Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Klávesnice QWERTY a čeština  (Přečteno 7256 krát)

hariprasad

• Návštěvník
Klávesnice QWERTY a čeština
« kdy: 17 Října 2006, 14:30:49 »
Co: Ubuntu Dapper AMD64

Vážení,

při psaní mi dělá velké problémy pořád kontrolovat, jestli mám QWERTY nebo QWERTZ, navíc mi připadá že jednou je to QWERTY i při zapnuté  češtině (jako například teď, když píšu QWERTY velkýma, ale malýma je to qwertz!!!) a jindz je to QWERTZ. Také mi dělá problém psát některé znaky s háčky a čárkami, které nejsou na klávesnici, například to ď a ň (male d, n s háčkem) jsem si našel v character map a vložil ho sem přes paste. Pokud je to známý problém, můžu s tím nějak pomoci? Jsem programátor, ale z úplně jiné oblasti, Oracle na Ubuntu zatím podporu, pokud vím, nemá, nebo můžu aspoň něco testovat.

hariprasad
Ubuntu 12.04 x86-64, Gnome Classic, MSI 890GXM-G65, GeForce GTS 450/PCIe/SSE2, AMD Phenom(tm) II X4 925 Processor × 4 , KINGSTON DDR 1300MHz 8GiB, HDD Samsung 320GB - SATA II

hariprasad

Pavelp

• Host
« Odpověď #1 kdy: 17 Října 2006, 14:48:51 »
Ňaf, ňaf, Ďábelský ďas měl odhalené ňadro - píšu jak na psacím stroji, nemám problém (neumím psát na stroji). KDE, klávesnice CZ qwerty.
PP.

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #2 kdy: 17 Října 2006, 14:50:44 »

hariprasad

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 17 Října 2006, 21:29:03 »
Takže raději popíšu podrobněji co mám nainstalováno a na čem:

Ubuntu Dapper AMDx64, aktualizovanou verzi.
Můj problém s klávesnicí QWERTY qwerty byl triviální, stačilo vybrat:
System->Preferences->Keyborad, záložka Layouts, add a vybrat Czech, rozbalit a vybrat Czech qwerty, chodí.

Zato ňaf, ňaf ne, píše to spíše +naf, +naf. Nepoužívá se náhodou pro psaní háčků jiná klávesa než jak je v rozložení kláves? Mě to napíše dlouhé á, ale +d se shiftem, nebo to napíše é, ale místo nuly to napíše ), jako kdyby tam byla angličtina. Zkusil jsem změnit driver klávesnice z Generic na Genius, ale nepomohlo to.

Dík předem za odpově+d, Hariprasad
Ubuntu 12.04 x86-64, Gnome Classic, MSI 890GXM-G65, GeForce GTS 450/PCIe/SSE2, AMD Phenom(tm) II X4 925 Processor × 4 , KINGSTON DDR 1300MHz 8GiB, HDD Samsung 320GB - SATA II

hariprasad

LS

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 18 Října 2006, 04:42:11 »
Na nove instalovanych strojich nastavuji ceskou klavesnici podle navodu na ktery jsem odkazoval. Zatim jsem se nesetkal s problemy, vsechny znaky se pisi bez problemu.

hariprasad

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 18 Října 2006, 08:53:38 »
Ahoj,

přepisuju podle návodu Závisláka (doufám, že na Ubuntu)

Code:

>Klikněte pravým tlačítkem na volné místo na horním panelu Gnome -> Add to Panel
Z nabídky vyberte Keyboard Indicator -> Add -> Close
Na panelu přibyl indikátor klávesnice, nyní nastavený na USA -> klikněte na něj pravým tlačítkem myši -> Open Keyboard Preferences
Přepněte na kartu Layouts -> Add -> Czechia -> qwerty (nebo jiná varianta podle vašeho přání) -> OK
-- Ano, funguje v pořádku

>Zaškrtnutím políčka Default vyberte výchozí rozložení klávesnice
-- Políčko default se nedá nastavit (šedivé)

>Vypněte volbu Separate group for each window pokud chcete vždy jednotný layout pro všechny právě spuštěné programy
-- Ano, v pořádku
Stiskem tlačítka Close zavřete okno
Opět klikněte na indikátor klávesnice na panelu Gnome pravým tlačítkem myši -> Open Keyboard Preferences
Na kartě Layout Options zvolte Adding EuroSign to certain keys -> Add the EuroSign key to the E key
-- Nastaveno, nevím, jak vyzkoušet...
>V Group Shift/Lock behavior zvolte Alt+Shift changes group
-- Nefunguje, pokud zvolím cokoli jiného než ALT-ALT
V Third level choosers zvolte Press Right Alt to choose 3rd level
-- Nastaveno, nevím k čemu to je...
Stiskem tlačítka Close zavřete okno

P.S. System->Administration->Language Support mám nastaveno jenom English, není problém tady? Spustil sem si stažení i pro češtinu a hindštinu. Doufám, že pak nebudu mít destop v hindí, to bych si moc nepočetl, umím pár slov.

hariprasad

hariprasad

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 18 Října 2006, 09:36:01 »
Takže ani System->Administration->Language Suport a vybrat Czech nepomohlo. Nemáte někdo ještě nejaký nápad (kromě přeinstalace)?

hariprasad

LS

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 18 Října 2006, 09:56:53 »
Smazte ~/.gnome* (nejdriv si udelejte zalohu!!!), restartujte a pak to zkuste znovu.

Pavelp

• Host
« Odpověď #8 kdy: 18 Října 2006, 10:15:46 »
V KDE mame zaskrtavacei volbu "povolit rozlozeni klavesnice", ci jak se to jmenuje, nebude to jaderko pudla?

LS

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 18 Října 2006, 10:16:46 »
My v gnome nic povolovat nemusime, mame to povolene rovnou. Hec! :)

Pavelp

• Host
« Odpověď #10 kdy: 18 Října 2006, 10:24:26 »
Tak a za to jdem do flame KDE/Gnome ..... nebo ne.
To je ovsem otazka, zdalipak to ma povolene tazatel?

hariprasad

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 18 Října 2006, 16:25:00 »
Mazu ~/.gnome, ~/.gnome2, ~/.gnome2_private.

hariprasad

hariprasad

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 18 Října 2006, 16:40:10 »
Tak ani tento krok mi nepomohl, začínám nabývat dojmu, že klávesnice Genius Confy KB 09e prostě nemá správný ovladač. Myslím, že jsme s tím strávili hodně času, pokud bude mít ještě někdo stejný problém, můžeme to ještě řešit, ale jinak Character map je docela dobrá cesta, jsem zvyklý z Windows (zkuste si třeba v nějakém nejmenovaném textovém editoru v několika fontech, napsat velké U s kroužkem (bývá v nadpisech). Používám tuhle metodu už dlouho a zas až tak mi to nevadí, hlavně, že je nějaký Workaround, že...

hariprasad

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.