Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu 9.10 Karmic Koala  (Přečteno 13533 krát)

jakub.talich

• Host
Ubuntu 9.10 Karmic Koala
« kdy: 29 Října 2009, 16:52:39 »
Obecné informace, problémy....všechno sem

juntas1

• Návštěvník
Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala
« Odpověď #1 kdy: 29 Října 2009, 17:32:54 »
Zrovna stahuju. Sedím u PC nervní jak pes u veterináře a vyhlížím, kdy padne 100 %. Potom bez váhání vytáhnu z šuplíku CD a obraz nejvyšší rychlostí vysmahnu. Čas si jdu krátit sledováním seriálu Pingu.

martin.h

• Aktivní člen
  • *
    • Fotografie v Linuxu
« Odpověď #2 kdy: 29 Října 2009, 17:35:17 »
Jdu koukat s tebou - ještě 3 min  ;) CD už mám připravené
Athlon 5200+, 2GB, GeForce 8600, Linux Mint - Helena 64

charon

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 30 Října 2009, 10:49:49 »
ahoj.
Včera som stiahol KK a urobil som si ho na usb.Pekne to šlape,je tam aj časť na zapisovanie,kde sa po zmene práv dajú ukladať data.
Ale čo mi chýba je uloženie sedenia.
Po zmene repozitárov si nainštalujem jazyky a je potrebný reštart xiek.Potom sa už nedokážem prihlásiť.Zopakujem to znova ale už s vytvorením nového užívateľa a po reštarte nabehnem na nového užívateľa a všetko maká ako má,ale len do nového reštartu.
Ako by som dosiahol toho,aby som to mal v slovenčine a s kodekami a so svojím nastavením?
Laptop:  HP510   Ubuntu 10.04 Lucid Lynx LTS
Laptop:  Asus EeePC  Ubuntu 10.04 Lucid Lynx LTS
Desktop: Ubuntu 10.04 Lucid Lynx  LTS

pivasud

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 30 Října 2009, 10:56:40 »
nainstaloval jsem vcera a je to v pohode akorat gwenview mi pise at si zkontroluju jesli mam spravne nainstalovany nepomuk a pri stratu kde mi trikrat problikne obrazovka a samovolne se zmeni rozliseni na nejvyssi mozne a s tim nevim co delat jinak jsem naprosto spokojenej  :)
kubuntu 9.10

kost

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 01 Listopadu 2009, 02:09:55 »
Ahoj všem, chci se zeptat, celkově sem nikde na větší problémy u nikoho v diskusích nenarazil, jen u sebe. Rozhodně si nechci nějak dotčeně stěžovat, mám to zadarmo, sám jsem na úrovni pokročilé lamy, takže na zlepšování přispívat nemůžu... -Tím chci říct že jsem vděčný za to co mám a rozhodně si nechci remcat..
Ale moje zkušenosti s KK tedy nic moc. Přešel jsem z 9.04, kde vše na 100%, jediné čím jsem upravil byl skript aby se mi po uspání dobře probudila wifi, jinak opravdu nikdy problém.
Včera sem povýšil na 9.10 a wifi přestala jít a cokoli jsem udělal, v tu ránu vyskočila kaňka s vykřičníkem. Udělal jsem tedy komplet novou instalaci. Wifi už šla, ale děsně pomalu. Šel sem tedy do ovladačů HW, že povolím nesvobodný (madwifi), který na .04 používám, tam ale nic. Neustálé "kaňky" i po nové instalaci. Když sem chtěl zjistit co to (po rozkliknutí), tak i to spadlo. :-D Takže sem ani žádný relevantní výstup nezískal. Pohrál jsem si, nakonec trpělivost došla a čistá instalace zpět na 9.04 vše vrátila do 100%ní spokojenosti s ubuntu.
Mám T43, Intel grafiku, takže nic nepřátelského.
Má někdo podobnou zkušenost?

xsigik

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 01 Listopadu 2009, 16:46:12 »
Tak jsem taky přešel - bohužel.
Neudělal jsem tedy čistou instalaci, protože mi byl nedavno nastaven jboss server, tak jsem jen povýšil.
- boot se mi zdá pomalejší než byl
- nefunguje mi zvuk do repráčků, jinak funguje. Tento problém jsem měl i dřív, ale řešilo to přidání jednoho řádku do alsa-base.conf, rady co jsem vygooglil nezabraly
- nefungujou mi funkční klávesy (dřív fungovaly bez problémů)
- Firefox má v celé aplikaci vyhlazené písmo, které se mi nepodařilo vypnout (v systému vyhlazené nemam)

Takže celkově jsem zklamán a lituju uprgadu :(

kost

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 01 Listopadu 2009, 19:49:13 »
http://computerworld.cz/software/ubuntu-9-10-karmic-koala-rychlejsi-jednodussi-a-s-novym-vzhledem-5023
Sem se zase jednou pobavil... :-D
Mimo jiné, tohle mě dostalo do kolen:
Citace
To, že byla nová verze Ubuntu uvolněna jen několik dní po uvedení Windows 7 není pravděpodobně náhoda...

kalfar

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 01 Listopadu 2009, 20:06:41 »
http://computerworld.cz/software/ubuntu-9-10-karmic-koala-rychlejsi-jednodussi-a-s-novym-vzhledem-5023
Sem se zase jednou pobavil... :-D
Mimo jiné, tohle mě dostalo do kolen:
Citace
To, že byla nová verze Ubuntu uvolněna jen několik dní po uvedení Windows 7 není pravděpodobně náhoda...

Taky si myslím že to mělo znít "Uvedení Windows 7 pár dní před novou verzí Ubuntu není pravděpodobně náhoda."
Ubuntu jsem nainstaloval v úterý,ve středu jsem si přečetl tyhle stránky,čtvrtek byl dnem doinstalací programů a dnes jsmem se utvrdil,že tu Vistu jsem kupoval draze a zbytečně. >:(

ok2zar

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 03 Listopadu 2009, 15:27:34 »
Tak 9.10 oproti 9.04 je jen rychlejsi pro praci. Rychlost bootu mi nijak nevadi, ale je pro me dulezita odezva pri praci. Dale jeste vitam vrstvu mezi PULSE a ALSA, coz mnohem usnadnuje pouzivani A2DP profilu v celem systemu.

Tim vycet vyhod konci. Ted vycet negativ.

1) Prihlasovaci obrazovka nuti uzivatele nejdrive kliknout na tlacitko "Prihlasit" a pak zadat nacionale
2) Chybi MadWifi - nutnost pouziwat NDISWRAPPER nebo nespolehlive nativni ovladace v jadre.
4) WiFi se nepripoji na sit s WPA. WEP jo, WPA ne. Vse potrebne je nainstalovane3) Neustale musim nekam psat heslo. At se jedna o zmenu frekvence  CPU, nebo pripojeni jineho oddilu disku.
5) Podrbana grafika ohlasovaci "bubliny" - neni videt. Zobrazi se jen cerna plocha s nejakymi vertikalnimi carami. Stejne tak se chova menu v OOffice, Gnome-Commanderu, Twinklu, atp...
6) Po probuzeni se neco udeje v jadru a notes je zraly na restart
7) Startupmanager nastaveni grubu nijak neovlivni. Graficky grub se nekona
8) Uvital bych stary vzhled "repracku" a "signalu" v ohlasovani oblasti - ale to se asi da nastavit - nehledal jsem
9) S podrbanou grafikou asi souvisi i to, ze nefunguje setric. Misto obrazku se ukazi jen barevne sikme pruhy

Takze vse uvedene v predchozi verzi chodilo, v Debianove Squeeze to chodi taky (MadWifi tam ale taky neni) a az na trochu horsi podporu A2DP a katastrofalni rychlost prace bylo predchozi Ubuntu lepsi.
Neúspěch je jednou z možností...

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #10 kdy: 03 Listopadu 2009, 18:37:11 »
Tak 9.10 oproti 9.04 je jen rychlejsi pro praci. Rychlost bootu mi nijak nevadi, ale je pro me dulezita odezva pri praci. Dale jeste vitam vrstvu mezi PULSE a ALSA, coz mnohem usnadnuje pouzivani A2DP profilu v celem systemu.

1) Prihlasovaci obrazovka nuti uzivatele nejdrive kliknout na tlacitko "Prihlasit" a pak zadat nacionale
2) Chybi MadWifi - nutnost pouziwat NDISWRAPPER nebo nespolehlive nativni ovladace v jadre.
4) WiFi se nepripoji na sit s WPA. WEP jo, WPA ne. Vse potrebne je nainstalovane3) Neustale musim nekam psat heslo. At se jedna o zmenu frekvence  CPU, nebo pripojeni jineho oddilu disku.
5) Podrbana grafika ohlasovaci "bubliny" - neni videt. Zobrazi se jen cerna plocha s nejakymi vertikalnimi carami. Stejne tak se chova menu v OOffice, Gnome-Commanderu, Twinklu, atp...
8) Uvital bych stary vzhled "repracku" a "signalu" v ohlasovani oblasti - ale to se asi da nastavit - nehledal jsem
9) S podrbanou grafikou asi souvisi i to, ze nefunguje setric. Misto obrazku se ukazi jen barevne sikme pruhy

Takze vse uvedene v predchozi verzi chodilo, v Debianove Squeeze to chodi taky (MadWifi tam ale taky neni) a az na trochu horsi podporu A2DP a katastrofalni rychlost prace bylo predchozi Ubuntu lepsi.

Čistá instalace půl problému vyřeší.
StartUpManager neumí Grub2.
Compiz off?
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

juntas1

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 03 Listopadu 2009, 20:33:04 »

Compiz off?

A existuje v současnosti nějaký manager na editaci grubu2?

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #12 kdy: 03 Listopadu 2009, 21:28:33 »
vi, vim, nano?  ;D
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

ok2zar

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 03 Listopadu 2009, 21:44:15 »

Compiz off?

Ne, nevyresi :-) Bylo instalovano nacisto z Alternate CD a Compiz ani zadnou dalsi zhuverilost nepouzivam. Takze tudy cesta nevede.

geronimo72

• Aktivní člen
  • *
  • No Future, No Hope
    • http://www.lyrika.sk/galeria
« Odpověď #14 kdy: 04 Listopadu 2009, 08:36:05 »

v 9.04 som mal podobne problemy s grafikou - v menu oofice a roznych bublinach som mal len ciarky a divne znaky, vtedy pomohlo nainstalovanie najnovsich ovladacov ku grafickej karte. mam nvidiu...
No Future, No Hope

ok2zar

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 04 Listopadu 2009, 10:09:22 »
No ja nepopiram, ze na vine muze byt ovlagac graficke karty, ale na 8 let stare zelezo asi moc horkych novinek nebude  ;) Kdyby to takhle blblo odjakziva, tak bych hledal chybu v zeleze, ale jelikoz ma problem jen keramicka kloaka, tak spise vsazim na problem v ni.  :D  Tak nejak si rikam, zda neni chyba v nejake knihovne, ktera se stara o vykreslovani. Protoze ThunderBird, Firefox, PSI, Skype, atp... se zobrazuji normalne. Ale menu v OpenOffice, polozky v Gnome-Commanderu a cely Twinkle maji misto textu jen podtrzitka, nebo to tal alespon vypada. Takze si rikam, zestli neni vadna nejaka knihovna, kterou tyto programy spolecne vyuzivaji.

youngfreedom

• Návštěvník
« Odpověď #16 kdy: 04 Listopadu 2009, 10:41:57 »
Tak jsem taky přešel - bohužel.
Neudělal jsem tedy čistou instalaci, protože mi byl nedavno nastaven jboss server, tak jsem jen povýšil.
- boot se mi zdá pomalejší než byl
- nefunguje mi zvuk do repráčků, jinak funguje. Tento problém jsem měl i dřív, ale řešilo to přidání jednoho řádku do alsa-base.conf, rady co jsem vygooglil nezabraly
- nefungujou mi funkční klávesy (dřív fungovaly bez problémů)
- Firefox má v celé aplikaci vyhlazené písmo, které se mi nepodařilo vypnout (v systému vyhlazené nemam)

Takže celkově jsem zklamán a lituju uprgadu :(

K Tvému názoru se připojuji, i já lituji upgradu. Ani já jsem neudělal čistý upgrade (je to u mě komplikované RAID řadičem, na který jsou připojené CD/DVD mechaniky, ale nejde z nich nabootovat), ale zatím jsem ani nenabyl dojmu, že to v Ubuntu bylo nutné. Musím bohužel říct, že Ubuntu je čím dál podobnější Windows jak v těch pozitivních, tak v těch negativních věcech.
- bootování je nekonečně dlouhé, navíc po dlouhé desítky sekund je vidět jen černá obrazovka, aniž bych měl nějakou představu o tom, co se vlastně děje. Pak se objeví ikona Ubuntu s něčím, co spíš než progress bar připomíná kolečko elektroměru, pak na chvíli problikne logo nVidia, pak zase Ubuntu, pak černá obrazovka a s prázdnou horní a dolní lištou, které je poooomalu začne populovat jednotlivými ikonami a položkami. Hergot, to není možné udělat systém, který by v progress baru ukazoval po jednotlivých kostičkách, kdy systém naskočí, ale v tom momentu by jej fakt šlo používat? Třeba že by si systém při startu stopnul, jak dlouho mu to trvá, a pak ukazoval odpočet?
- problém s Compizem na širokoúhlém monitoru, na který jsem si stěžoval jinde, se nevyřešil
- po připojení interních NTFS disků (disk s dokumenty, které jsou k dispozici i Windowsům nainstalovaným jako dualboot) zůstávají zachována zvýšená oprávnění, což je z hlediska bezpečnosti zcela nežádoucí, situaci jsem musel řešit googlováním a instalací package gnome-mount
- po spuštění Gnome se nenačte automaticky .Xmodmap (chci psát ostrý s, uvozovky dole nahoře a en a em pomlčku), a to ani když to přidám do příkazů po spuštění. Naposledy to fungovalo v 8.04
- po instalaci nefungoval zvuk, zdlouhavým googlováním jsem pak přišel na příkaz alsamixer -c0, ve kterém byl jeden kanál (Master Front) stažený na nulu; komické je, že se mi tento kanál v žádném GUI nezobrazoval a na problém tedy šlo přijít pouze z příkazové řádky (nežádoucí situace)
- ve VLC se zasekává zvuk a čas od času přeskočí ze stereo na nějaký obskurní cosi, co nehraje
- šetřič obrazovky není při přehrávání ve VLC (a poravděpodobně i jinde) deaktivován, takže v kombinaci s předchozím bodem je sledování filmů fakt pošušnání
- vzhled aplikace pro přidání programů se mi nelíbí, seznam s odfajfkovanými programy, které mám/nemám nainstalované, mi přišel praktičtější
- změnil se vzhled KRename, navíc funguje jinak, než předchozí verze
- Koala zabírá příliš mnoho místa na disku, spolu s těmi pár programy, které používám, se už sotva vejde na 10 GB partišnu, přičemž Win XP a spousta programů, které pod nimi mám nainstalované, mají 14 GB
- některé ikony se po pracovní ploše přesunují, jak je napadne

Závěrem: Příště si bezhlavý upgrade hodně rozmyslím, a zůstanu u LTS verze, dokud to půjde. Tohle se fakt nepovedlo. Abych musel po upgradu několik dní večer co večer googlovat a zkoušet z příkazové řádky to či ono, to mě fakt nebaví. Sorry, ale tohle není moje představa Linuxu pro lidi. Jestli má Ubuntu být konkurencí ostatním systémům, je nutné, aby základní věci, mezi které počítám grafiku, zvuk a síť, fungovaly bez velké znalosti architektury Linuxu a bez zdlouhavého googlování a experimentování. Je super, že pro náročnější a schopnější uživatele je tu možnost si systém upravit a nastavit podle svých potřeb, ale nějaký společný základ by měl být funkční pro všechny.

Nemo7

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #17 kdy: 04 Listopadu 2009, 13:54:03 »
Závěrem: Příště si bezhlavý upgrade hodně rozmyslím, a zůstanu u LTS verze, dokud to půjde.
Na to jste přišel až teď ? Ještě dodám, LTS verzi 8.04 jsem začal používat až tři měsíce po vydání(předchozímu Ubuntu FF docházela podpora) a teď jsem spokojený. V IT se přece říká - neměním to, co mi funguje...  ;D

geronimo72

• Aktivní člen
  • *
  • No Future, No Hope
    • http://www.lyrika.sk/galeria
« Odpověď #18 kdy: 04 Listopadu 2009, 14:26:43 »
No ja nepopiram, ze na vine muze byt ovlagac graficke karty, ale na 8 let stare zelezo asi moc horkych novinek nebude  ;) Kdyby to takhle blblo odjakziva, tak bych hledal chybu v zeleze, ale jelikoz ma problem jen keramicka kloaka, tak spise vsazim na problem v ni.  :D  Tak nejak si rikam, zda neni chyba v nejake knihovne, ktera se stara o vykreslovani. Protoze ThunderBird, Firefox, PSI, Skype, atp... se zobrazuji normalne. Ale menu v OpenOffice, polozky v Gnome-Commanderu a cely Twinkle maji misto textu jen podtrzitka, nebo to tal alespon vypada. Takze si rikam, zestli neni vadna nejaka knihovna, kterou tyto programy spolecne vyuzivaji.

ja tiez nemam nejake nove zelezo a hlavne som tento problem nemal pred verziou 9.04. v starsich vsetko fungovalo dobre a vsetko sa dobre zobrazovalo. prisla verzia 9.04 a zacalo to blbnut, vyriesili to len najnovsie ovladace (cez synaptic tusim)...
No Future, No Hope

youngfreedom

• Návštěvník
« Odpověď #19 kdy: 04 Listopadu 2009, 16:03:42 »
Závěrem: Příště si bezhlavý upgrade hodně rozmyslím, a zůstanu u LTS verze, dokud to půjde.
Na to jste přišel až teď ? Ještě dodám, LTS verzi 8.04 jsem začal používat až tři měsíce po vydání(předchozímu Ubuntu FF docházela podpora) a teď jsem spokojený. V IT se přece říká - neměním to, co mi funguje...  ;D

No nevím, nějak jsem myslel, že nové verze se dělají proto, aby je člověk instaloval, ne proto, aby je neinstaloval, a věřil jsem, že narozdíl od Windows je na nové distribuce Ubuntu větší spolehnutí.

Nemo7

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #20 kdy: 04 Listopadu 2009, 16:40:53 »
No nevím, nějak jsem myslel, že nové verze se dělají proto, aby je člověk instaloval, ne proto, aby je neinstaloval, a věřil jsem, že narozdíl od Windows je na nové distribuce Ubuntu větší spolehnutí.
To ano, ale na každém programu je nejcennější odladění a ne nové funkce. Co budete používat radši - program, který bez problémů funguje už roky na milionech počítačů, nebo čerstvou a právě vypuštěnou novou verzi ?  Novinky začnu používat, až se trochu "usadí". Sám programuji a z nasazení nových funkcí u svého dílka také nemám nejlepší pocit. Říkám si, co tam zase objeví za chyby, které testování neodhalilo.  ;D

Martin 'Želva' Malý

• Závislák
  • Zalezlej v krunýři
    • Želvův zápisník
« Odpověď #21 kdy: 04 Listopadu 2009, 21:02:51 »
Nechci pro to zakládat nové vlákno - mám dotaz:

Má smysl objednat na ShipIt ~20 CD 9.10? Rozdával jsem dřív 8.04 a 8.10 ve škole, ale stále teď nevím, zda je (a bude) 9.10 dobrá verze, abych ji objednal, protože potom bude 10.04 LTS a já mám LTS raději...
Osobní počítače jsou nanic a opravdu nikdy nedělají to, co se po nich chce. Fakt. I když na něm třeba běží Debian, Ubuntu, Arch, Widle, Mac, je to skoro furt to samé... :-(

Pokud mi dáváte zápornou karmu, budu rád, když mi napíšete proč, abych aspoň věděl, jak jsem vám uškodil. ;-)

Kedrigern

« Odpověď #22 kdy: 04 Listopadu 2009, 21:08:50 »
Nechci pro to zakládat nové vlákno - mám dotaz:

Má smysl objednat na ShipIt ~20 CD 9.10? Rozdával jsem dřív 8.04 a 8.10 ve škole, ale stále teď nevím, zda je (a bude) 9.10 dobrá verze, abych ji objednal, protože potom bude 10.04 LTS a já mám LTS raději...

Mě se 9.10 jeví jako dobrá verze a zatím jsem s ní (asi na 4 různých pc) neměl problémy.

ing. Roubátko

• Host
« Odpověď #23 kdy: 04 Listopadu 2009, 23:05:50 »
-co se týče rychlosti bootování, asi jo, asi by to bylo rychlejší, nemít zašifrovanej disk :P
-dost mě štve zadávání hesla při měnění frekvence procesoru. v minulý verzi to šlo nastavit nějak intuitivně, že jsem hnedle zapomněl jak, aby se pořád neptal. teď to tam nikde neni...
-ta odpočítávací obrazovka, proč, k čemu to tam je, PROČ? ??? v minulý verzi šla vypnout, v týhle ne :(
-zvyknul jsem si na energii v baterce ntb v procentech. taky chybí...

ale tak to jsou většinou blbosti. jede to pěkně.

Mraky

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #24 kdy: 09 Prosince 2009, 23:50:11 »
já mám uplně jinej problém, jede m i ta keramická kloaka strašně pomalu:_((( docela to taky brzdí tv přehráváč, hodně vlc a kaffeine, nejmín však xine,a to mám compiz vypnutý a ipv6 taky,ted má mspuštěný metatrader přez wine doors a firefox(+skype),a procák běží ma plný gule!
moje sestava: intel celeron 2Ghz
                   2GBram
                   ati radeon hd 2600 pro agp
                   winfast hdtv 2000(tv karta)
                   souborvý systém ext4(tady fakt nevím, myslel sem si že je ext4 lepší tak sem ho tam dal.-))
verze 8.10 fungoval teda svižnějí, a když sem v 9.10 zapnul nesvobodné ovladače, tak se to teprv kousalo jak prase,takže(ikdyž bych to asi stejně nepoužil)si compiz vlastně nemůžu ani vyzkoušet.-(((
Někde sem asi před měsícem viděl téma, kde se řešili problémy KK, ale už to nemůžu najít, a ani nevím jak vlastně ten slow motion z kloaky odstranit,doufám že nebudu muset kompilovat jadro, bo něco takového.-))
Joo a když spustím OO, tak se někde tabulky nevykreslujou
Jinak se mi nelíbí Centrum softwaru pro Ubuntu,ve verzi 8.10 se vše potřebné naklikalo, jednou zadalo heslo a vše se nainstalovalo,v KK se každý program  instaluje zvlášt, a někdy je třeba heslo zopakovat, když se při hromadné instalaci na chvíli usne.-)))                  
« Poslední změna: 10 Prosince 2009, 00:10:52 od Mraky »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.