Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Karmic Koala a Samba - opět problém s Firewallem  (Přečteno 1530 krát)

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
Karmic Koala a Samba - opět problém s Firewallem
« kdy: 11 Listopadu 2009, 13:37:31 »
Zdravím,
po přechodu na KK mám opět problémy s připojením k počítači s Wokny přes smb. A opět v tom má prsty firewall. V JJ jsem musel povolit porty 137 a 138 pro udp a 139 a 445 pro tcp, v KK je to opět málo. Stačí vypnout firewall a jede to. A jede to ještě i nějaký čas po opětovném zapnutí fw, což mi přijde zábavné.
Nic jsem nikde nevygůglil; konec konců, KK je ještě maličká. Nějaké nápady?
Děkuji.
« Poslední změna: 11 Listopadu 2009, 15:52:19 od mka »

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
Re: Karmic Koala a Samba - opět problém s Firewallem
« Odpověď #1 kdy: 12 Listopadu 2009, 11:47:49 »
Já už snad u mě ani pořádně nepamatuju problémy se sítí, ale ono to bude nejspíš tím, že mám výchozí nastavení FW, což znamená žádné :-) Není to sice dobře,ale asi mě to nedonutí, dokud se nic nestane.. Nastavení iptables? Nějak mi nesedí, že i po zapnutí fw to chvíli jede.. To smrdí nějakou MicroSoftowinou :-)

Kód: [Vybrat]
sudo iptables -v -L
EDIT: Tak teď jsem se zkoušel s KK připojit na widle a ejhle, ono to opravdu nejede. To zas vypadá na bug nebo na absenci nějakého balíku
« Poslední změna: 12 Listopadu 2009, 12:25:19 od On »
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10
Být posledním nevadí, ale nikdy nesmíte být poslední dvakrát po sobě - Iacocca

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #2 kdy: 12 Listopadu 2009, 16:48:12 »
Posílám výpis, je trochu ukecaný:

Chain INPUT (policy DROP 2 packets, 662 bytes)
 pkts bytes target     prot opt in     out     source               destination         
 417K  396M ufw-before-logging-input  all  --  any    any     anywhere             anywhere           
 417K  396M ufw-before-input  all  --  any    any     anywhere             anywhere           
    2   662 ufw-after-input  all  --  any    any     anywhere             anywhere           
    2   662 ufw-after-logging-input  all  --  any    any     anywhere             anywhere           
    2   662 ufw-reject-input  all  --  any    any     anywhere             anywhere           
    2   662 ufw-track-input  all  --  any    any     anywhere             anywhere           

Chain FORWARD (policy DROP 0 packets, 0 bytes)
    0     0 ufw-before-logging-forward  all  --  any    any     anywhere             anywhere           
    0     0 ufw-before-forward  all  --  any    any     anywhere             anywhere           
    0     0 ufw-after-forward  all  --  any    any     anywhere             anywhere           
    0     0 ufw-after-logging-forward  all  --  any    any     anywhere             anywhere           
    0     0 ufw-reject-forward  all  --  any    any     anywhere             anywhere           

Chain OUTPUT (policy ACCEPT 881 packets, 28256 bytes)
 369K   27M ufw-before-logging-output  all  --  any    any     anywhere             anywhere           
 369K   27M ufw-before-output  all  --  any    any     anywhere             anywhere           
80468 4675K ufw-after-output  all  --  any    any     anywhere             anywhere           
80468 4675K ufw-after-logging-output  all  --  any    any     anywhere             anywhere           
80468 4675K ufw-reject-output  all  --  any    any     anywhere             anywhere           
80468 4675K ufw-track-output  all  --  any    any     anywhere             anywhere           

Chain ufw-after-forward (1 references)

Chain ufw-after-input (1 references)
    0     0 RETURN     udp  --  any    any     anywhere             anywhere            udp dpt:netbios-ns
    0     0 RETURN     udp  --  any    any     anywhere             anywhere            udp dpt:netbios-dgm
    0     0 RETURN     tcp  --  any    any     anywhere             anywhere            tcp dpt:netbios-ssn
    0     0 RETURN     tcp  --  any    any     anywhere             anywhere            tcp dpt:microsoft-ds
    2   662 RETURN     udp  --  any    any     anywhere             anywhere            udp dpt:bootps
    0     0 RETURN     udp  --  any    any     anywhere             anywhere            udp dpt:bootpc
    0     0 RETURN     all  --  any    any     anywhere             anywhere            ADDRTYPE match dst-type BROADCAST

Chain ufw-after-logging-forward (1 references)

Chain ufw-after-logging-input (1 references)

Chain ufw-after-logging-output (1 references)

Chain ufw-after-output (1 references)

Chain ufw-before-forward (1 references)
    0     0 ufw-user-forward  all  --  any    any     anywhere             anywhere           

Chain ufw-before-input (1 references)
    2   100 ACCEPT     all  --  lo     any     anywhere             anywhere           
 415K  396M ACCEPT     all  --  any    any     anywhere             anywhere            state RELATED,ESTABLISHED
   10   400 ufw-logging-deny  all  --  any    any     anywhere             anywhere            state INVALID
   10   400 DROP       all  --  any    any     anywhere             anywhere            state INVALID
    0     0 ACCEPT     icmp --  any    any     anywhere             anywhere            icmp destination-unreachable
    0     0 ACCEPT     icmp --  any    any     anywhere             anywhere            icmp source-quench
    0     0 ACCEPT     icmp --  any    any     anywhere             anywhere            icmp time-exceeded
    0     0 ACCEPT     icmp --  any    any     anywhere             anywhere            icmp parameter-problem
    0     0 ACCEPT     icmp --  any    any     anywhere             anywhere            icmp echo-request
    0     0 ACCEPT     udp  --  any    any     anywhere             anywhere            udp spt:bootps dpt:bootpc
 1972 90418 ufw-not-local  all  --  any    any     anywhere             anywhere           
    0     0 ACCEPT     all  --  any    any     BASE-ADDRESS.MCAST.NET/4  anywhere           
 1795 57875 ACCEPT     all  --  any    any     anywhere             BASE-ADDRESS.MCAST.NET/4
  177 32543 ufw-user-input  all  --  any    any     anywhere             anywhere           

Chain ufw-before-logging-forward (1 references)

Chain ufw-before-logging-input (1 references)

Chain ufw-before-logging-output (1 references)

Chain ufw-before-output (1 references)
    2   100 ACCEPT     all  --  any    lo      anywhere             anywhere           
 288K   22M ACCEPT     all  --  any    any     anywhere             anywhere            state RELATED,ESTABLISHED
80468 4675K ufw-user-output  all  --  any    any     anywhere             anywhere           

Chain ufw-logging-allow (0 references)

Chain ufw-logging-deny (2 references)

Chain ufw-not-local (1 references)
    0     0 RETURN     all  --  any    any     anywhere             anywhere            ADDRTYPE match dst-type LOCAL
 1795 57875 RETURN     all  --  any    any     anywhere             anywhere            ADDRTYPE match dst-type MULTICAST
  177 32543 RETURN     all  --  any    any     anywhere             anywhere            ADDRTYPE match dst-type BROADCAST
    0     0 ufw-logging-deny  all  --  any    any     anywhere             anywhere            limit: avg 3/min burst 10
    0     0 DROP       all  --  any    any     anywhere             anywhere           

Chain ufw-reject-forward (1 references)

Chain ufw-reject-input (1 references)

Chain ufw-reject-output (1 references)

Chain ufw-track-input (1 references)

Chain ufw-track-output (1 references)
 4521  271K ACCEPT     tcp  --  any    any     anywhere             anywhere            state NEW
75066 4375K ACCEPT     udp  --  any    any     anywhere             anywhere            state NEW

Chain ufw-user-forward (1 references)

Chain ufw-user-input (1 references)
   60  5652 ACCEPT     udp  --  any    any     anywhere             anywhere            udp spt:netbios-ns dpt:netbios-ns
  115 26229 ACCEPT     udp  --  any    any     anywhere             anywhere            udp spt:netbios-dgm dpt:netbios-dgm
    0     0 ACCEPT     tcp  --  any    any     anywhere             anywhere            tcp spt:netbios-ssn dpt:netbios-ssn
    0     0 ACCEPT     tcp  --  any    any     anywhere             anywhere            tcp spt:microsoft-ds dpt:microsoft-ds

Chain ufw-user-limit (0 references)
    0     0 LOG        all  --  any    any     anywhere             anywhere            limit: avg 3/min burst 5 LOG level warning prefix `[UFW LIMIT BLOCK] '
    0     0 REJECT     all  --  any    any     anywhere             anywhere            reject-with icmp-port-unreachable

Chain ufw-user-limit-accept (0 references)
    0     0 ACCEPT     all  --  any    any     anywhere             anywhere           

Chain ufw-user-logging-forward (0 references)

Chain ufw-user-logging-input (0 references)

Chain ufw-user-logging-output (0 references)

Chain ufw-user-output (1 references)

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #3 kdy: 12 Listopadu 2009, 21:40:24 »
Tak u mě jsem to zprovoznil, byla to ale "chybka" na straně widláckého FW... U tebe jen přijít na to, která služba v iptables to blokuje. Asi bych na to šel vyřazovacím způsobem. Když máš aktivní FW a nejde se připojit na widle, jdou widle aspoň propingnout? Ať zjistíme, jestli jsou aspoň vidět

Možná bych zkusil přidat do iptables:

iptables -A INPUT -i eth0 -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT
iptables -A OUTPUT -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT

Za interface (eth0) samozřejmě doplnit tu svou
« Poslední změna: 13 Listopadu 2009, 07:19:10 od On »
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #4 kdy: 13 Listopadu 2009, 08:58:19 »
Tak tohle nepomohlo.
S pingem jsem nepochodil - adresa smb://[pc-s-widlema]/ nebyla nalezena, z čehož soudím, že to není správně napsaná adresa...

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #5 kdy: 13 Listopadu 2009, 09:22:45 »
Takže problém nebude se sambou. Pokud nejde ani vidět, FW blokuje celkově přístup k tomuto pc.
Příkaz "smb://[pc-s-widlema]/ nebyla nalezena" nějak neznám nebo ho nezná můj příkazový řádek(jen v Krusaderu mi funguje), tak nevím, jak se to chová..zkoušel jsi tedy i přímo "ping ip.widle" a nic, je tak? Pokud ano, zkoušel bych postupně odebírat pravidla z tvého iptables, jedno po druhém a zkoušet, jestli po odebrání jednoho pravidla widle propingnu...za normálních okolností by to bylo samozřejmě na dýl, ale pokud sis FW dělal sám, tak určitě víš, která větev by to mohla mít na svědomí a do té sáhnout...odebírat všechno by nebylo uplně ono :-) A pokud používáš ufw nebo nějaký jiný fw, který sis sám nedefinoval, tak odebírat celé větve..až najdeš tu správnou, tak pak v ní najít tu správnou službu už bude hračka.

EDIT: No, když tak pročítám tvůj iptables, to by se mi prohledávat moc nechtělo :-) Ještě bych zkusil z PC, kde máš widle, propingnout svůj pc s linuxem...pokud propingneš, tak větev INPUT by měla být ok(ikdyž taky to není jisté) a zaměřil bych se na OUTPUT. Pokud nepropingneš ani z widlí svůj pc, začal bych s INPUT. Máš tam pravidla ještě před tím, než se vůbec nějaký paket dostane na vstup. Tuto celou větev bych vyřadil jako první.

Pokud nemáš nějaký GUI, kde se to dá naklikat, tak krásně to jde vyčíst odtud:
http://www.root.cz/clanky/vse-o-iptables-uvod/
Cca uprostřed je sekce "AKCE", parametr k iptables "-X" smaže celý řetězec. Ulož si nastavení svého fw a pak už jen odmazávej celé řetězce a po každé změně zkoušej ping...a to by bylo, aby to nešlo
« Poslední změna: 13 Listopadu 2009, 09:48:39 od On »

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #6 kdy: 13 Listopadu 2009, 09:54:46 »
No... "adresa smb://[pc-s-widlema]/ nebyla nalezena" není pochopitelně příkaz, ale výsledek příkazu "ping smb://[pc-s-widlema]/" přes síťové nástroje. V terminálu je to totéž - unknown host ... a to jak s ip., tak smb. Asi by to chtělu napsat tu adresu widlí nějak jinak, leč nejsem v tomhle sběhlý.
Používám ufw (resp. gufw). Ručně jsem v iptables nedělal nic. Dneska se k tomu už nedostanu, snad po neděli..., zatím dík.

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #7 kdy: 13 Listopadu 2009, 10:12:33 »
Ach tak, ping se používá takhle:

ping 192.168.0.1
ping www.centrum.cz
atd....takže bez toho "smb://", za příkaz ping už jen IP(192.168.0.1) nebo doménovou adresu (www.centrum.cz). Pokud neznáš ip widlí, tak najeď do příkazového řádku ve widlích a tam napiš:
ipconfig
Sice jsi psal, žes to zkoušel jak s IP, tak s tím "smb", ale radši jsem to napsal znovu, ať si rozumíme...každopádně pokud opravdu ten pc nepůjde vidět (ip adresa na detekci musí stačit), tak bych vyřazoval ty větve...
« Poslední změna: 13 Listopadu 2009, 10:16:48 od On »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.