30000-35000 korun? No tak to bude poriadny notebook.
co sa tyka miesta na disku neviem co si predstavujes ale teraz standardne maju ntbk aj tie lacnejsie okolo 250GB HDD, pamat mavaju 3-4GB podla toho, ci tam vyrobca dava 32bit system. Uhlopriecka 17" to uz pomaly nie je ani ntbk, teda je ale tazko prenositelny.
Ja by som poradil takto:
-procesor intel core2duo rada P8xxx alebo T9xxx
-display 14"-16", ak sa da led posvietenie
-graficka karta dedikovana nejaka ATI 3400 a vyssie alebo Nvidia 9300 a vyssie aspon s 256MB ram a urychlovanim videa, najlepsie aby mal hybridnu graf. kartu a v pripade dlhej vydrze prepnut na integrovanu, vystup na ntbk aby bol hdmi, popr. vga+hdmi
-disk ak by bol tak 7200otackovy
-baterka aby co to vydrzala
-aby to nebol nejaky pseudoneznackovy (napr. acer ma zlu povest), naproti tomu dell dobru
-aby zaruka bola co najdlhsia, niektore ntbk maju 3roky a niektore aj viac
...
Napr. nieco take:
http://www.datacomp.sk/default.asp?cls=stoitem&stiid=25542 samozrejme pre Teba na nejakom ceskom eshope, popr. v nejakom obchode
a prikupil by som si monitor 22"-24" a externy disk 3.5", ked chces velke ulozisko dat a vacsi monitor. Popr. docking station, ak by bola v rozumnej cene.
Co sa tyka kompatibility s ubuntu to si prebrowsuj na nete, tak nove ntbk nemam skusenosti. To su moje rady, ale zda sa mi, ze investovat do ntbk 35000 ceskych korun sa mi zda dost vela. Rychlo to zostarne a potom su peniaze fuc.