Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: nefunkční síťová karta pod Ubuntu  (Přečteno 6256 krát)

spalek

• Návštěvník
nefunkční síťová karta pod Ubuntu
« kdy: 26 Září 2006, 02:39:30 »
Chtěl bych poprosit o radu ohledně připojení k internetu pod systémem Ubuntu. Přes síťovou kartu zmíněnou ve výpisech se mi nedaří připojit se k internetu ať už přes server se statickou síťovou adresou, tak i přes server s dhcp. Linux jsem instaloval poprvé teprve nedávno. Před tím (i nyní) se přes tuto síťovku ve WinXP k internetu v obou případech připojím. Jsem si i stoprocentně jistý, že pokaždé nastavuji správné parametry připojení v síťovém nastavení Ubuntu. Zkoušel jsem se připojovat k internetu ještě s PCMCIA kartou a v tomto případě jsem pod Ubuntu neměl žádný problém. Se síťovkou se mi to však ještě nepodařilo a to už se snažím problém řešit poměrně dlouho. Prošel jsem i nespočet různých diskusí(českých i zahraničních) a občas jsem narazil na podobné problémy, ale nikdy se mi to podle zmíněných návodů(pokud se v diskuzi problém vyřešil) nepodařilo rozchodit.
Prosím tedy, pokud se tu najde nějaká vřelá duše, která by mohla mít s tímto zkušenosti, aby se pokusila mi poradit. Ubuntu mi přijde celkem sympatické a nechce se mi od něj odvracet. Bohužel však pro linuxového učedníka je připojení k internetu nezanedbatelná nutnost.
Popis:
Počítač: notebook acer aspire 1600.
nainstalovaná verze Ubuntu: 6.06  - instalace proběhla bez problémů

Výpisy:
var/log/messages
etc/modules
etc/network/interfaces
var/log/syslog
var/log/kern.log
lspci -v

radeczech

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #1 kdy: 26 Září 2006, 10:14:55 »
Výpisy jsem si jen rychle proletěl a síťovou kartu ti Ubunto v poho našlo.
Zkoušel jsi nastavovat sít i přes konzoli?

Pro statickou ip
Kód: [Vybrat]
sudo ifconfig eth0 192.168.0.4 netmask 255.255.255.0Pro DHCP
sudo dhclient eth0
THE ONLY WAY FORWARD IS TO GROW.
THE ONLY WAY TO GROW IS TO EXPAND BEYOND THE BOUNDARIES OF WHAT WE KNOW INTO UNCHARTED AREAS OF THE UNKNOWN.
THE UNKNOWN BEING THE ONLY SOURCE OF NEW KNOWLEDGE.

spalek

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 26 Září 2006, 12:17:57 »
Tuhle možnost už jsem zkoušel a problem vyřešit nepomohla.
Tady je výpis příkazu v terminálu:

sudo dhclient eth0

radeczech

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 26 Září 2006, 15:08:26 »
Toto hlášení mi psalo, když jsem se nemohl dostat do wifi sítě. Přesněji signál jsem měl, ale dhcp server mi nechtěl přidělit ip.
Zkus si nastavit ručně ip např.
sudo ifconfig eth0 192.168.0.4 netmask 255.255.255.0nech si vysat nastavení síťovky
ifconfig eth0a pokud tam bude nastavená před chvíli zadaná ip adresa, tak zkus následující příkaz -> zjistí ti, jestli jsi alespoň připojený k bráně (měl by napsat ip, mac adresu brány a z jakého zařízení se zkoušíš na ni dostat)
arp -n
THE ONLY WAY FORWARD IS TO GROW.
THE ONLY WAY TO GROW IS TO EXPAND BEYOND THE BOUNDARIES OF WHAT WE KNOW INTO UNCHARTED AREAS OF THE UNKNOWN.
THE UNKNOWN BEING THE ONLY SOURCE OF NEW KNOWLEDGE.

Tomáš "Piškot" Petera

• Stálý člen
  • **
    • http://www.spolnet.cz
« Odpověď #4 kdy: 26 Září 2006, 16:19:32 »
Z vlastní zkušenosti vím, že občas dhcp neprojde skrz WIFI. Nevím čím to je dělají to vysílače i jednotky. Zkus opravdu nejdříve zadat nějakou Ip (pokuď možno tu co jsi měl předtím).
Už to funguje ... tedy než se rozhodnu to zase poladit.

spalek

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 27 Září 2006, 15:40:14 »
Tak jsem zkousel zadat ip rucne podle popisu a arp -n mi vypsal to co mi vypsat mel. Presto stale nic nepingnu a na internet se nedostanu. Zkousel jsem i prepsat soubor interfaces, tak aby to nebylo pres dhcp, ale staticky. Ani to nepomohlo.

CyberDeath

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 27 Září 2006, 16:00:15 »
Na disku mas nahodou i windows XP !!Takze  vyni pc (nb) a odpoj ho odevsech zdroju napjeti (vytahni baterii z NB) aspon na 30s pote zapni a rovnou nabootuj do linuxu a internet by ti mel jet.
ManjaroBox best linux distribution
Sorry last good ubuntu was 6.06

Tomáš "Piškot" Petera

• Stálý člen
  • **
    • http://www.spolnet.cz
« Odpověď #7 kdy: 27 Září 2006, 16:01:26 »
máš právně bránu a jiné údaje ? Ping zkus i na localhosta. Ostatně nebylo by od věci poslad jsem výpis ifconfig, route, arp.
Už to funguje ... tedy než se rozhodnu to zase poladit.

spalek

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 28 Září 2006, 04:01:44 »
1/ Ano na notebooku mam jak winxp tak ubuntu. Notebook jsem vypnul, odpojil od vsech kabelu. Vyndal jsem baterii. To vse jsem nechal asi 10 minut, internet se mi vsak ihned po nabootovani linuxu nerozbehl. Zkousel jsem toto vsechno jak se staticky zadanyma udajema, tak s pripojenim pres dhcp(nastavil jsem a opetovne odpojil od vsech zdroju).

2/Branu i ostatni udaje mam stoprocentne zadane spravne. localhosta jsem zkousel pingnout: Prikaz "ping localhost" mi vyhodil hlasku "unknown host localhost. Pokud je tim localhostem myslena ip 127.0.0.1, tak odezva na ping na tuto ip se dostavila v poradku.
Pozadovane vypisy:

ifconfig
route
arp

U prikazu arp si vsimnete, ze nejprve nevypise mac adresu brany. Vypise ji az kdyz nejprve zadam "sudo ifdown eth0" a "sudo ifup eth0". Po restartu pocitace opet musim nejdrive zadat tyto 2 prikazy, aby se mac brany zobrazila. Vypisy techto prikazu zde:

ifdown a ifup

CyberDeath

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 28 Září 2006, 13:15:30 »
mas nastaveny DNS? Pokud ne tak nastav do DNS to same co mas ve vychozi brane (me internet nejde vubec dokut nevyplnim i DNS)
ManjaroBox best linux distribution
Sorry last good ubuntu was 6.06

spalek

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 28 Září 2006, 14:35:34 »
DNS server nastaveny mam. Je sice jiny nez vychozi brana, ale zkousel jsem tam tedy nastavit jako DNS i vychozi branu, stale stejny vysledek - internet nebezi.

spalek

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 01 Října 2006, 15:23:03 »
Už nikoho nic nenapada?

spalek

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 04 Října 2006, 01:07:17 »
Asi uz nikoho nic nenapadne. Presto dekuji za zaslane odpovedi i kdyz problem nevyresili. Jeste se pokusim aktualizovat jadro z 383 na 686, pote jeste pockam na nejake dalsi verze ubuntu. Jeste nad tim nebudu lamat hul. Jinak me ale linux utvrdil, ze to neni pro nezkuseneho uzivatele, ktery predpoklada alespon bezproblemovou instalaci s funkcnosti vsech zarizeni to prave orechove(Zrovna sitovka je asi to nejdulezitejsi co by melo pod linuxem fungovat - protoze jako zacatecnik se musim neustale poohlizet po internetu pri nejakem zaseku). Jiz se pokousim instalovat linux podruhe na svuj pocitac - poprve to byl Mandrake a pokazde jsem je instaloval jako dalsi system k WINXP. S mandrakem jsem mel take nejaky podobny problem(bohuzel uz si nepamatuji jaky) a tenkrat me to odradilo jiz po chvili zkoumani. Tentokrat se pokusim jeste chvili vydrzet a az bude vice casu, pokusim se v pripade stale nefunkcnosti sitovky jeste prejit k jine distribuci - nejspis Debian. I kdyz mam celkem strach, aby tam nebyl stejny problem, jelikoz ubuntu bezi na jadru Debianu. Poprosim jeste kdyby s tim mel nekdo zkusenost ze to bude(nebude) stejne, at da vedet.
Jeste jednou dekuji za zaslane prispevky a pokud se mi podari sitovku jakkoli rozbehat, urcite se zde zminim.

Pavelp

• Host
« Odpověď #13 kdy: 04 Října 2006, 08:12:30 »
Pokud jde o sitovku, je to bezny Realtek 8139 a funguje normalne.

V ifconfigu mne zaujalo tohle:
eth0      Zapouzdření:Ethernet  HWadr 00:0A:E4:00:D2:11
          inet6-adr: fe80::20a:e4ff:fe00:d211/64 Rozsah:Linka

Adresa je ipv6, coz je divne, nevim, jestli spatne, ale vetsina dnes beznych siti je na Ipv4. Karta vubec nema prirazenou Ipv4 adresu, jestli to dobre chapu.

Pavelp

• Host
« Odpověď #14 kdy: 04 Října 2006, 14:49:08 »
Jeste mne napadaji takove mozna hloupe moznosti, je v te sitovce kabel? Je ten kabel v poradku, konci v nejakem HUBu/switchi? Mrkaji tam diodky ?

spalek

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 04 Října 2006, 15:36:23 »
Kabel je v poradku. Pod win mi internet se stejnym kabelem funguje v poradku.
Na ten IPv4 se jeste mrknu a pak dam vedet.

Pavelp

• Host
« Odpověď #16 kdy: 04 Října 2006, 22:16:52 »
Tak pokud je vse v poradku bych zkusil v konzoli:
$ sudo ifconfig eth0 down
a potom:
$ sudo ifconfig eth0 192.168.1.5 netmask 255.255.255.0 up
a musi to jet.
Da se to nahodit i v "Nastaveni systemu / nastaveni site" (KDE)

Jeste by bylo mozne po uprave konfiguracnich parametru v /etc/network zkusit startovacim skriptem - v konzoli:
$ sudo /etc/init.d/networking stop
$ sudo /etc/init.d/networking start

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.