Zdravím,
potřebuji se vzdáleně připojovat (sháním server a klient) z domova a od kolegů na svůj počítač v práci, na kterém je Ubuntu 9.04, s tím, že budou splněny následující vlastnosti na které jsem zvyklý u Windows XP s jejich RDP protokolem a softwarem:
1. Připojení k relaci, ne k monitoru a klávesnici. Pokud budu vzdáleně připojen k relaci a takto vzdáleně pracovat, chci, aby na monitoru počítače, ke kterému jsem připojen, byla zobrazena přihlašovací obrazovka a ne to samé, co vidím vzdáleně. Také se nechci odhlašovat a přihlašovat, chci se odpojovat od relace a připojovat k relaci, tj. aby spuštěné aplikace pod Gnome běžely trvale a já se jen odpoledne v práci odpojil, doma vzdáleně připojil a ráno naopak.
2. Obraz musí být přenášen efektivně. Např. vnc je známé tím, že je výborné a spolehlivé, akorát obraz nepřenáší tak efektivně, jako např. RDP protokol, server a klient od Microsoftu. Někde jsem tu na fóru zahlédl, že toto v linuxu splňuje např. lx-server, jenže ten je komerční a tudíž nesplňuje následující bod.
3. Musí být legálně zdarma.
Vyzkoušel jsem již vnc, xrdp, forwardování X11 a možná ještě něco, ale u ničeho jsem nerozešel to co zmiňuji hned v prvním bodu, tj. že v práci bude zobrazena přihlašovací obrazovka, zatímco já budu vzdáleně pracovat a zároveň při přesunu mezi prací a domovem nebudu muset aplikace ukončovat.
Pokud myslíte, že již toto bylo zde na fóru vyřešeno, zkontroluje prosím pečlivě, zda to řešení splňuje moje tři požadavky.
Ještě dodávám, že pro mně není problémem nainstalovat doma či jinde, odkud bych se někdy připojoval, jakýkoliv klient (i když protokol RDP je samozřejmě vítán, stejně tak je vítáno automatické tunelování zvuku a disků).
Děkuji za přečtení a budu vděčný za jakékoliv odpovědi, které mi pomůžou tento problém vyřešit.