Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Začátky s Ubuntu: Do toho to klíče není možné zapisovat = [Vyřešeno rm -rf / ]  (Přečteno 4786 krát)

Juk-Ben

• Návštěvník
Dobrý den,

Inu, jsou prázdniny a tak jsem se i já rozhodl trochu experimentovat s linuxovou distribucí Ubuntu. Vím, že bych měl jednotlivým dotazům zakládat samostatná témata, ale prostě zdá se mi, že je to na takové banální problémy zbytečné, takže všem kdo se do toho tématu kouknou děkuji. Ubuntu jsem (ke svému údivu) nainstaloval, aniž bych si smazal Wokna, do jiného oddílu, i když jsem po zadání příkazu "fdisk -l" zjistil, že jsem tam někde (asi) udělal chybu.

Citace
Zařízení Zavádět   Začátek       Konec    Bloky    Id  Systém
/dev/sda1   *           1        9728    78140128+   7  HPFS/NTFS
/dev/sda2            9729       16828    57030750    f  W95 Rozš. (LBA)
/dev/sda3           18972       19457     3903795   82  Linux swap/Solaris
/dev/sda4           16829       18971    17213647+  83  Linux
/dev/sda5            9729       16828    57030718+   7  HPFS/NTFS

Diskové oddíly jsou chybně seřazeny
Může mi prosím někdo, kdo tomu rozumí, říci co, to znamená? Je to vážné? Dá se to spravit? Popřípadně co z toho dá vyvodit za důsledky?

Hned po tom co jsem Ubuntu nějak základně nakonfiguroval, jsem samozřejmě jako každý, kdo někdy ty efekty viděl, začal schánět Compiz, stáhnul jsem ho, nainstaloval a nakonfiguroval, bohužel (teď nevím jestli je to tím, že je prostě nestabilní) mi nejde nějakým způsobem udělat tu známou kostku, nebo jde, ale vždycky když se o to pokusím mi přestane fungovat ukazatel Přepínač pracovních ploch 2.26.0, resp. funguje tak, že když kliknu na jinou plochu vypadnou mi všechny panely (a taky neukazuje okna v ostatních plochách). Takže kdo by věděl, byl bych mu zavázán. Dále jsem se chtěl zeptat, vlastním notebook MSI-EX600, wifina, modrý zub i webkamera (i když s nějakou pomalou odezvou?) mi funguje, bohužel ukazatel nabití nějak ne, vlastně ani nepoznám, mám-li notebook připojený k síti. Je to známý problém, nebo mám jen "špatný model" notebooku? Další věc co mě tak trefila do očí je korektura textu, tu jsem hned v Pidginoj vypnul (zvyk z XP, ale taky nefungovala korektně) a u Tomboy byla, ale najednou zmizela(?), nejhorší je však ta ve Firefoxu, v textareách mi absolutně nefunguje a ani jsem nezjistil, kde ji vypnout, popřípadně opravit, prosím lze to? Mno a naposledy jen takový detail, nainstaloval jsem si aplikaci skype, bohužel jsem u ní moc nepochodil, nehorázným způsobem mi vytěžovala CPU, s tím jsem se smířil, tak jsem ji smazal (sudo dpkg -r skype), pak jsem ji ještě jedou nainstaloval, a zjistil jsem, že si pamatuje nastavení, prosím vás, kde kam se ukládá? Rád bych si to tam udržoval v čistotě (zlozvyk z XP, čištení registů) a nakonec jen taková perlička, lze najít logy z terminálu, pokud ano, prosím kde?

Předem děkuji všem co si tento příspěvek přečtou a speciálně i těm, kteří na něj odpoví. :)

EDIT: Aha, takže další problém s kterým si neporadím - zvuk. Mám normálně sluchátka s mikrofonem, ale zvuk mi de do repráků od notesu, neví někdo prosím, co s tím?

Juk-Ben

« Poslední změna: 21 Července 2009, 23:11:39 od Juk-Ben »

aloisam

• Host
najdi si ho v Synapticu a tam dej Úplně odstranit, potom v home dej zobrazit skrytý soubory a smaž složku .Skype (tam se ukládají uživatelský nastavení) proč ti tak vytěžoval cpu netuším, instalovals z repozitářů? http://wiki.ubuntu.cz/Skype
Kontrola pravopisu:
ve firefoxu by mělo stačit kliknout pravým na nějaký slovo co jsi napsal a v položce jazyky zaškrtnout ten správnej.. v pidgin je to složitější:  http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,33348.msg274193.html#msg274193
Baterie:
klik pravým na panel a přidej Sledování stavu baterie (i když stav baterie, by se ti měl zobrazovat na panelu normálně v oznamovací oblasti..)

ty sluchátka pohledej tady na fóru řeší se to často ;) o compizu si přečti něco na wiki, třeba: http://wiki.ubuntu.cz/Ovladače grafických karet#Test_3D_akcelerace a s těma oddílama, ti snad poradí někdo jinej, já taky nevím jestli je to problém, že to píše, že jsou blbě seřazený..

Juk-Ben

• Návštěvník
Výborně, výborně, tleskám! O tom, že Skype má repositář jsem nevěděl, teď už to vím, je plně v češtině a počítám, že i ten problém, který jsem s ním měl, jsme vyřešili. Kontrola pravopisu funguje a to jak u Firefoxu tak i u Pidgina a dokonce i u poznámek - díky moc.Sledování baterie bohužel moc nejde :|, viz napájení ze sítě a nabito 0%, ale co, dám tomu čas :D (zkoušel jsem - "cat /proc/acpi/battery/BAT1/info") a ty sluchátka pohledám, něco jsem našel, ale moc moudrej jsem z toho nebyl, ale kouknu znova :). Díky moc :)

EDIT: Mám ještě dotaz, dá se Pidgin dostat nějak do oznamovací oblasti samostatně (jako třeba skype)? Já ho teď mám v obálce a otevřít ho můžu až tehdy, když na tu obálku kliknu, díky.
« Poslední změna: 19 Července 2009, 02:42:22 od Juk-Ben »

luisah

• Závislák
1. Instalace -> OK, ale .... pokud chceš mít disk rozdělen přesně tak jak chceš ty, musíš zvolit ruční rozdělení disku.
http://wiki.ubuntu.cz/Pr%C5%AFvodce%20instalac%C3%AD
Obecně i v www.pruvodce-linuxem.cz
2. Compiz -> Nevím co jsi a kde stahoval. Compiz by měl být aktivní již hned po instalaci viz.
Systém - Volby - Vzhled - záložka Efekty vzhledu
Pouze je nutné doinstalovat aplikaci k nastavení efektů viz.
http://wiki.ubuntu.cz/Compiz%20Fusion
Instalaci provádíš prostřednictvím Synapticu
http://wiki.ubuntu.cz/Synaptic
Možná důvod nestability, možná může být důvodem gr. karta. Těžko říci.
3. Kostka v compizu - > Nastavíš si efekt v aplikaci, kterou nainstaluješ viz. výše
4. Logy -> záleží co chceš vidět. Jinak logy najdeš v Systém - Správa - Prohlížeč souborů protokolů
5. Pidgin v tray -> nepochopil jsem obálku (a už chápu, tuhle blbost jsem jako první odstranil), ale jinak stačí přidat pidgin do aplikací spouštěných po startu.
Systém - Volby - Aplikace spouštěné po přihlášení - Přidat - příkaz -> pidgin
« Poslední změna: 19 Července 2009, 11:27:51 od luisah »

aloisam

• Host
ehm, to s pidginem a obálkou moc nechápu, normálně by to mělo vypadat nějak takhle:

v tomhle příspěvku je odkaz, kterej by měl řešit ty sluchátka:
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=30997.0
a je tam taky pár kolegů se stejným notesem jako máš ty ,třeba poradí i s tou baterkou  ;)

edit: já tu obálku furt nechápu :)

Matyáš G.

• Návštěvník
edit: já tu obálku furt nechápu :)

Obálkou je asi myšlen tento applet, který se objevil ve verzi 9.04.

Pidgin se tuším sám (při otevření) zobrazí v oznamovací oblasti, kdyby ne, dá se to nastavit v Nástroje → Nastavení → Zobrazovat ikonu v panelu.

Prsatá blondýna

• Závislák
  • Stále se učím...
    • Osobní portfolio
myslím, že je to  myšleno jako nějaký schrnující aplet který by měl asi dovát do jedný ikonky všechny fičury co mají něco společného s zprávami ( že by i evolution ? ) ?

jinak k tomu compizu -
Citace
mi nejde nějakým způsobem udělat tu známou kostku, nebo jde, ale vždycky když se o to pokusím mi přestane fungovat ukazatel Přepínač pracovních ploch 2.26.0, resp. funguje tak, že když kliknu na jinou plochu vypadnou mi všechny panely (a taky neukazuje okna v ostatních plochách).

pokud dobře chápu tak ti vadí že když máš na ploše 1 otevřenej FF a přepneš na plochu 2 tak ho tam nemáš tak tohle je právě smysl několika ploch - mít na každý ploše otevřeno něco jiného. ale pokud něco padá tak bych to viděl asi na problém s tou graf. akcelerací
AMD Phenom X4 9500, 2GB DDR2 800MHz RAM(GEIL), 200GB SATA (Seagate), nVidia 8600GT (ASUS), MSI K9A2CF-F MB -  Ubuntu 10.04 Lízací Lopata
ASUS EEE 901 - Ubuntu 10.04 Lízací Lopata
Vodafone 845 s Androidem 2.3  Nepoužívejte Windows ! Je nebezpečný, nepoužitelný, nestabilní a možná i něco víc, ale to M$ zatím tají ... Uznávám 2 bohy : sebe a google

Juk-Ben

• Návštěvník
Díky moc, pidgin už se mi zobrazuje tak jak má, zvuk mi funguje(juchů), baterka teda pořád nějak zlobí, i když v terminálu se to ukazuje správně, ale nevím no, když vytáhnu kabel, píše, že notebook je napájen ze sítě, nelze zjistit zbývající kapacitu...divný.   Jinak funkci více ploch jsem pochopil správně, jde o to, že když mám nastavenou kostku, nefunguje mi základní přepínač ploch, to je normální? Jinak, abych přiblížil ty logy, přesněji mi šlo o nějaké logy terminálu, ale i tak díky, bude se to hodit :)

P.S: Compiz valí naprosto v pořádku až na to kostku, tam se, ale bojím, že je to spíše o tom, že to nedokážu nastavit, nějak mě celkové blbne to nastavení ploch :(

EDIT: Skype jsem nainstaloval z toho zdroje, ale pořád blbne, vytěžuje mi CPU z  50% - skype.real, to je taky normální, nebo mám prostě smůlu? ;D

EDIT2: Je normální, že když dám vlastnosti plochy mám tam umístění "home/jakub/", ale svazek "neznámý"?, jo a ještě něco, dá se nějak přídat zdroj přes terminál? Pokud ano, prosím jak? Vím, že takhle jdou přidat jen ty klíče k nim. A, na tohle jsem se taky chtěl zeptat, když přidám zdroj, spustím přidat/odebrat programy a pořád se mi tam né a né objevit tem program co má být na tom zdroji (ani u správy balíčku Synapticu) normálně přes terminál - sudo apt-get install (npř.)esmska - ale jde, lze nějak vynutit obnovu těch zdrojů (aby se to tam načetlo, obnovit a tlačítko aktualizoval jsem zkoušel)

Předem dík :)
« Poslední změna: 19 Července 2009, 16:54:01 od Juk-Ben »

aloisam

• Host
spíš bych fakt řek, že máš smůlu :)
teď kostku nepoužívám, ale když jsem měl, tak bez problému fungoval i přepínač ploch a zobrazoval mně okna na všech čtyřech plochách..
skype.real mně bere tak jedno procento, ale já ho moc nezapínám a možná to tvoje zatěžování může souviset i s jeho funkcí supernode, i když jsem myslel, že to má vliv spíš na zátěž linky..
svazek neznámý, bude asi normální hláška, mám to tam taky :)
ručně to přidat jde: http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99id%C3%A1v%C3%A1n%C3%AD%20zdroj%C5%AF/P%C5%99%C3%ADkazov%C3%A1%20%C5%99%C3%A1dka ale já to dělám bez problémů přes synaptic.
přidat/odebrat programy jsem použil snad jednou, ale po zjištění, že se tam neobjevujou všechny balík, tak už jedině synaptic, normál podle wiki si do něj přidat zdroj dát obnovit a vyhledat konkrétní balík.. Jestli ti ho po přidání zdroje a obnově neukazuje, tak máš teda tu smůlu obří. ;)

luisah

• Závislák
S tím vyhledáváním. U přidat/odstranit bych vůbec nepoužíval = zjednodušený Synaptic. U Synapticu zkus spíše než rychlé hledání, použit přímo tlačítko hledat a zadej esmska a určitě tam bude.
S tou kostkou -> v managerovi compizu zatrhni položku Kostky plochy a Otočit kostkou (na co se tě to zeptá potvrď - budou muset být vypnuty jiné efekty). V apletu ploch na panelu si nastav v předvolbách (pravý tlačítko myši na aplet) 4 sloupce 1 řádek. A pak už jenom stačí někam na plochu umístit kurzor a otočik kolečkem myši nebo stisknout ctrl+alt + klik pravým na myši a točít a točit a točit :D
S tím skypem viz. 50% mám podobný problém (cca 20%). Ale jinak funguje OK, tak jsem ani neřešil.
S těmi výpisy v terminálu záleží co chceš vypsat, pokud to jak pracuje konkrétní program stačí zadat jméno (příkaz) programu do terminálu a koukat co to bude vypisovat např. příkaz esmska, nebo firefox, nebo rhythmbox a uvidíš sám. Jinak mrkni sem:
http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99%C3%ADkazov%C3%A1%20%C5%99%C3%A1dka
« Poslední změna: 19 Července 2009, 19:15:52 od luisah »

Juk-Ben

• Návštěvník
Tak u toho vyhledávání balíků mě spíš přijde, že se to tam objeví až po restartu PC, ale to je fuk, zlatej terminál :D. Díky za ten tip na tu kostku, už to funguje tak jak má, tedy dobře :)...musel jsem si pohrát s nastavením appletu a s nastavením dalších nastavení v nastavení compizu :D, ale jo funguje to. Teď by mě zajímal, jen detail, lze nějak odstranit ta nabídka, z nabídek vypnutí - "uspat do paměti" - bohužel mi to nefunguje a mě tam tak trochu vadí :)

Předem díky :)

.., pokud to takhle půjde dál, možná se u mě Ubuntu stane primárním OS  ;)

Juk-Ben

• Návštěvník
Re: Začátky s Ubuntu: oddíly.
« Odpověď #11 kdy: 20 Července 2009, 13:36:07 »
Tak jsem si na to jak odstranit to políčko "Uspat do paměti" přišel sám:

stačí v gconf-editor odškrtnout
/apps/gnome-power-manager/can_suspend

a pravým myšítkem ten klíč nastavit jako povinný

Ubuntu Tweak - Systém

:)
« Poslední změna: 21 Července 2009, 12:39:15 od Juk-Ben »

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
Re: Začátky s Ubuntu: oddíly.
« Odpověď #12 kdy: 20 Července 2009, 15:05:36 »
Co sa tyka novych zdrojov a balikoch v nich tak ty sa ti objavia v apt-get(synaptic, pridat/odstranit) az po tom co das obnovit zdroje balikov. Ak si pridas zdroj cez system-sprava-zdroje softveru tak sa ti pri vypinani toho programu zobrazi obnovit. V synapticu je to v lavo hore ikona dvoch sipiek v kruhu a v terminale je to prikaz apt-get update(tusim). Bez tohto mas sice pridany zdroj ale nevies ake baliky v nom su.
« Poslední změna: 20 Července 2009, 15:08:31 od TIBOR »
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Juk-Ben

• Návštěvník
Re: Začátky s Ubuntu: MPlayer
« Odpověď #13 kdy: 20 Července 2009, 18:16:56 »
Díky :). Jinak teď řeším takový hodně divný problém. Nějakým způsobem jsem rozběhal MPlayer, samozrejmě titulky nešli - velký písmo, špatné kódování, tak mě napadlo, že by se odpovědi mohli skrývat na wiki a taky, že jo. Je tam toho spousta, jak jsem se dočetl, většinu konfigurace lze udělat v /.mplayer/config bohužel až na pár věcí toto nastavení* MPlayer ignoruje, jak je to možné? ???

*npř
Citace
subfont-text-scale=10

Tak mě napadlo, neplatí toto jen pro spouštění z terminálu? :D

TIBOR

• Závislák
« Odpověď #14 kdy: 20 Července 2009, 18:22:40 »
Mplayer je pre konzolu. Pre normalne spustenie je gmplayer.
Tu je navod ako nastavit titulky v mplayer cez grafiku
http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,4153.0.html
je to bod 17. Treba mat nainstalovane ms fonty.

Titulky su popisane aj tu
http://wiki.ubuntu.cz/%C4%8Cesk%C3%A9%20titulky%20ve%20filmech#gMPlayer

« Poslední změna: 20 Července 2009, 18:31:08 od TIBOR »
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Juk-Ben

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 20 Července 2009, 18:31:29 »
Máš pravdu špatně jsem to pochopil, moje chyba. Tak teď už můžu říct, že jsem si Ubuntu nastavil tak, že mi na něm nic neschází, teda snad až na jeden detail, dá se někde nastavit aby se mi svazek ("data") připojil hned po startu systému? :)

TIBOR

• Závislák
« Odpověď #16 kdy: 20 Července 2009, 18:35:22 »

Juk-Ben

• Návštěvník
« Odpověď #17 kdy: 20 Července 2009, 18:51:57 »
Tlesk, tlesk, musím si zvyknout na to, že tady je ve Wiki opravdu všechno ;D

UfoNet

• Stálý člen
  • **
  • skill:Ctrl+C & Ctrl+V
« Odpověď #18 kdy: 20 Července 2009, 21:08:59 »
Když jsme u těch přehrávačů existuje nějaká dobrá alternativa k BSplayer z Windows? Postrádám hlavně možnost časovat titulky při běhu filmu... zatím si teda vystačím s VLC ale sem tam jsou titulky které nesedí
Mluvit o Linuxu nestačí, lepší je, když si s Linuxem budou děti hrát. Nebudou se ho bát.

cmudik

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #19 kdy: 20 Července 2009, 21:31:54 »
SMplayer umí předešlý řádek titulků G a další řádek titulků Y. Už jsem to párkrát využil.

Juk-Ben

• Návštěvník
« Odpověď #20 kdy: 20 Července 2009, 22:10:54 »
Přiznávám, tohle jsem nějak nedomyslel :-\

Citace
stačí v gconf-editor odškrtnout
/apps/gnome-power-manager/can_suspend

a pravým myšítkem ten klíč nastavit jako povinný

Může mi někdo poradit jak to vrátit zpět, zjistil jsem totiž, že to jde, více než efektivně nastavit v Ubuntu Tweak, ale ted nevím jak tu svoji volbu zrušit, prosím poradíte mi? :)

EDIT: Píše to "Do toho to klíče není možné zapisovat", snad to musí jít někde přenastavit, ne? :-[
« Poslední změna: 20 Července 2009, 22:22:16 od Juk-Ben »

Juk-Ben

• Návštěvník
Re: Začátky s Ubuntu: Do toho to klíče není možné zapisovat
« Odpověď #21 kdy: 21 Července 2009, 13:18:56 »
Odpověd na tento problém hledám už asi 6 hodin, absolutně nic, objevil jsem nástroj gconftool, ale s ním se mi nedaří změnit hodnoty, vypadá to na nějaký bug >:(

...to je smutný, že musím reinstalovat tak brzo potom co jsem si vše (s vaší pomocí) tak pracně nastavil... :'(

aloisam

• Host
« Odpověď #22 kdy: 21 Července 2009, 13:32:01 »
teď tomu nerozumím, však se ti podařilo odstranit tu položku uspat do paměti z toho menu, jak jsi chtěl ne? tak proč chceš reinstalovat? normálně to tam nech neodškrtlý.. anebo to zkus spustit jako root:
Kód: [Vybrat]
gksudo gconf-editor

Juk-Ben

• Návštěvník
« Odpověď #23 kdy: 21 Července 2009, 13:36:11 »
Jednoduše proto, že se to vrátilo nazpátek( ::) ) + nelze s tím nic udělat ;)

Jinak celou dobu jsem to spouštěl přes
Kód: [Vybrat]
gksudo gconf-editor
Ale díky :)

Mě spíš zaráží, že to prostě nelze změnit, prostě chtěl jsem to jen chvilkově, co kdyby se mi podařilo vyřešit ten bug s tím suspend, ale prostě nikde nebylo žádná upozornění, že to nelze vrátit zpět, ani teď zpětně na netu nedohledám co to "Nastavit jako povinný" dělá, prostě tohle jsem nečekal, že jako root nebudu mít právo něco změnit ::)
« Poslední změna: 21 Července 2009, 13:38:35 od Juk-Ben »

aloisam

• Host
« Odpověď #24 kdy: 21 Července 2009, 21:10:29 »
když to pustíš jako normální uživatel: Aplikace→Systémové nástroje→Editor nastavení tak ti to měnit jde?
btw já nikdy pravým v tom editoru neklikal.. počítám, co nevidět, se budu ptát na pomoc já tebe. :)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.