Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: GIMP 2.6 v jednom okně?  (Přečteno 5427 krát)

Rawen

• Aktivní člen
  • *
GIMP 2.6 v jednom okně?
« kdy: 18 Ledna 2009, 15:27:05 »
Zdravím,

všude možně čtu (a dokonce vidím na screenshotech), že by Gimp od verze 2.6 měl mít UI konečně uzpůsobené tak, že jsou všechny jeho otevřené panely součástí jednoho okna. Na 8.10 mám nainstalovaný Gimp 2.6.4 a chová se mi to klasicky tak že jsou to 3 rozdělená okna (i v toolbaru) a nevidím žádný způsob jak to dát "dohromady" - v čem je problém?
Linux je pro borce, který se dokáží sami rozhodovat!

oyankee

• Host
Re: GIMP 2.6 v jednom okně?
« Odpověď #1 kdy: 18 Ledna 2009, 17:21:45 »
No, ja jsem tedy nic takoveho necetl. Na Ubuntu forums se o tom nekdo zminil, to jo, ale na oficilanich strankach jsem to v popisu novych verzi nenasel.Mozna spatne ctu.

http://www.gimp.org/release-notes/gimp-2.6.html

luisah

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 18 Ledna 2009, 17:26:26 »
Vím jenom o Gimpshopu, ale jde o upravenou starší verzi Gimpu, která se snaží přizpůsobit ovládáním k Photoshopu.
http://www.linuxexpres.cz/software/konecne-photoshop-pro-linux-bez-emulace
http://www.gimpshop.com/download.shtml

oyankee

• Host
« Odpověď #3 kdy: 18 Ledna 2009, 17:31:45 »
Nebo se jeste uvadi toto reseni:

Kód: [Vybrat]
sudo apt-get install xnest
Xnest :1 -ac -wr -name Gimp-2.6 -geometry 1440x822 & gimp --display=:1 & metacity --display=:1

a pak si treba udelat spoustec, ale na muj vkus je to dosti ohavne.

Rawen

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 18 Ledna 2009, 17:36:59 »
No, ja jsem tedy nic takoveho necetl. Na Ubuntu forums se o tom nekdo zminil, to jo, ale na oficilanich strankach jsem to v popisu novych verzi nenasel.Mozna spatne ctu.

http://www.gimp.org/release-notes/gimp-2.6.html

aha tak to zas někdo jen špatně interpretoval :) v některých článcích je to opravdu uvedeno, koukám že oficiálně je okna Gimpu teď možné pouze např. v compizu ovlivňovat tak, aby byla okna vždy v popředí atd...

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 18 Ledna 2009, 18:24:49 »
nebylo mysleno toto?
Citace
Toolbox Menubar Removed

The toolbox menubar has been removed and merged with the image window menubar. To be able to do this a window called the empty image window has been introduced. It hosts the menubar and keeps the application instance alive when no images are opened. It also acts as a drag and drop target. When opening the first image the empty image window is transformed into a normal image window, and when closing the last image, that window becomes the empty image window.

Rawen

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 18 Ledna 2009, 19:11:29 »
nebylo mysleno toto?
Citace
Toolbox Menubar Removed

The toolbox menubar has been removed and merged with the image window menubar. To be able to do this a window called the empty image window has been introduced. It hosts the menubar and keeps the application instance alive when no images are opened. It also acts as a drag and drop target. When opening the first image the empty image window is transformed into a normal image window, and when closing the last image, that window becomes the empty image window.

vypadá to tak ale není to ono, ve 2.6 teď Gimp neukončíte tak, že uzavřete poslední otevřený obrázek v aplikaci, místo toho vznikne prázdné okno s menu, na které je možné drag and dropem upustit obrázek a tak jej nahrát, nástroje nebo jiné panely do něj bohužel upustit nelze...

Rawen

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 18 Ledna 2009, 19:14:09 »
tady je jeden z odkazů, který popisuje že to jde, včetně screenshotu: http://arstechnica.com/news.ars/post/20081001-gimp-2-6-released-one-step-closer-to-taking-on-photoshop.html

Fracty

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 19 Ledna 2009, 17:54:33 »
já mám tohle a chová se to jako jedno okno...

[edit] sry za jpg, png bylo mooooc velké

[attachment deleted by admin]

Rawen

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 19 Ledna 2009, 20:37:03 »

to jsem teda jelen z toho, a jakou verzi Gimpu to máš? mě se to prostě pořád chová jako 3 oddělená okna, ať už z hlediska minimalizace + focusu nebo přítomnosti v toolbaru na liště...

oyankee

• Host
« Odpověď #10 kdy: 20 Ledna 2009, 09:50:46 »

Taky nechápu, jde tam navíc jasně vidět, že jsou to pořád tři okna poskládaná na sobě. To máš nějaký plugin, že se ti to chová jako jeden celek?
« Poslední změna: 20 Ledna 2009, 09:56:19 od oyankee »

oyankee

• Host
« Odpověď #11 kdy: 20 Ledna 2009, 10:18:58 »
tady je jeden z odkazů, který popisuje že to jde, včetně screenshotu: http://arstechnica.com/news.ars/post/20081001-gimp-2-6-released-one-step-closer-to-taking-on-photoshop.html

Čti pozorně:

Citace
GIMP 2.6 also includes some minor user interface enhancements. The application menu in the tool palette window has been removed, and its contents have been merged into the document window menu. A document window will now be displayed at all times, even when no images are open. The floating tool windows have also been adjusted so that they are always displayed over the document window and cannot be obscured. To reduce clutter and make the windows easier to manage, the floating windows will no longer be listed in the taskbar.

The GIMP user interface has long been a source of controversy, and is characterized by some users as one of the worst on the Linux desktop. The modest changes made in this release are nice improvements, but probably won't be enough to satisfy the most vehement haters. A more extensive redesign is in the works, however, and the developers are gathering insight from users and experts. The empty window behavior in version 2.6 is based on one of the first specification drafts that emerged from the redesign project.

Píše se tu pouze o tom, že uživatelské rozhraní došlo menších změn. Menu apliakce bylo odstraněno a jeho obsah byl spojen s oknem dokumentu, které je teď zobrazováno neustále, i když není otevřený obrázek. Plovoucí okna nástrojů byla také nastavena, aby byla vždy zobrazována nad oknem dokumentu a nemohla být zahalena. Plovoucí okna nebudou nadále zobrazována na panelu v taskbaru.

Uživatelské rozhraní Gimpu bylo dlouho zdrojem kontroverze a  některými uživateli je charakterizováno jako nejhorší na Linuxovém desktopu. Skromné změny v tomto vydání jsou dobrým vylepšením, ale pravděpodobně  nebudou dostatečná , aby uspokojily i ty největší kritiky. Pracuje se na rozsáhlejších změnách vzhledu, každopádně, vývojáři shromažďují pohledy uživatelů a expertů. Prázdné okno dokumentu v 2.6 je založeno na prvních určitých náčrtcích, které se objevily v projektu "přestavby".
« Poslední změna: 20 Ledna 2009, 10:23:29 od oyankee »

Fracty

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #12 kdy: 20 Ledna 2009, 10:27:08 »
no mám normální gimp 2.6.0 - první verze, někdy z října z getdebu, od té doby jsem to neaktualizoval, jelikož je stabilní a funguje v pohodě..
no pluginů v něm mám hodně a nevím, jestli to nějaký udělal, ale imho ne, mám trošku poštelované nějaké configy a upravená okna, jinak je to opravdu jedno okno a vněm ty 2
v přepínači oken [alt+tab] mám jen jedno okno gimpu, které vždy obnoví to velké...

btw jinak když se podíváte na ty [doky] tak je vidět, že nejdou minimalizovat ani maximalizovat, jdou jen a pouze zavřít, když se zavře hlavní okno, je to také zavře...
ale na druhou stranu lze tyto okna přesouvat mezi plochama, ale i tak se stále chovají jako jedno okno v závislosti na velkém..
« Poslední změna: 20 Ledna 2009, 10:30:31 od Fracty »

Rawen

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 20 Ledna 2009, 10:32:49 »

Čti pozorně:

Citace
GIMP 2.6 also includes some minor user interface enhancements. The application menu in the tool palette window has been removed, and its contents have been merged into the document window menu. A document window will now be displayed at all times, even when no images are open. The floating tool windows have also been adjusted so that they are always displayed over the document window and cannot be obscured. To reduce clutter and make the windows easier to manage, the floating windows will no longer be listed in the taskbar.

The GIMP user interface has long been a source of controversy, and is characterized by some users as one of the worst on the Linux desktop. The modest changes made in this release are nice improvements, but probably won't be enough to satisfy the most vehement haters. A more extensive redesign is in the works, however, and the developers are gathering insight from users and experts. The empty window behavior in version 2.6 is based on one of the first specification drafts that emerged from the redesign project.

Píše se tu pouze o tom, že uživatelské rozhraní došlo menších změn. Menu apliakce bylo odstraněno a jeho obsah byl spojen s oknem dokumentu, které je teď zobrazováno neustále, i když není otevřený obrázek. Plovoucí okna nástrojů byla také nastavena, aby byla vždy zobrazována nad oknem dokumentu a nemohla být zahalena. Plovoucí okna nebudou nadále zobrazována na panelu v taskbaru.

Uživatelské rozhraní Gimpu bylo dlouho zdrojem kontroverze a  některými uživateli je charakterizováno jako nejhorší na Linuxovém desktopu. Skromné změny v tomto vydání jsou dobrým vylepšením, ale pravděpodobně  nebudou dostatečná , aby uspokojily i ty největší kritiky. Pracuje se na rozsáhlejších změnách vzhledu, každopádně, vývojáři shromažďují pohledy uživatelů a expertů. Prázdné okno dokumentu v 2.6 je založeno na prvních určitých náčrtcích, které se objevily v projektu "přestavby".

já to četl a rozumím tomu - kdyby to fungovalo jak se v tom článku píše tak by se de facto po zvětšení okna s obrázkem na celou plochu obrazovky už Gimp vlastně choval tak, jako by to bylo jen jedno okno - problém je že mě to tak prostě nefunguje - když kliknu na okno s obrázkem tak mi ty dvě okna s panelama zmizí do pozadí, chovají se naprosto nezávisle a navíc mají svůj vlastní odkaz v toolbaru...

oyankee

• Host
« Odpověď #14 kdy: 20 Ledna 2009, 10:33:05 »
No to mě se také zobrazuje v přepínači a v taskbaru jen jedno okno. Podle poznamek z nove verze tomu tak má být. Ale poud minimalizuji, tak se shova jen to okno dokumentu  a plovouci okna zůstanou tam, kde jsou. Kdyby se toto nedělo, tak souhlasím, že už se to chová v celku jako jedno okno.

oyankee

• Host
« Odpověď #15 kdy: 20 Ledna 2009, 10:35:35 »
Citace
já to četl a rozumím tomu - kdyby to fungovalo jak se v tom článku píše tak by se de facto po zvětšení okna s obrázkem na celou plochu obrazovky už Gimp vlastně choval tak, jako by to bylo jen jedno okno - problém je že mě to tak prostě nefunguje - když kliknu na okno s obrázkem tak mi ty dvě okna s panelama zmizí do pozadí, chovají se naprosto nezávisle a navíc mají svůj vlastní odkaz v toolbaru...
No, je to fakt zvláštní, já mám tedy verzi  2.6.1. Mně zase ta okna zůstávají nad oknem dokumentu. Ale ta minimalizace hapruje.

Rawen

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #16 kdy: 20 Ledna 2009, 10:36:38 »
No to mě se také zobrazuje v přepínači a v taskbaru jen jedno okno. Podle poznamek z nove verze tomu tak má být. Ale poud minimalizuji, tak se shova jen to okno dokumentu  a plovouci okna zůstanou tam, kde jsou. Kdyby se toto nedělo, tak souhlasím, že už se to chová v celku jako jedno okno.

je to compizem, pokud přepnu na metacity (vypnu compiz) tak se Gimp chová tak jak má, dokonce se na toolbaru hlásí jako jedno okno...

Rawen

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #17 kdy: 20 Ledna 2009, 10:40:40 »
http://tombuntu.com/index.php/2008/10/13/install-gimp-26-in-ubuntu-804/

konkrétně:

Citace
Compiz users will not be able to take advantage of the utility-hinted toolbox windows. Until Compiz supports them (I’m sure I read somewhere that this is being fixed) the toolboxes will act like normal windows. To work around this you can right click on the toolboxes’ window title bars and select Always on Top.

tím způsobem lze donutit okna aby zůstala nad obrázkem, neřeší to ale minimalizaci oken...

Fracty

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #18 kdy: 20 Ledna 2009, 10:54:01 »
no já minimalizaci nepoužívám téměř nikdy, takže s tím nepomůžu (od toho mám plochy)

no a jako správce oken mám metacity...

oyankee

• Host
« Odpověď #19 kdy: 20 Ledna 2009, 11:47:43 »
Každopádně, já osobně jsem si právě na ta rozdělená okna dosti zvykl a vůbec mi to už nevadí. Je to věc vkusu a návyků. Nelíbí se mi výroky "expertů", kteří tvrdí že s gimpem nepracují hlavně kvůli ovládání, tudíž je to špatný nástroj. Jinými slovy, protože nevypadá a ovládací prvky nejsou jako ve photoshopu,  je špatný. Příkladem budiž moje zkušenost. V práci jsme potřebovali vymazat jeden nadpis z jpegu, zachovat přitom pozadí a trochu to vyhladit. Jediné, co jsem slyšel, bylo:"Jeden kolega, ten má photoshop...." - Kolega pracuje úplně na jiné pobočce a oni byli schopni obtěžovat někoho na jiném místě planety kvůli dosti banální operaci. Já říkám:"Na co photoshop, máme GIMP." Spalující pohledy, které na mne byly upřeny, jsem ještě dodnes nerozluštil. Samozřejmě se povedlo za pár minut. Ale hlavně ty zírající nedůvěřivé tváře, které nebyly schopné pochopit, že je to jedno jak to vypadá, hlavní je výsledek. Podobné, jako v té diskuzi na zive alias "wordovskej dokument - editace textového souboru".
Pokud se většina lidí  domnívá, že bude lepší, když se  GIMP bude chovat a vypadat jako všechny známé profesionální fotoprogramy, tak dobrá - ničemu to asi nevadí. Nerad bych ale zjistil, že se na brainstormu jen někdo utrhl a  pár přizdisráčů napsalo vývojářům, že to bude cool, když bude GIMP v jednom okně a že se tak bude lépe ovládat. GIMP tak ztratí něco ze své osobitosti.

Rawen

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #20 kdy: 20 Ledna 2009, 12:52:17 »
Každopádně, já osobně jsem si právě na ta rozdělená okna dosti zvykl a vůbec mi to už nevadí. Je to věc vkusu a návyků. Nelíbí se mi výroky "expertů", kteří tvrdí že s gimpem nepracují hlavně kvůli ovládání, tudíž je to špatný nástroj. Jinými slovy, protože nevypadá a ovládací prvky nejsou jako ve photoshopu,  je špatný. Příkladem budiž moje zkušenost. V práci jsme potřebovali vymazat jeden nadpis z jpegu, zachovat přitom pozadí a trochu to vyhladit. Jediné, co jsem slyšel, bylo:"Jeden kolega, ten má photoshop...." - Kolega pracuje úplně na jiné pobočce a oni byli schopni obtěžovat někoho na jiném místě planety kvůli dosti banální operaci. Já říkám:"Na co photoshop, máme GIMP." Spalující pohledy, které na mne byly upřeny, jsem ještě dodnes nerozluštil. Samozřejmě se povedlo za pár minut. Ale hlavně ty zírající nedůvěřivé tváře, které nebyly schopné pochopit, že je to jedno jak to vypadá, hlavní je výsledek. Podobné, jako v té diskuzi na zive alias "wordovskej dokument - editace textového souboru".
Pokud se většina lidí  domnívá, že bude lepší, když se  GIMP bude chovat a vypadat jako všechny známé profesionální fotoprogramy, tak dobrá - ničemu to asi nevadí. Nerad bych ale zjistil, že se na brainstormu jen někdo utrhl a  pár přizdisráčů napsalo vývojářům, že to bude cool, když bude GIMP v jednom okně a že se tak bude lépe ovládat. GIMP tak ztratí něco ze své osobitosti.

chápu jak to myslíš, čistě subjektivně by se mi ale s Gimpem pracovalo líp, kdyby se choval jednolitě - proto to taky řeším :) nejde mi o to zda se to ovládá nebo to vypadá stejně jako Photoshop...

Fracty

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #21 kdy: 20 Ledna 2009, 13:06:59 »
pracujte s plochama a bude vám naprosto potom jedno jak se ten program chová, jelikož plochy právě řeší tyhle "problémy"

[edit]jinak s gimpem pracuji od verze 2.0 (i na win) a ani mi nepřijde, že tahle změna udělala hodně, krom toho že teď gimp vypadá jakoby hezčí :)
« Poslední změna: 20 Ledna 2009, 13:09:17 od Fracty »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.