Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Vadné sektory na disku  (Přečteno 13262 krát)

Fiest

• Návštěvník
Vadné sektory na disku
« kdy: 04 Listopadu 2009, 20:06:14 »
Zdravím místní komunitu.
 V Po jsem přešel z 9.04 na novou verzi ubuntu 9.10 a po restartu mi na obrazovce vyskočila hláška Diskového nástroje Palimpsest, že mám na disku příliš mnoho vadných sektorů- přesněji 65. Chci se optat, jestli je to planý poplach, nebo mám zvažovat výměnu disku, příp. jestli je možno si toto ještě nějakým způsobem ověřit. Díky za rady

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
Re: Vadné sektory na disku
« Odpověď #1 kdy: 05 Listopadu 2009, 15:49:46 »
Já mám celkem dobré zkušenosti s prográmky "HDD regenerator" a ještě jeden, název mám v práci, teď si asi nevzpomenu...oba programy jsou tuším pod widle, kde se vytvoří bootovatelné CD a pak po restartu začne utilita v dosovském režimu disk testovat...mně to spoustu vadných sektorů našlo a buď je opraví nebo je zapíše jako "vadné" a nebude se na ně zapisovat, což pro chod hdd stačí. Tady už je novější verze, kterou nemám vyzkoušenou, ale snad horší nebude:
http://www.studna.cz/6271/systemove-nastroje/utility-pro-udrzbu-a-opravu-disku/hdd-regenerator/

edit: A jo, tak mě napadá, ten druhý program je pro obnovu dat, nikoliv pro opravu vadných sektorů, takže pro tyto účely by mohl pomoct ten hdd regenerator. Pokud by tato utilita nenašla vadné sektory, tak myslím, že disk bude v pořádku a chyba bude jinde..
« Poslední změna: 05 Listopadu 2009, 15:53:28 od On »
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10
Být posledním nevadí, ale nikdy nesmíte být poslední dvakrát po sobě - Iacocca

ivanmajer

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 05 Listopadu 2009, 19:20:20 »
Jo tahle hlaska mne na mem notasu cekala po upgrade taky......takze jsem ten program odstrelil a funguju normalne dale........

klasyc

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 06 Listopadu 2009, 11:22:27 »
Dneska mají podle mě disky stejně automatickou diagnostiku i regeneraci. Když se najde vadný sektor, tak se už na hardwarové úrovni přemapuje do záložní oblasti disku a systém se o tom dozví až ze SMARTu přes proměnnou ReallocatedSectorCount a to je myslím přesně ta proměnná, na základě které se vám vypisuje to varování.
To znamená, že vám na to už žádný program nepomůže. Prostě je to jenom konstatování a když bude vadných sektorů příliš mnoho, tak z disku prostě uděláte jenom transportní médium na filmy a když jich eště přibyde, tak ho pošlete do křemíkového nebe.

Fiest

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 06 Listopadu 2009, 21:19:58 »
Díky za názory a rady.V mém případě - 7 let starého PC mi nezbyde nic jiného, než poslat do křemíkového nebe jen HD, ale rovnou celou sestavu a koupit celou novou .Rozhodně tento kompjutr svoje odvedl a ostudu neudělal.Díky

Luban

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 21 Listopadu 2009, 20:34:26 »
No mě teď vyskočilo 296 vadných sektorů na externím HDD (2 roky mu budou na jaře). Zkoušel jsem spustit rychlou autokontrolu, ale jelo to přes 45 minut a konec nikde :(. Jaký jiný program na diagnostiku a případnou opravu byste doporučili? A lze disk s vadnými sektory reklamovat? Díky.
« Poslední změna: 23 Listopadu 2009, 14:37:57 od Luban »

1x23

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 22 Listopadu 2009, 00:36:52 »
jasně reklamovat, zaruka 2 roky tak to ma vydržet dva roky, nikde nepišou že to nemužeš použivat denně:). Tvé data Ti nikdo nezaplatí a ani nevrátí....
NTB: Lenovo P50. OS - Ubuntu 18.04

Linux registred user: 499415

Luban

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 24 Listopadu 2009, 10:58:42 »
Tak jsem kontaktoval dodavatele a disk jde na reklamaci. Ale kdybych nepřešel na 9.10, kde je Palimpsest v základu a nevaskočila na mě hláška, tak bych možná zjistil vadnéí sektory až po vypršení záruky.

pepéé

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 24 Listopadu 2009, 12:22:25 »
Nevím přesně jak je to s dnešnimy disky, ale ze zkušeností vím, že disk s poškozenýmy sektroy muže ještě dlouhou dobu bezchybně pracovat ale už se mu odpočítává čas, kdy přijdou dalši a další sektory než klekne disk třeba uplně. Dle mého názoru se používáním toho disku už riskuje ztráta dat. takže už ted bych to využíval jen na filmy a podobně, co nebude až tolik vadit když to nepujde přečíst :-\
« Poslední změna: 24 Listopadu 2009, 12:24:17 od pepéé »
Fire's in my soul, steel is on my side

antimatterOne

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 08 Ledna 2010, 02:47:37 »
No, tak jsem se nejspis pridal do klubu "vadnych sektoru". Na Ubuntu jedu cca tyden, ale snazim se ucit. Uz jsem zprovoznil v podstate vsechny veci, ktere jsem kdy pouzival na Winkach. Jen me trapi ty "vadne sektory" na HDD, kdyz vezmu v potaz, ze notebook je stary necele tri mesice. HDD ukazuje dobu od spusteni 109 dni a hned vadne sektory. Nechce se mi tomu verit. Spise pocitam, ze v tom budou mit prsty Windows 7, ktere mam jako twin on hdd (pro jistotu). Samo, ze zapatram dal, nicmene kdyby se nekdo mel k tomu neco napsat budu rad. Jinak mam HP Pavilion dv7 a uz po dvou mesicich se mi teplem odloupla klavesa "Q" moc se prehriva, jeste ze si platim pojisteni v UK na vsechno. Kapitalismus nema meze... :-) tim chci jenom upozornit na urcite chyby techto Hp notebooku. Jinak slape jako hodinky. thanks fellas
« Poslední změna: 08 Ledna 2010, 02:49:49 od antimatterOne »

romciiik

• Stálý člen
  • **
    • romiix.org
« Odpověď #10 kdy: 08 Ledna 2010, 19:21:38 »
mne o HDD píše 110 vadných sektorov
dva krát sa kvôli tomu nedal notebook spustiť, naskočil maximálne v textovom režime. nasledovalo fsck , niekoľko desiatok FIX-ov a fičím ďalej. ale je to asi len "časovaná bomba". Chystám sa na reklamáciu, acer aspire one. HDD vraj ide 72 dní

antimatterOne

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 08 Ledna 2010, 20:57:11 »
mne o HDD píše 110 vadných sektorov
dva krát sa kvôli tomu nedal notebook spustiť, naskočil maximálne v textovom režime. nasledovalo fsck , niekoľko desiatok FIX-ov a fičím ďalej. ale je to asi len "časovaná bomba". Chystám sa na reklamáciu, acer aspire one. HDD vraj ide 72 dní

no u me je to ponekud horsi 327690 vadnych sektoru behem 110 dni  :( . ovsem divne je to, ze za celou dobu mi nic neselhalo.

Dandim

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 08 Ledna 2010, 21:35:29 »
Hoši, taky jsem přešel na ubuntu 9.10 (z windows vista na notebooku) a od te doby max. spokojenost. Proste bomba rozdil a moc se těším na 10.04. Jediný asi největší problém jsou ty "vadné sektory". Ubuntu jsem nainstaloval na dve PC (stolní a notebook). Na stolním PC strašně nějak divně blbly XP (divné sekání,disk se zahříval na 60C, a nešlo ho schladit(dle mně špatná SMART informace)) tak jsem tam dal 9.04 a pohoda (max.). Poté přišel upgrade na 9.10 a palimpsest napsal vadné sektory(cca 800). Teď jsem musel přeinstalovat Ubuntu 9.10 a nainstaloval jsem to cca po 10 pokusu (buď vypsaná chyb disku při kopírování nebo seknutí při formátování). Nakonec jsem je nainstaloval a palimpset NEPSAL nic!! U tohoto PC předpokládám, že je disk vážne KO, ale proč po formátu nevypsalo to varovné hlášení? Nakonec jsem nainstaloval XP (taky na několik krát, ale dlouho nevydržely a dneska disk nenabootoval, zítra asi budu vyměňovat HDD).
Poté na notebooku jsem nainstaloval rovnou před cca 2 měsíci 9.10(dualboot s vista). A zhruba po měsíci napsalo vadné sektory a rovnou 65 000!!! Zároveň mně nabádá k výměně disku. Když nabootuji do MS vista a spusím HDtune tak vypíše stejné SMART hodnoty, ale napíše vše OK. Což je divné, když označí vadné sektory za OK. Upozorňuji, že na notebooku nemám žádný problém s HDD (sekání, prostě nic). A tak nevím jestli je to bug nebo ne....
« Poslední změna: 08 Ledna 2010, 21:50:50 od Dandim »

cloxy

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 24 Února 2010, 19:12:02 »
U většiny uživatelů se pravděpodobně jedná o bug. Mě to hlásí 301 vadných sektorů po 53 dnech používání, programy pro zjištění či regeneraci mi asi nepojedou - mám v laptopu jan Ubuntu 9.10 bez windows.

Viz: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1363593

jdobry

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 28 Února 2010, 20:57:31 »
Programy na "opravu" nedelaji nic zazracneho. Jen muzou precist a znovu zapsat vsechny sektory. S tim se vyrovna firmware tak ze premapuje vadny sektor jinam. Cteni nestaci, vadny sektor se nepremapuje protoze se nedaji ziskat puvodni data a novy sektor by se tvaril OK a system by nepoznal prusvih.

Na linuxu se to da udelat programem "badblocks" (prectete si man) a selftest disku se pousti pres "smartctl"

PS: nektere nejnovejsi disky premapovani sektoru zatajuji (mam takove disky 2)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.