mesicky ci co, protoze fakt nevim co to mohlo zpusobit....moc vam vsemdekuju ze sjte se snazili mi pomoct...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.