Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Změna kláves v modelu klávesnice  (Přečteno 1154 krát)

Rozky

• Návštěvník
Změna kláves v modelu klávesnice
« kdy: 26 Února 2009, 17:10:40 »
Ahoj,
měl bych takový 2 malý dotěrný dotazy: :)  ??? :-X

Je nějak možno přehodit 2 klávesy mezi sebouv rozložení klávesnice? Mám na mysli toto: České rozložení klávesnice používám už dlouho a zvykl jsem si na psaní Z ukazováčkem pravý ruky a nechci se to přeučovat.. Anglické rozložení klávesnice používám pro programování a díky tomu se mi stále pletou klávesy Z a Y.
Nechci používat klávesnici CZ qwery, ale spíš chci nějak zaměnit klávesnici na USA qwertz. Jde to nějak?

Jako druhou otázku mám tuto:
Ubuntu už mám cca rok a proto jsem se rozhodl ho přeinstalovat.. S ničím jsem neměl problém až na to, že mi při ručním nastavení partition instalace nedovolila vytvořit partition pro swap.
Je to asi z důvodu, že mám jeden disk rozdělenej na Windows Vista, Windows 7, Ubuntu, Recovery Manager (HP) a další partition není možné, ale je divné, že před instalací to v poho šlo... Proto je má otázka: Jak vytvořit swap-linux partition po instalaci Ubuntu? Mám ještě asi 4 GB nevyužitého prostoru na disku, takže nemusím z žádnýho systému krást.

Díky za odpovědi ::)
« Poslední změna: 26 Února 2009, 17:12:23 od Rozky »

MacHala

• Stálý člen
  • **
  • Big Bro iz watching joo!
    • ZlejT
Re: Změna kláves v modelu klávesnice
« Odpověď #1 kdy: 26 Února 2009, 21:49:08 »
s temi particemi mas asi smulu - na disku muzou byt maximalne 4 primary partitions a z toho jedna muze byt rozsirena (na tu se vleze x logickych paritci) - ty mas pravdepodobne uz 4 primarni, takze s tim nemuzes nic delat aniz bys jednu neuvolnil a nezmenil na extended

muzes si ale misto partice pro swap vytvorit pouze swap file na uz existujici partici (s tim ale nemam zadne zkusenosti, takze ti neporadim...)
Prislusnik ligy, za kreativni pouzivani interpunkcnich znamenek, carek, predevsim.
=======================================
Tweetuju jako http://twitter.com/zl8

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.