Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nová grafická karta  (Přečteno 3472 krát)

Šuohob

• Závislák
Nová grafická karta
« kdy: 09 Července 2009, 13:34:12 »
Dobrý den, definitivně jsem se rozhodl, že změním grafiku. S tou svojí Ati 2600 už to nemůžu vydržet, ne kvůli nízkému výkonu, ale kvůli hrozným (i nejnovějším) ovladačům pro Linux. Potřeboval bych poradit s výběrem, protože se v grafikách moc nevyznám. Nepotřebuji mnoho výkonu, zahraji si maximálně tak Counter Strike Source a taky nechci, aby mi v létě zbytečně vytápěla pokoj.  Spíš bych potřeboval spolehlivost, zkrátka aby se to dalo normálně používat. Je mi celkem jedno, jestli to bude Ati nebo nVidia. Mám cenový strop 3500Kč.

Děkuji
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

Šuohob

• Závislák
Re: Nová grafická karta
« Odpověď #1 kdy: 10 Července 2009, 16:45:46 »
Tak jsem si předběžně vytipoval dvě karty: Ati Radeon 4650 http://www.czechcomputer.cz/cat_tree.jsp?bpath=Grafick%C3%A9+karty\PCI-E\ATI\HD+4650&tree_CR=0 a 3850 http://www.czechcomputer.cz/cat_tree.jsp?bpath=Grafick%C3%A9+karty\PCI-E\ATI\HD+3850&stockitem_in_pathscr_size=99. Máte s nimy někdo zkušenost? jak je to s ovladači?

Ještě bych se rád zeptal. Od jaké firmy je nejlepší tu kartu koupit? Asus, Sapphire, GigaByte... nějak nevím, kterou vybrat :)
« Poslední změna: 10 Července 2009, 16:47:37 od Bohouš »

cmudik

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 10 Července 2009, 17:16:03 »
Být tebou tak ATI úplně zavrhnu. Já se s ní trápil 2 roky, nějaký zlepšení se dalo vypozorovat, ale pořád to nebylo ono. Pak jsem v reklamaci dostal výměnou NVidii 8600 GT a to je úplně jiný kafe. Filmy přehraju se zapnutým compizem bez problémů, HD filmy 1080p s 10% vytížením procesoru atd. Tohle ATI zvládne tak za rok, ty pořád jen slibujou a skutek utek. Podle zkušeností ATI nebrat...

P.S.: Ani v těch Windows to není o nic slavnější.

LivArt

• Aktivní člen
  • *
  • každý jednou začínal...
« Odpověď #3 kdy: 10 Července 2009, 17:39:05 »
Za sebe říkám že Nvidii 9600GT nebo 9800GT od Asusu, např. Asus EN9800GT
Acer Extensa 5220 pod nadvládou tučňáka (Ubuntu 9.04).
Ubuntu user since 05/2009
Můj last.fm profil aneb I'm on the Highway to Hell

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 10 Července 2009, 18:24:39 »
Děkuji za rady, pravděpodobně ozkouším nějakou nVidii, ta Ati mě štvala dost dlouho. Na tu nVidii jsem slyšel celkem dobré zkušenosti a zatím méně nadávek než na Ati. Kdyžtak přihazujte bezproblémové karty dál, ať mám z čeho vybírat ;)

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 15 Července 2009, 09:37:40 »
Tak jsem si vybral tuhle: https://www.czechcomputer.cz/product_doc-93C7C5C3E59C1DF5C12573F600515F69.html. Máte s kartama od Leadtku dobré zkušenosti?

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #6 kdy: 15 Července 2009, 10:38:02 »
Většina firem používá referenční design, liší se jen v kvalitě součástek. Což je hlavně DA převodník na VGA ovlivňující kvalitu zobrazení po analogu (případně analogový TV out). Kondenzátory ovlivňují stabilitu a životnost karty, řešení chlazení - hlasitost ventilátorů a jejich trvanlivost bývá různá, nereferenční řešení bývají dobře propracovaná, ale dražší.

Leadtek neznám, dobré zkušenosti mám s XFX.

Osobně bych si vybral jakoukoliv pasivně chlazenou kartu a dobastlil na ní (k ní) velký ventilátor. Jakoukoliv - kvalita DAC mne nezajímá - analog nepoužívám, monitor přes DVI, televizi přes HDMI.
Pasivní ze dvou důvodů -
1) výrobce musí počítat s vyššími teplotami, tím automaticky osazuje kvalitnější kondenzátory aby vydržela alespoň po dobu záruky i s plánovaným teplotním přetížením.
2) ventilátor který přidám je tak 120mm na nižší otáčky = méně hluku.
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

fish

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 15 Července 2009, 11:20:16 »
Bohouš: Dobrý výber - Leadtek je dobrý výrobca, 9600GT je dobrá karta - má rozumnú spotrebu aj výkon.
Acer Aspire 5738ZG/Intel T4400/ATI MR HD 4650/4GB RAM :: Ubuntu 10.04 64bit/Kbuntu 10.10 64bit/Win7 HP 64bit

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 15 Července 2009, 11:58:34 »
Mno, tak doufám, že mi na ubuntu perfektně poběží;) Děkuji za rady, jdu ji objednat.

Dub

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 15 Července 2009, 17:51:43 »
Jeste se vmisim do diskuse - co se tyce vga, nekompromisne nvidii, o ati bych vubec nepremyslel. Jinak co se tyce vyrobcu, zde si muzete udelat nejaky svuj obrazek. Leadtek neni spatny, ale Asus je Asus :-)))

http://pretaktovani.cz/text/chybovost-reklamace-soucasnych-grafickych-karet.php
MSI K8N Nforce4 Platinum, AMD Athlon 64 3500+ (Venice), 1GB DDR 400MHz (2x 512 Dual channel), GeForce 6800Ultra 256MB DDR3, WD 250GB SATA2

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 15 Července 2009, 20:16:38 »
Jeste se vmisim do diskuse - co se tyce vga, nekompromisne nvidii, o ati bych vubec nepremyslel. Jinak co se tyce vyrobcu, zde si muzete udelat nejaky svuj obrazek. Leadtek neni spatny, ale Asus je Asus :-)))

http://pretaktovani.cz/text/chybovost-reklamace-soucasnych-grafickych-karet.php

O Asusu jsem na czc.cz zaznamenal, že má velmi malou poruchovost (většinou 0%) u grafáren a tak jsem o něm uvažoval skoro jako o prvním kandidátovi. Přemýšlel jsem o téhle: https://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=53502, ale bohužel jsem ji nikde nemohl najít na asus.cz. Chtěl jsem si koupit kartu s nereferenčním chladičem od Asusu jak radil kiklhorn, ale většina karet s tímto chladičem byla 9600 GSO, nebo měla třeba propustnost pamětí 25 GB/s případně byla taktovaná. Jak vidíte, jsem asi náročný zákazník :)

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #11 kdy: 19 Července 2009, 14:54:00 »
Tak jsem koupil tuto http://www.leadtek.com/eng/3d_graphic/overview.asp?lineid=1&pronameid=424. Až teda na to, že k ní musím dát větráček je perfektní, v ubuntu jede úplně nádherně. Žádné šílené chyby ovladače, zamrzání obrazovky, systému atd, jako to bylo u tý Ati. S compizem funguje také perfektně, video se netrhá :) Prostě perfektní grafna. Akorát teploty mám v klidu 53C a v zátěži (Nexuiz na plný detaily při rozlišení 1480x1024) má 61C. To chlazení musím ještě trochu lépe promyslet. Jinak perfektní kartička, doporučuji ;) Stála mě jen cca 2160 Kč.

Děkuji za tipy

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #12 kdy: 19 Července 2009, 15:00:49 »
1) Jak jsem psal, se stejnou ATInou (HD2600XT) nemám sebemenší problém už více než rok - nebyla třeba chybka na straně konkrétní karty?
2) Nevím, proč chceš k té své nVidii přidávat větráček - 53°C v klidu a 61°C při zátěži jsou na heatpipovou kartu (i na kartu s větráčkem) suprové teploty - ve skříni stejně nebudeš mít o moc menší teplotu (od zdroje, disků, procáku, ...), takže větrákem na ni budeš honit pouze téměř stejně teplý vzduch. Mimochodem, čipy vydrží daleko vyšší teploty - např. u té mé ATIny se zasekl větráček a fungovala bez sebemenšího problému až do teplot cca 115°C.
3) Hodně štěstí s novou kartou :)
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #13 kdy: 19 Července 2009, 16:00:04 »
1) Jak jsem psal, se stejnou ATInou (HD2600XT) nemám sebemenší problém už více než rok - nebyla třeba chybka na straně konkrétní karty?
2) Nevím, proč chceš k té své nVidii přidávat větráček - 53°C v klidu a 61°C při zátěži jsou na heatpipovou kartu (i na kartu s větráčkem) suprové teploty - ve skříni stejně nebudeš mít o moc menší teplotu (od zdroje, disků, procáku, ...), takže větrákem na ni budeš honit pouze téměř stejně teplý vzduch. Mimochodem, čipy vydrží daleko vyšší teploty - např. u té mé ATIny se zasekl větráček a fungovala bez sebemenšího problému až do teplot cca 115°C.
3) Hodně štěstí s novou kartou :)

1) Ta 2600 mi fungovala strašně. Pravděpodobně byly chyby i na straně firmware samotné karty, protože po zapnutí počítače nepustila žádný signál do monitoru. Monitor se sice zapnul, ale byl černý....
2) Ty teploty jsou měřeny s větráčkem. Bez větráčku má karta v klidu 70C, v zátěži bez větroně jsem to radši nezkoušel měřit
3) Díky, vypadá to, že mi hodně dlouho vydrží, funguje jak jsem říkal přesně jak má;)

NoWin

• Host
« Odpověď #14 kdy: 20 Července 2009, 23:43:11 »
Když pořádnou grafiku, tak nVidii, ale je dobrý se vyhnout výrobci Point of View, tyhle grafárny nejsou zrovna bezproblémový.
Nejdřív mi větráček grafiky (7300GS, 256 + 256MiB DDR2) z ničeho nic přestal jít, zjistil jsem, že je na plošňáku studeňák, za což ovšem může použití bezolovnatý pájky (prej je olovo toxický a blablabla,  proto to zakázali, ale olovnatý pájky jsou 1000× lepší a levnější) a tak jsem to opravil.
Za nedlouho po tom mi začal větráček křičet, přičemž vrtulka se točila docela ztěžka, ale protože mi na PC běží server a nechtěl jsem to vypínat, tak jsem to nechal, ale pak jsem si pustil Sauerbratena a po chvilce se mi restartovalo X a na apletu senzorů jsem viděl, že má GPU 98°C a že i po vychladnutí má pracovní teplotu bez zátěže 68-72°C (normálně má mít 55-60°C) a tak jsem grafárnu vyndal, že se na to podívám, no a zjistil jsem, že se s vrtulkou nedá skoro vůbec hnout, byl zázrak, že ji motorek (tak 0.5W) vůbec roztočil.
No ale co s tím? Reklamace? Bylo po záruce. Koupit větráček? Takovej se sotva prodává. Koupě nový grafárny? O tom jsem už vážně uvažoval. Ale nakonec to dopadlo tak, že jsem jej vyšrouboval (3 šroubky pod vrtulkou), sundal nálepku vespodu, kápnul na hřídelku 1 kapku hustýho oleje a už se točí dokonce líp, než když to bylo nový!
Takže bacha na tyhle věci!

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #15 kdy: 21 Července 2009, 12:57:56 »
Ještě jedna připomínka k teplotě grafárny (ať s větráčkem, nebo s heatpipe). Výrobci jsou lakomci a šetřílci, dát i pár haléřů za něco, čemu se říká stříbrná teplovodivá pasta mezi čipem a chladičem, je pro ně nepředstavitelné. Např. moje ATIna od Saphire - po montáži do PC rovnou z krabice měla teplotu v klidu cca 62°C, při zátěži šplhala někam mírně přes 85°C. Pak se ucpal dementně řešený chladič prachem a když karta dosáhla teploty 119°C (cca po 30minutách paření). Tak jsem pročistil chladič a přidal pastu na stykové plochy chladiče a chipů - a hle, karta bez zátěže má kolem 50°C a pod zátěží něco přes 70°C.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #16 kdy: 21 Července 2009, 16:35:42 »
Jj, na teplovodných pastách se šetří kde může. Už jsem jí musel kvůli teplotám měnit na procáku, tu pastu na grafárně bych asi nechal zatím být. Na druhou stranu 50-60C není zas tak moc. Zkusím na ní foukat dalším větráčkem, pokud se teploty nesníží, asi to bude tou pastou. On ten pasiv má na každé straně 3 heatpipe a je docela velkej, takže by to měl spolehlivě uchladit.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.