Zdravim.
potreboval bych par rad, abych mohl opustit kde (coz delam proto, ze trojkove verzi konci podpora a ctyrkova je, jak bych to tak slusne rekl, nepouzitelna). Pokud vite o existenci dokumentu, ktery obsahuje informace, ktere hledam, prosim ho jen odkazte, at vas nezdrzuju moc.
Dotaz cislo jedna: Jaka je podle vas vhodna nahrada za kde? Klicova je rychlost, konfigurovatelnost, minimalni potreba psat neco do konfiguraku anebo nedejboze kompilovat. Pokud je potreba neco konfigurovat v souborech, pak ok, ale pak potrebuji aby existovala dokumentace co se kde a jak konfiguruje - uprimne neni mym konickem desifrovat strukturu konfiguracnich souboru (napr. struktura a stale nove vznikajici duplicitni konfiguraky pro rozlozeni klaves je v dobe existence xml docela bolest - nechapu proc napr. nove ubuntu muselo zavest novy soubor pro evidenci existujicich rozlozeni, kdyz uz v 8ckove verzi byly dva duplicitni...).
Dotaz cislo dva: v soucasne dobe jsem docasne zdrhnul ke gnome, ktery je (alespon na mem pc) rychlejsi, ale nevyhovuje mi. V 8ckove verzi zde bylo pekne klikatko pro nastaveni sdileni pres sambu. Proc zmizelo a kde ho ted najdu? (jako teoreticky to vypotim i v konfiguraku, ale ...)
Dotaz posledni: openvpn - v nastaveni site je sice zalozka vpn, ale vsechny tlacitka jsou zasedla. Server pro openvpn jsem nekonfiguroval, ani nemam moznost jeho konfiguraci zjistit. O principech fungovani site v linuxu nemam tucha ani kde bych si to mohl precist. Jedine co mam, jsou konfiguracni soubory pro klienta (ca.crt, client.ovpn my.crt my.key), ktere v kvpnc funguji. Navody z prikazove radky jsem nebyl schopen zprovoznit. Jak se tedy konfiguruje openvpn v gnome?