AFAIK při instalaci z repozitářů nemusí znát vůbec nic.
Jako takovy uzivatel "z donuceni" :-) vnimam repozitare pomerne rozporuplne. Na jedne strane, pokud program v repozitari je, PC je na internetu, rychle lince navic, udelam klik klik a je to. OK.
Nocni murou pro me je, ze bych mel instalovat neco, co neni v repozitari. Nebezpeci se skryva i v tom, ze program najdu, ale on zase neni v deb?, ale pro nejaky jiny (pry stejny :-) ) Linux.
Me tak pripadne cely Linux: Dokud jako BFU jedu v kolejich hlavniho proudu, nevybocuju, nemam problem.
Jakmile hardwarove, sw., ci jinak vybocim, jsou pro me veci, jako instalace programu (nebo aktualizace viz. aktualizace OO3) problemem, ktery me dokaze dost dobre od zamyslene akce odradit.
Namatkou ubuntu a seriova mys (vetsina jede na PS2 ci USB, ale zrovna jsem mel COM1) - zjistit co rucne zeditovat, aby chodila - maso pro me trvajici cca hodinu (problem je i v tom, ze dokud nemam MidnightCommander, nejsem schopen nic zeditovat a najit).
Z posledni doby pred nekolika tydny - update 8.04 na 8.10 --> rozhozeni rozliseni a refresh monitoru (budiz stane se), zmenim to jako root, ale zmena se promitne jen do daneho uctu. A co vcil ja? :-) Proc proste nemuzu jako admin pri klikatelnem nastaveni rict "pouzit jako default?" a musim kvuli tomu do Xorg.conf (a ted jsem ve vedlejsim vlakne cetl, ze snad v 9.10 Xorg.conf ani neni - takze zase budu hledat jinde, kdyz si ponekolika letech zapamatuju aspon nazev toho souboru?, takze, ac jsem se jako "nelinuxak" vcelku tesil na 9.10, po informacich o Grubu2 a ted zase o nastaveni grafiky, bojim, bojim, ze to nerozdycham)