Zdravím všechny, vyřešil někdo problém s malým rozlišením monitoru, když k PC není připojen monitor a ovládáte ho přes vzdálená pracovní plocha (VNC)? Řeším to už 2 dny, přečetl jsem snad půlku internetu na toto téma a pro starší verze Ubuntu jsem našel desítky možných návodů, ale já to potřebuji rozjet na Ubuntu 9.10. Zjistil jsem následující: problém je způsoben tím, že když naběhne Ubuntu 9.10 bez připojeného monitoru dovoluje nastavit jen základní rozlišení 640x480 nebo 800x600, protože neví co zvládne monitor, který tam vlastně ani není připojen. Já tam potřebuji dostat aspoň 1024x768 aby se s tím dalo rozumně pracovat. Nebyl by to problém ve starší verzi Ubuntu pomocí /etc/X11/xorg.conf jak jsem se všude dočetl, kde by se napevno nastavilo 1024x768 a bylo by po problému. Je to sice pěkné nastavit tento soubor, problém ale nastává, když ho chcete najít. Opět si odpovím z toho co jsem vy-googlil: xorg.conf je konfugurační soubor který není dostupný, když je grafické prostředí spuštěno. Fajn podle dalšího návodu jsem zrušil grafické prostředí (Ctrl + Alt +1 a také jsem někde viděl Ctrl + Alt +2 obě volby fungují i v Ubuntu 9.10, ale soubor xorg.conf stejně nenajdete). Evidentně si tento soubor se mnou hraje na schovku, tak jsem zase goooglil jak je možné ho chytit. V jedné disluzi psali, že v Ubuntu 9.10 už tento soubor není a navíc když se tam ručně vloží, grafické prostředí se stane nestabilní, ovšem zapomněli tam napsat, který soubor nahrazuje xorg.conf v Ubuntu 9.10?
Tak mě napadlo, jstli by nebylo lepší udělat nějaký seznam konfiguračních souborů xxxxxxxxx.conf pro každé vydání Ubuntu a u každého napsat na co je dobrý(případně popis možných nastavení) a kde ho hledat a pak by se mohlo zrušit několik terabajtů diskuzí. Prostě by si každý našel konfigurák a nastavil si do něj co potřebuje a co nejde naklikat v grafickém prostředí, které je zatím udělané jen aby se dalo říct, máme grafické prostředí, to že se v něm dá nastavit tak 2% funkcí(možná jsem to přehnal s tak velkým procentem) je už druhá věc a nějaké větší nastavení se musí hledat v diskuzích. Bude to asi ještě pár měsíců(spíš roků) trvat než se bude dát většina věcí naklikat...
Jinak hardware na kterém mi to běží je: Intel D945GSEJT Johnstown, Atom N270, SODIMM DDR2 1024MB, SSD 8GB, a půjde tam + 1T HDD Seagate Low Power. Spotřebu to s Ubuntu bez toho 1T HDD má 11W, systém naběhne asi za 10-20 sekund a napájím to nabíječkou na LED baterku 12V 1,2A, ten 1T HDD tam připojím až mi dojde objednané trafo 12V 1,5A protože těch 5W na HDD už trafo 1,2A nezvládne. Poradí mi někdo s tím rozlišením pro můj mini servřík?
PS: není to server na stahování blbostí z netu, ale bude stahovat logovací soubory a uchovávat je cca 1 rok a nahradí tu žravou potvoru (40W) s Windows XP