Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Lze Ubuntu nainstalovat na jeden primární oddíl? [vyřešeno]  (Přečteno 3990 krát)

milk

• Návštěvník
Zdravím, chtěl bych si vyzkoušet a nainstalovat Ubuntu, ale není mi úplně jasné jestli vlastně mám kam. V jiné diskusi se doporučuje vytvořit oddíly "/", "/swap" a "/home". Jsou to oddíly, které je skutečně nutné vytvořit na HDD a nebo to jsou pouze jakési virtuální oddíly, které si vytvoří Linux na přiděleném prostoru/primárním oddílu disku a které tedy nebudou vidět v případě, kdy bude počítač spuštěný z Windows?
Mám totiž k dispozici pravděpodobně už jenom jeden primární oddíl na HDD, protože se jedná o notebook, kde je jeden oddíl "Recovery Partition", druhý oddíl je "Primární" s jedním systémem Win XP a na dalším oddílu mám jiný systém Win XP. Oba systémy i recovery partition bych si rád ponechal. Sice se třetí oddíl tváří v ovládacím panelu "Správa disku" jako "Rozšířený oddíl" a "Logická jednotka", ale někde v jiné diskusi jsem četl, že z logické jednotky, tedy rozšířeného oddílu, nejde bootovat, což mně jde. Z toho usuzuji, že jde také o primární oddíl.
Tedy, lze nainstalovat Ubuntu na jeden primární oddíl? Případně, existuje v tomto případě bezproblémové řešení?
« Poslední změna: 15 Července 2009, 17:00:30 od kiklhorn »

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
Re: Lze Ubuntu nainstalovat na jeden primární oddíl?
« Odpověď #1 kdy: 14 Července 2009, 20:16:59 »
/, /home, /swap jsou pouze tzv. přípojné body... to se tváří jako složka, do které se připojí partition tabulka disku. Linuxové oddíly ve windows vidět nejsou (windows neumí sám o sobě číst ext3 partition tabulky).
Lze instalovat na jeden primární oddíl. Ale doporučuje se vytvořit i swap oddíl. Každopádně pokud máte nepřidělené místo oddílu využijte možnost automatického rozdělení disku. Popřípadě pokud chcete zkoušet, zkuste live verzi nebo použijte i wubi (instalace vedle windows pro začátek).
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

milk

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 14 Července 2009, 20:36:52 »
Takže nainstalovat Ubuntu na jeden primární oddíl není problem? Tak to je v poho.
2 Martin - ViPEr*CZ*: Ale doporučuje se vytvořit i swap oddíl. - Tedy swap primární oddíl? To udělám až časem, jestli si na Ubuntu zvyknu a přestahu jedny Windows potřebovat a primární oddíl pro swap se mi tak uvolní. Automatické rozdělení disku je tuším volba pri instalaci?

milk

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 14 Července 2009, 20:49:05 »
jj, já vím, že s místem problém není. Řeším problém s omezeným počtem primárních oddílů na HDD, který jsou jenom 4 a z nich 3 potřebuju. Protože jsem Linux zatím nikdy neinstaloval, tak sonduju terén jak to vlastně s těma oddílama u linuxu je, kolik jich je skutečně potřeba a jak se o ně Linux dělí s windowsama.

milk

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 14 Července 2009, 21:07:15 »
no to bych udělal, kdyby to šlo, ale bude ten extended bootovací? někde v jiný diskusi jsem čet, že počítač nabootuje jenom z primárního oddílu. jak to potom bude, když budu chtít spustit linux, kterej bude nainstalovanej na logické jednotce?

milk

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 14 Července 2009, 21:30:16 »
aha, tak to vypadá, že v případě bootovaní linuxu se nutně nevyžaduje umístění systému na primární oddíl. diky, zkusím

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #6 kdy: 14 Července 2009, 23:41:07 »
Nevyzaduje.

aha, tak to vypadá, že v případě bootovaní linuxu se nutně nevyžaduje umístění systému na primární oddíl. diky, zkusím
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

milk

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 15 Července 2009, 10:14:47 »
Takže díky všem za rady. Při pátrání jsem taky zjistil, že win xp můžou bootovat z logické jednotky rozšířeného oddílu a že v mém případě je primární oddíl opravdu pouze "Recovery partition" a oddíl "C" s původním systémem. Další oddíl "D" na kterém mi běží jiné windowsy už je extended.
Rozdělím tedy původní primární na dva a oba systémy windows nainstaluju tam. Zbytek, současný rozšířený oddíl "D", využiju pro Linux.
Potřeboval bych ale ještě jednu radu. Jakým nástrojem bezpečně rozdělit primární oddíl, na kterém jsou windowsy, bez poškození dat? Jde mi pouze o zachování systému na primárním oddílu. Druhý systém nainstaluju znovu.
« Poslední změna: 15 Července 2009, 10:34:37 od milk »

Krysař

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 15 Července 2009, 12:19:33 »
gparted - je i na LiveCD

Ale stejne doporucuji dulezita data zalohovat. co kdyby treba nekdo vyrazil pojistky...
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

milk

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 15 Července 2009, 15:46:05 »
jo! funfuje to skvěle. díky za radu všem

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
Re: Lze Ubuntu nainstalovat na jeden primární oddíl? [vyřešeno]
« Odpověď #10 kdy: 15 Července 2009, 21:31:40 »
Přiznej barvu. Zálohoval jsi to předtím? ;-)
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

milk

• Návštěvník
Re: Lze Ubuntu nainstalovat na jeden primární oddíl? [vyřešeno]
« Odpověď #11 kdy: 16 Července 2009, 09:38:57 »
ne-e. Krysař radil zálohovat důležitá data.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.