Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Pomůžě někdo s výběrem notebooku?  (Přečteno 4610 krát)

Duffy

• Aktivní člen
  • *
Pomůžě někdo s výběrem notebooku?
« kdy: 06 Května 2009, 19:27:47 »
Zdravím, po několika reklamacích mi vrátili peníze za notebook v záruce a já hledám nový. Chtěl bych co nejvíc Ubuntu kompatibilní v cenové relaci 30-35 tisíc předně s velkým místem na disku, dobrou RAM a uhlopříčku displeje 15 nebo 17. Poradíte někdo? Děkuji mnohokrát za odpověďi.
Notebook Fujitsu Siemens Amilo Xa 1526 s Ubuntu 8.04. Po dlouhém zkoušení jsem zůstal u Ubuntu a GNOME.

petergula

• Stálý člen
  • **
Re: Pomůžě někdo s výběrem notebooku?
« Odpověď #1 kdy: 06 Května 2009, 20:20:10 »
30000-35000 korun? No tak to bude poriadny notebook.
co sa tyka miesta na disku neviem co si predstavujes ale teraz standardne maju ntbk aj tie lacnejsie okolo 250GB HDD, pamat mavaju 3-4GB podla toho, ci tam vyrobca dava 32bit system. Uhlopriecka 17" to uz pomaly nie je ani ntbk, teda je ale tazko prenositelny.

Ja by som poradil takto:
-procesor intel core2duo rada P8xxx alebo T9xxx
-display 14"-16", ak sa da led posvietenie
-graficka karta dedikovana nejaka ATI 3400 a vyssie alebo Nvidia 9300 a vyssie aspon s 256MB ram a urychlovanim videa, najlepsie aby mal hybridnu graf. kartu a v pripade dlhej vydrze prepnut na integrovanu, vystup na ntbk aby bol hdmi, popr. vga+hdmi
-disk ak by bol tak 7200otackovy
-baterka aby co to vydrzala
-aby to nebol nejaky pseudoneznackovy (napr. acer ma zlu povest), naproti tomu dell dobru
-aby zaruka bola co najdlhsia, niektore ntbk maju 3roky a niektore aj viac
...

Napr. nieco take: http://www.datacomp.sk/default.asp?cls=stoitem&stiid=25542 samozrejme pre Teba na nejakom ceskom eshope, popr. v nejakom obchode
a prikupil by som si monitor 22"-24" a externy disk 3.5", ked chces velke ulozisko dat a vacsi monitor. Popr. docking station, ak by bola v rozumnej cene.

Co sa tyka kompatibility s ubuntu to si prebrowsuj na nete, tak nove ntbk nemam skusenosti. To su moje rady, ale zda sa mi, ze investovat do ntbk 35000 ceskych korun sa mi zda dost vela. Rychlo to zostarne a potom su peniaze fuc.
« Poslední změna: 06 Května 2009, 20:22:04 od petergula »
ntbk Dell 6420 (Amd Ati, Intel i7, 4GB RAM, 256GB SSD ...)
secondary/u svokrovcov:
Xubuntu (64bit) ntbk Asus A6Je (Ati X1450, Intel Core2Duo T5500, 2.5GB RAM ...)

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #2 kdy: 06 Května 2009, 20:31:36 »
Podla ohlasu okolia i z vlastnych zkusenosti mam najvacsiu doveru v Dell, HP, IBM, Toshiba..snad i Asus. Grafiku by som koli linuxu preferoval Nvidia. Co sa tyka LCD 17", tak je to sice pohoda na filmy a hry, ale ako pisal kolega - je to tazke a v pripade nutnosti vymeny je to oproti 14 - 15" ovela drahsie. (Sam mam tuto blbu zkusenost - mam Dell Inspiron 9300 a menil som prasknutu obrazovku...ten ntb som nasiel na smetisku).
Suhlasim s kolegom, ze vrazat take love do ntb je asi blbost, pretoze informatika sa vyvija strasne rychlo a za 2 roky uz bude ten tvoj ntb zastaraly... Osobne by som sa priklanal k rieseniu do 15000 korun - nejaky dual core od HP, alebo IBM Lenovo _ to su dobre stroje
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

Duffy

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 06 Května 2009, 20:47:20 »
Díky za odpověďi jenom bych upřesnil že těch okolo 30tisíc do toho fakt chci hodit, jelikož ty peníze nejsou tak uplně moje (dostanu je zpátky za ten předešlý notebook (btw taky 17",takže vim jak je to velký :) ) a uplně nejvíc bych ocenil kdyby měl někdo osobní zkušenost s nějakym notebookem v této kategorii...
Notebook Fujitsu Siemens Amilo Xa 1526 s Ubuntu 8.04. Po dlouhém zkoušení jsem zůstal u Ubuntu a GNOME.

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #4 kdy: 06 Května 2009, 20:58:54 »
pozri sa trebars na http://www.pc.ibm.com/europe/catalogs/cz/nseries.html?cz&cc=cz  a kukni na tu druhu N500 s Nvidiou 9300- tomu by som veril... Vsak Lenovo ponuka aj drahsie strole  - trebars T series - vsak si kukni ich stranky - Lenovo je dobra masina - nezmar! Osobne ti ziaden konkretny typ nemozem doporucit, pretoze aj moj Dell uz je zastaraly...Mozno niekto iny.
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

luta

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 06 Května 2009, 21:08:38 »
pokud neresis cenu tak :
SL500 mam zkusenosti ale jen XP/Visty , supr notebook, kvalita co vic dodat...snad jen ze slabsi verze stala 17 a tohle je dost drahy.. Zajimava je i rada R400/R500 ( uz ma dokonce DDR3 pameti)

pak DELL ale tam zkusenosti osobne nemam..
« Poslední změna: 06 Května 2009, 21:13:24 od luta »
Compal HEL81-T5500/945GM/3GB/100GB-7200ot/archlinux64

pavolzetor

• Host
« Odpověď #6 kdy: 07 Května 2009, 14:35:19 »
hmm, prepínateľné grafiky nie sú to pravé orechové pre linux, viem z vlastnej skúsenosti, kúpil by som asi R500 alebo také niečo, alebo keď tak T500
« Poslední změna: 17 Května 2009, 11:14:30 od Pavol Klačanský »

Kalisek

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 11 Května 2009, 14:42:17 »
Osobne se taky primlouvam za znacky HP a Dell, mam s nima velmi dobry zkusenosti.
Jinak jeste bych doporucil kouknout sem http://www.abclinuxu.cz/hardware/sestavy/notebooky dozvis se tam, jestli tvuj "vysneny" model zvlada Linux popr. co mu uplne nesvedci.

matyskovo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 11 Května 2009, 15:25:13 »
Přímo Vám nedokážu poradit, ale provozoval jsem Ubuntu na třech NTB Dell a ani jednou jsem se nesetkal s problémem, čímž chci říct, že po instalaci vše fungovalo tak, jak mělo bez dodatečného laborování, typy neuvádím, jelikož jsou mimo Vaše požadavky (jednalo se o rozměrově výrazně menší NTB), ale osobně bych se podíval tímto směrem.
MB ASUS M2NPV-VM, grafika integrovaná nVidia GeForce 6100, zvukovka integrovaná ADI AD1986A, AMD D-C Athlon A64 X2 4200+ EE, paměť 2GB (KIT 2x1GB) DDR2 800MHz KINGSTON, 2x disk SEAGATE Barracuda 320GB, SATA II, DVD vypalovačka - LG GSA-H42L, UBUNTU 10.04 LL 32-bit.

Wr41th

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 11 Května 2009, 16:27:26 »
Ja bych HP nedoporucoval, sam mam HP pavilion a nic moc... sice HW podpora v linuxu dobra, ale nedoporucoval bych to... osobne hp uz nikdy
HP pavilion dv6580 - AMD Turion64 X2 2x1,8GHz, 2x1GB RAM 667MHz, Nvidia 8400M GS 128MB - Ubuntu 10.10

Have you tried turning it off and on again?

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #10 kdy: 11 Května 2009, 17:10:00 »
Zdravím, po několika reklamacích mi vrátili peníze za notebook v záruce a já hledám nový. Chtěl bych co nejvíc Ubuntu kompatibilní v cenové relaci 30-35 tisíc předně s velkým místem na disku, dobrou RAM a uhlopříčku displeje 15 nebo 17. Poradíte někdo? Děkuji mnohokrát za odpověďi.
Poradím, z Prahy jste, co brání vzít Live a vyrazit sem?

Nějaká diskuse k centru http://notebooky-forum.notebook.cz/viewtopic.php?p=60030&sid=c014353c8af82fe80ee7bee5eaee3a77
« Poslední změna: 11 Května 2009, 17:14:01 od kiklhorn »
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

Luban

• Závislák
« Odpověď #11 kdy: 11 Května 2009, 21:47:04 »
Ja bych HP nedoporucoval ...
No já mám opačný názor a zkušenost. Koupil jsem celkem 3 notebooky HP (1x nx7300 a 2x nx7400). Na všech je naistalováno ubuntu. Zatím s nimi nebyl sebemší problém. Dílenské zpracování je na jedničku. Je však pravdou, že jsou to modely Compaq. Na ty Paviliony lidi celkem nadávají. Všechny HP byly kupovány bez systému. S windows se na nich nepočítalo a platit za ně bylo tudíž vyhazování peněz.
« Poslední změna: 18 Května 2009, 22:07:04 od Luban »

Sešívaný

• Stálý člen
  • **
    • Osobní stránky
« Odpověď #12 kdy: 11 Května 2009, 22:39:36 »
Pokud jde o hardware, tak jedině ThinkPad. Myslím, že jsou ThinkPady, pak dlouho nic a potom zbytek. Prošel jsem si několika značkama (Acer, Dell, Asus) a zakotvil u ThinkPadů. Nevýhodou je cena, která ale té kvalitě odpovídá. Za 30-35 koupíš ale i téčkovou řadu, zkus se podívat po nějakém T500. Já jsem moje T61 kupoval s Linuxem, bohužel u nás nejdou Lenova koupit jinak než s Windows. Pokud ale budeš trpělivý, můžeš po odmítnutí licence dostat zpětně cca 2000 (viz. případ Kamila Párala). Výhodou Thinkpadů je i to, že jsou mezi linuxáky velmi oblíbené a tedy i velmi dobře podporované. Nemám momentálně v notebooku jedinou věc, která by v Linuxu nefungovala na 100 % tak, jak má.
Pokud chceš něco s Linuxem, tak se můžeš podívat po nějakém DELLu, jsou u nás firmy, které prodávají DELLy s předinstalovaným Ubuntu a i česká pobočka už začala jeden model prodávat oficiálně s Ubuntu - víc nalezneš na http://www.pclinux.cz

Luban

• Závislák
« Odpověď #13 kdy: 11 Května 2009, 23:38:50 »
Objevil jsem zajímavou nabídku s předinstalovaným ubuntu
zde

MacHala

• Stálý člen
  • **
  • Big Bro iz watching joo!
    • ZlejT
« Odpověď #14 kdy: 12 Května 2009, 00:25:43 »
Objevil jsem zajímavou nabídku s předinstalovaným ubuntu
zde

jj, o tom psali nedavno na abicku ; faktem ale je, ze v nekterych jinych eshopech se da koupit i o 1500,- levneji
Prislusnik ligy, za kreativni pouzivani interpunkcnich znamenek, carek, predevsim.
=======================================
Tweetuju jako http://twitter.com/zl8

Luban

• Závislák
« Odpověď #15 kdy: 12 Května 2009, 00:28:27 »
Sem s odkazem. Za 14.300,- bych ho bral :).

MacHala

• Stálý člen
  • **
  • Big Bro iz watching joo!
    • ZlejT
« Poslední změna: 12 Května 2009, 19:23:48 od MacHala »
Prislusnik ligy, za kreativni pouzivani interpunkcnich znamenek, carek, predevsim.
=======================================
Tweetuju jako http://twitter.com/zl8

pavolzetor

• Host
« Odpověď #17 kdy: 17 Května 2009, 11:17:20 »
Pokud jde o hardware, tak jedině ThinkPad. Myslím, že jsou ThinkPady, pak dlouho nic a potom zbytek. Prošel jsem si několika značkama (Acer, Dell, Asus) a zakotvil u ThinkPadů. Nevýhodou je cena, která ale té kvalitě odpovídá. Za 30-35 koupíš ale i téčkovou řadu, zkus se podívat po nějakém T500. Já jsem moje T61 kupoval s Linuxem, bohužel u nás nejdou Lenova koupit jinak než s Windows. Pokud ale budeš trpělivý, můžeš po odmítnutí licence dostat zpětně cca 2000 (viz. případ Kamila Párala). Výhodou Thinkpadů je i to, že jsou mezi linuxáky velmi oblíbené a tedy i velmi dobře podporované. Nemám momentálně v notebooku jedinou věc, která by v Linuxu nefungovala na 100 % tak, jak má.
Pokud chceš něco s Linuxem, tak se můžeš podívat po nějakém DELLu, jsou u nás firmy, které prodávají DELLy s předinstalovaným Ubuntu a i česká pobočka už začala jeden model prodávat oficiálně s Ubuntu - víc nalezneš na http://www.pclinux.cz

až na prepínateľné grafiky, ja som tiež rozmýšlal. že vrátim Vistu a chcem späť peniaze, ale teraz keď občas niečo potrebujem na Windows tak sa mi hodí

puba

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #18 kdy: 17 Května 2009, 11:31:29 »
Ja bych HP nedoporucoval ...
No já mám opačný názor a zkušenost. Koupil jsem celkem 3 notebooky HP (1x nx7300 a 2x nx7400). Na všech je naistalováno\ ubuntu. Zatím s nimi nebyl sebemší problém. Dílenské zpracování je na jedničku. Je však pravno, že jsou to modely Compaq a na ty Paviliony lidi celkem nadávají. Všechny byly kupovány bez systému. S windows se na nich nepočítalo a platit za ně bylo tudíž vyhazování peněz.

Jako ja mam pavilion jednu z prvnich rad, co se u nas ani officialne neprodavala (urcena pro UK) dv2058ea. A ta ma celou kisnu teda pradne udelanou. Zadny problem a tak. Ale kdyz si koupil znamy od nas tu pozdejsi radu, tak ten rozdil byl znat na prvni pohled (tlacitka, plasty, klavesnice atd.) vsechno se to prohybalo, kroutilo, topilo... no proste horka jehla
HP Pavilion dv2058ea (Intel Core Duo 1,66GHz, 2GB RAM, Geforce 7200 Go - 256MB, WD-120 GB sata, WiFi, Bluetooth, ctecka 5in1 ), Ubuntu HH 8.04

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.