Přesto že jsem nenašel odpovídající interní modem tak značím za vyřešené.
Přecházel jsem k ČRA, objednal jsem si u nich jednoportový Siemens SL-010, obdržel jsem namísto něj
Xavi 8821rTa krabička je neuvěřitelný bazmeg - firmware se k tomu nedá najít (výrobce má přihlašovací formulář, ale už ne registrační), typové označení je stejné jako jiný starý model, ale HW nebo FW je jiný, i na domácí síťování NAT tabulka příliš malá, když se zahltí tak zbývá jen reset modemu, konfiguraci lze uložit do PC, ale už ne načíst zpět do modemu...
Zajímavost - reset do výrobního nastavení se provádí trojklikem na resetovací tlačítko.
Než budu stavět něco nového tak mám PIII se dvěmi síťovými kartami a switch s wifi AP.
Jak z modemu udělat jen hloupý převodník mezi ethernetem a telefonní linkou:
Po resetu Xavi do továrního nastavení (resp upraveného od ČRA) vymazat jejich VCI/VPI nastavení, v rychlém nastavení jej opět zadat, ale namísto PPPoE zvolit bridge RFC 1483 (ve skutečnosti Xavi umí RFC 2684, takže zvládá bridgovat i PPPoE)
Konfigurace serveru:
V serveru spustit
pppoeconf, nahodit přes iptables NAT (nad ppp0), nahodit na vnitřní kartě DHCP server a už síťujeme po IPv4. Nahodit IPv6 tunel od Hurricane Electric, nahodit na vnitřní kartě svůj 48/64 rozsah přes
radvd, (a nastavit
ip6tables) a už síťuju i po IPv6.
Nyní mám čtyři síťová rozhraní (kromě loopbacku) - fyzická: eth0 pro spojení s modemem, eth1 do switche pro "rozvod" internetu po bytě, virtuální: nad eth0 je ppp0 - na tom mám přímo veřejnou IPv4, nad ppp0 je he-ipv6 což je můj konec IPv6 tunelu.
Modem má 15V= napájecí adaptér, buď pojede i na 12V= (nebo ho rozeberu stejně tam bude nějaký 12V stabilizátor) a připojím ho na zdroj počítače. Konektory (RJ45 a tlf. linku) vyvedu na nějakou záslepku a modem umístím dovnitř PC. Ve výsledku dostanu téměř to co jsem chtěl původně - interní PCI ADSL modem, jen trochu větší a s dvěma konektory a jedním krátkým ethernetovým kablíkem vně počítače navíc.
Já ještě umím použít šroubovák, ale asi pomalu nastává doba kdy počítač se bude skládat jen ze zdroje a procesoru a bude ověšený periferiemi na kabelech. Disk, paměť, tv karta, modem...
Hlavně že domácí síť nemám omezenou neschopností firmware modemu a brzy ubyde další napájecí adaptér.
Návod moc nerozepisuji, nikdo na téma nereagoval. Pokud bude někdo potřebovat pomoc ať se ozve.