Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Neukládá se nastavení  (Přečteno 1966 krát)

Zizi

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 26
Neukládá se nastavení
« kdy: 06 Října 2009, 14:30:48 »
Dobrý den,

po přihlášení se mi objeví okno s "Uživatelský soubor (dolar)Home/.dmc má nesprávná oprávnění...  musí být vlastněn uživatelem a mít oprávnění 644..." Bohužel nevím, co s tím.  Díval jsem se do diskusí, ale všechny byly dořešeny individuálně a sám si bohužel nepomohu.  Zkusil jsem nastavit po přihlášení práva na složku na vytváření a mazání a na soubory čtení a zápis (pro: vlastník i skupina) a --- pro ostatní uživatele.  Problém stále trvá a hodnoty se vrací zpátky - nastavené nezůstanou - viz přiložený obrázek.  Dělám něco špatně?

Můžete mi prosím poradit, co s tím?  Předem děkuji komukoliv, kdo obětuje čas na takovou lamu jako jsem já..  Díky Jirka

[attachment deleted by admin]
Jirka Kubeš

nettezzaumana

  • Host
Re: Neukládá se nastavení
« Odpověď #1 kdy: 06 Října 2009, 14:47:41 »
nastav rucne na ten soubor prava 644 aka :: chmod 644 /cesta/k/pozadovanemu/souboru

Tadeáš Pařík

  • Předseda občanského sdružení Ubuntu ČR a člen placené komunitní podpory
  • Příspěvků: 6543
    • Ubuntu.cz
Re: Neukládá se nastavení
« Odpověď #2 kdy: 06 Října 2009, 14:51:18 »
nastav rucne na ten soubor prava 644 aka :: chmod 644 /cesta/k/pozadovanemu/souboru

to bude chtít
Kód: [Vybrat]
sudo... ne?  ???
Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz.

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5
Ubuntu 14.04 64bit - HP ProBook 4525s
Ubuntu 14.10 32bit - ThinkPad R52 (testování)

pariktadeas@jabbim.cz

nettezzaumana

  • Host
Re: Neukládá se nastavení
« Odpověď #3 kdy: 06 Října 2009, 14:55:03 »
ne. sudo to bude chtit v pripade, ze mu ten soubor nepatri .. nastavovat prava u svejch souboru muzes dle libosti

nicmene ok, pokud ti onen soubor nepatri (zjistis z vypisu ls -l), tak mu zmen majitele pomoci chmod (viz. chmod(1)) a pote nastav pozadovana prava

Zizi

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 26
Re: Neukládá se nastavení
« Odpověď #4 kdy: 06 Října 2009, 15:18:41 »
nastav rucne na ten soubor prava 644 aka :: chmod 644 /cesta/k/pozadovanemu/souboru

udělal jsem jak bylo řečeno chmod 644 /home/jirka a po restartu mi to vůbec nenajelo (teď jsem přihlášen jako guest).  Píše mi to Could not update ICEauthority /home/jirka/ICE authority a pak ještě Nautilus nemohl vytvořit složky /home/jirka a než spustíte Nautilus tyto složky vytvořte.... Je vidět jen pozadí to je všechno, ani gnome nenajede.. Co ted? jde tu změnu vzít zpět?

Díky Jirka
Jirka Kubeš

nettezzaumana

  • Host
Re: Neukládá se nastavení
« Odpověď #5 kdy: 06 Října 2009, 15:21:05 »
pokud jsi udelal chmod 644 /home/jirka, tak se neni cemu divit, protoze /home/jirka je adresar a ne soubor, takze udelej z5 "chmod 700 /home/jirka" a nastav prava 644 souboru /home/jirka/.dmc nebo jak se jmenuje

man chmod

Zizi

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 26
Re: Neukládá se nastavení
« Odpověď #6 kdy: 06 Října 2009, 15:23:48 »
Děkuju, já jsem tele.. mo ale teď mě to nechce pustit: chmod: changing permissions of „/home/jirka“: Operation not permitted

Sorry, jak to přepíšu, když se nenaloguju?
Jirka Kubeš

nettezzaumana

  • Host
Re: Neukládá se nastavení
« Odpověď #7 kdy: 06 Října 2009, 15:26:03 »
hm. co ti pisu tu hlasku vyse. pokud nevis, davej radsi vypisi z cli

Zizi

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 26
Re: Neukládá se nastavení
« Odpověď #8 kdy: 06 Října 2009, 15:37:58 »
Bohužel nerozumím "výpisi z cli"

Může mi prosím někdo poradit?  Nechtěně jsem změnil práva k /home/jirka a ne /home/jirka/.dmc a ted nevím jak opravit "chmod 700 /home/jirka" protože z guest účtu mi to píše chmod: changing permissions of „/home/jirka“: Operation not permitted .

Jak to prosím vyřeším?
Jirka Kubeš

nettezzaumana

  • Host
Re: Neukládá se nastavení
« Odpověď #9 kdy: 06 Října 2009, 15:48:34 »
^sudo :D .. co bys cekal. dyk uz to tu padlo vyse.

luisah

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3704
Re: Neukládá se nastavení
« Odpověď #10 kdy: 06 Října 2009, 15:50:03 »
místo .dmc to asi bude .dmrc   ;)

Zizi

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 26
Re: Neukládá se nastavení
« Odpověď #11 kdy: 06 Října 2009, 15:55:43 »
^sudo :D .. co bys cekal. dyk uz to tu padlo vyse.

^sudo mi otevře:
ucitel@jirka-skola:~$ ^sudo
 terminal
Program 'terminal' není v současné době nainstalován.  Pro spuštění 'terminal' prosím požádejte správce systému o nainstalování balíku 'rsplib-tools'
bash: terminal: command not found

Už to opravdu nechápu...
jo, .dmc bude .dmrc
Jirka Kubeš

nettezzaumana

  • Host
Re: Neukládá se nastavení
« Odpověď #12 kdy: 06 Října 2009, 15:59:03 »
ale ted uz vazne:
a) bud nahod mozek z5 do provozniho stavu
b) nebo prehodnot jestli je pro tebe linux to prave

man sudo

.. pokud sis takto znicil $HOME, tak ted si uvedomuju, ze guest patrne nebude moct pouzivatr sudo, takze budes muset nabootovat z cd a nebo do recovery modu a opravit to tam .. dalsi krasna vyhoda ubuntiho sudo

Zizi

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 26
Re: Neukládá se nastavení
« Odpověď #13 kdy: 06 Října 2009, 16:06:21 »
Děkuju za upřímnost, asi je to opravdu jen pro vás, chytré hlavy.  Já funguji na linuxu již několik let a nebýt té chybové hlášky, asi bych fungoval i pár dalších let :-) Asi opravdu není linux ještě připraven na masové použití.  Zkusím ještě nabootovat z recovery CD a uvidím. Pěkný zbytek dne a díky za pomoc.  Jirka Kubeš
Jirka Kubeš

luisah

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3704
Re: Neukládá se nastavení
« Odpověď #14 kdy: 06 Října 2009, 16:32:55 »
Nejjednoduší si myslím by bylo najet v grubu do recovery mode, vyflusne tě to do takové škaredé nabídky, kde si vybereš položku root a pak už budeš v "rootovským terminálu" - nebudeš muset zadávat sudo :)
Příkazy tam zadáš stejně jako jsi dělal v gui
Kód: [Vybrat]
chmod 700 /home/jirka
Kód: [Vybrat]
chmod 644 /home/jirka/.dmrc
Kód: [Vybrat]
reboot
(s tím sudo by to bylo takto - bbm zavře oči  ;D
Kód: [Vybrat]
sudo chmod 700 /home/jirka a
Kód: [Vybrat]
sudo chmod 644 /home/jirka/.dmrc)

EDIT: pro příště stačí toto:
http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,34387.0.html
« Poslední změna: 06 Října 2009, 16:36:25 od luisah »

Zizi

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 26
Re: Neukládá se nastavení
« Odpověď #15 kdy: 06 Října 2009, 16:49:52 »
Nejjednoduší si myslím by bylo najet v grubu do recovery mode, vyflusne tě to do takové škaredé nabídky, kde si vybereš položku root a pak už budeš v "rootovským terminálu" - nebudeš muset zadávat sudo :)
Příkazy tam zadáš stejně jako jsi dělal v gui
Kód: [Vybrat]
chmod 700 /home/jirka
Kód: [Vybrat]
chmod 644 /home/jirka/.dmrc
Kód: [Vybrat]
reboot
(s tím sudo by to bylo takto - bbm zavře oči  ;D
Kód: [Vybrat]
sudo chmod 700 /home/jirka a
Kód: [Vybrat]
sudo chmod 644 /home/jirka/.dmrc)

EDIT: pro příště stačí toto:
http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,34387.0.html


Velice děkuji, stačilo vše dát zpět v recovery modu.  Chyba se stala, že jsem nedopsal řádek /.dmrc a přepsal složku, vše je v pořádku, moc, moc děkuju, bylo to jednodušší, než jsem myslel.  Je těžké mít trpělivost se začátečníkem, ale oplatí se.  karma points up :-)

Jirka
Jirka Kubeš

 

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.