Dobrý den. Před několika dny jsem začal používat Ubuntu 9.10, prozatím na jednom PC spolu s WinXP přes dualboot. Většinu problému jsem vyřešil díky wiki nebo fóru, ale pár věcí se mi nepodařilo rozchodit k mé spokojenosti. Tímto vás tedy prosím o pomoc.
1. Sdílení internetu.
Mám internet připojený přes PCI síťovou kartu. Druhou síťovku (integrovanou na desce) používám ke sdílení připojení do notebooku (s WinXP). Bohužel se mi nepodařilo toto sdílení zprovoznit, v NetworkManageru mam u druhé síťové karty nastaveno "sdíleno s jinými počítači", ale notebook s Win XP se stejně do internetu nedostane (přestože se v Ovládacích panelech v Síťových púřipojeních tváří že je připojen, má i přidělenu Ip adresu a DNS bránu)
2. Neustále dotazy na heslo
Lze nějak zrušit neustálé dotazování na heslo uživatele? Pokud spouštím Synaptic nebo otevírám na HDD oddíly s ntfs pokaždé se mě Ubuntu ptá na heslo...je to dost obtěžující (obzvláště u přístupu na ntfs oddíly na disku, které používám často...mám na nich data, které používám i ve Win XP)
3. Update jádra
Nedávno se mi updatovalo jádro a v GRUBu přibyly nové nabídky. Nové jádro bez problému funguje jak tedy odstranit staré nabídky z GRUBu? (nyní mám jádro 2.3.31-15 a v GRUBu je i 2.6.31-14) Na fóru jsem se dočetl, že mám editovat soubor menu.lst...což nemohu - používám GRUB2. Jinde jsem našel že se tyto nabídky samy odstraní po odinstalování starého jádra. Které balíčky mám tedy odinstalovat? v Synapticu mam následující:
linux-headers-2.6.31-14
linux-headers-2.6.31-14-generic
linux-image-2.6.31-14-generic
4. Oprávnění
Pokaždé když chci zkopírovat nějaké soubory mimo svůj domovský adresář (např. nové písničky do Frets on Fire), dostanu chybové hlášení o nedostatku oprávnění. Jak tedy zapnout tato oprávnění?