Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: wanted adsl2+ krabička nebo ADSL 2+ karta [vyřešeno]  (Přečteno 3693 krát)

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
wanted adsl2+ krabička nebo ADSL 2+ karta [vyřešeno]
« kdy: 20 Března 2009, 07:26:30 »
Používám adsl1 Draytek 2600VGi, chystám se upgradovat a zatím marně hledám tu správnou krabičku.
Mělo by to umět minimálně: ADSL2+, Wifi, 6x Gb ethernet, terminace VPN, IPv6 podpora, alespoň 1xUSB pro tiskárnu a ideálně by do toho mělo jít nacpat něco na způsob OpenWRT. Podmínkou je provedení "vše v jednom".
Oproti Drayteku klidně oželím 2xSIP/ATA převodník, stejně chci kupovat videotelefon Grandstream 3000

Druhá, ještě lepší varianta by byla samotná ADSL2+ karta, na slotu tak nějak nezáleží, neboť existují všelijaké redukce a převodníky.
ADSL1 jsem našel snad 50 typů, ADSL 2+ jen jednu, ale bohužel Annex A. Takže pokud víte o něčem použitelným u nás, tedy Annex B.
Předpokládám že by se přímo z této karty daly nějak inteligentně načítat parametry linky. Protože pak bych vše nacpal do HTPC a zas by mi jedna krabička ubyla. Čtyř až šesti portových Gb eth karet je dost, wifi kartu bych použil z routeru.

Odkazy:

Multi ethernet karty:
http://wifi.aspa.cz/routerboard-rb44gv-pci-4-port-gigabit-ethernet-adap-z65203
http://www.silicom-usa.com/default.asp?contentID=608
http://www.macsense.com.au/index.php?family=modules,ProductsBrowser,ProductDetails,PEG6,condensed,Page:1

Konverze sběrnic:
http://hwtools.net/Buy_It_Now.html
http://www.virtuavia.eu/shop/index.php?target=categories&category_id=227&sl=EN
http://www.adexelec.com/pciexp.htm

ADSL 2+ karta, bohužel Annex A
http://www.sangoma.com/products_and_solutions/hardware/data_networking/s519.html
« Poslední změna: 18 Května 2009, 09:17:53 od kiklhorn »
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

Martin Kiklhorn

• Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
Re: wanted adsl2+ krabička nebo ADSL 2+ karta
« Odpověď #1 kdy: 25 Března 2009, 22:53:41 »
Posledních pár dnů jsem si dopisoval s evropským zastoupením Sangomy.
Výsledkem je, že jsou nutné malé HW úpravy, ale pokud bude objednávka od 500 kusů, tak klidně Annex B variantu S519 vyrobí a dodají.
(běžná ceníková kusová cena pro koncáka bez množstevních a jiných slev cca 150USD)
Teď jen najít firmu která to objedná. Poslal jsem teď žádost do Alzy, ale uvítám pokud někdo máte nějaký jiný nápad/kontakt.

Nebo pokud někdo ví kde přijít k jinému internímu ADSL2+ modemu s ovladači pro Linux i Windows...
Virtual
| Distribuce

Martin Kiklhorn

• Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
Re: wanted adsl2+ krabička nebo ADSL 2+ karta
« Odpověď #2 kdy: 18 Května 2009, 09:17:22 »
Přesto že jsem nenašel odpovídající interní modem tak značím za vyřešené.

Přecházel jsem k ČRA, objednal jsem si u nich jednoportový Siemens SL-010, obdržel jsem namísto něj Xavi 8821r
Ta krabička je neuvěřitelný bazmeg - firmware se k tomu nedá najít (výrobce má přihlašovací formulář, ale už ne registrační), typové označení je stejné jako jiný starý model, ale HW nebo FW je jiný, i na domácí síťování NAT tabulka příliš malá, když se zahltí tak zbývá jen reset modemu, konfiguraci lze uložit do PC, ale už ne načíst zpět do modemu...
Zajímavost - reset do výrobního nastavení se provádí trojklikem na resetovací tlačítko.

Než budu stavět něco nového tak mám PIII se dvěmi síťovými kartami a switch s wifi AP.

Jak z modemu udělat jen hloupý převodník mezi ethernetem a telefonní linkou:
Po resetu Xavi do továrního nastavení (resp upraveného od ČRA) vymazat jejich VCI/VPI nastavení, v rychlém nastavení jej opět zadat, ale namísto PPPoE zvolit bridge RFC 1483 (ve skutečnosti Xavi umí RFC 2684, takže zvládá bridgovat i PPPoE)

Konfigurace serveru:
V serveru spustit pppoeconf, nahodit přes iptables NAT (nad ppp0), nahodit na vnitřní kartě DHCP server a už síťujeme po IPv4. Nahodit IPv6 tunel od Hurricane Electric, nahodit na vnitřní kartě svůj 48/64 rozsah přes radvd, (a nastavit ip6tables)  a už síťuju i po IPv6.

Nyní mám čtyři síťová rozhraní (kromě loopbacku) - fyzická: eth0 pro spojení s modemem, eth1 do switche pro "rozvod" internetu po bytě, virtuální: nad eth0 je ppp0 - na tom mám přímo veřejnou IPv4, nad ppp0 je he-ipv6 což je můj konec IPv6 tunelu.

Modem má 15V= napájecí adaptér, buď pojede i na 12V= (nebo ho rozeberu stejně tam bude nějaký 12V stabilizátor) a připojím ho na zdroj počítače. Konektory (RJ45 a tlf. linku) vyvedu na nějakou záslepku a modem umístím dovnitř PC. Ve výsledku dostanu téměř to co jsem chtěl původně - interní PCI ADSL modem, jen trochu větší a s dvěma konektory a jedním krátkým ethernetovým kablíkem vně počítače navíc.

Já ještě umím použít šroubovák, ale asi pomalu nastává doba kdy počítač se bude skládat jen ze zdroje a procesoru a bude ověšený periferiemi na kabelech. Disk, paměť, tv karta, modem...
Hlavně že domácí síť nemám omezenou neschopností firmware modemu a brzy ubyde další napájecí adaptér.

Návod moc nerozepisuji, nikdo na téma nereagoval. Pokud bude někdo potřebovat pomoc ať se ozve.
« Poslední změna: 18 Května 2009, 09:21:15 od kiklhorn »
Virtual
| Distribuce

fojtik

• Návštěvník
Re: wanted adsl2+ krabička nebo ADSL 2+ karta [vyřešeno]
« Odpověď #3 kdy: 02 Června 2009, 14:35:10 »
Jeste existuje jedna ADSL 2+ PCI karta od Traverse Technologies.
http://www.traverse.com.au/productview.php

Velice by me zajimalo jak se liší Annex A od Annexu B. Nedalo by se to zmenit doma v amaterskych podminkach?

Take nesnasim krabicky. Nektere jsou totalni zmetky, jine se samy restartuji treba i 5 krat za den (ted kritizuji Fritz!Box).

Martin Kiklhorn

• Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #4 kdy: 02 Června 2009, 19:13:10 »
Jeste existuje jedna ADSL 2+ PCI karta od Traverse Technologies.
http://www.traverse.com.au/productview.php
Hardware je identický se Sangoma

Velice by me zajimalo jak se liší Annex A od Annexu B.
Ve frekvencích, graficky http://www.lupa.cz/clanky/adsl-v-obrazech-2/
Nedalo by se to zmenit doma v amaterskych podminkach?
Imho dalo, počítám že změnou dvou součástek a úpravou firmware. Conexant Viking je chipset kteý se používá přávě i v "těch krabičkách", třeba zrovna i v tom Xavi 8821r. Jen nechápu proč AnnexB neudělá rovnou výrobce ( český trh je sice malý, ale němci jsou také téměř výhradně AnnexB) Externí krabičky s více porty LAN chápu pro více počítačů. Pro jeden počítač by byl logický interní. Nechápu v čem je lepší externí jednoportový. Jenže obchodnící to holt vidí nějak jinak.

Virtual
| Distribuce

fojtik

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 03 Června 2009, 21:55:29 »
Ve frekvencích, graficky http://www.lupa.cz/clanky/adsl-v-obrazech-2/

Imho dalo, počítám že změnou dvou součástek a úpravou firmware. Conexant Viking je chipset kteý se používá přávě i v "těch krabičkách", třeba zrovna i v tom Xavi 8821r. Jen nechápu proč AnnexB neudělá rovnou výrobce ( český trh je sice malý, ale němci jsou také téměř výhradně AnnexB) Externí krabičky s více porty LAN chápu pro více počítačů. Pro jeden počítač by byl logický interní. Nechápu v čem je lepší externí jednoportový. Jenže obchodnící to holt vidí nějak jinak.
Děkuji moc za vysvětlení, už jsem to pochopil.

Obchodníci totiž ničí veškeré WiFi připojení. Každá krabička má WiFinu a každý Franta si ji pustí. A pak se z WiFi už nedá venku moc komunikovat.

Ona je PCI karta vhodná i pro rozsáhlejší síť. Zejména co se týče "fair user policy". Taková pojebaná krabička má velké potíže při rozdělování pásma a když někdo na sebe strhne upload, tak ostatní utřou s downloadem.
Občas mají krabičky i jiné bolístky, třeba neumějí statické přiřazení DHCP, ale pokud si někdo přiřadí statickou adresu, tak mu odmítnou routovat DNS ... *censored*.

Dostal jsem odpověď od Traverse Technologies:
Citace
Hello Jaroslav,

The kind people at Sangoma have forwarded your enquiry on to me.

We have two products capable of Annex B (Viking and Solos), but these are
not stock/standard items. Annex A is a standard item.

We could do a production run of Annex B, but a MOQ (minimum order quantity)
would apply.

Can you please give me an indication of your volume requirements?

Kind regards,
  - Guy.

Martin Kiklhorn

• Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #6 kdy: 03 Června 2009, 22:27:07 »
Dostal jsem odpověď od Traverse Technologies:
Citace
not stock/standard items. Annex A is a standard item.
We could do a production run of Annex B, but a MOQ (minimum order quantity)
would apply.
Já vím, dopisoval jsem si s evropským zastoupením v Polsku, není problém dodat pokud vezmu alespoň 500 ks. U nás jsem kontaktoval Alzu, ale ti nemají zájem něco takového prodávat protože mají "krabičky s větší funkčností".
Chtělo by to mít kontakt v nějakém německém velkoobchodě - daleko větší trh s menší citlivostí na cenu a také Annex B.
Virtual
| Distribuce

fojtik

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 03 Června 2009, 22:58:59 »
Já vím, dopisoval jsem si s evropským zastoupením v Polsku, není problém dodat pokud vezmu alespoň 500 ks. U nás jsem kontaktoval Alzu, ale ti nemají zájem něco takového prodávat protože mají "krabičky s větší funkčností".
Chtělo by to mít kontakt v nějakém německém velkoobchodě - daleko větší trh s menší citlivostí na cenu a také Annex B.
Souhlas.

No, nedá se nic dělat, takových co by chtěli PCI kartu je asi málo.

A ještě jsem zapoměl na jednu důležitou věc, PC s PCI kartou může modem daleko lépe monitorovat a v případě zaseknutí resetovat. Krabička má zapečený firmware od výrobce na věky (nějaké update se občas objeví, ale většinou nevyřeší to co bych potřeboval). Na PC se to dá dělat velice jednoduše.

Tahle vyráběná PCI karta má v sobě subnet a bylo by nejlepší, aby se chovala pouze jako switch. Snad by se tak dala nakonfigurovat.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.