Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu 9.10 na Lenovo G550 - neni obraz [vyřešeno]  (Přečteno 7605 krát)

rudas

• Návštěvník
Ubuntu 9.10 na Lenovo G550 - neni obraz [vyřešeno]
« kdy: 01 Listopadu 2009, 16:46:00 »
Zdravím,
vemu to postupně a snad co nejstručněji.

V aktualizacích vidím dostupnost nové verze Ubuntu 9.10, tak doinstaluju aktualizace a když další nejsou tak dám přejít na novou verzi (z 9.04 na 9.10). Vypadá to slybně (můj první přechod, vždy jsem reinstaloval celý systém, když byly nové verze), potvrdím co to po mě chce, pak se stahují cca40 min potřebné balíky. OK staženo začíná přechod a tady nastává první komplikace, obraz spadl na poloviční jas či co jako když nabíhá spořič, ale pokračovala instalace dál, pak jsem odstranil nepotřebné balíky jak psal instalátor a poté RESET.

Po restartu čekám jak to naběhne, koukám normální start, výběr systému a najednou obrazovka svítí a na ní nic, zkouším "záchraný mód" (bo jak se přesně jmenuje) a taky nic a nadávám omfg! wtf?...(padl celý slovník možná jsem vymyslel i něco nového ani nevim). Tak zkusím Wokna a ty jdou v pohodě.

Co dál? Vypálil jsem si LiveCD (teda USB) a bootuju, vyberu "Spustit bez jakých koli změn" (prostě to na zkoušku) a to stejný jako při boot aktualizovanýho Ubuntu, jas naplno na obrazovce, ale ta je černá, tak zas reset. Ok nechám to naběhnout z USBčka dám zas spustit na zkoušku a nechám to být, jasně že nic nevidím, ale ozve se zvuk ten, který se přehraje při naběhnutí systému a zas WTF? čená obrazovka a systém jde? nechápajíc opřenou hlavu o ruku na to zírám, pak padne můj pohled na boční stanu notasu přesněji na VGA výstup, to je kravina říkám si.
No co vyštrachám kabel a propojím notase s monitorem a "Kdo si tady teť ze mě dělá ...píííííp". OK OK. vypnu live a vyndám USB a pustím normální start s napíchnutým monitorem. vyberu normální spuštění systému a enter. Prásk ho už zas černo na LCD notasu, ale na monitou to nabíhá normálně kua tak čekám a pak chyba i v záchraným spouštění chyba, ale live jde.

Takže hlavní dotaz(y):
- Proč mi to bere jako hlavní zobrazovací jednotku VGA výstup a ne LCD? jak live spouštění tak i instalovanej systém.
- Jakto, že aktualizace je ok a systém nenaběhne tak jako předtím, ale s chybou(ami)? - výpis chyby dodám, případně řekněte co mám získat

Parametry notasu - http://www.alza.cz/lenovo-ideapad-g550-d139879.htm - měli by odpovídat
 - grafika - Mobile Intel(R) GMA 4500
 - CPU - Mobile DualCore Intel Pentium T4200, 2000 MHz (10 x 200)
 - deska - Lenovo NITU1
 - chipset desky - Intel Cantiga GL40

toť asi vše
« Poslední změna: 02 Listopadu 2009, 16:28:08 od rudas »
Předem se omlouvám za vám způsobené újmy či problémy v mých příspěvcích, ať už šlo o vulgarismy nebo chyby v pravopisu. THX
PC a Notebook Ubuntu 10.04 a Wir XP (zbytek rodiny a škola a sem tam nějaká gameska)

pavolzetor

• Host
Re: Ubuntu 9.10 na Lenovo G550 - neni obraz
« Odpověď #1 kdy: 01 Listopadu 2009, 17:19:16 »
už som videl aj taký prípad, že sa úvodná obrazovka (keď štartuje noťas) zobrazila na VGA outpute

otestujem na mojom TP so zapnutou Intel grafikou

mne zobrazí výstup na oboch obrazovkách (LVDS a VGA)
« Poslední změna: 01 Listopadu 2009, 17:31:32 od pavolzetor »

strepon

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 01 Listopadu 2009, 17:48:17 »
Právě jsem řešil stejný problém (tentýž notebook). Proč to dělá, nevím, ale bug je nahlášen:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/xserver-xorg-video-intel/+bug/432198
Je u něj i postup zprovoznění: přidat do seznamu v Grubu ke kernelu parametr "nomodeset".

rudas

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 01 Listopadu 2009, 22:33:34 »
ok strepon je to ok, už jsem zpět a vypadá to v pořádku až na detaily, ty snad vyřeší některé budoucí aktualizace
Předem se omlouvám za vám způsobené újmy či problémy v mých příspěvcích, ať už šlo o vulgarismy nebo chyby v pravopisu. THX
PC a Notebook Ubuntu 10.04 a Wir XP (zbytek rodiny a škola a sem tam nějaká gameska)

libor007

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 02 Listopadu 2009, 10:05:16 »
ac jsem na netbook instaloval 9.04 v den vydani bez nejakych neprekonatelnych problemu, dnes bych jiz radeji cca 3 tydny vyckal pro updaty nejvetsich chyb. Karmic uz mam stazeny, ale s nasazenim chvili pockam... Ac jsou nove verze vesmes hned pouzitelne, uvital bych asi prodlouzeni vyvojoveho cyklu podobne jako u opensuse.
Kubuntu 20.04

rudas

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 02 Listopadu 2009, 16:26:15 »
tě chápu, příště si táke počkám alespoň měsíc (stejně vydržím jen půlku toho času ;D )
a na desktopu si povýším systém nejdřív za týden od teď a pak taky asi měsíc po uvedení nové verze.
Sice nebudu odhalovat bugy, ale aspoň pojedu bezproblémů a pokuď bude nějáký bug chtít tak si mě stejně najde ;)

libor007

• Stálý člen
  • **
Re: Ubuntu 9.10 na Lenovo G550 - neni obraz [vyřešeno]
« Odpověď #6 kdy: 03 Listopadu 2009, 10:04:53 »
ono to je tezke, nekomu muze jit naprosto bez problemu uz beta verze. Jak sem psal, na aspire one jsem nahodil 9.04 hned po vydani a jelo to bez vetsich potizi, ac to nebylo uplne ono. Da se tedy touto cestou jit bez nejakych obav. Ubuntu ma ve sve velke rozsirenosti mimo jine vyhodu, ze zakladni nedostatky jsou nekym brzo odhaleny a update na sebe nenecha dlouho cekat. Za cca 3 tydny asi nahodim Karmic naostro.
Kubuntu 20.04

Zezik

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 03 Listopadu 2009, 10:58:12 »
Taky mám Lenovo G550 a když jsem zkoušel betu tak jela v pohodě, tu černou obrazovku mi to udělalo až po instalaci finální verze  ;D

aloisam

• Host
« Odpověď #8 kdy: 18 Listopadu 2009, 20:44:12 »
Ahoj, docela přemýšlím o tomhle notebooku a tak bych se rád šťastných :) majitelů zeptal, jak je to s wi-fi a touchpadem. Popřípadě co má za výraznější mouchy v kombinaci s ubuntu. Díky.

rudas

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 18 Listopadu 2009, 23:32:28 »
Ahoj, docela přemýšlím o tomhle notebooku a tak bych se rád šťastných :) majitelů zeptal, jak je to s wi-fi a touchpadem. Popřípadě co má za výraznější mouchy v kombinaci s ubuntu. Díky.
Na mé využívání: Internet (Mozilla FF), Mail (Mozilla Thunderbird), kecalky (pidgin), torrenty, hudba (Rhythmbox), filmy, serialy, občas GIMP atd.
výdrž baterky výtečná
WiFi a touchpad jsem nezaznamenal nějaký problém, klávesy také fungují jak mají
sice nemohu porovnat s jinými notebooky, ale jsem spokojen, mě velice dostačuje
jo a nepočítej se zázraky toto je slabší notebook ne žádný herní stroj ;)

aloisam

• Host
« Odpověď #10 kdy: 19 Listopadu 2009, 13:20:20 »
Díky, něco podobnýho jsem chtěl slyšet. ;)

Hadra

• Návštěvník
    • Space Family - boinc
« Odpověď #11 kdy: 27 Prosince 2009, 10:38:58 »
ahoj!

Jsem úplný nováček - Linux je mi velmi sympatický - na desktopu mám dualboot s ubuntu. Řekl jsem si na notes už jdu rovnou na linux. Mám ale zcela totožný problém s intalací Ubuntu 9.10 jak je výše popsaáno - to trvalo, než mě napadlo připojit LCD, kde teda bylo vše vidět :-) . Mám acer - tento: http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=1051400812K30CES44 . Experimentuju, takže ENG linpus neprošel, mám tam teď W-XP SP2 prof, ale nejede audio - nemožné sehnat drivery "conexant" - ty co jsou na supportu aceru nejedou a vyguglil jsem že snad někdo nerozchodil vůbec svoji "toshibu", že ty drivery na XP už nejsou - tam se aspoň dá pracovat (notebook má žena - potřebuje internet a office), ale ubuntu černé Lcd - jas naplno - tam ale zase jde audio :-) :-). Prosím jak si jako začátečník můžu tohle zprovoznit? Výše v diskusi je uvedeno:
"Je u něj i postup zprovoznění: přidat do seznamu v Grubu ke kernelu parametr "nomodeset".

Včerejší aktualizace nepomohla. Díky moc za případnou odpověď ! Jsem ve fázi, kdy lidi kolem říkají - běž a kup W7 -- ale já pořád doufám, ubuntu se mi velmi líbí - jen to chce trošku se tím zabývat (jako kdyby u widlí to nechtělo :-):-)) - instalace ubuntu je velmi elegantní a parádní -- chci se dál vzdělávat.. :-)

rudas

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 27 Prosince 2009, 12:58:00 »
zdarec,
mas na notesu porad nainstalovanej linux nebo vubec ne?
nomodeset mi funguje dobre, poradim jak to vyresit jestli to bude tento problém

Hadra

• Návštěvník
    • Space Family - boinc
« Odpověď #13 kdy: 27 Prosince 2009, 13:19:08 »
Ahoj!
Díky za rychlou reakci a nabídku pomoci!! Ano na notesu (od jeziska jsem koupil zene) mam aktuálně taky dualboot W-XP (bez audia) + Ubuntu 9.10 bez obrazu :-):-). Nikdy jsem nemel cas se tim zabyvat, ale kamos z astronomicke komunity mi na desktop dal ubuntu - jsem intuitivne citil, ze tam chci smerovat po precteni nekolika zcela zakladnich clanku pro "lamy" :-). Tesim me, ze zena doma taky chape situaci a chce sama linux (kdyz videla ubuntu 9.04 v akci + grafika, prohlizec, openOffice vse implementovane v zakladu) - to je mimochodem opravdu dukaz, ze se vse extremne priblizilo obycejnym smrtelnikum :-) je to na dobre  ceste. W7 uz me celkem lamal, ale opravdu nic mezitim. Ve WXP se pocitam za pokrocilejsiho uzivatele - jsem schopen vselijake fičurky zprovoznit :-), ale napr. velke haló kolem Aero - mi prislo ze ubuntu se nechvasta a davno ma paradni prostredi (kdyz teda nekdo chce tocit screenama atd.. :-):-) ), vista vyslovene "haluz". Mam v planu kupovat notes i sobe na praci - tam me hry nezajimaji a volba je jasna. Je skvele ze existujete tu jako komunita s podporou pro zacatecniky !! Díky za to!

K veci: Pri zapojeni vga na externi LCd vse jede - aktualizace stazeny, FF jede, - zaklad, nic se zatim nelaboroval - jinak je po normalnim bootu lcd na notesu cerne - nejdriv jsem hledal kde se da sam, vypalil si znova iso nakonec a nasesl problem nejvice podobny tomu memu - a ted jak dal. Pokud se to rozjede, slibuju ze kupuju prirucku :-) ci se stanu ubuntu studentem :-):-) nechci jit do W!!

rudas

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 27 Prosince 2009, 14:25:43 »
souhlasim s tebou (aero je jen slabá upoutavka na W, ...)

neci kazit iluze ale mozna budou problemy kdyz budes mit ty nebo zena ubuntu a ostatni W, tak openoffice a mrkvooffice moc nekomunikuji ale pdf to resi ... no nejak se poper i s dalsima vecma..

takze pri nabihani PC jak skoci tabulka s vyberem OS tak si najed na ubuntu normal a zmackni "e" -edit a na radek jak je "splash" tak dopis mezeru a nomodeset
priklad:
Kód: [Vybrat]
linux /boot/vmlinuz-2.6.31-16-generic root=UUID=a7bb2d11-b6af-4b92-bda4-78c175b0a898 ro splash  quiet splash nomodeset
pokud to pujde tak ok a pak ti reknu jak to vyresit natrvalo

Hadra

• Návštěvník
    • Space Family - boinc
« Odpověď #15 kdy: 27 Prosince 2009, 14:52:31 »
Paráda, díky - vše naběhlo jak má. Takže s touhle fičurkou jsem online :-). Zvládnu i namenežovat jako lama to "natrvalo" řešení? :-)

edit: OpenOffice - nemam zkusenosti, ale jsem myslel, ze je dulezite do jakeho formatu praci ulozim - tak aby dokazal Woffice cist - defaultne ulozeni doc neprojde jsem uz zazil - je to slozitejsi - no bych se mel prenest asi do jineho tematu... Zatim diky moc za cas!!
« Poslední změna: 27 Prosince 2009, 15:06:11 od Hadra »

rudas

• Návštěvník
« Odpověď #16 kdy: 27 Prosince 2009, 16:22:07 »
jo jo jde o to do jaky formatu to ulozis atd..
trvale reseni taky jde zvladnout bez problemu

pokud mas cistou instalaci 9.10 nebo GRUB2 nainstalovanej

takze nejlepsi bude otevrit si terminal
tam zadej prikaz
sudo -i a zadej heslo - zpristupni ti to root prava
pak
gedit /etc/grub.d/10_linuxotevře se ti soubor a v tom upravis radek (ja to mam na řádku 71)
tady je vycuc myho souboru mel by jsi to mit stejny
linux_entry ()
{
  cat << EOF
menuentry "$1" {
        recordfail=1
        if [ -n \${have_grubenv} ]; then save_env recordfail; fi
EOF
  if [ "x$3" = "xquiet" ]; then
    cat << EOF
set quiet=1
EOF
  fi
  save_default_entry | sed -e "s/^/\t/"
  prepare_grub_to_access_device ${GRUB_DEVICE_BOOT} | sed -e "s/^/\t/"
  cat << EOF
linux ${rel_dirname}/${basename} root=${linux_root_device_thisversion} ro $2 nomodeset                              -tady to je
EOF
  if test -n "${initrd}" ; then
    cat << EOF
initrd ${rel_dirname}/${initrd}
EOF

a nakonec toho radku připiš nomodeset
pak uložit a zavřit

aktualizovat zavaděč příkazem do terminálu
update-grub
a zavřit vše a restart a mělo by to nabíhat samo správně do aktualizace(přeinstalace) GRUBu nebo přeinstalace Ububtu

info o GRUBu - http://wiki.ubuntu.cz/GRUB2

(za případné chyby v textu se omlouvám, připravuji se na zítřejší LANparty s kamoši tak nestiham 428 věcí najednou)

Hadra

• Návštěvník
    • Space Family - boinc
« Odpověď #17 kdy: 27 Prosince 2009, 19:32:52 »
No rudas díky. Pokud takhle komunita funguje, tak je rozhodnuto - návod pro lamu - 100% funkční. Teď teda začít, jinak web ubuntu je parádní, díky všem za tu práci lidi. Máte dneškem dalšího ztracence, definitivně!  ;D. Teď mezi lidi, načíst další potřebné věci a postupně to dostat "pod kůži".
PS: jo, a at se dari na LANparty  ;)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.