Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: linux a deti  (Přečteno 14133 krát)

pivasud

• Aktivní člen
  • *
linux a deti
« kdy: 21 Června 2009, 09:55:41 »
ahoj vsem mam takovy dotaz na lidi zde co uz maji deti. moje deti 5 a 7 pouzivaji uz asi pul roku kubuntu 8.04 koukal jsem i po edubuntu ale nejak jsem nepochopil v cem je tak jine ale co me spis zajima - starsi kluk jde letos do skoly a me by zajimala zkusenost ostatnich jestli casem nebude mit problemy s tim ze doma pouzivame vsichni linux a ve skole maji vidle (to uz jsem si zjistil)  dik
kubuntu 9.10

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Re: linux a deti
« Odpověď #1 kdy: 21 Června 2009, 10:16:24 »
starsi kluk jde letos do skoly a me by zajimala zkusenost ostatnich jestli casem nebude mit problemy s tim ze doma pouzivame vsichni linux a ve skole maji vidle (to uz jsem si zjistil)  dik

Děti sice nemám, ale na svůj dětský věk si ještě matně vzpomínám, takže snad pomohu :)

Pokud "umí s linuxem", tak podle mě stačí krátká instruktáž co to ty "zlé Windows" jsou a pak se velmi rychle sám "rozkouká" -- výuka na ZŠ je navíc koncipována pro děti, které počítač v životě neviděly, takže bych se nebál...

Jediné, čeho bych se bál je, že spolužáci budou pařit super kůl hry a on bude znevýhodněn...

pivasud

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 21 Června 2009, 10:24:37 »
no to je pravda tezko se mu vysvetluje ze vindous si nekoupime a ze nektere hry na linuxu nejdou  :)  a co ruzne programy prece jenom se lisi a ja nevim co se ve skole s pocitacem vlasne uci predesilam ze syn se bude hlasit hned v prvni tride do jakehosi IT krouzku
kubuntu 9.10

JohnyN

• Host
« Odpověď #3 kdy: 21 Června 2009, 10:41:40 »
Osobne si myslím, že problémy nebudú. Predpokladám, že aj na školách v ČR sa učí MS Office, ktorý rozchodíte pod Wine
http://www.wine-reviews.net/microsoft/office-2007-on-linux-with-wine-install-guide.html
prípadne neskôr nejaký programovací jazyk Pascal, C, Imagine.

premet

• Host
« Odpověď #4 kdy: 21 Června 2009, 10:54:53 »
Osobne si myslím, že problémy nebudú. Predpokladám, že aj na školách v ČR sa učí MS Office, ktorý rozchodíte pod Wine
http://www.wine-reviews.net/microsoft/office-2007-on-linux-with-wine-install-guide.html
prípadne neskôr nejaký programovací jazyk Pascal, C, Imagine.
No v první třídě bych řekl, že to programovací jazyk určitě nebude  ;D, spíš bych řekl, že ani ty Office ne, když děti v první třídě se teprve učí číst a psát tak k čemu.

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #5 kdy: 21 Června 2009, 11:00:57 »
vazeny mistre *pivasude .. mozna horsi je, pokud tve deti maji volny pristup k dobre vychlazenemu pivu ze sudu ..

ale nicmene nebal bych se toho a jsem presvedcen ze to je zcela naopak, linux rozviji pozitivnim zpusobem konstrukcni a uvazovaci schopnosti .. nech to tak, ale zase na druhou nech hochum moznost volby, at se treba nestane, ze by se citili ochuzeni o to, co ostatni spoluzaci maji (treba hry) ..

zdravim

Prsatá blondýna

• Závislák
  • Stále se učím...
    • Osobní portfolio
« Odpověď #6 kdy: 21 Června 2009, 14:20:42 »
podle mě 7letý děcko nemá moc páru o rozdílu mezi windows a linuxem. ví kde co má kliknout a určitě v 1. třídě jim nebudou vysvětlovat konstrukci switch ale píše jim budou vysvětlovat jak se píše malý s. náš ročník se k pc dostal až někdy v 7. třídě. možná teď je to už o něco dřív ale i tak. dřív jak v 3. třídě se k pc nedostanou a to už klučina bude dost starej na to aby pochopil že to co má doma není windows.

jinak co se v IVT vyučuje ? teorie, MS office ( jak 03 tak 07 ), html, nějaká grafika ( my jsme měli zoner, gimp a malování ) a pak nějakej ten programovací jazyk ( pascal ) . všechno ( možná až na to malování ) se dá rozjet pod wine a pokud ho naučíš ukládat dokumenty v .doc tak to bude ok :)

jiná věc je s těma hrama - mě hry přivedly k IT. sice jsou tvrdé, zlé bla bla bla ale ten magnet k pc to určitě je. takže klučinovi bych klině půjčil od sousedů pirátský widle, hodil mu je na partišnu a ať si zatřílí
AMD Phenom X4 9500, 2GB DDR2 800MHz RAM(GEIL), 200GB SATA (Seagate), nVidia 8600GT (ASUS), MSI K9A2CF-F MB -  Ubuntu 10.04 Lízací Lopata
ASUS EEE 901 - Ubuntu 10.04 Lízací Lopata
Vodafone 845 s Androidem 2.3  Nepoužívejte Windows ! Je nebezpečný, nepoužitelný, nestabilní a možná i něco víc, ale to M$ zatím tají ... Uznávám 2 bohy : sebe a google

emil54

• Host
« Odpověď #7 kdy: 21 Června 2009, 14:46:00 »
Ja muzu prispet z vlastni zkusenosti. Mam 11tiletou dceru, ktera uz tri roky doma pouziva vyhradne Linux a to ne proto, ze by nemela jinou moznost, ale proto, ze ji vic vyhovuje. Je sice pravda, ze ji neberou a nikdy nejak zvlast nebraly "super cool win hry", takze jeji volba asi byla o to jednodussi, ale co je podstatne, donedavna tu moznost volby mela - WinXP a Ubuntu v dualbootu. To, ze dneska ma v pocitaci pouze Linux, bylo pouze a jenom jeji vlastni rozhodnuti a dokonce si provedla reinstalaci pocitace s "pouze" Ubuntu letos v lednu sama.
Povazuju ale za nezbytne, dat diteti prave tu moznost volby mezi obema systemy a hlavne dostatek relevantnich informaci. Ve skole maji v ucebne samozrejme widle, ale i podle informaci od tridni ucitelky s tim nikdy nemela problem - naopak ji ucitelka vzdy pozitivne hodnoti.
Trochu negativne vnimam ale fakt, ze se svym stale vyhranenejsim postojem k Win dostala v kolektivu do konfliktu s nekolika blbeckama, ktery tu moznost volby nemaji a chovali se k ni dost militantntne. Dokud nepochopila, ze ji muzou bejt ukradeny a ze je pred nimi ve vyhody, o ktery oni nemaji ani paru.

Takze bych se toho nebal, ale prekonal bych svuj odpor k widlim, obetoval tech par stovek a dal mladymu do pocitace i ty widle.
Tys mel moznost volby, tak ji neber ani jemu :)

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #8 kdy: 21 Června 2009, 16:01:09 »
Ja mam dvoch chlapcov: 7 a 9. Uz 2 roky maju dualboot XP/PC-OS a maju to pekne rozdelene podla zaujmov - ten starsi je na win., pretoze chce hrat Battlefield, Spidermann atd a ten mladsi je furt na Linuxe - ma nainstalovanych vela hier a vyhovuju mu. Pokial pouzivaju pocitac na ine veci (prehravanie mp4, filmy, fotky..), tak zasadne bootuju do Linuxu - vyznaju sa tam lepsie.   
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #9 kdy: 21 Června 2009, 16:35:28 »
Tak hlavně se množte a vychovávajte minimálně stejně dobře jako dosavaď. :)
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

LuciusMare

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 21 Června 2009, 17:01:52 »
Podle mne problémy mít nebude,leda s těma hrama,takže doporučuji dualboot,jak už bylo řečeno :)
Citace
<Firzen> tak teď budu Číňan
<Firzen> tak uvidíme :D
Jabber: LuciusMare (zkroucenina) jabbim (tecka) cz

pivasud

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 21 Června 2009, 17:24:04 »
dik vsem uz se moc tesim!! jinak myslel jsem ze hry vyresi playstation jinak prave diky pocitaci se kluci uci pismena a cisla  maji dovolenou kazdy pulhodinku kdyz si to zaslouzi a snazim se aby jen neparili autaky ale aby i malovali a tak. ja sam sem se k pocitaci taky dostal pres hry proste koupim sud piva a hraju  :D
kubuntu 9.10

pivik

• Host
« Odpověď #12 kdy: 21 Června 2009, 17:52:01 »
Mám děti 8 a 5 let, dítě v 5ti letech nepozná rozdíl a je mu jedno co používá. Starší dítě od cca 6ti let už ten rozdíl pozná a zajímá ho, jaký je mezi linuxem a windows rozdíl, proč má na PC oba systémy, atd. Podle mně je pro dítě školního věku nejrozumnější dualboot. Tak jsem to už dávno udělal svým dětem a maximální spokojenost. Používají co chtějí, mají pocit svobody výběru a používají to na co mají náladu a chuť. A tak by to podle mně mělo být (i ve škole i když je to asi nereálné).

premet

• Host
« Odpověď #13 kdy: 21 Června 2009, 17:54:33 »
No u nás je teď na návštěvě sestřenice s klukama, je jim asi tak 7 a druhej je starši tak o 2 roky a jediný co je zajímá, jetli mám nainstalovaný nějaký auta  ;D

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #14 kdy: 21 Června 2009, 19:59:43 »
Nahoď do Dosboxu Stuntse :D

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

LuciusMare

• Závislák
« Odpověď #15 kdy: 21 Června 2009, 20:25:20 »
:) Náhodou,ve své době to byla úžasná pařba :D
Citace
<Firzen> tak teď budu Číňan
<Firzen> tak uvidíme :D
Jabber: LuciusMare (zkroucenina) jabbim (tecka) cz

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #16 kdy: 21 Června 2009, 21:06:45 »
Já bych jim dal Stuntse a Shadow warrior :)

Prsatá blondýna

• Závislák
  • Stále se učím...
    • Osobní portfolio
« Odpověď #17 kdy: 21 Června 2009, 22:22:40 »
dooma ! nebo jeste Warcraft 1. jo to bylo taky legendarni
AMD Phenom X4 9500, 2GB DDR2 800MHz RAM(GEIL), 200GB SATA (Seagate), nVidia 8600GT (ASUS), MSI K9A2CF-F MB -  Ubuntu 10.04 Lízací Lopata
Vodafone 845 s Androidem 2.3  Nepoužívejte Windows ! Je nebezpečný, nepoužitelný, nestabilní a možná i něco víc, ale to M$ zatím tají ... Uznávám 2 bohy : sebe a google

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #18 kdy: 22 Června 2009, 01:42:00 »
Koneckonců je vidět, že chlapy jsou pořád částí děti :D

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #19 kdy: 22 Června 2009, 02:00:25 »
Koneckonců je vidět, že chlapy jsou pořád částí děti :D
Chlapi jsou pořád děti, jen čím starší tím víc dražší hračky. ;D

4Pivasud - Ať si děti vyzkouší obojí, případně ještě přikupte nějaký apple (i když i ten se nechá na skoro běžném PC rozběhat). Alespoň budou mít přehled. Na druhou stranu se ve všem kliká podobně a při nástupu do školy bych problémy opravdu nečekal. Jestli budou mít počítače už v první třídě tak stejně jen s nějakým grafickým prográmkem na vybírání jablíček, písmenek a čísel a tam ani nebude důležité pod jakým operačním systémem to běží.
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #20 kdy: 22 Června 2009, 08:55:55 »
Je treba akurat limitovat cas, ktory deti u hier stravia. U nas sa decka striedaju: pondelok jeden, v utorok druhy - max hodinu! Tiez je to potom ucinny trest za neplechu - "nehras pocitac"! To by ste neverili, ake je to ucinne...
Pokial vsak decka chcu robit na pocitaci nieco ine, tak im to samozrajme dovolim, pokial chcu na internet (youtube...), tak len pod rodicovskym dohladom. Ale to musia len cez moj alebo manzelkin pocitac, pretoze detsky pC je od internetu odpojeny.   
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
« Odpověď #21 kdy: 22 Června 2009, 09:28:44 »
Jediné, čeho bych se bál je, že spolužáci budou pařit super kůl hry a on bude znevýhodněn...

Moje děti kvůli hrám musí mít všude dualboot.
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
« Odpověď #22 kdy: 22 Června 2009, 09:30:26 »
jestli casem nebude mit problemy s tim ze doma pouzivame vsichni linux a ve skole maji vidle (to uz jsem si zjistil)  dik

Taky jsme měli problémy, když jsme ze třídy jen 3 nebyli v pionýru a potom jen 4 nebyli v SSM. Nakonec se to vyplatilo :-)
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

Prsatá blondýna

• Závislák
  • Stále se učím...
    • Osobní portfolio
« Odpověď #23 kdy: 22 Června 2009, 16:20:38 »
hase : když vás tak všechny poslouchám, tak si říkám jakej to mám luxus. PC mám už nějak od 4. třídy a v životě mě nikdo takhle nekontroloval - co tam mám, co tam dělám, kam lezu.... to jen kdyby to naši věděli... ups :)

miset

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #24 kdy: 22 Června 2009, 16:57:16 »
hase : když vás tak všechny poslouchám, tak si říkám jakej to mám luxus. PC mám už nějak od 4. třídy a v životě mě nikdo takhle nekontroloval - co tam mám, co tam dělám, kam lezu.... to jen kdyby to naši věděli... ups :)

;) o to víc pak budeš jednou kontrolovat svoje děti, co  :D
Kubuntu 14.10 LTS na Lenovo Ideapad G710

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.