Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: problem s chown  (Přečteno 1616 krát)

Armitage2019

• Návštěvník
problem s chown
« kdy: 25 Března 2009, 09:35:48 »
Dobry den. Mam problem s pravy v Ubuntu 8.10.
Do ted vse bylo v poradku a nic zasadniho co by melo spolecneho s nejakym zasahem do konfigurace systemu jsem nedelal.
Nic mene najednou kdyz kopiruji z disku ntfs na ubuntackej ext3 mi to meni prava "jen pro cteni" vlastnika mam nastaveneho me ale pro tento problem jsem zalozil uz jine forum. To jen opakuji kdyby to melo neco spolecneho s nasledujicim problemem...

Tak, ze vcera jsem si menil barvu roota pro konzoli. Tedy menil jsem ji v /root/.bashrc
tam samozrejme jen tak jako bezny uzivatel nemohu nic menit....v konzoli jsem se tedy prihlasil jako root a zmenil prava slozky pomoci prikazu chown
chown moje_jmeno /root
vse fungovalo a zmenilo se jak ma...pak jsem po uspesnem zmeneni barvy vratil prava zpet pro roota.

a dnes to tedy zacalo tou zmenou prav pri kopirovani a nasledne jsem zjistil, kdyz jsem zkousel opet zmenit jen tak pro otestovani prava te slozky /root na me jmeno tak u vsech slozek a souboru co tam jsou se zobrazila ikonka zamecku a ve vlastnostech/opravneni je stale vlastnik root a nemohu nic menit.....tak, ze ten chown moje_jmeno /root neco provede, protoze se u ikonkek zobrazi zamecek ale neprovede to co by jsem od nej ocekaval nebo co by mel a nezmeni se vlastnik z roota na me jak tomu bylo vcera, tak ze to pro me znamena do budoucna jestli s tim neco neudelam, ze uz si nezmenim prava ani na kalkulacce...

Dokazal by nekdo pomoci? Nechapu jak se to mohlo stat, protoze si nejsem vedom toho, ze by jsem nekde neco menil co by toto mohlo ovlivnovat.
Predem dekuji

premet

• Host
Re: problem s chown
« Odpověď #1 kdy: 25 Března 2009, 09:39:25 »
Jak můžeš udělat takovou volovinu a nastavit si vlastníka "sebe" u rootovského domovského adresáře.

Armitage2019

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 25 Března 2009, 09:47:22 »
Tak z meho pohledu je pohodlnejsi kdyz potrebuji zmenit nekde neco nebo pracovat se slozkama ci souborama ktere ma ve vlastnictvi root si zmenit po dobu prace prava slozky na sebe a pak ji vratit rootovy..Zase nejsem takovej stoural, ktery by se montoval do celeho linuxu...Osobne v tom nevidim proc by s tim mel byt nejaky problem, ale nejsem zkusenej linuxak, tak to opravdu dobre nemusi byt....kazdopadne potrebuji vyresit ten problem s temi pravy:(

premet

• Host
« Odpověď #3 kdy: 25 Března 2009, 09:50:49 »
No a z mojího pohledu je to totální volovina  ;). Když chceš měnit soubor, ke kterýmu nemáš práva, proč jednoduše neotevřeš editor se superuživatelskými právy, na co je pro vás v Ubuntu sudo, určitě né na to, aby ses dával jako vlastník tam kde nemáš.
Kód: [Vybrat]
gksudo gedit /root/.bashrckdyž už ti na té změně barvy tak záleží.

Armitage2019

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 25 Března 2009, 09:58:02 »
Ano to mate pravdu...v tomto pripade se to da resit prikazem
sudo gedit cesta_k_souboru ale pri kopirovani nejake slozky nekam napriklad kde clovek nema prava....vim, ze se to da opet v konzoli pomoci prikazu nebo si z roota spustit nautilus ale asi jsem zlenivelej tim grafickym prostredim a pretahovanim jako ve win:-) je to moje hloupost a rad se priucim kdyz mi povite jaky je rozdil mezi tim zmenit si prava na sebe nakoprirovat a prava vratit a tim, ze si spustim nautilus z roota a nakopiruji to tam....z meho lajkskeho pohledu jsou to dve ty stejne veci akorat kazda s jinym postupem....alee chytreho opravdu na vas delat nechci protoze jak uz jsem rekl. Jsem temer zacatecnik:-) Vetsinou vsecko co potrebuji vygooglim a poradim si sam nejak ale tohle jsem nikde nenasel a tak jsem se regnul sem na fora s zadosti o pomoc:-)

premet

• Host
« Odpověď #5 kdy: 25 Března 2009, 10:03:25 »
Jde o to, že by se vůbec neměli měnit práva v kořenovém adresáři, pokud to nutně nepotřebuješ někde nebo nevíš co děláš. Ale toto je prostě totální volovina a dělat by se to nemělo, aby sis tím nerozdrbal rootovskej účet. Určitě lepší kopírovat tak, že si otevřeš ten souborovej manažer třeba nějakej s tím oprávněním nebo kopírovat způsobem
sudo cp /co/chci /kam/chci

Armitage2019

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 25 Března 2009, 10:09:20 »
"aby sis tím nerozdrbal rootovskej účet."
Aha, tak to me vubec nenapadlo, ze by se neco takoveho mohlo stat. Bral jsem to proste ze zmenim, zmenim a hotovo, ze pokud vylozene nedojebu nejakej config nekde neceho nebo neco spatne nenastavim, tak by se nemelo nic stat. :-) Od ted tedy uz toto radsi delat nebudu ale potrebuji tedy vyresit ten problem s temi pravy, protoze ted tedy nevim jestli jsem tam uz neco nedodrbal, kdyz mi to predtim slo a ted nejde....

premet

• Host
« Odpověď #7 kdy: 25 Března 2009, 10:14:44 »
Popiš mi ten problém ? Nějak to moc nechápu z toho prvního příspěvku.
A pošli sem výstup z
ls -ld /root

Armitage2019

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 25 Března 2009, 10:22:41 »
tak vypis je nasledujici:
armitage@armitage-desktop:~$ ls -ld /root
drwxr-xr-x 14 root root 4096 2009-03-25 10:12 /root
armitage@armitage-desktop:~$

a problem....proste jsem si vcera chtel zmenit barvu v konzoli pro roota....v konzoli jsem se pomoci
sudo -i
prihlasil jako root a pak pomoci
chow armitage /root
jsem zmenil vlastnika slozky /root z roota na sebe
pote jsem v souboru .bashrc zmenil barvu a ulozil...vyzkousel v konzoli a barva se zmenila. Potom jsem pomoci
chown root /root
zmenil vlastnika zpatky na root

to bylo cele

kdyz tedko ale dam prikaz
chown armitage /root
tak u vsech souboru a slozek co tam v tom /root jsou se mi zobrazi ikonka zamecku a kdyz se podivam do vlastnosti/opravneni, tak slozka dale patri rootovi ackoli by mela patrit me.
jedine co to udela vlastne je to, ze u vsech tech ikonek mam ten zamecek ale vlastnik se uz nezmeni. Proste nic se nezmeni jen u souboru a slozek mam na vsem zamecek.

Armitage2019

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 25 Března 2009, 10:25:03 »
a pokud ted provedu
chown armitage /root

vypise to:
armitage@armitage-desktop:~$ ls -ld /root
drwxr-xr-x 14 armitage root 4096 2009-03-25 10:12 /root
armitage@armitage-desktop:~$

premet

• Host
« Odpověď #10 kdy: 25 Března 2009, 10:26:19 »
No tím, že spustíš
chown uzivatel /root se ti změní práva jen na ten adresář, né na podsoubory. Nevím jestli ta oprávnění jsou dobře, pokud to je v Ubuntu jinak, já mám
drwxr-x--- 13 root root 4096 25. bře 09.54 /roottakže ty tam máš navíc práva read a execute pro všechny

Armitage2019

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 25 Března 2009, 10:31:31 »
no me to predtim muselo ale privlastnit i ty podslozky, protoze jsem si delal toho .bashrc zalohu nez jsem to sel menit, kdyby jsem neco podelal a vim, ze jsem tam neco zmenil a barva se mi nezmenila, tak jsem to prepsal cele tim zalohovanym .bashrc a ten jsem tam daval pretazenim z plochy, tak ze jinak kdyby mi to dalo bejvalo prava jen na tu slozku root, tak by mi to psalo, ze nemam opravneni tam kopirovat jestli se nepletu a tech zamecku by jsem si vsiml kdyby mi je to tam taky delalo predtim. Ja proste nevim co jsem tam kde mohl zmenit nebo dojebat aby mi to najednou tohle delalo..

kazdopadne jsem zed zkusil neco tam pripsat pomoci toho sudo gedit a ulozit to jde vporadku....

a ty prava na to read a execute....nevim jak s tim execute ale na read jsem mel uz pred tim nez jsem se vubec tam sel do toho montovat, protoze prvni ze vseho jsem si ten .bashrc cetl co tam vubec je jestli trosku aspon pochopim co by se tam asi tak melo menit....tak ze pravo na read jsem mel urcite defaultne tam, protoze jsem nic nemenil, na execute nevim, protoze jsem tam odtud nic nespoustel....ale tak ja mam pocitac sam pro sebe a nikdo mi na nej neleze, tak ze by jsem asi tohle ani nemusel nejak resit
« Poslední změna: 25 Března 2009, 10:40:01 od Armitage2019 »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.