Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nejde nainstalovat skype  (Přečteno 4563 krát)

petrzovy

• Aktivní člen
  • *
Nejde nainstalovat skype
« kdy: 18 Dubna 2009, 19:06:41 »
Zdar
Prosím o radu
Když chci nainstalovat Skype poslední verzi "skype-debian_2.0.0.72-1_i386.deb", tak ten balík se stáhne a v Instalatoru balíků-skype mi to hodí hlášku "stav: Error: Wrong architecture ´i386´"

Co prosím s tím?
Děkuji za každou radu

El_Diabl0

• Aktivní člen
  • *
    • gfx
Re: Nejde nainstalovat skype
« Odpověď #1 kdy: 18 Dubna 2009, 19:10:55 »
Zkousel jste instal posledni verze spravne architektury z homepage skypu ?
HP 6735s - 9.04 64bit (eyecandy) / XP Profi (performance)
&
AMD 6000+, ATI 4850, 4GB ram, 22 LCD, 1 TB space ... Windows XP Profi

petrzovy

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 18 Dubna 2009, 19:23:51 »
Ehm. Toho jsem se obávál :-) Nemám tušení, co všechno musím stáhnout, aby mi šel skype nainstalovat. Ten balík jsem stahnul z www.skype.com. Ve správci stahování jsem na něj poklikal a ono mi to vyhodilo to co jsem psal výše...
Takže prosím trochu podrobněji. Na ubuntu jsem přešel od Widláků teprve předevčírem... Díky :-)

El_Diabl0

• Aktivní člen
  • *
    • gfx
« Odpověď #3 kdy: 18 Dubna 2009, 19:27:26 »
Nic dalsiho by nemelo byt vyzadovane .. Jsem ted bohuzel na XP tak nemuzu udelat podrobny navod ale urcite se tu nekdo brzo najde, pokud ne, zkusim neco ukutit
HP 6735s - 9.04 64bit (eyecandy) / XP Profi (performance)
&
AMD 6000+, ATI 4850, 4GB ram, 22 LCD, 1 TB space ... Windows XP Profi

luisah

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 18 Dubna 2009, 19:34:28 »
Pokud to jde, nic nestahuj z netu. Instaluj prostřednictvím Správce balíků Synaptic
Systém - Správa - Správce balíků Synaptic
http://wiki.ubuntu.cz/Synaptic

Skype bohužel není v základních repozitářích (seznam, ze kterého si můžeš vybrat programy a nainstalovat v Synapticu), musíš přidat repozitář třetí strany - medibuntu -> návod v odkaze. Když ten repozitář přidáš, pak si skype jednoduše nainstaluješ ze Synapticu.
http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99id%C3%A1v%C3%A1n%C3%AD%20zdroj%C5%AF#Nejzn.2BAOE-m.2BARs-j.2BAWEA7Q_neofici.2BAOE-ln.2BAO0_zdroje

Jinak tak chyba ti píše, že máš špatnou verzi skypu - pro jinou architekturu, než máš ty - operační systém. Máš verzi pro 32bit systém a zřejmě máš 64bit.

Jinak doporučuji si proštudovat wiki
http://wiki.ubuntu.cz/

petrzovy

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 18 Dubna 2009, 20:40:49 »
Začnu od konce. wiki studuju pořád :-). Je tam toho hodně, ale prokousávám se krok za krokem.
Jinak je fakt, že mám 64bit PC. Ted jsem se díval ještě jednou na stránky skypu a je tam verze pro "Feisty Fawn (7.04)". A já mám verzi 8.10. Je tedy možné, že by to hrálo takovou roli :o ?
Mediubuntu jsem přidal mezi zdroje, ale při "obnově", mi to hodilo hlášku tuto:

Nepodařilo se stáhnout indexové soubory pro všechny zdroje
Některé zdroje nemusejí být zrovna dostupné kvůli problémům na síti. Pokud je dostupná starší verze indexového souboru, pak bude použita ta, v opačném případě nebude zdroj použit. Zkontrolujte si vaše síťové připojení a také zda máte správně nastavené adresy zdrojů.

a dále přímo v okýnku je
Selhalo stažení cdrom:[Ubuntu 8.10 _Intrepid Ibex_ - Release amd64 (20081029.2)]/dists/intrepid/main/binary-amd64/Packages.gz  Pro přidání CD do APTu použijte apt-cdrom. apt-get update nelze využít pro přidávání nových CD.
Selhalo stažení cdrom:[Ubuntu 8.10 _Intrepid Ibex_ - Release amd64 (20081029.2)]/dists/intrepid/restricted/binary-amd64/Packages.gz  Pro přidání CD do APTu použijte apt-cdrom. apt-get update nelze využít pro přidávání nových CD.
Některé indexové soubory se nepodařilo stáhnout, jsou ignorovány, nebo jsou použity starší verze.

Co tedy s tím? Díky

luisah

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 18 Dubna 2009, 20:55:29 »
Nejde o 64bit pc, ale o to, že jsi si nainstaloval 64bit systém.
Skype z jejich stránek neřeš. Na 32bit systém by šla i ta jejich verze pro 7.04, ale ty máš 64bit.
Chybu ti to vypsalo a vypsalo o co se jedná. :) Nenašlo to live cd. Ubuntu.
Odškrtní si zdroj cd, který nepotřebuješ, když máš net.
Pravděpodobně máš zaškrtlý v Systém - Správa - Zdroje softwaru - první záložka dole Ubuntu 8.04 CD

EDIT: Skype by již měl jít nainstalovat ze Synapticu i přes tu chybu.
Nebo můžeš i přes terminál nainstalovat co máš v synapticu příkazem
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get install skype
« Poslední změna: 18 Dubna 2009, 20:57:49 od luisah »

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #7 kdy: 18 Dubna 2009, 20:56:59 »
Pise ti to ze mes nastavenu cd-rom ako zdroj.
System-sprava-zdroje softveru
A vypni cd-rom v ubuntu softver pripadne ak mas dajaku cd-rom aj v softver tretej strany.

Tak neskoro. :-)
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

petrzovy

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 18 Dubna 2009, 22:16:03 »
S tou verzi to tak je. Nainstaloval jsem na 64bitPC 64bitUbuntu....

Ano, měl jsem to tam zaškrtlé to CD

Skype už funguje-šlo to nainstalovat přes terminal.... Díky
Ještě by mne zajímalo, jestli můžu nějak importovat historii chatu ze Skypu z Windowsů?

luisah

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 19 Dubna 2009, 11:20:39 »
Ještě by mne zajímalo, jestli můžu nějak importovat historii chatu ze Skypu z Windowsů?
Nemám tušení :)
V domovské složce, když stiskneš ctrl+h se ti objeví soubory a adresáře s tečkou -> skryté adresáře -> nastavení programů a systémů. Najdeš tam i nastavení a všechno kolem skypu -> adresář .Skype
Pokud bude mít stejný nastavení i skype z win - zřejmě v Program Files, pak by teoreticky stačilo překopírovat požadovaný soubor do tohoto skrytého adresáře. Jaký a zda to je stejný ve win i lin nemám tušení (spíš asi ne), nikdy jsem to neřešil. Kdyby jsi něco zkoušel a nepovedlo se, stačí adresář .Skype smazat a znovu spustit skype -> on si vytvoří nový čistý adresář -> taková čistá linuxová reinstalace.

Skype by šel tedy nainstalovat i přes Synaptic.  ;) Terminálem jsi jen tento nástroj obešel.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.