Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nevim nic - zacatecnik :-)  (Přečteno 10817 krát)

proforma

• Návštěvník
Nevim nic - zacatecnik :-)
« kdy: 07 Května 2009, 08:27:54 »
Dobry den,

nasla jsem jedno podobne zacatecnicke tema, ale bylo 2 roky stare, od te doby se urcite hodne zmenilo, takze bych se rada zeptala zkusenejsich. Uvazuji o Ubuntu do notebooku. Ve Win jsem celkem zdatna, s Linuxem nemam vubec zadne zkusenosti. Prosla jsem si zakladni dokumenty zde, ale v mem rozhodovani mi to moc nepomohlo, spis zamotalo hlavu :-) Proto bych se rada zeptala:

1) platformy GNOME a KDE: KDE je pry vice podobny Win - ale v cem? V ovladani? V logice systemu a adresaru? Nebo jenom vic vypada jako Win? GNOME - zda se mi, ze je pro mne vic aplikaci, ktere bych vyuzila, ale KDE je pry zase lepe lokalizovano (coz je pro mne alespon v zacatcich hodne dulezite :-) Muzete mi to nekdo pomoci srovnat podle aktualniho stavu? :-)

2) V prehledu ekvivalentnich aplikaci jsem nenasla nektere specializovane, ktere potrebuju pouzivat (Benefit, BibleWorks, ProCite...). Co vsechno zvladne emulator Wine? Mate s nim zkusenosti i pro tyto programy? Nebo je lepsi stipnout disk a nainstalovat vedle sebe Ubuntu i Win a do nich prepinat, kdyz to bude nutne? Nepusobi to nejaky problem? (Pokud ano, tak nejspis ze strany WIN :-)

3) Pro pripojeni k netu pres wifi router - existuji nejaka omezeni? Napr. vyrobci, jejichz znacky si s Ubuntu nerozumeji? Spatne zkusenosti - co nekupovat? Nebo je vse OK? Podobne i u jinych veci - tiskarny, externi HDD, fotaky, kamery, dataprojektory... - lze ocekavat nejake HW nedorozumeni, nebo bez problemu?

Dekuju :-)

Uran

• Aktivní člen
  • *
Re: Nevim nic - zacatecnik :-)
« Odpověď #1 kdy: 07 Května 2009, 09:23:31 »
1. Logika adresaru je zalezitosti linuxu ("bez grafickeho rozhrani") jako takoveho, takze neexistuji disky C:, D: ap., ale jeden korenovy adresar do ktereho se pripojuji disky, mechaniky, usb disky .... Nejblize ke grafickemu rozhrani windows ma/melo KDE 3.5 (Soucasne KDE 4.2.... je uz neco jineho a pomerne tezko se na nej zvyka nehlede na nestabilitu nekterych programu).

2. S windows programy pod wine to chce zkusit nebo se podivat sem
Kód: [Vybrat]
http://appdb.winehq.org/
3. U tiskaren i multifunkcnich zarizeni HP mam jen dobre zkusenosti. USB disky a jina mass storage zarizeni bez problemu. Jinak vice treba zde
Kód: [Vybrat]
https://wiki.ubuntu.com/HardwareSupport/
"Pouze text v MS Wordu je opravdu čistý, příteli."

luisah

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 07 Května 2009, 09:36:01 »
Mrkni na průvodce linuxem, který jsem napsal. Je to takové celkové seznámení pro absolutně neznalé GNU/Linuxu. Vlastně takové seznámení jak to v tom "zatraceným" linuxu funguje.
http://www.pruvodce-linuxem.cz/

1. V podstatě jenom v tom, že gnome má dva hlavní panely a základní je většinou na hoře s rozdělenou nabídkou na tři části. KDE má jeden základní panel dole s nabídkou "start". Jinak je možný si jakýkoliv grafický prostředí libovolně upravovat. Osobně mě sedí gnome, připadá mi praktičtější gnome (dva panely a nabídka rozdělená podle vlastností - aplikace, místa, systém -> nastavení). Pro začátečníka myslím z hlediska komunity a návodů vhodnější z důvodu, že většina návodů je psaná pro gnome -> ubuntu. S tím si ale moc starostí bych nedělal - vždy je možné doinstalovat jiné gr. prostředí.

2. Spíše by se to chtělo podívat na stránky daných programů zda existuje instalačka i pro linux - pokud ano, často bývá již v repozitářích (správci balíků) - viz. průvodce linuxem
Wine - je poslední možnost, ale někdy funguje spolehlivě. Nikdo však nedokáže zaručit, že daný win program pojede. Je tu ale možnost použít i virtuální win (pokud máš dostatečně výkonné pc) a používat programy, pro které nenajdeš alternativu v něm.
Popř. sem napsat programy, zda zná někdo alternativu - > osobně neznám ani jeden program, který uvádíš - takže neporadím.
Dualboot určitě začátečníkům doporučuji, mají alespoň zadní vrátka, kdyby jim Linux nesednul, nebo kdyby si s něčím "prostě" nevěděli rady. Dualboot problémy nedělá, hlavně dávat pozor při instalaci a zálohovat data!!!

3. Vše OK určitě není, ale není to tak strašné, záleží výrobce od výrobce zda poskytují ovladače. Nejjednodušší je si stáhnout live cd a vyzkoušet co půjde v něm.
« Poslední změna: 07 Května 2009, 09:40:01 od luisah »

martin.h

• Aktivní člen
  • *
    • Fotografie v Linuxu
« Odpověď #3 kdy: 07 Května 2009, 09:38:31 »
Dobrý den
jako začátečník (zdatný ve win) jsem řešil podobné problémy. Teď po cca 8 měsících win ruším úplně. Měl jsem nainstalované oba systémy. Problémy to v žádném případě nedělá. Mám prostředí GNOME. KDE mě nijak nechytlo asi proto, že se více podobá windows?
Hlavní co potřebujete proto aby jste mohla spokojěně používat Linux je zapomenout na windowsowské myšlení :-).
Wine je "emulace" windows pod Linuxem většinou funguje bez problémů. Prostě si nainstalujte Linux a uvidíte. Smazat ho můžete kdykoliv, ale pozor je to velmi návykové :-). Píšu jako obyčejný uživatel a jsem 100% spokojený. A na tomto foru vyřešíte většinu problémů. Chce to konkrétní dotazy.
Více se dozvíte zde:
http://wiki.ubuntu.cz/, http://wiki.ubuntu.cz/Wine
www.ubuntu.cz
www.kde.cz
www.linux.cz
www.linuxsoft.cz, www.root.cz - je toho hodně
nashledanou a uvidíte - budete spokojená, ikdyž začátky se budou zdát trochu trnité ....
Athlon 5200+, 2GB, GeForce 8600, Linux Mint - Helena 64

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #4 kdy: 07 Května 2009, 10:02:38 »
Tak si tiez pridam :D

Vidim, ze potrebujes BibleWorks - existuju starsie distribucie Ubuntu - Christian edition a boli ku stiahnutiu na www.ubuntuce.com  ...ale bohuzial tento projekt uz nepokracuje.
Co sa tyka rozneho Hardware, tak vela informacii najdes na www.abclinuxu.cz - je tam sekcia "hardware", kde uzivatelia zhromazduju informacie o roznych HW dieloch (kamery, tlaciarne, mat. karty atd), takze zistis ci ti to pojde pod linuxom bez problemov, alebo tam najdes radu, ako to vyriesit.
V otazke instalacie a pouzivaniu sa nemusis moc hrabat v roznych strankach - snad si staci precitat to od luisiaha a potom kludne postupovat podla wiki pri instalacii a po nej. http://wiki.ubuntu.cz/Instalace  Ubuntu je lahucky a intuitivny system.   
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

proforma

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 07 Května 2009, 10:16:03 »
Diky vsem za odpovedi, jdu si prostudovat doporucene stranky, i to mi moc pomohlo :-)

vendy

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 07 Května 2009, 11:02:36 »
alternativy
linuxappfinder
abclinuxu.cz

Bibleworks-to je něco jako Theofilos?tak já mám pr.Xiphos
domovská stránka: xiphos.org
tady balíky k instalování:vybereš si podle distribuce8.04HH,8.10II,9.04JJ(viz foto)jednoduchý .deb balíky(klikneš)
double-edged sword
ještě k tomu budeš asi potřebovat .all data.deb,libsword(vyzkoušej,už si topřesně nepamatuju,všechno je tam) ;)
a ještě lepší je Synaptic -zkus jestli tam ten program je ,tak to nainstaluj z toho Systém->Správa->Správce balíků Synaptic

[attachment deleted by admin]
« Poslední změna: 07 Května 2009, 11:36:27 od vendy »
zatím U 8.10 II 64b

proforma

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 07 Května 2009, 11:45:54 »

Bibleworks-to je něco jako Theofilos?tak já mám pr.Xiphos

Ahoj, Vendy, jo, je to neco jako Thefilos, jen PODSTATNE sirsi + jazykovy analyzator (nevim, jestli ho Th. ma nebo ne, znam ho jen orientacne). Ja mam pomerne starou verzi BW5.0 (ted je myslim uz 9.0) a mam tam cca 50 ruznych jazykovych i historickych vydani. U 9.0 je uz to neco okolo 100. Nejlepsi na tom je, ze se stale dodavaji nove podklady, behem 2 let by napr. mely byt elektronizovany poznamky ke kralicky...

Jdu si cist o Linuxu  ::)

proforma

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 08 Května 2009, 14:04:59 »
Preju pekne svatecni odpoledne :-) Prosla jsem si par stranek o Ubuntu a stale nejsem rozhodnuta. Nasla jsem tabulku ekvivalentnich programu http://proc.linux.cz/ekvivalenty.html, velmi dobre :-) Kdyz jsem si ale proklikala zdrojove stranky SW, vsechny byly v AJ, a to neni zrovna moje silna stranka. Nez abych je vsechny stahovala a instalovala, radeji se zeptam, to bude rychlejsi :-) Ktere z nich jsou lokalizovane do CJ, alespon trochu? Zda se, ze to bude nakonec asi moje hlavni hledisko pro vyber vseho :-) Ptam se jen na ty, ktere neznam - umi tuzemsky?

- Gnus
- jakykoli firewall - ted mam Kerio, jaky tomu odpovida a zaroven umi po nasemu?
- Hylafax/Fax2Send/Efax/VSIfax
- ssh - je nektery z teto skupiny podobny WinSCP?
- Gnome Planer/Outrech
- pdf udelatory: vetsinou nepotrebuju jen udelat z textu PDF, ale do hotoveho (prichoziho) PDF aktivne zasahovat: neco vyriznout, vybarvit, udelat poznamku pomoci post-itu, vystrihnout nebo naopak slepit... Ktery z pdf linuxovych udelatek to umi? Nepredpokladam, ze by fungoval primo Adobe (nebo se pletu?).
- neco na CDripovani - ktery SW v CJ?
- nokia pc suite - funguje to taky na linuxu? Nebo je nejaka nahrada? Nenasla jsem ani na linuxsoftu, ale zalohovat data v gsm je prece jen zivotni nutnost... :-)

A nakonec dotaz na nahradu TheBat: nasla jsem pomerne hodne moznosti, ale problem je opet s daty: Mam jich zazalohovanou spoustu a nechci o ne prijit. Umi nektery z linuxovych postovnich klientu prevadet/zpracovat zalohova data z Batu (.tbk) bez ztraty kyticky? :-)

Diky a mejte se :-)

vendy

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 09 Května 2009, 08:49:24 »
zatím U 8.10 II 64b

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #10 kdy: 09 Května 2009, 08:55:27 »

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #11 kdy: 09 Května 2009, 10:26:48 »
Cd rip-Audacity
http://www.linuxexpres.cz/praxe/audacity?highlightWords=audacity
Ripování audio CD aplikace Audacity neumí - umí to třeba Sound Juicer nebo K3b.
MB ASUS P5KPL/EPU - CPU Pentium(R) Dual-Core E5300 2600 MHz - RAM 4 GB DDR2 - GK GIGABYTE GeForce 8400 GS - OS Debian Stable (64bit)

MartenP

• Host
« Odpověď #12 kdy: 09 Května 2009, 10:32:49 »
Mně se na ripování osvědčil prográmek RipperX. Má velmi mnoho možností nastavení, ale zachovává jednoduchost a efektivitu. Moc vyvedená aplikace.

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #13 kdy: 09 Května 2009, 11:56:17 »
ja pouzivam Grip
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

Sešívaný

• Stálý člen
  • **
    • Osobní stránky
« Odpověď #14 kdy: 09 Května 2009, 12:28:12 »
1) ale KDE je pry zase lepe lokalizovano (coz je pro mne alespon v zacatcich hodne dulezite :-)

Přesně naopak GNOME je nyní lokalizováno výborně, překlad KDE pokulhává.

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #15 kdy: 09 Května 2009, 12:39:50 »
Citace
Kdyz jsem si ale proklikala zdrojove stranky SW, vsechny byly v AJ, a to neni zrovna moje silna stranka. Nez abych je vsechny stahovala a instalovala, radeji se zeptam, to bude rychlejsi :-) Ktere z nich jsou lokalizovane do CJ, alespon trochu? Zda se, ze to bude nakonec asi moje hlavni hledisko pro vyber vseho :-) Ptam se jen na ty, ktere neznam - umi tuzemsky?
Běžně používané aplikace jsou často dostatečně lokalizované.

Citace
jakykoli firewall - ted mam Kerio, jaky tomu odpovida a zaroven umi po nasemu?
Firewall už v Ubuntu je, lze ho aktivovat a případně dál nastavit, pokud budete mít tu potřebu.

Citace
nokia pc suite - funguje to taky na linuxu? Nebo je nejaka nahrada? Nenasla jsem ani na linuxsoftu, ale zalohovat data v gsm je prece jen zivotni nutnost...
Bohužel nefunguje - aspoň mně se mi ho nepodařilo pod Wine rozběhat. :(
MB ASUS P5KPL/EPU - CPU Pentium(R) Dual-Core E5300 2600 MHz - RAM 4 GB DDR2 - GK GIGABYTE GeForce 8400 GS - OS Debian Stable (64bit)

proforma

• Návštěvník
« Odpověď #16 kdy: 09 Května 2009, 13:09:12 »
Medved se vsem klani k zemi :-) Takze uz mam jasneji. Muzu poprosit o skouknuti, jestli jsem nekde neudelala logickou chybu?

- instalace bude na NTB RAM 2GB, HDD 250 GB, Intel Core 2 Duo. To by melo stacit bohate na roky dopredu.
- HDD bude stipnutej na nekolik disku, dualni instalace WXP + Ubu, predevsim kvuli nekterym programkum, ktere v Ubu asi nepojedou nebo nemam jistotu, ze by jely bezchybne
- uz nyni pouzivam radu programu (take) pod Linux (Mozilla, OpenOffice, Gimp, Pine, Putty,  Nvu). Linux si umi sahnout na woknousi adresar a programy, obracene to tak jiste/spolehlive neni. Cili jakou udelat adresarovou strukturu? Disk pro Win + jeho sw + spolecny sw a disk pro Ubu + jeho sw? Nebo je mozne oba OS dat na jeden disk vc. spolecnych programu? Nebude se to tlouct? Jak pak bude vypadat zaloha image? Bude treba delat pro kazdy OS samostatnou, nebo je mozne dohromady?
- platformu jsem si vybrala GNOME. Muzu beztrestne :-) nainstalit na svuj stavajici ntb (RAM 512 MB, HDD 60, volne misto na C: 0, volne misto na ostatnich discich cca 14 GB) nejakou orezanou verzi na vyzkouseni? Kterou byste mi doporucili? Nemusi to mit vlastnosti OS (dokud to aspon trochu neznam, nechci, aby mi to ridilo PC, kdyz tam muzu neco zbodat :-), spis nejaky demo na osahani. Instalator pro Win na http://www.ubuntu.cz/ziskejte/stahnout, je to ono, co hledam?

Krasne odpoledne vsem :-)

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #17 kdy: 09 Května 2009, 13:34:02 »
Dualboot je fajn volba. :) Nechte 10 GB Ubuntu, swap o dvojnásobné velikosti RAM a tak 5 GB na /home (můžete samozřejmě dát i víc, pokud si tam budete kopírovat nějaká data - na nastavení bude 5 GB stačit bohatě).

Ty programy z Windows budete bohužel muset nainstalovat znova, ale můžete mít data z nich na sdíleném disku, takže pod Windows i Linuxem to budete mít společné (taky to tak mám pro Firefox a Thunderbird).

Linux umí přistupovat na windowsovské disky (NTFS, FAT32).

Na 1 oddíle můžete mít jen jeden OS. U Ubuntu je ale možnost přes wubi instalátor nainstalovat Ubuntu jako aplikaci do Windows (potom ji zase můžete odinstalovat) - vyčleníte si místo a nainstaluje se Vám to jako velký soubor, které potom můžete používat jako OS (volba při bootování). To bych doporučil jako tu instalaci na zkoušku (pokud nechcete zkoušet na LiveCD).

Záloha image bude muset být 1 image pro 1 oddíl.

Na instalaci Ubuntu Vám stačí 5 GB, lépe je ale mít více.

Eddie

• Návštěvník
    • Rootan
« Odpověď #18 kdy: 09 Května 2009, 13:36:35 »
Demoverze linuxu asi není, nejlepší způsob na vyzkoušení je liveCD , tedy stáhnout z hlavní stránky ubuntu.cz instalační CD Ubuntu 9.04  - vypálit stažené  iso a nabootovat z něj notebook. Timto způsobem se spustí Ubuntu přímo z CD a z hard diskem se nic nestane. V případě spokojenosti s Ubuntu je na ploše ikona install z které se ubuntu nainstaluje.

Strukturu disku bych zvolil asi takto,
ponechat disk C kde je nainstalován winXP,
vytvořit další oddíl pro linux (ext3) min 5GB
vytvořit oddil pro odkladaci prostor (swap) 4GB
a další oddíl společný pro linux i winXP (ntfs) čtení ani zápis na ntfs již linux umí spolehlivě takže bych se toho nebál.
Notebook - Acer Ferrari One 200 , 4GB RAM,  HDD 500GB 7200ot, Ubuntu 10.04 64-bit
Desktop -  AMD FX 3,6 GHz, 16 GB RAM, 2x 750 GB HDD WD Black, ATI Radeon 5850, Ubuntu 11.10 64-bit
www.rootan.cz      www.lipina.tym.cz

luisah

• Závislák
« Odpověď #19 kdy: 09 Května 2009, 13:44:32 »
1. viz. instalace - určitě OK
2. viz. hdd - na začátek určitě to je dobrá volba (popř. můžeš i vyzkoušet virtuálně nainstalovat xp do linuxu - osobně mám je ubuntu + xp ve virtualboxu, když by něco ...)
http://wiki.ubuntu.cz/VirtualBox
3. viz. "sáhnutí" - z bubuntu nebude problém, z win to jde také, ale ne tak jednoduše (potřeba doinstalovat utilitku)
    viz. "společný software" - moc nechápu co tím myslíš. Win při dualbootu bude mít svou část disku a ubuntu také svou. U linuxu doporučuji vytvořit kromě části pro systém a nainstalované programy označené jako / také část označenou jako /home - tam se ukládají vytvořená data - jsou oddělená od systému. Je potřeba, ale při dělení disku použití ruční metodu - musíš vědět co děláš a dávat pozor -> je to ale velice výhodné při případných problémech, záloze a upgradu. Je možné také vytvořit partition a naformátovat na fat32, kam můžeš ukládat data, která potřebuješ zpracovávat jak ve win tak v lin -> bezproblému je uvidí i win (omezení 4GB soubor)
- viz. záloha - zazálohuješ co bude potřeba (podle výběru partition)
http://www.linuxexpres.cz/praxe/rady-uzivatelum-ubuntu-zalohovani-sledovani-hardwaru-sprava?highlightWords=z%C3%A1lohov%C3%A1n%C3%AD
http://www.linuxexpres.cz/praxe/domaci-zalohovani-v-gnome?highlightWords=z%C3%A1lohov%C3%A1n%C3%AD
4. viz. stávají ntb - pokud těch 14gb je na jednom disku volných, tak to je zcela dostačující - i 512MB ram na standartní ubuntu stačí
                           - pokud chceš jenom vyzkoušet můžeš zkusit nainstalit pomocí wubi, ale pokud nemáš místo na C: tak to tam nenarveš - přes wubi se ubuntu nainstaluje jako klasický program
http://wiki.ubuntu.cz/Wubi
« Poslední změna: 09 Května 2009, 13:47:13 od luisah »

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #20 kdy: 09 Května 2009, 14:05:43 »
Jinak mimochodem většinu toho, na co jste se ptala, byste našla zde na fóru (forum.ubuntu.cz) nebo na wiki (wiki.ubuntu.cz). Rozhodně se vyplatí si to přečíst a nastudovat. ;)

Tadeáš Pařík

• Předseda občanského sdružení Ubuntu ČR a člen placené komunitní podpory
    • Ubuntu.cz
« Odpověď #21 kdy: 09 Května 2009, 14:07:30 »
Jinak mimochodem většinu toho, na co jste se ptala, byste našla zde na fóru (forum.ubuntu.cz) nebo na wiki (wiki.ubuntu.cz). Rozhodně se vyplatí si to přečíst a nastudovat. ;)

Tak nebudeme tak přísní, žen tady mnoho nemáme, tak si to tu musíme pěstovat  ;)
Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz.

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5
Ubuntu 14.04 64bit - HP ProBook 4525s
Ubuntu 14.10 32bit - ThinkPad R52 (testování)

pariktadeas@jabbim.cz

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #22 kdy: 09 Května 2009, 14:10:09 »
Já to nemyslel přísně, jen se mi zdálo, že tu jen píšeme vlastními slovy to, co je už na wiki - wiki vlastními slovy. :D

luisah

• Závislák
« Odpověď #23 kdy: 09 Května 2009, 14:19:26 »
Já to nemyslel přísně, jen se mi zdálo, že tu jen píšeme vlastními slovy to, co je už na wiki - wiki vlastními slovy. :D
Jako kdyby tě to nebavilo :D

proforma

• Návštěvník
« Odpověď #24 kdy: 09 Května 2009, 14:24:15 »

Tak nebudeme tak přísní, žen tady mnoho nemáme, tak si to tu musíme pěstovat  ;)

Vetsinou jsem se to tu docetla, to je pravda, jen jsem se chtela ujistit, ze jsem tomu dobre rozumela. Neznam zadnyho linuxaka, se kterym bych se mohla poradit live, takze radsi dvakrat merim, nez riznu :-) Za pestovani pekne dekuju  ;D, budu se snazit to tu moc nezaplevelit  8)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.