Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: lm-sensors vs. IBM ThinkPad [vyřešeno]  (Přečteno 2504 krát)

maw1

• Návštěvník
lm-sensors vs. IBM ThinkPad [vyřešeno]
« kdy: 18 Ledna 2009, 01:28:26 »
Zdravím,
chtěl jsem si na svém ThinkPadu v Kubuntu 8.04 nainstalovat lm-sensors a Ksensors kvůli informacím o teplotě atd. Jenže jsem narazil na následující informaci:
Citace
Nepokoušejte se provozovat lm_sensors na noteboocích IBM Thinkpad. Díky nestandartnímu návrhu se můžou poškodit některé EEPROM paměti, což může mít za následek až výměnu celé základní desky notebooku.

Existuje tedy pro ThinkPady nějaké jiné řešení? Snažil jsem se něco najít, ale narazil jsem jen na upozornění, že lm-sensors se na ThinkPadech nemá používat, bohužel většina článků v angličtině a tu já bohužel neovládám, takže si moc nepočtu  :-[.
Předem děkuju za pomoc  ;)
« Poslední změna: 19 Ledna 2009, 23:41:12 od maw1 »
Lenovo ThinkPad R61 - 14.1", Intel Core 2 Duo T7100 (1.8GHz), Intel X3100, 4GB RAM, 120GB HD
Win 7 Professional 64b, Kubuntu 10.04 64b

MartenP

• Host
Re: lm-sensors vs. IBM ThinkPad
« Odpověď #1 kdy: 18 Ledna 2009, 19:41:41 »
Také jsem o tom četl, i na Thinkpadí wiki je doporučeno používat raději ibm_acpi místo lm-sensors. Já lm-sensors nepoužívám, čili nemohu říci více.

maw1

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 18 Ledna 2009, 23:01:54 »
MartenP: Díky, na to ibm_acpi (někde zmiňovali i thinkpad_acpi) jsem narazil, jenže jak už jsem psal, angličtinu neovládám, tak jsem si jen domýšlel.
Pokud tedy zvládnu to ibm_acpi (thinkpad_acpi, co je asi vhodnější?) nainstalit, bude mi potom fungovat Ksensors? Případně ještě jinak - celé tohle jsem zkoušel kvůli tomu, že chci Conky, ke kterému, jak jsem si tady přečetl, je potřeba lm-sensors, abych mohl zobrazovat teplotu disku atd. Budou tedy do Conky potřeba jiné příkazy pro zobrazení teploty než při použití lm-sensors? Předem se omlouvám, jestli se ptám na blbosti  ;)
Lenovo ThinkPad R61 - 14.1", Intel Core 2 Duo T7100 (1.8GHz), Intel X3100, 4GB RAM, 120GB HD

MartenP

• Host
« Odpověď #3 kdy: 19 Ledna 2009, 12:18:19 »
Abych pravdu řekl, tohle jsem nikdy neřešil. Jen tuším, že ibm_acpi a thinkpad_acpi je součástí jádra, jak se to ale používá, nevím. Každopádně Conky provozuji a i bez lm-sensors se mi zobrazuje správně teplota CPU :)

maw1

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 19 Ledna 2009, 23:40:02 »
MartenP: tak jsem to dnes vyzkoušel, po počátečních problémech jsem nakonec přemluvil Conky k poslušnosti a zjistil jsem, že teplota se opravdu zobrazuje (dovolil jsem si použít zrovna Vaše conky). Takže jsem se snažil řešit něco, co je dávno vyřešené :-\
Problém je, že nevím, jak přidat soubor .conkystart mezi spouštěcí aplikace při startu. Na wiki jsem si našel návod, ale mám Kubuntu a tady nějak nevím. A druhý problém - i když je v conky nastavena průhlednost (own_window_transparent yes), tak mám pod ním černo. Takže se s tím musím ještě trochu poprat a bude to dobrý.
Takže děkuju za pomoc a omlouvám se, že jsem otravoval s něčím, co nebylo potřeba řešit  ;)

MartenP

• Host
Re: lm-sensors vs. IBM ThinkPad [vyřešeno]
« Odpověď #5 kdy: 20 Ledna 2009, 12:07:15 »
ad spuštění conky po startu) Conky se spouštělo po nainstalování po startu samo, aniž bych musel něco upravovat. V KDE se nevyznám, ale musí tam být nějaký editor spuštění aplikací po startu pro jednoduché nastavení.

Yontalcar

• Stálý člen
  • **
  • Semper fidelis
« Odpověď #6 kdy: 20 Ledna 2009, 12:51:39 »
~/.kde/Autostart/
NB: ASUS X53U - AMD Brazos E450; Debian GNU/Linux Sid amd64 (KDE 4.14)
Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist. - Albert Einstein

maw1

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 21 Ledna 2009, 00:18:05 »
MartenP, Yontalcar: Děkuju vám, už vše funguje, jak má  ;)
Děkuju

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.