Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: niekolko problemov v JJ (čistá inštalácia)  (Přečteno 2450 krát)

Deafboy

• Návštěvník
niekolko problemov v JJ (čistá inštalácia)
« kdy: 30 Dubna 2009, 13:48:31 »
Včera niečo po polnoci som dokončil inštaláciu win7 RC + Ubuntu 9.04.
Ešte včera fungovalo všetko ako má, no dnes sa v systéme objavilo niekoľko chýb.
1) Niektoré programy sa odmietajú zatvoriť po kliknutí na X (rhythmbox, gnome-terminal...)
2) Pulse Audio je opäť raz nepoužiteľný šrot (počujem len praskanie, ALSA taktiež nefunguje) nastavil som teda OSS, ale ten neprehráva viac zvukov zároveň takže sme sa vlastne v ubuntu neposunuli zopár rokov vôbec dopredu čo sa zvuku týka. Interný mikrofón na notebooku samozrejme tiež nefunguje (v HH funoval)
3)Rhythmbox stále hľadá nové kodeky aj keď všetky potrebné už má. Taktiež niekedy odmieta danú stopu prehrať na prvý krát
4) Problémy pri inštalácií z repo. , zaseknutie sa pri poslednom kroku...

Aby som ale iba nekritizoval, musím pochváliť integrovaný wifi driver pre Atheros (no mohol byť radšej madwifi použitý ako default)

A ak by náhodou niekto vedel ako vypnúť nový notifikačný systém - tiež prakticky nepoužiteľný (je mi na nič že vidím keď program vyžaduje pozornosť, ak na ňu nemožem priamo reagovať). Pri aktualizáciach nevyskakuje bublina, ale rovno sa otvára okno z aktualizáciami. A to podotýkam približne každých pár minút. Je to otravné.

S novým ubuntu mohli radšej ten mesiac - dva počkať. Čakal som oveľa viac.
Ubuntu som prestal pouzivat vzhladom na jeho bugy kazdodenne, no sem-tam rad zabludim na toto forum a som este radsej ked viem pomoct

assual

• Návštěvník
Re: niekolko problemov v JJ (čistá inštalácia)
« Odpověď #1 kdy: 01 Května 2009, 12:43:20 »
bohužel musím konstatovat to samé, co se zvuku týče mám nastavenou ALSU všude, ale oproti II je to tak 60% hlasitosti (abych si vychutnal písničku musím dát bedny na maximum v II stačilo na půlku) a ještě k tomu to semtam zapraská, grafický ovladače nevím nevím jestli je to ta samá lahoda jako na II a co se těch notifikací týče, nejradši bych to odinstaloval celé, ale nevím jak na to.

Kdyby měl někdo radu tak jí uvítám.
Neumím ještě ani čárku :-)

pivik

• Host
« Odpověď #2 kdy: 01 Května 2009, 12:58:20 »
Radu bych měl, ale za tu mě tady ukamenujete. Rada - viz můj podpis... ;D

assual

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 01 Května 2009, 13:00:50 »
Radu bych měl, ale za tu mě tady ukamenujete. Rada - viz můj podpis... ;D

rozhodně tě neukamenuju, jen nevím jak "jednoduchý" debian je, jestli by dokázal pojmout i tak blbého uživatele jako mě =)
Neumím ještě ani čárku :-)

pivik

• Host
« Odpověď #4 kdy: 01 Května 2009, 13:03:30 »
Když pojme mně, tak už asi všechny. Já nejsem žádný guru, ale BFU... Debian není o nic složitější než Ubuntu, kromě instalace ovladačů GK. V Debianu není správce nesvobodných ovladačů.

kalfar

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 01 Května 2009, 13:06:24 »
Pánové jste si jistí že problém je v pulseaudio a ne mezi klávesnicí a židlí?? Já jedu výhradně na pulse už od HH a nestalo se mi že bych s ním měl problémy.
Ubuntu jsem nainstaloval v úterý,ve středu jsem si přečetl tyhle stránky,čtvrtek byl dnem doinstalací programů a dnes jsmem se utvrdil,že tu Vistu jsem kupoval draze a zbytečně. >:(

Deafboy

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 05 Května 2009, 17:25:33 »
Čo sa týka PulseAudio, nepoužívam ho už asi po dve verzie ubuntu. Nefunguje totiž korektne prehrávanie viacerých zvukov naraz. V prípade 9.04, ale zvuk len šuští. Pomohlo nahodenie a nastavenie ALSA a tá funguje úplne krásne.

Narazil som ale na ďalšie chybičky krásy. Acer Aspire sa vypne len po stlačení klávesy po ukončení systému (ono sa to niekedy vypne aj samé ale trvá to niekoľko minút navyše)

Ďalej sa mi automaticky zapína Bluetooth pri bootovaní systému (nechcem, snažím sa šetriť baterku)
To ale nieje všetko.

Keď surfujem pomocou telefónu ako modemu, pri pripojení sa mi vytvorí nové spojenie a internet funguje. Zobrazí sa sprievodca pripojením aj keď internet už funguje, navyše výber poskytovateľa služieb je už viac-menej nikoľko rokov neaktuálny. Keď ale odpojím telefón z USB portu, nejde mi viac pripojiť a to ani ako modem, ani ako čítačka pamäťovej karty.

Nechcem rýpať ale Windows 7 RC (v niektorých prípadoch aj beta) funguje bez akýchkoľvek problémov :P . Narozdiel od finnálnej verzie ubuntu 9.04 Myslím si že kôli takýmto failom je očierňovaná celá linuxová komunita. Canonical by sa mal hambiť
Ubuntu som prestal pouzivat vzhladom na jeho bugy kazdodenne, no sem-tam rad zabludim na toto forum a som este radsej ked viem pomoct

luisah

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 05 Května 2009, 17:55:22 »
Čo sa týka PulseAudio, nepoužívam ho už asi po dve verzie ubuntu. Nefunguje totiž korektne prehrávanie viacerých zvukov naraz. V prípade 9.04, ale zvuk len šuští. Pomohlo nahodenie a nastavenie ALSA a tá funguje úplne krásne.

Narazil som ale na ďalšie chybičky krásy. Acer Aspire sa vypne len po stlačení klávesy po ukončení systému (ono sa to niekedy vypne aj samé ale trvá to niekoľko minút navyše)

Ďalej sa mi automaticky zapína Bluetooth pri bootovaní systému (nechcem, snažím sa šetriť baterku)
S pulseadiem také nemám žádné problémy, vím že byly nějaké problémy v první verzi (v 8.04).
S vypnutím také vše OK.
Bluetooth - tak si vypni spouštění služby a je po "problému".

EDIT: Od 6.10 nemám s ubuntu prakticky žádné problémy. V 9.04 64bit jsem narazil pouze na částečný problém se skypem, který jsem vyřešil. Takže zřejmě problém především v hw a možná s ne mnoha zkušenostmi.  :)
« Poslední změna: 05 Května 2009, 18:00:23 od luisah »

PetrHerynk

• Host
« Odpověď #8 kdy: 05 Května 2009, 18:15:48 »
Já si tady hraji na JJ písničky v Rhytmbox bez jakýchkoli problémů, točím kostkou a všechny aplikace mi zatím fungují a to mám ATI kartu, se kterou jsou obvykle problémy, super.

Nexus

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 08 Května 2009, 15:07:00 »
Musim suhlasit s kolegami vyssie: JJ sice ma svoje "musky" (pre mna zasadny je to hlasenie aktualizacie, ktore sa sprava ako aprilove pocasie), na druhu stranu som s nim max spokojny.

Vratil by som sa k povodnemu dotazu:
1) niekedy sa mi zvykne stat, ze program sa odmietne okamzite zatvorit, ale je to tym, ze je system dost vytazeny a program si chce ulozit nejake nastavenia, takze musi cakat. Nestalo sa mi, ze by program nebol ani zostrelitelny, resp. ak padne konkretny program, tak system sam ponuka nudzove ukoncenie.
2) Pouzivam ALSA, ale skor by som videl vazne problem v HW - mam SB Live! (nie je to ziaden najnovsi vykrit techniky) a nemal som problem. PulseAudio a ani OSS som nepouzival a viac-menej som nikdy nebol donuteny ich vyuzivat. Interny mikrofon je vecou nastavenia/zadrotovania na konkretnom zariadeni - podotykam ale, ze je defaultne vypnuty hlavne preto, lebo by chytal spatnu vazbu z internych repro (skoro mi to odrazilo usi, ked som ho zapol, ale kazda skusenost je skusenost :) )
3) Rhythmbox nepouzivam, pouzivam na vsetko VLC, vo verzii 8.04 som ho chvilku pouzival, ale niekedy mal problem prehrat "exoticky ubalene" MP3
4) Spociatku boli repozitare seriozne pretazene, takze to moze byt problem aj v tomto. Pri instalacii mohla zostat v pamati nahrata cast nahradzovaneho komponentu, takze to tam moze padat. Ale aku divocinu s tym stvarate to uz netusim ...

Nechcem rýpať ale Windows 7 RC (v niektorých prípadoch aj beta) funguje bez akýchkoľvek problémov :P . Narozdiel od finnálnej verzie ubuntu 9.04 Myslím si že kôli takýmto failom je očierňovaná celá linuxová komunita. Canonical by sa mal hambiť
Nerypes, pises svoj nazor. Je potrebne si uvedomit, ze linux ako taky ma znacne zviazane ruky od vyrobcov podaktoreho HW - alebo mi chces napisat, ze hned po instalacii Win7 mas vsetko korektne ozivene? :) V linuxe sa urcite veci tiez riesia ovladacom, ale vzdy to zavysi od vyrobcu, resp. od lobbystov M$, ako sa k tomu postavia. Ako priklad uvadzam jeden clanok http://www.cdr.cz/a/26799. Predpokladam, ze nemusim zdoraznovat, ze ak by vyrobcovia vydavali ovladace ako pre Win, tak aj pre linux, tak sa tu cca na tuto temu nemame co bavit :). S urcitymi vecami sa treba pohrat, podobne o tom pisu aj kolegovia vyssie ...

Canonical ako taky sa nema za co hanbit - alebo mi chces napisat, ze Ty si nikde neurobil chybu? Treba pockat nejaky cas a uvidis :).

Deafboy

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 09 Května 2009, 17:43:51 »
Musím uznať že Canonical vyrobil obdivuhodný systém, nadruhej strane som predošlé príspevky písal maximálne vo vývrtke (adrenalín na maxime :D). Väčšinu problémov som vyriešil, až na to vypínanie. Čakal som ale že stabilita a funkčnosť na určitej HW konfigurácií sa bude v ďalších verziách zlepšovať a nie zhoršovať. Asi by bolo lepšie keby výrobci dodávali drivre v rovnakej kvalite ako na win. Počul som ohlasy že už beta verzia ubuntu v niektorých prípadoch fungovala bezchybne.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.