Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: jak na f-spot  (Přečteno 2409 krát)

karlitos

• Stálý člen
  • **
  • Bioinformatics - solutions in-silico
    • homepage
jak na f-spot
« kdy: 14 Září 2009, 14:27:31 »
Zdravim
Nejak se peru s programem f-spot , nevim jestli je to programem nebo je chyba mezi zidli a klavesnici. Moc bych ocenil kdyby mi nekdo zkusenejsi poradil.

1. HW narocnost : jake jsou minimalni pozadavky ? Na Centrino Notebooku s 1gb RAM je treba prohlizeni ve fulscreenu udesne pomale. Nacitani z disku pri importu je take strasne pomale. Mam sice integrovanou grafiku Intel , jejiz vykon v 9.04 neni nic moc , ale i tak - chci si prohlizet fotky a ne delat buhvijake renderovani  :o

2. import : tady porad nechapu. Kdyz pripojim fotak/vlozim pametovou kartu , tak mi gnome nabidne import. Nasledujici okno se ale zcela lisi od okna kdyz spustim import primo z programu f-spot. Kdyz importuji z fotaku , tak mam moznost zadat kam se maji fotky nakopirovat a muzu pridat i tagy , ale nemam zadny vetsi nahled - jen male miniatury v levem sloupci. Navic mi f-spot nahazi vsechny fotky do zadaneho adresare a ja nemam sanci zmenit strukturu nebo nechat fotografie automaticky prejmenovat.
Kdyz vyvolam import z f-spot tak mam sice velky nahled , ale nemam sanci prilis ovlivn
it kam se budou fotky kopirovat. Muzu bud vypnout ze se fotografie zkopiruji a nebo se automaticky vytvori adresarova struktura rok/mesic/den - coz mi nevyhovuje. Mnohem radsi bych rok/mesic/nazev (tag)

Obavam se ale ze jde o vlastnost programu - moc nechapu jak si autori predstavuji praci s nim. Jelikoz nechci mit desitky KDE baliku v systemu zkusim se jeste podivat jak zvlada import picasa.
Ale treba je tu sance ze delam neco spatne ... tak budu rad za kazdou radu , diky K
Lenovo ThinkCentre A61 912073G
Athlon X2 5000+ 4GB RAM Nvidia Geforce 9500GT
Linux Mint 9 Isadora , Win7 64Bit

Ender Wiggin

• Stálý člen
  • **
Re: jak na f-spot
« Odpověď #1 kdy: 14 Září 2009, 14:40:28 »
Přesně kvůli tomu, co píšeš, f-spot nepoužívám. A obávám se, že je to prostě vlastnost, ne chyba.
Picasa import z mass storage zvládá úplně v pohodě, z Canonu jsem se setkal s tím, že nemaže. Osobně používám gThumb, ale taky není dokonalý.
Xubuntu 12.04

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
« Odpověď #2 kdy: 14 Září 2009, 14:45:16 »
F-spot používám jen na stahování z foťáku (protože mass storage foťák nepodporuje) a jiný program, který by je tahal neznám... Zbytek dělám v Picasa, složitější věci v GIMPu.
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

karlitos

• Stálý člen
  • **
    • homepage
« Odpověď #3 kdy: 14 Září 2009, 15:25:28 »
Ok, ja jeste zkousim zkompilovat posledni stable verzi , jestli to nebue lepsi. Jinak prave nejvic me vadi ten import - lepereceno nemoznost ho prilis ovlivnovat. Jestli budu muset vsechny fotky manualne tridit do podadresaru , tak na to nepotrebuju f-spot. Skoda  , prave ta idea s oznacovanim fotek tagy se mi moc libi.

karlitos

• Stálý člen
  • **
    • homepage
« Odpověď #4 kdy: 14 Září 2009, 16:05:26 »
Takze vyzkousim prdlajs.
Hodinku jsem stravil dohledavanim a doinstalovavanim vsemoznych baliku - pak mi sice projede configure-skript , ale make vyhodi mnoho ruznych chybovych hlasek.
Zkousel jsem jeste instalaci z repositaru pro Karmic - ale to takhle jednodise nejde. (odtsranilo by to strasne mnozstvi ruznych baliku)
Kdyby nekdo mel k dispozici balik f-spot 6.1xxx milerad ho vyzkousim , jinak ale asi poleti z disku.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #5 kdy: 14 Září 2009, 16:50:21 »
0.6.1.1 mám. Je na Getdeb.net .
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

karlitos

• Stálý člen
  • **
    • homepage
« Odpověď #6 kdy: 14 Září 2009, 23:06:28 »
0.6.1.1 mám. Je na Getdeb.net .
DIKY ;D
A ja pitomec hodinu zkousim kompilovat ze zdroju. K+

Henrynr

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 15 Září 2009, 16:32:35 »
Podařilo s někomu z vás nastavit importu jiný "Target location"? I když to v nastavení změním, pořád mi to implicitně nabízí /home/user.
Doma i v práci Linux Mint 17

funk

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 16 Září 2009, 10:24:25 »
Vim, ze jsem uplne mimo, ale minuly tyden jsem prave kvuli F-spotu natahal do pocitace nejake knihovny s KDE, protoze tamni prohlizece fotek jsou na uplne jine urovni. Sice se s tim stahl i treba Konqueror a Dolphin, ale tech 30 MB jsem obetoval /nejake knihovny jsem tam uz mel/. Stahnul jsem si Digikam a kipi-plugins. Pote, co relativne pomalu startuje /max. o chvilku dele nez F-spot/, tak prace je perfektne rychla. Svizna je i nejruznejsi uprava snimku i s mirne pokrocilymi funkcemi. Nejsou tam tusim vrstvy. Perfektni je hromadna konverze, at uz formatu snimku, velikosti, nebo hromadna uprava nazvu fotek. Navic je tam konecne funkcni moznost odeslani fotek Thunderbirdem, nebo-li ze se fotky automaticky zmensi a otevre se mail. Taky umi prehravat zakladni formaty videa, takze kdyz mate mezi fotkami videosekvence, tak si je v tom muzete pustït. Uploadovat muzete fotky od Picasy az na Facebook. A navic je tam nekolik motivu a mezi nimi i asi 3 tmave, ktere se mi hodily do kramu :0)

http://www.linuxexpres.cz/software/kde-a-aplikace-na-upravu-a-spravu-fotografii-a-obrazku

Rekl bych, ze Digikam je tak o tridu vys jak f-spot.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #9 kdy: 16 Září 2009, 10:44:00 »
Vim, ze jsem uplne mimo, ale minuly tyden jsem prave kvuli F-spotu natahal do pocitace nejake knihovny s KDE, protoze tamni prohlizece fotek jsou na uplne jine urovni. Sice se s tim stahl i treba Konqueror a Dolphin, ale tech 30 MB jsem obetoval /nejake knihovny jsem tam uz mel/. Stahnul jsem si Digikam a kipi-plugins. Pote, co relativne pomalu startuje /max. o chvilku dele nez F-spot/, tak prace je perfektne rychla. Svizna je i nejruznejsi uprava snimku i s mirne pokrocilymi funkcemi. Nejsou tam tusim vrstvy. Perfektni je hromadna konverze, at uz formatu snimku, velikosti, nebo hromadna uprava nazvu fotek. Navic je tam konecne funkcni moznost odeslani fotek Thunderbirdem, nebo-li ze se fotky automaticky zmensi a otevre se mail. Taky umi prehravat zakladni formaty videa, takze kdyz mate mezi fotkami videosekvence, tak si je v tom muzete pustït. Uploadovat muzete fotky od Picasy az na Facebook. A navic je tam nekolik motivu a mezi nimi i asi 3 tmave, ktere se mi hodily do kramu :0)

http://www.linuxexpres.cz/software/kde-a-aplikace-na-upravu-a-spravu-fotografii-a-obrazku

To byl první SW co jsem doporučil onehdá mírně náročnějším známým a od té doby u něj zůstalo.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Luban

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 16 Září 2009, 13:20:11 »
... Perfektni je hromadna konverze, at uz formatu snimku, velikosti, nebo hromadna uprava nazvu fotek ...
Přiznám se, že jedna z věcí, co mi na Digikamu vadí, je nemožnost při přejmenování vkládat do názvu data z Exifu fotografie :(.

Souhlas  ;).

Kazekage

• Aktivní člen
  • *
  • Stand or Die
« Odpověď #11 kdy: 16 Září 2009, 15:17:02 »
ja pouzivam Mirage. je celkom rychly, posledny build zo source
Asus_F3KA_Ubuntu_8.04_32bit
Desk:A8n32_sli_deluxe, 3700+ Amd_OC, 2GB_ram, 1950xt_ati_radeon: Ferdora_9, Win_XP_pro
Xbox_360_Premium :) flash Nokia_E61_Symbian_S60_3rd_edition Ghost_In_The_Shell Star_Wars_fan  HTC_HD_user

karlitos

• Stálý člen
  • **
    • homepage
« Odpověď #12 kdy: 19 Března 2010, 23:11:21 »
Ted resim jak v f-potu pod Karmicem nastavit defaultni adradresar  fotografii. Import uz jsem vyresil ke sve spokojenosti, ted jen chci aby mi f-spot pri psusteni automaticky aktualizoval databazi. Mam pocit z jsem driv nekde nasel policko pro zadani adresare fotografii, ale ted to nemuzu nikde obevit.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.