Ahoj,
už víc jak rok výhradně používám Ubuntu a jsem s ním velice spokojený. Hlavně si chválím apt-get a všechno, co s ním souvisí. Jsem typ člověka, který vítá každý pokrok, a tak nové verze ubuntu stahuju hned jak je to možné...
Problém ale nastává, když chci nainstalovat nejnovější verzi nějakého programu. S nejnovějším ubuntu půlrok vyržím do vydání nové verze, kde bude i nová verze programu. Já ale spokojeně používám 8.10 II (protože se mi nepodařilo vyřešit zamrzání JJ) a moje sestra "dokonce" HH. Jak jí mám ale vysvětlit (a i sobě), že i přesto, že už dávno vyšla nová verze programu, není způsob, jak ho jednoduše nainstalovat. (U konkurence můžu většinou bez problémů nové aplikace instalovat i na 7 let starý systém)
Způsobů znám několik, každý má pro mě svoje "ale":
- doufat, že bude aplikace oficiálně backportovaná na mojí verzi (to se ale často nestává)
- najít si PPA na launchpadu, kde bude, co hledám (s mojí smůlou tam 64-bit Ibex nebývá a navíc aplikacím z PPA příliš nedůvěřuju)
- použít repozitář přímo od tvůrce programu (kolik dalších programů kromě Wine ho má?)
- stáhnout si zip ze stránek s binárkou, rozbalit a spustit
- stáhnout a zkompilovat si sám
Měl jsem štěstí, předposledním způsobem se mi podařilo zprovoznit firefox-3.5. Sice už jsem mimo balíčkovací systém a jeho výhody, ale aspoň něco.
Když jsem si ale chtěl aktualizovat f-spot na 0.6, nepomohl ani jeden způsob. Dostal jsem se až k tomu poslednímu, ale skončil jsem hned na začátku - nesplněné závislosti. No a jsem tam kde jsem byl, protože ona závislost samozřejmě není v repozitáři...
To je linux s balíčkovacím systémem opravdu tak jiný oproti windows, že vůbec není samozřejmé si jednoduše nainstalovat verzi aplikace, kterou chci? Nebo je chyba ve mně? Připadá mi to jako hodně velké omezení, o kterém se však vůbec nemluví.