Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Oddíly na disku (Ubuntu vs Partition Magic)  (Přečteno 8470 krát)

bohuzel

• Návštěvník
Oddíly na disku (Ubuntu vs Partition Magic)
« kdy: 21 Října 2006, 20:23:04 »
Instaluju Ubuntu vedle Windows na notebook HP nx7400. Mám jeden disk, původně rozdělený na oddíly System a Data. První pokus byl, že jsem si v Partition Magicu zmenšil Data a vytváření ext3 a swapu si nechal na instalaci. Při té mě zarazilo, že z live režimu nejde přimountovat existující oddíly z důvodu, že to nejsou výměnná zařízení. Nicméně instalace (včetně rozdělení) proběhla úspěšně. Jenže mi pak nešel spustit Partition Magic. Při nabíhání mi nejdříve nabídl opravení nějaké chyby (ať jsem to povolil nebo ne, tak při dalším spuštění mi to nabízel znovu, takže se k tomu asi nedostal) a pak zahlásil, že je nějaký oddíl špatně a ukončil se. Pomocí prográmku Testdisk (který ukazoval, že kromě oddílu System jsou všechny poškozené) jsem si aspoň opravi oddíl Data. Následovalo opravení MBR a Partition Magic naběhl. Zkusil jsem všechny oddíly vytvořit v něm a Ubuntu nainstalovat do již existujících oddílů. Instalace opět úspěšná (opět problém s mountnutím oddílů v live režimu), ale po nabootování do Windows opět nelze spustit Parition Magic a Testdisk ukazuje všechny tři oddíly mimo System jako poškozené.
Když to tak nechám, tak jak Windows (XP Professional SP2), tak Ubuntu (6.06.1) fungují, ale nechci čekat, kdy se mi ty poškozené oddíly nějak projeví. Nějaké nápady, co s tím? Budu vděčný, za cokoliv, co mi pomůže.

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #1 kdy: 21 Října 2006, 21:09:07 »
Misto Partition Magica jste i zmenseni oddilu DATA mel nechat na instalatoru Ubuntu. Pouziva k tomu ucelu nastroj GParted a funguje spolehlive.

snop

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 21 Října 2006, 21:11:01 »
i ja si vsiml ze ty ntfs oddile su stale nejake poskodene....a prejavilo sa to tak isto pri pouziti partition magic, kdyz sem chtel resiznut ntfs particiu. Skratka se ukoncil s chybou a hotovka a nepomohlo ani chkdsk /F, ale nakonec sem to nejak u delal ale i tak ten oddil neni bezchybnej, stale to ma problem z nejakym priznakem v USN bitmape alebo tak neco. Tento ntfs oddil prve nesel ani namountovat v ubuntu 6.10 pomoci ntfs-3g a jako duvod to uvadelo vic veci a mezi nima bylo ze win nekorektne zavre ntfs particiu a ze nejaka flag neni korektne nastavena. Kdyz da chkdsk nekdy to vypise ze je vse OK a nekdy to ma problem stym USN ale nevim ci to nejak souvisi. Zatam sem nezaznamenal zadnu stratu dat a pouzivam zapis a read mezi win a edgy :) a to je podstatne :)
...........................--== sNop ==--............................
-- pgp - http://radeonvmod.ic.cz/keys/snop3.asc --
              AMD Sempron 2800+  1024MB RAM               ATI Radeon 9550        2x80GB HDD

bohuzel

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 21 Října 2006, 21:34:43 »
Takže rada zní: v Partition Magicu vrátit zpět všechny úpravy (smazat nové oddíly a Data roztáhnout do konce disku) a pak disk rozdělit při instalaci?
Partition Magic se mi zdá také jako seriózní nástroj a když jsem zkoušel (na desktopu) Kanotix nebo tehdy ještě Mandrake, tak s oddíly nebyly problémy. Navíc při první instalaci jsem Partition Magicem pouze zmenšil Data, vytvoření nových oddílů už bylo dílem GParted.

Ljukee

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 22 Října 2006, 12:49:38 »
RADA: kdyz mas 2 systemy windows XP a Linux (ubuntu)  nepouzivej partition magic.. Rozjebe ti Grub a opravovat to je celkem pekne sranda... pro zacatecnika opravdu horor i pro stredne pokrocileho
Archlinux - 2007.08 (Don't Panic), Fluxbox window manager
DELL  Latitude C500 laptop
Celeron (Coppermine) 900Mhz 128 MB SO-DIMM, VGA Ati RAGE M3 8MB AGP2X, HDD IBM Travelstar 10GB 4200Rpm

bohuzel

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 22 Října 2006, 12:59:15 »
Na mě to spíš působí, že mi Gparted rozjebal oddíly na disku. Po jeho zásahu mi dva jiné programy hlásily, že jsou oddíly v nepořádku. Linuxové oddíly už mám smazané, MBR obnovené, takže jedu zase čistě Win. 6GB nealokovaného místa tu čeká na radu, čím to rozdělit, aby to bylo v pořádku.

Skeletonix

• Host
« Odpověď #6 kdy: 22 Října 2006, 13:19:25 »
Nevím, já měl s Partition Magicem velké potíže.... přišel jsem kvůli jeho zákroku o data(prostě hodil chybu a bylo po pt...).  Už delší dobu používám livecd GParted a naprostá spokojenost!

bohuzel

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 22 Října 2006, 13:29:50 »
Live CD nemůžu používat, nepřipojí mi to oddíly z důvodu, že to nejsou výměnná zařízení.

Dan

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 22 Října 2006, 15:40:42 »
Citace: bohuzel
Live CD nemůžu používat, nepřipojí mi to oddíly z důvodu, že to nejsou výměnná zařízení.
To už jsi psal, nicméně stejně nějak nemůžu pochopit, proč bys je chtěl připojovat. Za prvné pro přerozdělení disku je nemusíš (resp. ani nesmíš) mít připojené a krom toho si je můžeš připojit ručně.

Kamil Páral

• Stálý člen
  • **
    • http://ripper.profitux.cz
« Odpověď #9 kdy: 22 Října 2006, 19:40:21 »
1. z liveCD nelze pripojovat disky
2. Partition Magic zasadne nepouzivat! je to strasnej zmetek a strasne rad naprosto posere disk. z vlastni zkusenosti... opravdu je to *censored*
3. na zmeny oddilu pouzivat GParted LiveCD. funguje mnohem spolehliveji nez PM...
Ubuntu Wiki - spousta návodů a rad
Jabber - ICQ je mrtvý, nebuď ovce a pojď s dobou
Esmska - program pro posílání sms z Internetu

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #10 kdy: 22 Října 2006, 22:07:36 »
Citace: Ripper
1. z liveCD nelze pripojovat disky
co prosim?

bohuzel

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 23 Října 2006, 09:05:22 »
to Sedeki1: Máš pravdu, to spolu nesouvisí. Je to druhý problém, ale rád bych ho taky vyřešil. Jednou jsem úpravou konfiguračního souboru znemožnil start systému, tak jsem to chtěl z live CD opravit, ale díky "nepřipojitelnosti" disku jsem měl smůlu. Myslel jsem, že když se to nepřipojí samo (resp. po kliknutí na ikonu), že ruční připojení nebude fungovat taky. Zkusím, uvidím. Díky za radu.
to Ripper: bod 1 se mi zdá podezřelý, proč by to nemělo jít?
bod 2- Dosud jsem s PM neměl probém (což neznamená, že co píšeš není pravda)
bod 3- Opět možná pravda, ale zarazilo mě, že po úpravě oddílu pomocí GParted mi jak PM, tak Testdisk nahásili vady v rozdělení disku. Jak poznám, co je správně?

Kamil Páral

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #12 kdy: 23 Října 2006, 11:05:58 »
upresnim. z Ubuntu Desktop CD (6.06, 6.10 nevim) nelze pripojit disky, protoze to po kliknuti na ne napise "pmount failed". rucne prikazem samozrejme pripojit jdou. proc to nejde graficky nechci resit, ale vypada to jako umysl.

jinak microsofti chkdsk pise chyby temer nonstop. ja osobne necham opravit ve windows disk, rebootuju, a zas nahlasi chyby (a doporuci kontrolu pred startem systemu). kontrola pred startem systemu (takova modra obrazovka) ovsem zadny chyby nenajde. a tak porad dokola. cetl jsem si clanek, ze sam chkdsk je vadnej, a casto zpusobuje trivialni chyby, ktere pak zase opravi, ale proste to hlasi porad. zadnej problem v tom neni.

jinak, pokud myslis, ze po zmene velikosti NTFS oddilu se ti pustil pred spustenim woken chkdsk a prechroustal celej disk, tak to je naprosto normalni stav. windows nejsou schopny se vyrovnat se zmenou velikosti, aniz by pustili chkdsk.

bohuzel

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 23 Října 2006, 13:51:11 »
Já o chkdsk nemluvil, psal a opravdu jsem myslel program Testdisk (http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk).
Btw, Windows se mi se změnou velikosti oddílu vyrovnaly bez obtíží i bez spuštění chkdsk.

Kamil Páral

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #14 kdy: 23 Října 2006, 21:30:02 »
zajimavy, moje ne :)
otazkou je jestli je mezi chkdsk a testdisk nakej rozdil, osobne se mi zda, ze ntfs je nonstop plne nejakych mensich chyb. aspon od te doby, co mam 250gb disk. ale uz jsem to prestal resit, protoze vsechny dulezity data uz mam stejne na ext3...

Ljukee

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #15 kdy: 23 Října 2006, 21:58:04 »
Graficky pripojovat disky nejdou ani pri nainstalovaném OS :D

pres terminal to de vzdy i pres live CD.... a pres live CD jde delat téměř vše
Archlinux - 2007.08 (Don't Panic), Fluxbox window manager
DELL  Latitude C500 laptop
Celeron (Coppermine) 900Mhz 128 MB SO-DIMM, VGA Ati RAGE M3 8MB AGP2X, HDD IBM Travelstar 10GB 4200Rpm

snop

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #16 kdy: 23 Října 2006, 23:54:07 »
Citace: Ripper
upresnim. z Ubuntu Desktop CD (6.06, 6.10 nevim) nelze pripojit disky, protoze to po kliknuti na ne napise "pmount failed". rucne prikazem samozrejme pripojit jdou. proc to nejde graficky nechci resit, ale vypada to jako umysl.

jinak microsofti chkdsk pise chyby temer nonstop. ja osobne necham opravit ve windows disk, rebootuju, a zas nahlasi chyby (a doporuci kontrolu pred startem systemu). kontrola pred startem systemu (takova modra obrazovka) ovsem zadny chyby nenajde. a tak porad dokola. cetl jsem si clanek, ze sam chkdsk je vadnej, a casto zpusobuje trivialni chyby, ktere pak zase opravi, ale proste to hlasi porad. zadnej problem v tom neni.

jinak, pokud myslis, ze po zmene velikosti NTFS oddilu se ti pustil pred spustenim woken chkdsk a prechroustal celej disk, tak to je naprosto normalni stav. windows nejsou schopny se vyrovnat se zmenou velikosti, aniz by pustili chkdsk.
S tyma chybama, ktere vypisuje chkdsk plne suhlasim. Stále má nejaky problém, ale zatím sem nepostřehl nejakou strátu dat. Kdyý dám chkdsk c:, tak vypíše chybu tak zadam chkdsk c: /F, restartujji pri restarte to udela sken a nevyhodí žádnou chybu, a když se prihlásím a znovu udelém sken tak je tam zas nejaké chyba. :) takze asi tak nejak s ntfs.

Dan

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #17 kdy: 24 Října 2006, 04:11:35 »
Citace: bohuzel
Já o chkdsk nemluvil, psal a opravdu jsem myslel program Testdisk (http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk).
Btw, Windows se mi se změnou velikosti oddílu vyrovnaly bez obtíží i bez spuštění chkdsk.
Test disk je perfektní na případné problémy, nicméně je také moc háklivý na případné "nepřesnosti". Ty zpravidla nemají na funkci (ani funkci rostlináře) žádný vliv. Třeba oblíbené varování o špatně nastavené geometrii. Krom toho ani třeba ani linuxový fdisk a sfdisk nevytváří oddíly úplně košer.

bohuzel

• Návštěvník
« Odpověď #18 kdy: 24 Října 2006, 08:39:46 »
Takže abych to shrnul (a ujistil se, že jsem to správně pochopil). Disk mám přerozdělít pomocí GParted a na hlášení od Testdisk nebrat ohled. PM zavrhnout úplně a nebát se, že mi "nepřesnosti" v rozdělení disku způsobí problémy. Správně?

snop

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #19 kdy: 24 Října 2006, 11:43:31 »
No to by se dalo nejak tak pochopit. Ale ja pouzivam i PM i Paragon Partition manager a i gparted na livecd, podle toho jak potrebuji alebo jak mam naladu :). Na ext3 vyhradne gparted a na ntfs PM alebo ten Paragon Partition manager, lebo nekdy se stane ze PM skratka neni schopen udelat napr. resize disku, coz se mi naposledy stalo minuly tyden.

Kamil Páral

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #20 kdy: 24 Října 2006, 18:51:36 »
nevim jak paragon, ale partition magic stoji slusny mnozstvi penez. a prechodem na linux jsme se taky snazili omezit pouzivani nelegalniho softwaru, ze? :)
takze gparted, funguje dobre. ale nepouzival bych ten v repozitarich, je tam priserne stara verze 0.1. jedine livecd...

Dan

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #21 kdy: 24 Října 2006, 21:47:49 »
Paragon ve starší verzi pro Win2K (funguje podivně ale dobře i pod WinXP) je uvolněn zdarma. A dělá o něco méně čuňáren než Partition Magic.

puba

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #22 kdy: 07 Března 2007, 21:48:39 »
PM mi podelal Linux disky, na kterych sem mel Mandrivu 2006, takze asi takova zkusenost.
HP Pavilion dv2058ea (Intel Core Duo 1,66GHz, 2GB RAM, Geforce 7200 Go - 256MB, WD-120 GB sata, WiFi, Bluetooth, ctecka 5in1 ), Ubuntu HH 8.04

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.