Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nastaveni frekvence CPU  (Přečteno 10955 krát)

jozka.1

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 42
    • Zobrazit profil
Nastaveni frekvence CPU
« kdy: 08 Února 2009, 10:50:27 »
Po dlouhém hledání tady a na googlu, jsem nic nenašel:( Pro to se ptám, jestli někdo nevíte jak nastavit frekvenci CPU Intel T5800.

Nejspíše je příčina problému v tom, že nedokáže rozpoznat HW, tedy CPU.

Všechny dotazy zodpovím:)

Citace
cpufreq-info

cpufrequtils 002: cpufreq-info (C) Dominik Brodowski 2004-2006
Report errors and bugs to linux@brodo.de, please.
analyzing CPU 0:
  driver: acpi-cpufreq
  CPUs which need to switch frequency at the same time: 0 1
  hardware limits: 800 MHz - 2.00 GHz
  available frequency steps: 2.00 GHz, 1.60 GHz, 1.20 GHz, 800 MHz
  available cpufreq governors: conservative, ondemand, userspace, powersave, performance
  current policy: frequency should be within 2.00 GHz and 2.00 GHz.
                  The governor "userspace" may decide which speed to use
                  within this range.
  current CPU frequency is 2.00 GHz.
analyzing CPU 1:
  driver: acpi-cpufreq
  CPUs which need to switch frequency at the same time: 0 1
  hardware limits: 800 MHz - 2.00 GHz
  available frequency steps: 2.00 GHz, 1.60 GHz, 1.20 GHz, 800 MHz
  available cpufreq governors: conservative, ondemand, userspace, powersave, performance
  current policy: frequency should be within 2.00 GHz and 2.00 GHz.
                  The governor "userspace" may decide which speed to use
                  within this range.
  current CPU frequency is 2.00 GHz


macky

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 41
    • Zobrazit profil
Re: Nastaveni frekvence CPU
« Odpověď #1 kdy: 08 Února 2009, 15:00:40 »
Našlo to dvě jádra a nabízí to několik možných frekvencí. Takže frekvence procesoru se nezmění podle nastavení v /etc/cpufreqd.conf při zadání např.cpufreq-set -g ondemand?

Macky

http://www.gentoo.org/doc/en/power-management-guide.xml

jozka.1

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 42
    • Zobrazit profil
Re: Nastaveni frekvence CPU
« Odpověď #2 kdy: 08 Února 2009, 18:11:01 »
Přidal jsem si na panel "Sledovaní změny fr. CPU" a je tam furt 2,0Ghz

macky

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 41
    • Zobrazit profil
Re: Nastaveni frekvence CPU
« Odpověď #3 kdy: 08 Února 2009, 19:47:48 »
Tento procesor nemám, nicméně problém úspěšně řešili zde http://forums.debian.net/viewtopic.php?p=203317&sid=ce52e40bc0fd810203c63c5e2e848d8f. Snad Vám to pomůže.

Macky

sranda

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 27
    • Zobrazit profil
Re: Nastaveni frekvence CPU
« Odpověď #4 kdy: 01 Dubna 2009, 21:08:32 »
Ja jsem na svem ntb sice rozchodil zmeny ve frekvenci CPU, ale zarazi me ze mam procesor Intel_Mobile a ubuntu mi nabizi ( a preskakuje ) jen mezi 800 a 1,33(coz ralne  max).  nejde nejak nastavit i treba 1G ???

El_Diabl0

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 157
    • Zobrazit profil
    • gfx
Re: Nastaveni frekvence CPU
« Odpověď #5 kdy: 02 Dubna 2009, 00:44:34 »
stejna vec me zajimala s mojim NTB. pres tu utilitku to asi pujde menit, ale mam tam 3 hodnoty na vyber, ale kdybych to chtel hodit treba teoreticky na 400 mhz tak to nejde ?
HP 6735s - 9.04 64bit (eyecandy) / XP Profi (performance)
&
AMD 6000+, ATI 4850, 4GB ram, 22 LCD, 1 TB space ... Windows XP Profi

ewans

Re: Nastaveni frekvence CPU
« Odpověď #6 kdy: 02 Června 2009, 00:43:01 »
Sorry, že odpovídám na 2 měsíce starej problém, ale nejde. Procesor má nastaveny možné frekvence a nelze s nim dynamicky hýbat. Řekl bych že je to proto, aby náhodou někdy nemohl začít rezonovat nebo dělat podobné problémy...
Ubuntu 12.10 na Lenovo R61.
Kubuntu 12.04 jako domácí desktop.

Neo95

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 73
  • Ubuntu...:-*
    • Zobrazit profil
Re: Nastaveni frekvence CPU
« Odpověď #7 kdy: 06 Března 2010, 15:53:52 »
Dobrý den, řeším stejný, nebo podobný problém. po příkazu cpufreq-set -g ondemand -c 0 1 -d 1GHz -u 2.00GHz mi začně procesor pracovat tak, jak potřebuji, nicméně po restartu mi běží opět na plný výkon a frekvenci nemění... :-(
Mohl by mi někdo, prosím, poradit?

Díky
AMD Athlon X2 3800+, nVidia GT430, 4 G RAM

olin6

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 148
    • Zobrazit profil
Re: Nastaveni frekvence CPU
« Odpověď #8 kdy: 06 Března 2010, 18:51:15 »
Dobrý den, řeším stejný, nebo podobný problém. po příkazu cpufreq-set -g ondemand -c 0 1 -d 1GHz -u 2.00GHz mi začně procesor pracovat tak, jak potřebuji, nicméně po restartu mi běží opět na plný výkon a frekvenci nemění... :-(
Mohl by mi někdo, prosím, poradit?

Díky

Zdravím,
co takhle automaticky spouštět příkaz po startu systému? Třeba to bude fungovat. Určitě vyzkoušejte  ;)
Volby->Aplikace spouštěné při přihlášení-> Přidat Váš příkaz


Marek_

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 342
    • Zobrazit profil
Re: Nastaveni frekvence CPU
« Odpověď #9 kdy: 06 Března 2010, 19:05:30 »
V opensuse to řeším přidáním parametrů už při načítání modulů při startu v /etc/modprobe.d/...
openSUSE 13.1
Opera 12 - ano, stale

Neo95

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 73
  • Ubuntu...:-*
    • Zobrazit profil
Re: Nastaveni frekvence CPU
« Odpověď #10 kdy: 06 Března 2010, 19:06:54 »
Dobrý den, řeším stejný, nebo podobný problém. po příkazu cpufreq-set -g ondemand -c 0 1 -d 1GHz -u 2.00GHz mi začně procesor pracovat tak, jak potřebuji, nicméně po restartu mi běží opět na plný výkon a frekvenci nemění... :-(
Mohl by mi někdo, prosím, poradit?

Díky

Zdravím,
co takhle automaticky spouštět příkaz po startu systému? Třeba to bude fungovat. Určitě vyzkoušejte  ;)
Volby->Aplikace spouštěné při přihlášení-> Přidat Váš příkaz


Ahoj, díky za radu. Už jsem to ale zkoušel, bohužel, to ale nefunguje....
AMD Athlon X2 3800+, nVidia GT430, 4 G RAM

Neo95

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 73
  • Ubuntu...:-*
    • Zobrazit profil
Re: Nastaveni frekvence CPU
« Odpověď #11 kdy: 06 Března 2010, 19:09:46 »
V opensuse to řeším přidáním parametrů už při načítání modulů při startu v /etc/modprobe.d/...

Hm, to bohužel neovládám... :(
AMD Athlon X2 3800+, nVidia GT430, 4 G RAM

Pepe999

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 775
    • Zobrazit profil
Re: Nastaveni frekvence CPU
« Odpověď #12 kdy: 06 Března 2010, 21:36:52 »
Neco podobneho jsem resil, kdyz jsem zkousel rozchodit turbo boost pro i7. Nakonec jsem to sice nerozchodil, ale zato jsem nasel nekde na netu navod, jak se daji menit frekvence podel potreby. Ted mam na liste CPU monitor a v pripade potreby staci akorat levej klik a vybrat si z 6ti frekvenci, popripade ze 4 modu, powersave, conservative, ondemand a performance. Zatim jsem neresil jak nastavit performance treba uz pri startu, protoze se zaroven hrabu v openSUSE 11.2 a mam tendenci kopnout Ubuntu do pryc. Zda se, ze mi likviduje harddisk a to je starej pouze 3 mesice!!

Neo95

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 73
  • Ubuntu...:-*
    • Zobrazit profil
Re: Nastaveni frekvence CPU
« Odpověď #13 kdy: 07 Března 2010, 09:14:28 »
Mě jde o to, že mi nastavení OnDemand běží správně jen po tom příkazu. Když restartuji PC tak OnDemand sice nabehne, ale frekvenci podle zátěže nemění, pořád jede na max....
AMD Athlon X2 3800+, nVidia GT430, 4 G RAM

ladarozan

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 837
    • Zobrazit profil
Re: Nastaveni frekvence CPU
« Odpověď #14 kdy: 13 Března 2010, 09:11:12 »
A tady se jeví jako nejjednodušší vložit příkaz jako Aplikaci po spuštění a u mě to funguje. Ověřeno v Ubu10.04Alpha2.
Do řádky pro příkaz jsem dal:
Kód: [Vybrat]
sudo cpufreq-set -g ondemand
AMD A4-5300, Hauppauge HVR-4000, Ubuntu 12.04, Windows 8
-Tablet Protab26 a Toshiba AT10 Android 4.3.1
-Asus EEE1000H,WinXP

Neo95

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 73
  • Ubuntu...:-*
    • Zobrazit profil
Re: Nastaveni frekvence CPU
« Odpověď #15 kdy: 13 Března 2010, 11:21:52 »
A tady se jeví jako nejjednodušší vložit příkaz jako Aplikaci po spuštění a u mě to funguje. Ověřeno v Ubu10.04Alpha2.
Do řádky pro příkaz jsem dal:
Kód: [Vybrat]
sudo cpufreq-set -g ondemand

hm, tohle mi právě nefuguje.. :-( (karmic)
AMD Athlon X2 3800+, nVidia GT430, 4 G RAM

ladarozan

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 837
    • Zobrazit profil
Re: Nastaveni frekvence CPU
« Odpověď #16 kdy: 13 Března 2010, 19:55:29 »
Dosud jsem to řešil appletem Sledování změny frekvence a levou myší na něm přepnout.
AMD A4-5300, Hauppauge HVR-4000, Ubuntu 12.04, Windows 8
-Tablet Protab26 a Toshiba AT10 Android 4.3.1
-Asus EEE1000H,WinXP

Neo95

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 73
  • Ubuntu...:-*
    • Zobrazit profil
Re: Nastaveni frekvence CPU
« Odpověď #17 kdy: 13 Března 2010, 20:30:40 »
Dosud jsem to řešil appletem Sledování změny frekvence a levou myší na něm přepnout.

Když to mi právě nefunguje... Sice to přeskočí na ONDEMAND, ale frekvence zůstává pořád na max...
AMD Athlon X2 3800+, nVidia GT430, 4 G RAM

Neci777

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 1
    • Zobrazit profil
Re: Nastaveni frekvence CPU
« Odpověď #18 kdy: 25 Října 2010, 18:40:59 »
Dobrý deň .. Potreboval by som poradiť z nastavením CPU frequency v CMOS Setup .. Procesor mam AMD Athlon 3200+ .. Skúšal som aj preinštalovať windows ale nepomohlo .. preinštalovanie vyžaduje reštartovanie  , no mne nejde reštartovať počítač . A ak si dam CMOS setup nastavim CPU frequency dam seva a yes , opäť sa mi nespustí počítač . Môžete mi sem napísať ako si mam nastaviť CPU frequencyu . Ďakujem .

honzee

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 185
    • Zobrazit profil
Re: Nastaveni frekvence CPU
« Odpověď #19 kdy: 21 Listopadu 2010, 17:10:57 »
Resim ted podobny problem, HP Mini 5103, intel Atom N550. Utilitka sledovani frekvecne CPU zobrazuje 1GHz, zmenit na maximalni moznou 1.5GHz, ktera je i v nabidce, se to ale neda. At uz menim rezim CPU, nebo primo frekvenci, nic se nedeje. Zkousim cpufreq, info ukaze take 1Ghz a moznost 1.5Ghz, ale nevim jak to zmenit... Bezi momentalne samozdrejme ze site...
Mezi má oblíbená prvočísla patří 11° a 13°

honzee

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 185
    • Zobrazit profil
Re: Nastaveni frekvence CPU
« Odpověď #20 kdy: 21 Listopadu 2010, 18:26:13 »
cpufreq-set nereaguje, ani kdyz se snazim zmenit vsechna 4 cpu najednou... Nejde ani menit mod. To lze pouze pomoci toho apletu na gnome panelu, ale pak v cpufreq-info zjistim, ze se sice zmenil mod (musim to provest pojednom pro vsechny procesory), ale vzdy je tam ze bude pouzit rozsah 1000-1000MHz. Zkousel jsem i rucne nastavit maximalni hodnotu frequence, ale haze mi to hlasku o nepovolene hodnote
Mezi má oblíbená prvočísla patří 11° a 13°

honzee

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 185
    • Zobrazit profil
Re: Nastaveni frekvence CPU
« Odpověď #21 kdy: 21 Listopadu 2010, 21:47:42 »
Tak jsem se kousek pohnul. V /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq je soubor scaling_max_freq, ve kterem je nastavena hodnota 100000 a nejde rucne menit. Tento soubor je nejspise primo zavisly na souboru bios_limits, ve ktere je take nastavena hodnota 100000. Docetl jsem se, ze tento soubor nemusi zaviset pouze na biosu. Nikde se nemuzu dopatrat, jak primet PC, aby pracovalo na plny vykon. Win7 jedou, pokud je treba, na 1.5GHz. Tudiz se zda, ze je problem v ubuntu.. Pc se neprehriva, teplota se pohybuje kolem 40-48 stupnu. V ruznych prispevcich jsem se docetl, ze nastroje jako je cpufreqd nebo powernowd nemaji sanci. Powernowd jsem zkusil, opravdu si s tim neporadi. Najde se nejaky Ubuntu/Debian guru, ktery tusi jak postupovat dal?
Mezi má oblíbená prvočísla patří 11° a 13°

MacHala

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1104
  • Big Bro iz watching joo!
    • Zobrazit profil
    • ZlejT
Re: Nastaveni frekvence CPU
« Odpověď #22 kdy: 21 Listopadu 2010, 22:42:35 »
google is your friend - http://www.abclinuxu.cz/blog/nejen_o_linuxu/2010/11/netbook-hp-mini-5103 (predposledni komentar)

EDIT: nj, zkopiroval jsem spatny link, ale uz sis poradil (jen pro uplnost pridavam spravny link:
http://www.abclinuxu.cz/poradna/linux/show/319215
« Poslední změna: 22 Listopadu 2010, 00:17:42 od MacHala »
Prislusnik ligy, za kreativni pouzivani interpunkcnich znamenek, carek, predevsim.
=======================================
Tweetuju jako http://twitter.com/zl8

honzee

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 185
    • Zobrazit profil
Re: Nastaveni frekvence CPU
« Odpověď #23 kdy: 21 Listopadu 2010, 23:11:28 »
Ted nevim, jestli tam je reseni, nebo z toho mam vycist, ze to nejde, zadny komentar s resenim jsem tam nenasel. Nicmene VYRESENO: staci pridat do /etc/defult/grub parametr processor.ignore_ppc=1 ...

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash processor.ignore_ppc=1"


EDIT: z tveho odkazu se take da prohlikat k reseni, jen mi to chvili trvalo a nestaci jenom kouknout na predposledni prispevek. kazdopadne DEKUJU ;)
« Poslední změna: 22 Listopadu 2010, 22:22:50 od honzee »
Mezi má oblíbená prvočísla patří 11° a 13°

Marek_

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 342
    • Zobrazit profil
Re: Nastaveni frekvence CPU
« Odpověď #24 kdy: 22 Listopadu 2010, 02:28:35 »
A co takto:
jako root:
Kód: [Vybrat]
echo "performance" > /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_governortím nastavíš governor (profil) na maximální výkon.
a dej výstup z tohohle:
Kód: [Vybrat]
cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_available_frequenciesV rámci těchto frekvencí se můžeš pohybovat/taktovat, takže by se ti to mělo nastavit na nejvyšší hodnotu z těch, které to vypíše.

eventuelně se mrkni na:
Kód: [Vybrat]
solid-powermanagement --commands
openSUSE 13.1
Opera 12 - ano, stale

 


Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.