Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Vzdálená plocha - server - co připojí k relaci zdarma a efektivně?  (Přečteno 6120 krát)

krato

• Návštěvník
Zdravím,

potřebuji se vzdáleně připojovat (sháním server a klient) z domova a od kolegů na svůj počítač v práci, na kterém je Ubuntu 9.04, s tím, že budou splněny následující vlastnosti na které jsem zvyklý u Windows XP s jejich RDP protokolem a softwarem:

1. Připojení k relaci, ne k monitoru a klávesnici. Pokud budu vzdáleně připojen k relaci a takto vzdáleně pracovat, chci, aby na monitoru počítače, ke kterému jsem připojen, byla zobrazena přihlašovací obrazovka a ne to samé, co vidím vzdáleně. Také se nechci odhlašovat a přihlašovat, chci se odpojovat od relace a připojovat k relaci, tj. aby spuštěné aplikace pod Gnome běžely trvale a já se jen odpoledne v práci odpojil, doma vzdáleně připojil a ráno naopak.

2. Obraz musí být přenášen efektivně. Např. vnc je známé tím, že je výborné a spolehlivé, akorát obraz nepřenáší tak efektivně, jako např. RDP protokol, server a klient od Microsoftu. Někde jsem tu na fóru zahlédl, že toto v linuxu splňuje např. lx-server, jenže ten je komerční a tudíž nesplňuje následující bod.

3. Musí být legálně zdarma.

Vyzkoušel jsem již vnc, xrdp, forwardování X11 a možná ještě něco, ale u ničeho jsem nerozešel to co zmiňuji hned v prvním bodu, tj. že v práci bude zobrazena přihlašovací obrazovka, zatímco já budu vzdáleně pracovat a zároveň při přesunu mezi prací a domovem nebudu muset aplikace ukončovat.

Pokud myslíte, že již toto bylo zde na fóru vyřešeno, zkontroluje prosím pečlivě, zda to řešení splňuje moje tři požadavky.

Ještě dodávám, že pro mně není problémem nainstalovat doma či jinde, odkud bych se někdy připojoval, jakýkoliv klient (i když protokol RDP je samozřejmě vítán, stejně tak je vítáno automatické tunelování zvuku a disků).

Děkuji za přečtení a budu vděčný za jakékoliv odpovědi, které mi pomůžou tento problém vyřešit.

Fracty

• Stálý člen
  • **
Re: Vzdálená plocha - server - co připojí k relaci zdarma a efektivně?
« Odpověď #1 kdy: 24 Května 2009, 08:56:36 »
NX - více si najděte, je i ve verzi zdarma... a je i komunitní NX server

ale jinak neříkejte prosím, že RDP je zdarma jo?:)

jinak pro vás je možná NX kanón na vrabce..
a první bod splňuje XDMCP...

mimo to měl by jste si uvědomit, že ubuntu je multiuživatelský systém, aby jste věděl co to znamená ;)
« Poslední změna: 24 Května 2009, 09:03:01 od Fracty »

krato

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 24 Května 2009, 11:26:32 »
NX - konkrétně freenx jsem už kdysi zkoušel a nějak se mi ho nepodařilo nakonfigurovat, chtěl jsem se mu od té doby vyhnout, ale pokud opravdu tvrdíte, že splňuje všechny mé tři podmínky, pak ho vyzkouším, v tom případě děkuji za doporučení.

RDP komerční - máte pravdu, že to co jsem napsal, mohlo trochu vyznít, jako kdyby "legálně zdarma" byla vlastnost i RDP, kdo to takto pochopil, tomu se omlouvám, neboť RDP server od Microsoftu je součástí distribuce jejich komerčního OS.

NX kanón na vrabce - to mi v podstatě nevadí, rozhodně nejsem minimalista ;) čím víc funkcí, tím líp, ale hlavně když to splní mé skromné požadavky.

XDMCP - o tom jsem v životě neslyšel, také vyzkouším, pokud jste si jistý, že to splňuje můj první požadavek. Jen tiše doufám, že to splňuje i druhý, tj. efektivitu přenosu bližší RDP než VNC.

Multiuživatelský systém - světe (a hlavně Fracty) div se, ale vím moc dobře, co to je ;) Pokud mi navrhnete rozumný důvod proč bych se o svůj počítač v práci či o svůj notebook doma měl dělit s dalšími uživateli, budu rád. Zatím mi práce na těchto počítačích zcela vyhovuje tak, jak jsem ji popsal v prvním požadavku.

Každopádně děkuji za rady (NX a XDMCP).

krato

• Návštěvník
FreeNX server - připojení k relaci
« Odpověď #3 kdy: 24 Května 2009, 12:45:30 »
Právě jsem nainstaloval FreeNX server a qtnx klient. Vypadá to, že to funguje, akorát jsem zatím neotestoval efektivitu přenosu obrazu a hlavně se mi nedaří splnit první bod, tj.:

Prosím, lze nějak FreeNX server překonfigurovat tak, aby při přihlášení klienta ho připojil k již běžící odpojené relaci a nespouštěl relaci novou? (tj. aby klient mohl přecházet od počítače ke vzdálenému přístupu a naopak bez ukončení aplikací, přesněji viz 1. požadavek v 1. příspěvku v tomto vlákně)

Fracty, jste si jistý, že to NX server umí?

Fracty

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 24 Května 2009, 13:05:04 »
ano jsem... dokonce se umí připojit k běžící X11 session

ale já nepoužívám FreeNX ale NX server od nomachine a klient od nomachine
minimalně klient od nomachine je mnohonásobně lepší..

jinak FreeNX je víceméně v pohodě..

a to kam se má klient připojit právě řeší klientský systém > u klienta od nomachine lze vybrat kam a za jakého uživatele se připojujete
« Poslední změna: 24 Května 2009, 13:09:07 od Fracty »

krato

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 24 Května 2009, 13:41:27 »
a to kam se má klient připojit právě řeší klientský systém > u klienta od nomachine lze vybrat kam a za jakého uživatele se připojujete

Stáhl jsem si teď klienta pro Windows od NoMachine, ale nemůžu v něm najít nastavení, abych se připojil k běžící relaci.

Fracty

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 24 Května 2009, 17:50:56 »
Ten klient je stejný jak pro win / tak lin..

Vybrání se provádí až po autentizaci k systému, poté vyskočí tabulka, kde se session vybere.
Pokud se ale chcete připojit na běžící session třeba X11, tak je nutné zadat typ prostředí "shadow".

Asi spíše potřebujete návod

http://www.nomachine.com/documents.php
« Poslední změna: 24 Května 2009, 17:55:11 od Fracty »

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

pc21

• Návštěvník
    • Servis PC Brno
« Odpověď #8 kdy: 25 Května 2009, 02:00:03 »
Líbí se mi http://www.yuuguu.com Zdarma to je. Je to dobrý nástroj. K relaci to ovšem připojovat podle mě neumí.

krato

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 25 Května 2009, 17:37:36 »
jen pro inspiraci http://portal.suse.cz/linuxova_kouzla_iii_prenos_pracovniho_prostredi_mezi_ruznymi_pocitaci

Zajímavý návod, děkuji. Je zajímavý hlavně v tom, že tvrdí, že lze z FreeNX dostat právě ty vlastnosti, které jsem zmínil na začátku. Momentálně se snažím právě FreeNX nakonfigurovat a naučit se používat tak, aby splňoval mé potřeby a co nejvíce mi vyhovoval.

Momentálně u FreeNX bojuji s těmito problémy (ve všech případech se jedná o připojení z MS Windows na Ubuntu):

• Sdílení relace i s počítačem, na kterém běží FreeNX server (říkejme tomu počítači server). Tj. už se umím kdekoliv z internetu k serveru připojit a odpojit tak, že pracuji stále ve stejné relaci bez ukončení aplikací. Neumím se ale k této relaci připojit na samotném serveru, možná leda kdybych se přihlásil jako jiný uživatel a pak spustil nxclient na localhost, ale musí existovat lepší řešení.
    Tento problém je z těchto jediný pro mně blokující, tj. jediný, který musím vyřešit, abych mohl NX používat, leč třeba poněkud nepohodlně.
  • Sdílení disků, resp. složek mezi serverem a klientem. Snad to není těžké nastavit, na směru sdílení mi moc nezáleží. Sdílení schránky kupodivu funguje pěkně.
  • Forwardování zvuku. Když spustím přehrávač mp3 vzdáleně na serveru, tak přehrávaný zvuk vychází z reproduktoru serveru místo klienta.
  • Normální ukončení nxclienta na Microsoft Windows. Někdy červený křížek na zavření nxclient okna nefunguje, jindy správně zobrazí dialog zda suspendovat relaci či něco jiného, na jiný server mi zas zobrazí v relaci nějaké okno, které obsahuje jen název relace. Řeším to tak, že nxclient sestřelím ze správce procesů.

Opět budu za vaše rady vděčný.

karlitos

• Stálý člen
  • **
  • Bioinformatics - solutions in-silico
    • homepage
« Odpověď #10 kdy: 29 Července 2009, 01:19:04 »
Zdravim

Ja se ted take snazim o zprovozneni Nomachine NX - uz jsem na to tady cetl kdejakou chavlu. Jenze po pravde moc nerozumim jak na to. Nasel jsem sice nejake navody na googlu  a dival se do dokumentace od Nomachine , ale byvse spravou serveru nepolibeny zatim tapam.
Jak nakofigurovat klienta dam dohromady , ale jak nakonfigurovat server mi unika.
Stahnul jsem si baliky od Nomachine -> client , node , server a pak je tam jeste balik  NX Server Manager , to uz jsem jaksi pochopil ze to neni nejake klikatko ala vino-preferences , ale ze je to sprava z weboveho rozhrani.
Cimz ta sranda pro me celkem konci  :
Citace
In order to have your NX Server Manager fully operative you need to ensure that:

* You have configured the Web Server to run NX Server Manager.
    * You have configured NX Server Manager to fit your environment.
    * You have set the proper permissions for the NX Server Manager back-end.
Pritom mi nejde o zadne velke nastavovani - chci se jen pripojit k dalsimu Ubuntu pocitaci tak abych mohl pracovat soucasne s prihlasenym uzivatelem - jako znam z VNC s tim ze to bude rychlejsi nez VNC.
Pod nastavenim NX serveru si tedy predstavuju to ze se spusti soucasne se sezenim , pobezi na pozadi a ja se jednoduse prihlasim prez klienta danym heslem.

Pokud nekdo zna nejaky podrobny a blbuvzdorny navod budu moc rad. Diky predem K

EDIT :

Predtim nez to pro dnesek zabalim - tenhle navod vypada dobre , jen se mi nechce verit ze se nemusi nic nastavovat. Ale jak zajistit spusteni po startu ?
Kód: [Vybrat]
sudo /usr/NX/bin/nxserver --start
« Poslední změna: 29 Července 2009, 01:37:55 od karlitos »
Lenovo ThinkCentre A61 912073G
Athlon X2 5000+ 4GB RAM Nvidia Geforce 9500GT
Linux Mint 9 Isadora , Win7 64Bit

krato

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 29 Července 2009, 01:34:17 »
Stahnul jsem si baliky od Nomachine -> client , node , server a pak je tam jeste balik  NX Server Manager , to uz jsem jaksi pochopil ze to neni nejake klikatko ala vino-preferences , ale ze je to sprava z weboveho rozhrani.

A právě, že to by vám toto podle mně mělo stačit. Myslím, že hned jak jsem z repozitáře nainstaloval balík freenx, tak jsem se mohl připojit na NXServer. Co se vám stane, když se ze stejného počítače či jiného zkusíte NXClientem připojit, pokud tedy jste NXServer již nainstaloval?

Jinak NX Server Manager zní zajímavě a neznám ho, ale podle screenshotů bych řekl, že ho ani vy a ani já nepotřebujeme, určitě i bez něj vyste měl být schopný se vzdáleně k počítači připojit.

Až NXServer rozejdete, tak kdyby jste náhodou vyřešil některý z mých v předchzí zprávě uvedených problémů, tak prosím sem řešení napište.

karlitos

• Stálý člen
  • **
    • homepage
« Odpověď #12 kdy: 29 Července 2009, 02:00:15 »
Tak jsem to nakonec nezapichnul ale musel vyzkouset  ;D a ejhle ono to opravdu funguje :-)
Jelikoz zatim nemam k dispozici vic pocitacu zkousel jsem se pripojit na localhost a opravdu - nabehla mi moje plocha. Ted ale nerozumim jedne veci : udela se proste druhe sezeni pod mym uzivatelskym jmenem nebo budu moci pracovat v sezeni kde uz je jeden uzivatel prihlaseny ? To se mi prave libilo na VNC , kdyz moji drahe polovicce neco nefungovalo byl casto remotedesktop nejrychlejsi cesta k naprave prave proto ze jsme byli v jednom sezeni oba soucasne. Nehlede na tu srandu tahat se o kurzor mysi.
Ale ted uz doopravdy -> postel

krato

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 29 Července 2009, 02:38:25 »
Ted ale nerozumim jedne veci : udela se proste druhe sezeni pod mym uzivatelskym jmenem nebo budu moci pracovat v sezeni kde uz je jeden uzivatel prihlaseny ?

Vytvoří se nové sezení. Nevím, zda je nějaká možnost nakonfigurovat NXServer tak, aby člověk sedící u počítače a ten vzdálený viděli a ovládali totéž sezení, jako je obvyklé u VNC, ale tuším, že to možné není, tudíž mám takovou nejistou obavu, že u VNC budete muset zůstat.

karlitos

• Stálý člen
  • **
    • homepage
« Odpověď #14 kdy: 29 Července 2009, 11:02:14 »
Hmm mozna je to popsane tady zkusim se na to behem dne podivat.

EDIT :

Tak jsem si v prihlasovacim okne klienta kliknul na Configure -> prvni karta (General) -> a Desktop nastavit na shadow. Jenze pripripojeni localhosta to dela divy divouci :-D aby take ne , muzete to prosim vyzkouset ?

A zaroven me napadlo - spustil jsem pocitac , zkusil se prihlasit na localhosta - aniz bych cokoliv dalsiho spoustel ... takze server bezi ocividne hned po startu sam. Uz zacinam chapat proc toto reseni bylo tak vychvalovane.

Diky K
« Poslední změna: 29 Července 2009, 11:13:25 od karlitos »

karlitos

• Stálý člen
  • **
    • homepage
« Odpověď #15 kdy: 29 Července 2009, 16:03:30 »
Tak potvrzuju ze nejtezsi z cele akce bylo donutit tatinka mi na domacim pocitaci nainstalovat ty tri balik od NoMachine :-D , pak jen forward portu 22 a tradaaa ... Jen co jsem se prihlasil pod sebou , tak jsem se podival na ten soubor : /usr/NX/etc/server.cfg no vetsina polozek je tam vysvetlenejch i kdyz ne vzdy jsem zcela uplne chapal jejich vyznam - kazdopadne jsem si vypnul autorizace priprihlaseni ke stavajicimu sezeni a krasne se mi to pripojilo. Ted jen musim poresit proc to okno ma rozhozene rozliseni.

Sdileni hudby vyzkousim.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.