Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Vzdávám to  (Přečteno 12895 krát)

Jirina

• Aktivní člen
  • *
Vzdávám to
« kdy: 05 Prosince 2008, 22:32:10 »
Tak jsem se rozhodl skončit s GNU/Linuxem jako primárním prostředím pro desktop a přejít na Windows XP.

S Linuxem pracuji asi 6 let. Dříve jsem pracoval s Debianem, provozoval jsem ho i na několika serverech. Před dvěma lety jsem koupil notebook a začal s Ubuntu. Od té doby ho používám jako primární systém na desktopu. Důvodem bylo hlavně to, že je to distribuce založená na Debianu. Pokud jsem měl jako student relativně dost času, nebyl problém se Linuxu věnovat a řešit různé problémy. Po nastoupení do pracovního procesu se ovšem situace obrátila. Potřebuji něco, co bude stabilní a použitelné jak pro práci, tak zábavu. Navíc to musí běžet na novém hardware. K tomu má bohužel současný Linux i přes všechny snahy dost daleko.

S Ubuntu se mi pracovalo dobře, používám ho od verze 7.04. Pro studentské a domácí použití to vyhovuje.
Mě osobně nejvíce vyhovovala verze 7.10, kdy mi chodilo perfektně uspávání a probouzení. U 8.04 bohužel a u 8.10 nefunguje po probuzení korektně síťová karta (a to ani po znovunahrání modulu). U grafické karty nvidia se již od 7.04 projevuje známý bug s GPU a problikáváním obrazu. Není to sice nic závažného, ale otravuje to. Nechápu jak to může být po dva roky ve třech verzích ovladačů. Obdobné drobnosti jsou u zvuku a jinde. U nejnovější verze zase obtěžují různé chyby ve stabilitě gnome, atd. Nechci se o tom moc rozepisovat, bylo by to na delší povídání.

Nyní jsem zkrátka dospěl do stavu, kdy prostě nemám čas hledat příčiny chyb a prolézat diskuze hledajíc řešení. Potřebuji systém, který bude vždy připraven k práci, bude stabilní, bude korektně vykonávat požadavky a hlavně nebude vyžadovat zbytečný čas navíc kvůli řešení problémů a rozcházení různého hardware. Potřebuji na tom pracovat.

Linux ovšem nezavrhuji. Pokud má člověk vhodný hardware a vhodnou verzi distribuce, tak může pracovat bez starostí navíc. To se ale většinou moc nepodaří. Je fajn, když má člověk volbu. Je fajn, když má člověk systém, který si může přizpůsobit pro sebe, zvolit si. Linux je, i přes všechny snahy o zjednodušování, stále hlavně pro uživatele, kteří mají zájem se systémem pracovat a do systému zasahovat.

Problém Linuxu je podle mě v tom:
Jádro. Koncepce a vývoj jádra není podle mě ideální. Dřív to možná stačilo. Ovladače přímo v jádře jsou sice hezká věc, ale když tam není to co potřebujete, nastane problém. Nové jádro jednou za půl roku je sice fajn, ale obvykle s sebou přináší malou změnu API a úpravu ovladačů. Jádro vyvíjí docela dost lidí, ve vývoji je zapojeno několik velkých firem a stejně to nefunguje ideálně. Podle mě by se měl vývoj zbrzdit a dát čas na úpravu ovladačů. Nová verze jádra třeba jednou za dva roky - proč ne. Ovladače se můžou snadno přidávat jako moduly. Když to funguje třeba u Virtualboxu, proč by to nešlo všude.

Takže, toť mé zamyšlení. Kupuji nový notebook. Dell Latitude s Windows XP. Linux - Debian (možná Ubuntu) bude už jen jako virtuální počítač pro tvorbu webů na apache+php+mysql.

Dell Latitude E6400, Ubuntu 13.10 + W8.1

Jiří :Kačer: Voseček

• Stálý člen
  • **
  • občasný návštěvník
    • Můj weblog
Re: Vzdávám to
« Odpověď #1 kdy: 05 Prosince 2008, 23:03:25 »
Plně chápu. Když je člověk pod zátěží, tak ho ty drobnosti docela iritují a není čas to řešit. Vhodný hardware je nezbytný.
Všechno co k životu skutečně potřebujeme, můžeme vcelku levně koupit, jen zbytečnosti jsou drahé. Hrajte frisbee - www.frisbee.cz

Pavel Půlpán

« Odpověď #2 kdy: 05 Prosince 2008, 23:04:26 »
I to je řešení. Byť pro někoho smutné.
« Poslední změna: 08 Prosince 2008, 22:53:23 od Anna Taliánová »

zonaA

• Host
« Odpověď #3 kdy: 05 Prosince 2008, 23:21:30 »
Plně chápu, čím novější distra tím stojí za velké........ Já sice spokojeně jedu na Ubuntu 8.04 to pro mě to nejlepší co jsem kdy měl, ale zkoušel jsem teď Open Suse 11.1 RC1. Stále tam něco padalo, já vím je to RC, ale přesto. I když KDE 4.1.3 v něm funguje celkem dobře, asi nejlíp ze všech. Mě štvou bugy v compizu v Ibexu, ty nebudou opraveny asi nikdy.....  Ale základ všech problémů je různorodý hardver a to je problém. Asi patřím k těm šťastlivcům, co jim šlo ubuntu hned napoprvé bezproblémově.

Také nechápu ty půlroční cykly, nové jádro, nový xorg, nový,nový,nový....... nestabilní,nestabilní............. :'( :'( :'( :'( :'(

A co týká XP tak lidi velice rychle zapomínají jak v něm "skwěle" pracuje. Návrat do minulosti? Hodně štěstí!!!!! :-X :-X
« Poslední změna: 08 Prosince 2008, 22:54:38 od Anna Taliánová »

Jirina

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 05 Prosince 2008, 23:34:12 »
XP máme doma, v práci, otec ve firmě a všude naprosto bez problémů. Stačí do toho jednou za rok kouknout, udělat menší údržbu, zaktualizovat sw a jede se dál.
Navíc tam jdou provozovat 4 plochy pomocí utilitky přímo od výrobce, takže ten přechod bude o něco lehčí  ;D

Já vím, že XP nejsou všemocné. Je to poměrně starý systém a pár věcí mi tam bude z Ubuntu chybět. Ale nedá se nic dělat. Ta stabilita a podpora HW je pro mě v současnosti prvořadá.
Pokud by v blízké budoucnosti došlo ve vývoji Linuxu k určitým změnám směrem ke stabilitě a lepší organizaci vývoje, a za předpokladu že Windows 7 budou stejnej provar jako Vista, má Linux dost velkou šanci výrazně poskočit dopředu.
« Poslední změna: 05 Prosince 2008, 23:46:12 od Jirina »

Ronja

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 05 Prosince 2008, 23:38:42 »
Citace
Potřebuji systém, který bude vždy připraven k práci, bude stabilní, bude korektně vykonávat požadavky a hlavně nebude vyžadovat zbytečný čas navíc kvůli řešení problémů a rozcházení různého hardware.

mission - impossible.
Uživatelsky přívětivý software je jen vidina, která má svést poutníka z pravé cesty příkazového řádku.
[Keep your Ubuntu up to date!]
[Don't mess into it, except if you know what you're doing ;-)]

umiyaki

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 06 Prosince 2008, 00:39:17 »
Pokud jde o Tvoji volbu, XP jsou asi nejpodařenějším kusem softu od firmy MS. Já osobně jsem na win xp neměl problém. Mluvím pouze o operačním systému. Bohužel to co windows xp chybí je bezpečnost. Lépe řečeno zátěž systému, která vzniká právě z potřeby instalovat doplňkový software v podobě antiviru, antispywaru, firewallu. Do doby než eset přišel ze svojí trojkovou verzí nodu, nebylo to tak hrozné, ale poslední řada se stala podobným kolosem, který do té doby zastupoval norton antivirus resp. NIS, avg, avast, Kaspersky Internet Security a pod. Nehledě na nutnost zakoupení licence a updatu, všechny uvedené produkty se ve svých posledních verzích snaží v jednom balíku zastoupit všechny uvedené anti-něco ochrany a počítač zpomalují. Shrnuto podtrženo, windows xp se bez dodatečné ochrany neobejdou a ta stojí jak výkon tak peníze.

Další velkou skvrnou na jinak slušném OS je snaha některých (většiny) výrobců hardwaru pro win zapráskat paměť počítače rezidentně se spouštějícím balastem, který je k většině driverů dodáván. O kvalitě některých driverů raději ani nepsat. To stejné platí o tvůrcích software a i jejich snaze urvat si svůj kousek z koláče zvaného "po spuštění".
Dalším problémem jsou uživatelské účty. Fungovat na win xp s neadministrátorským účtem je pro spuštění některých aplikací konečná. Většinou jsem byl nucen doplnit uživatelský účet o práva, která uvedené osobě neměla být přiřazena a bezpečnost šla tím pádem do kytek.

Přiznám se, že jsem měl párkrát velkou chuť na návrat k windows, ale vždy jsem si vzpomněl na slovíčka licence, shareware, demo, zkušební doba, vir, spyware, registry a chuť mě přešla. Každý šolda tvořící sebejednodušší software/utilitku chtěl peníze a nebo tam vrazil alespoň reklamní proužek.
Nyní jsem rozežraný z bezproblémového update všech aplikací z repozitářů, života bez anti-udělátek a života bez nutnosti platit za každé takové anti-udělátko a OS samotný. Rozežraný z apt-get nebo aptitude, rozežraný z bash shellu, rozežraný z bezproblémového, rychlého a bezpečného přístupu na siť bez nutnosti kontrolovat každý packet jestli neobsahuje nějakou část vir-spy-potvůrky, rozežraný z ubuntu fora, na které je radost chodit ...

Toto je pouze můj názor a naprosto akceptuji názor Tvůj.
« Poslední změna: 06 Prosince 2008, 00:55:47 od umiyaki »
"Prvním stupněm debility je pocit geniality."
Notebook HP 530 - Ubuntu 10.04; PC P4 2.8GHz - Ubuntu 10.04

it-neuro

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 06 Prosince 2008, 01:59:10 »
Tak jsem se rozhodl skončit s GNU/Linuxem jako primárním prostředím pro desktop a přejít na Windows XP.

S Linuxem pracuji asi 6 let. Dříve jsem pracoval s Debianem, provozoval jsem ho i na několika serverech. Před dvěma lety jsem koupil notebook a začal s Ubuntu. Od té doby ho používám jako primární systém na desktopu. Důvodem bylo hlavně to, že je to distribuce založená na Debianu. Pokud jsem měl jako student relativně dost času, nebyl problém se Linuxu věnovat a řešit různé problémy. Po nastoupení do pracovního procesu se ovšem situace obrátila. Potřebuji něco, co bude stabilní a použitelné jak pro práci, tak zábavu. Navíc to musí běžet na novém hardware. K tomu má bohužel současný Linux i přes všechny snahy dost daleko.

S Ubuntu se mi pracovalo dobře, používám ho od verze 7.04. Pro studentské a domácí použití to vyhovuje.
Mě osobně nejvíce vyhovovala verze 7.10, kdy mi chodilo perfektně uspávání a probouzení. U 8.04 bohužel a u 8.10 nefunguje po probuzení korektně síťová karta (a to ani po znovunahrání modulu). U grafické karty nvidia se již od 7.04 projevuje známý bug s GPU a problikáváním obrazu. Není to sice nic závažného, ale otravuje to. Nechápu jak to může být po dva roky ve třech verzích ovladačů. Obdobné drobnosti jsou u zvuku a jinde. U nejnovější verze zase obtěžují různé chyby ve stabilitě gnome, atd. Nechci se o tom moc rozepisovat, bylo by to na delší povídání.

Nyní jsem zkrátka dospěl do stavu, kdy prostě nemám čas hledat příčiny chyb a prolézat diskuze hledajíc řešení. Potřebuji systém, který bude vždy připraven k práci, bude stabilní, bude korektně vykonávat požadavky a hlavně nebude vyžadovat zbytečný čas navíc kvůli řešení problémů a rozcházení různého hardware. Potřebuji na tom pracovat.

Linux ovšem nezavrhuji. Pokud má člověk vhodný hardware a vhodnou verzi distribuce, tak může pracovat bez starostí navíc. To se ale většinou moc nepodaří. Je fajn, když má člověk volbu. Je fajn, když má člověk systém, který si může přizpůsobit pro sebe, zvolit si. Linux je, i přes všechny snahy o zjednodušování, stále hlavně pro uživatele, kteří mají zájem se systémem pracovat a do systému zasahovat.

Problém Linuxu je podle mě v tom:
Jádro. Koncepce a vývoj jádra není podle mě ideální. Dřív to možná stačilo. Ovladače přímo v jádře jsou sice hezká věc, ale když tam není to co potřebujete, nastane problém. Nové jádro jednou za půl roku je sice fajn, ale obvykle s sebou přináší malou změnu API a úpravu ovladačů. Jádro vyvíjí docela dost lidí, ve vývoji je zapojeno několik velkých firem a stejně to nefunguje ideálně. Podle mě by se měl vývoj zbrzdit a dát čas na úpravu ovladačů. Nová verze jádra třeba jednou za dva roky - proč ne. Ovladače se můžou snadno přidávat jako moduly. Když to funguje třeba u Virtualboxu, proč by to nešlo všude.

Takže, toť mé zamyšlení. Kupuji nový notebook. Dell Latitude s Windows XP. Linux - Debian (možná Ubuntu) bude už jen jako virtuální počítač pro tvorbu webů na apache+php+mysql.

Moja rec, z podobnych a este inych dovodov som sa pred tyzdnom vratil, ale na Windows Server 2008.
Taktiez nemam cas riesit rozne zahady.
Samozrejme aj tam trebalo spravit zopar uprav aby sa to dalo pouzivat..
http://www.win2008workstation.com/wordpress/
Je to vsak stabilne, rychle a plne vyuzijem 4GB RAM na 32bit verzii.

Ubuntu som vsak ani ja nezavrhol, mam z neho Router + MediaCenter PC, to chodi bez problemov. Na pracu to ale zatial nestaci.
Notebook Lenovo X230Tablet Intel Core i5 3320M  (2,6 GHz), 16GB DDR3RAM, 500GB 2.5" SSD HDD, 12.5"  HD Anti-Glare , 802.11 a/b/g/Draft-N Wlan, Bluetooth 3.0, 3G
DualBoot:
Ubuntu 12.04 - 64bit  (boot 4s) Windows 8.1 64bit (boot 5s)

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 06 Prosince 2008, 02:11:03 »
Citace
Nové jádro jednou za půl roku je sice fajn, ale obvykle s sebou přináší malou změnu API a úpravu ovladačů. Jádro vyvíjí docela dost lidí, ve vývoji je zapojeno několik velkých firem a stejně to nefunguje ideálně. Podle mě by se měl vývoj zbrzdit a dát čas na úpravu ovladačů. Nová verze jádra třeba jednou za dva roky - proč ne. Ovladače se můžou snadno přidávat jako moduly. Když to funguje třeba u Virtualboxu, proč by to nešlo všude.
To se myslim krapet pletes. V jadre dozajista probihaji zmeny a take se i obcas upravuje API, nicmene v drtive vetsine pouze ve smyslu "pridavani". Rozhodne se (zamerne) nedelaji zmeny majici za nasledek rozbiti kompatibility, jez zpusobi nefunkcnost hardware, ktery drive fungoval. Stane-li se tak, byva casto na vine zmena v ovladaci samotnem, ne v jadernem API. To se naopak uz udrzuje temer "navzdy", prestoze by si nekteri vyvojari prali opak.

zonaA

• Host
« Odpověď #9 kdy: 06 Prosince 2008, 11:45:00 »
XP máme doma, v práci, otec ve firmě a všude naprosto bez problémů. Stačí do toho jednou za rok kouknout, udělat menší údržbu, zaktualizovat sw a jede se dál.
Navíc tam jdou provozovat 4 plochy pomocí utilitky přímo od výrobce, takže ten přechod bude o něco lehčí  ;D

Já vím, že XP nejsou všemocné. Je to poměrně starý systém a pár věcí mi tam bude z Ubuntu chybět. Ale nedá se nic dělat. Ta stabilita a podpora HW je pro mě v současnosti prvořadá.
Pokud by v blízké budoucnosti došlo ve vývoji Linuxu k určitým změnám směrem ke stabilitě a lepší organizaci vývoje, a za předpokladu že Windows 7 budou stejnej provar jako Vista, má Linux dost velkou šanci výrazně poskočit dopředu.

Já vím, pokud bych měl problémy s hardwerem, taky bych přemýšlel podobně. Jenže mě velice těší na ubuntu třeba ten fakt, že pokud jsem na internetu nebo dělám jakoukoliv činnost, třeba složitější věci v Gimpu nebo v Inkspace, tak z 99 procent slyším jen větráky. V Xp mi hrabal disk stále dokola, hrabal, hrabal.... Antivir bere taky hodně výkonu a brzdí cokoliv. I když jsem měl Nod a plno služeb zakázáných tak stále. RAM 1GB.
Návrat zpět bude bolestivý, však to sám(a) uvidíte, pujde o kompromis  ;)
« Poslední změna: 06 Prosince 2008, 11:49:31 od zonaA »

zonaA

• Host
« Odpověď #10 kdy: 06 Prosince 2008, 11:54:54 »
Citace It-Neuro:
Moja rec, z podobnych a este inych dovodov som sa pred tyzdnom vratil, ale na Windows Server 2008.
Taktiez nemam cas riesit rozne zahady.
Samozrejme aj tam trebalo spravit zopar uprav aby sa to dalo pouzivat..
http://www.win2008workstation.com/wordpress/
Je to vsak stabilne, rychle a plne vyuzijem 4GB RAM na 32bit verzii.

Ubuntu som vsak ani ja nezavrhol, mam z neho Router + MediaCenter PC, to chodi bez problemov. Na pracu to ale zatial nestaci.

Server 2008 jako desktop? To znamená Vista SP1? Jaké jsou pamětové nároky?
« Poslední změna: 06 Prosince 2008, 11:59:35 od zonaA »

jacob

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 06 Prosince 2008, 12:17:33 »
Čas strávenej sice někdy banalitama ale za cenu naprosté svobody. Ja ten čas objetuju, ikdyž je ho někdy né zrovna hodně...

Jediné co mě na linuxu vadí je podpora, ale zato on nemůže. Příklad, koupim si navigaci a jsem bez šance jí na linuxu updatovat, protoze navigace linux nepodporuje a navigace neni tak mega masově rozšířená aby nějakej nadsenec něco takového naprogramoval.

Jinak jsem se dokázal ze dne na den uplně přeorientovat na jiny systém který se mi den odedne líbí víc a víc. Ze začátku je to boj všechno dodělávat, naprosty zakladní věci ktery ve windowsu člověk nemusel, ale kdyz uz to uděla jednou, tak uz to víc neresí..
Jsem linux pozitivní

it-neuro

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 06 Prosince 2008, 12:34:28 »
Ano Server2008 ktory vyzera ako Vista (Aero, sidebar, wifi) , az nato ze tam je ine jadro ako vo Viste (Vista SP1 my strasne padala). A taktiez sa ti tam nenainstaluje kopec nepotrebnych sluzieb, Server2008 ma len zaklad co potrebujes tak si doinstalujes, dokonfigurujes podla stranky.

Teraz uz SP2 Beta..

A naroky na pamet su mensie ako u Visty, na hladky beh bez pouzitia virtalizacie ti v pohode stacia 1GB. Ale ked sy doinstalujes aero a ostatne tak min 2GB.

Ja vsak pouzivam virtualizaciu a na 32bit viste som mal dostupnych zo 4GB len 3GB v Ubuntu tak isto.
Pod 64bit Win a UBU zase nefunguju ovladace na rychli internet. Takze jedine riesenie bolo 32bit Server 2008 ktory pekne vyuzije plne 4GB RAM..

Ja som chvilu na linuxe hlavne ked vide nova verzia Ubuntu a ked ma omrzi riesit zahady a potrebujem pracovat (je ich sice kazdou verziou menej) tak skocim na win. Prechod nastastie u mna netrva viac sko 2 hodiny nakolko vela veci riesim cez virtualizaciu. Bez nej by som si prechod nevedel predstavit..
« Poslední změna: 06 Prosince 2008, 12:36:17 od it-neuro »
Notebook Lenovo X230Tablet Intel Core i5 3320M  (2,6 GHz), 16GB DDR3RAM, 500GB 2.5" SSD HDD, 12.5"  HD Anti-Glare , 802.11 a/b/g/Draft-N Wlan, Bluetooth 3.0, 3G
DualBoot:
Ubuntu 12.04 - 64bit  (boot 4s) Windows 8.1 64bit (boot 5s)

zonaA

• Host
« Odpověď #13 kdy: 06 Prosince 2008, 13:04:19 »
Ano Server2008 ktory vyzera ako Vista (Aero, sidebar, wifi) , az nato ze tam je ine jadro ako vo Viste (Vista SP1 my strasne padala). A taktiez sa ti tam nenainstaluje kopec nepotrebnych sluzieb, Server2008 ma len zaklad co potrebujes tak si doinstalujes, dokonfigurujes podla stranky.

Teraz uz SP2 Beta..

A naroky na pamet su mensie ako u Visty, na hladky beh bez pouzitia virtalizacie ti v pohode stacia 1GB. Ale ked sy doinstalujes aero a ostatne tak min 2GB.

Ja vsak pouzivam virtualizaciu a na 32bit viste som mal dostupnych zo 4GB len 3GB v Ubuntu tak isto.
Pod 64bit Win a UBU zase nefunguju ovladace na rychli internet. Takze jedine riesenie bolo 32bit Server 2008 ktory pekne vyuzije plne 4GB RAM..

Ja som chvilu na linuxe hlavne ked vide nova verzia Ubuntu a ked ma omrzi riesit zahady a potrebujem pracovat (je ich sice kazdou verziou menej) tak skocim na win. Prechod nastastie u mna netrva viac sko 2 hodiny nakolko vela veci riesim cez virtualizaciu. Bez nej by som si prechod nevedel predstavit..

To znamená, že je nutno používat zkušební verzi, která se dát probloužit každý měsíc, max. 4x. A co pak? Dá se instalovat jako jediný oper. systém? A je vše přeloženo?

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #14 kdy: 06 Prosince 2008, 17:28:40 »
hmm. proti gustu zadny disputat ..

ad.hibernace) prectete si prosim dokumentaci k baliku pm-utils !! problemy s hibernaci jdou vyresit..

ad.nvidia) blikani lze odstranit loadovanim modulu pro nvidii s parametrem
NVreg_RegistryDwords="PerfLevelSrc=0x2222"

.. neni v tom zadna veda ;)

ad.prechod) nechapu .. kazdy je asi jiny. Me i kdyby na Linuxu nefungovalo vubec nic, tak radsi bez pocitace nez s windows ..

proprietalni kod skodi !!

zdravi ntz

starenka

• Stálý člen
  • **
    • /home/starenka
« Odpověď #15 kdy: 06 Prosince 2008, 17:47:07 »
bez symlinku se neda existovat, to mi nikdo nevymluvi...
mojenka | blozinek v2 | starej blozinek | krotim hady za penize | UJ! Kalužátor

Debian testing vrní v Thinkpadu X200/bedně/EEE 900a, MasoX Tiger v lampe

qUAKER

• Host
« Odpověď #16 kdy: 06 Prosince 2008, 17:54:57 »
bez symlinku se neda existovat, to mi nikdo nevymluvi...

no to ano.. a bez cyklu for x in *; do something; done taky ne :)
proto mě Windows strašně omezují.

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #17 kdy: 06 Prosince 2008, 18:49:30 »

Přiznám se, že jsem měl párkrát velkou chuť na návrat k windows, ale vždy jsem si vzpomněl na slovíčka licence, shareware, demo, zkušební doba, vir, spyware, registry a chuť mě přešla. Každý šolda tvořící sebejednodušší software/utilitku chtěl peníze a nebo tam vrazil alespoň reklamní proužek.

Krasne povedane - ako z duse :D
To s tymi HW problemami je pravda a dost to otravuje zivot. Ja som dlhu dobu pouzival vylucne Linux a asi tak pred 3 mesiacmi som si urobil dualboot s XP. Jednoducho na Linuxe nenajdem vymakane a specializovane programy s ktorymi potrebujem pracovat (Sibelius, Cubase) a tiez v Linuxe nejde rozchodit multifunkcna tlaciaren Lexmark X1190, ktoru som nedavno dostal darom aj s plnymi cartridge. (teda tisk som v lInuxe rozchodil - skener bohuzial nejde)
Moja momentalna konfiguracia je idealna: na pracu a  tisk mam XP a na internet Linux - tam aspon mne ide FF a internetove aplikacie ovela rychlejsie ako v  XP - a samozrejme bezpecnejsie. Jedine, co ma s.ere, ze sa nemozem z XP dostat na linuxove partisny a pracovat s vecami - naopak to samozrejme ide.

ad.prechod) nechapu .. kazdy je asi jiny. Me i kdyby na Linuxu nefungovalo vubec nic, tak radsi bez pocitace nez s windows ..

zdravi ntz

NTZ, zas nezvan nesmysly...Ty mas prece od fanatika daleko, ne? :D   
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #18 kdy: 06 Prosince 2008, 18:50:46 »
na mou dusi !!!

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #19 kdy: 06 Prosince 2008, 18:52:53 »
na mou dusi !!!
no jo..tak uz si to neskrab, pac se ti to muze zanitit...

Jirina

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #20 kdy: 06 Prosince 2008, 19:19:25 »
Bezpečnost - to je možná největší výhoda Linuxu.

Citace
Tuhle větu považuji za totální kravinu

Dualboot je sice hezká věc, ale kdo by furt bootoval, že. Rád bych počítač restartoval jen při bezpečnostních aktualizacích. Možná by stálo zvážit Linux pro internet na virtuálním stroji, dnešní procesory stejně mají výkonu víc než dost.
« Poslední změna: 06 Prosince 2008, 19:24:29 od Jirina »

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #21 kdy: 06 Prosince 2008, 19:23:41 »
Bezpečnost - to je možná největší výhoda Linuxu.

Citace
Tuhle větu považuji za totální kravinu  :o
<< LOLíííííkkk !!

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #22 kdy: 06 Prosince 2008, 19:30:27 »

Dualboot je sice hezká věc, ale kdo by furt bootoval, že.

Me to zatim nijak neobtezuje - mozna existuje i lepsi reseni, ale ja su ted spokojenej, pac mi konecne PC slouzi ke vsemu - tak jak ma.

umiyaki

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #23 kdy: 06 Prosince 2008, 20:11:51 »

Dualboot je sice hezká věc, ale kdo by furt bootoval, že.

Me to zatim nijak neobtezuje - mozna existuje i lepsi reseni, ale ja su ted spokojenej, pac mi konecne PC slouzi ke vsemu - tak jak ma.

Asi jediným důvodem, proč si v budoucnu nainstaluji windows jako druhý OS budou hry(DIII). Naštěstí nemám prachy, tak ty moje hardwerové plečky zvládá linux levou zadní... v mém případě dokonce daleko lépe než po instalaci čistých win xp   ;)
"Prvním stupněm debility je pocit geniality."
Notebook HP 530 - Ubuntu 10.04; PC P4 2.8GHz - Ubuntu 10.04

picard

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #24 kdy: 06 Prosince 2008, 20:29:21 »
to Jirina: Až si příště budete kupovat počítač či komponenty, zjistěte si, jestli existují ovladače pro Linux, jestli ten HW je kompatibilní s Linuxem.

Já to udělal tak, že jsem si koupil ověřené komponenty a postavil si z nich computer. A hardwarové problémy nemám. Ale uznávám, že nemá cenu, abyste si kvůli Linuxu kupoval nový počítač.

Přeji Vám hodně úspěchů!

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.