Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nováček v Ubuntu - několik problémů  (Přečteno 2880 krát)

walken

• Návštěvník
Nováček v Ubuntu - několik problémů
« kdy: 27 Listopadu 2009, 22:07:41 »
Dobrý den. Před několika dny jsem začal používat Ubuntu 9.10, prozatím na jednom PC spolu s WinXP přes dualboot. Většinu problému jsem vyřešil díky wiki nebo fóru, ale pár věcí se mi nepodařilo rozchodit k mé spokojenosti. Tímto vás tedy prosím o pomoc.

1. Sdílení internetu.

Mám internet připojený přes PCI síťovou kartu. Druhou síťovku (integrovanou na desce) používám ke sdílení připojení do notebooku (s WinXP). Bohužel se mi nepodařilo toto sdílení zprovoznit, v NetworkManageru mam u druhé síťové karty nastaveno "sdíleno s jinými počítači", ale notebook s Win XP se stejně do internetu nedostane (přestože se v Ovládacích panelech v Síťových púřipojeních tváří že je připojen, má i přidělenu Ip adresu a DNS bránu)

2. Neustále dotazy na heslo

Lze nějak zrušit neustálé dotazování na heslo uživatele? Pokud spouštím Synaptic nebo otevírám na HDD oddíly s ntfs pokaždé se mě Ubuntu ptá na heslo...je to dost obtěžující (obzvláště u přístupu na ntfs oddíly na disku, které používám často...mám na nich data, které používám i ve Win XP)

3. Update jádra

Nedávno se mi updatovalo jádro a v GRUBu přibyly nové nabídky. Nové jádro bez problému funguje jak tedy odstranit staré nabídky z GRUBu? (nyní mám jádro 2.3.31-15 a v GRUBu je i 2.6.31-14) Na fóru jsem se dočetl, že mám editovat soubor menu.lst...což nemohu - používám GRUB2. Jinde jsem našel že se tyto nabídky samy odstraní po odinstalování starého jádra. Které balíčky mám tedy odinstalovat? v Synapticu mam následující:
linux-headers-2.6.31-14
linux-headers-2.6.31-14-generic
linux-image-2.6.31-14-generic

4. Oprávnění

Pokaždé když chci zkopírovat nějaké soubory mimo svůj domovský adresář (např. nové písničky do Frets on Fire), dostanu chybové hlášení o nedostatku oprávnění. Jak tedy zapnout tato oprávnění?

Šuohob

• Závislák
Re: Nováček v Ubuntu - několik problémů
« Odpověď #1 kdy: 27 Listopadu 2009, 22:16:47 »
2. Neustale dotazy na heslo u pripojenych disku: mam takovy pocit, ze v te kolonce je nekde i zaskrtavaci policko "priste se neptat", nebo "pamatovat opravneni". Dotazy na heslo po spusteni synapticu je naprosto logicke, protoze synaptic pracuje s nainstalovanym softwarem a na to potreboje prava ROOTA. Samozrejme muzes se prihlasovat v GDM primo pod rootem, nebude se te to ptat na heslo, ale tohle opravdu nedoporucuji, to by jsi z ubunta udelal paskvil na zpusob winXP.

3. zkus zagooglovat navod na GRUB2 - vyskytuje se tu i nekde na foru

4. Kopirovat neco mimo tvuj domovsky adresar samozrejme nemuzes, pokud nemas prava k zapisu.. Kam bys ty pisnicky chtel kopirovat? do systemovych slozek :o :o?
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

walken

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 27 Listopadu 2009, 22:20:45 »

4. Kopirovat neco mimo tvuj domovsky adresar samozrejme nemuzes, pokud nemas prava k zapisu.. Kam bys ty pisnicky chtel kopirovat? do systemovych slozek :o :o?

tak nakopírovat je tam kam podle návodu patří : /usr/share/games/fretsonfire/data/songs

S tím synapticem se to dá pochopit, ale ptát se pokaždé když jdu na ntfs disk?

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 27 Listopadu 2009, 22:26:48 »
tak nakopírovat je tam kam podle návodu patří : /usr/share/games/fretsonfire/data/songs

Tak v tom pripade si otevri terminal, napis do nej gksudo nautilus a napis svoje heslo, takto ziskas opravneni, abys mohl zapisovat jako ROOT do systemovych slozek. Ale davej si dobry pozor, jakmile v nautilu spatne kliknes a neco si pokazis, uz nemusi byt navratu..

Vice zde: http://wiki.ubuntu.cz/Root%20sudo
Doporucuji ti si nejak nasi wiki alespon zbezne projit, opravdu je tam spousta informaci, ktere se ti budou hodit

S tím synapticem se to dá pochopit, ale ptát se pokaždé když jdu na ntfs disk?

jak jsem psal, da se to nejak jednoduse vypnout (ja to mam vypnute). Je to kvuli tomu, aby cizi uzivatele nelezli bez povoleni na jine disky.
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #4 kdy: 28 Listopadu 2009, 03:19:05 »
3. linux-image... ale ty ostatní vám teď už budou také na nic
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #5 kdy: 28 Listopadu 2009, 07:34:05 »
Tu je navod na tie disky, ale bud velmi opatrny na to co robis
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=40472.0

Co sa tyka zadavania hesla, tak to sa ti len zda ze ho musis zadavat casto. Ked si system nastavis a prestanes sa v nom vrtat tak hesko budes pri normalnej praci zadavat minimalne.
« Poslední změna: 28 Listopadu 2009, 07:36:48 od TIBOR »
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #6 kdy: 28 Listopadu 2009, 10:33:50 »
Tu je navod na tie disky, ale bud velmi opatrny na to co robis
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=40472.0

Co sa tyka zadavania hesla, tak to sa ti len zda ze ho musis zadavat casto. Ked si system nastavis a prestanes sa v nom vrtat tak hesko budes pri normalnej praci zadavat minimalne.

Jo to Vista se někdy ptá aj 2x a jelikož si to ani nepamatuje, ani není dočasně povolenej admin na určitý procesy, mám to kolikrát chuť rozsápat.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

LuciusMare

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 28 Listopadu 2009, 12:02:42 »
Celkově,pod windows pracuješ prakticky nepřetržitě  pod administrátorem, a proto jsou tak "nebezpečné".Jen tak na okraj, proto nemáš v ubuntu práva roota-admina.
4. Oprávnění

Pokaždé když chci zkopírovat nějaké soubory mimo svůj domovský adresář (např. nové písničky do Frets on Fire), dostanu chybové hlášení o nedostatku oprávnění. Jak tedy zapnout tato oprávnění?
Otevři si terminál:
Aplikace→Přislušenství→Terminál

A napiš
Kód: [Vybrat]
ls -la /mediaA vlož sem co ti to vypsalo - označ to normálně levým tlačítkem a pak klikni tady na fóru na odpovědět a klikni do toho textového pole prostředním tlačítkem - kolečkem.
Citace
<Firzen> tak teď budu Číňan
<Firzen> tak uvidíme :D
Jabber: LuciusMare (zkroucenina) jabbim (tecka) cz

walken

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 28 Listopadu 2009, 13:54:35 »
výpis z "ls -la /media"

celkem 16
drwxr-xr-x  4 root root 4096 2009-11-28 13:39 .
drwxr-xr-x 21 root root 4096 2009-11-27 22:31 ..
lrwxrwxrwx  1 root root    6 2009-11-20 19:02 cdrom -> cdrom0
drwxr-xr-x  2 root root 4096 2009-11-20 19:02 cdrom0
lrwxrwxrwx  1 root root    7 2009-11-20 19:02 floppy -> floppy0
drwxr-xr-x  2 root root 4096 2009-11-20 19:02 floppy0

Díky za moc rady. Pokud by někdo věděl co s bodem jedna, moc by mi to pomohlo...pokud Ubuntu neumí tak triviální věc jako sdílení internetového připojení nemůžu ho používat (přeci jen nejsem sám kdo u nás internet používá)

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #9 kdy: 28 Listopadu 2009, 14:08:35 »
Pokud by někdo věděl co s bodem jedna, moc by mi to pomohlo...pokud Ubuntu neumí tak triviální věc jako sdílení internetového připojení nemůžu ho používat (přeci jen nejsem sám kdo u nás internet používá)
wiki jste ještě nenašel?
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

walken

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 28 Listopadu 2009, 14:54:52 »
Pokud by někdo věděl co s bodem jedna, moc by mi to pomohlo...pokud Ubuntu neumí tak triviální věc jako sdílení internetového připojení nemůžu ho používat (přeci jen nejsem sám kdo u nás internet používá)
wiki jste ještě nenašel?

Samozřejmě že wiki jsem sem našel (píši to hned v mém prvním příspěvku, stejně jako to, že návod na wiki mi nefunguje)

ukomir

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 28 Listopadu 2009, 17:55:49 »
Program Ubuntu tweak.Velmy dobrý program pre nastavenie,vyčistenie Ubuntu.

walken

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 28 Listopadu 2009, 22:02:51 »
Program Ubuntu tweak.Velmy dobrý program pre nastavenie,vyčistenie Ubuntu.

ubuntu tweak mam nainstalovany, ale vyreseni sdileni inetrnetu jsem v nem nenasel.

ukomir

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 28 Listopadu 2009, 23:44:01 »
Ale je tam odstránenie starých kernelov-výber grub.Aplikácie/čistenie balíkov/čisté jadro

NoWin

• Host
« Odpověď #14 kdy: 29 Listopadu 2009, 07:02:57 »
K těm dotazům na heslo:

Pro sudo se dá přenastavit timeout, výchozí hodnota je 5 minut, já si to přenastavil na 15 minut (čím delší čas, tím vyšší bezpečnostní riziko!)
Pro grafický přihlášení používám namísto příkazu gksudo příkaz gksu- po dobu sezení se systém zeptá na heslo pouze jednou, uloží se to na klíčenku. I to je podle mýho dost riskantní.

Nemec

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #15 kdy: 29 Listopadu 2009, 11:29:13 »
Zkus program firestarter. Graficky přenastaví iptables a umožní ti naklikat sdílení.

Thomas123

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #16 kdy: 01 Prosince 2009, 16:39:22 »
S tím Grubem, buď můžeš editovat /boot/grub/grub.cfg, kde nejprve pod rootem musíš nastavit práva zápisu a poté ho upravit smazáním patřčných řádků - bacha, při příštím updatu grubu, jádra něbo něčeho podobného bys to musel udělat znovu. Jinak další variantou je ty stará a nepoužívaná jádra odinstalovat.
Ten Linux není špatná věc, jen se s tím naučit. Windowsák není zvyklý.

luisah

• Závislák
« Odpověď #17 kdy: 01 Prosince 2009, 16:50:39 »
S tím Grubem, buď můžeš editovat /boot/grub/grub.cfg, kde nejprve pod rootem musíš nastavit práva zápisu a poté ho upravit smazáním patřčných řádků - bacha, při příštím updatu grubu, jádra něbo něčeho podobného bys to musel udělat znovu. Jinak další variantou je ty stará a nepoužívaná jádra odinstalovat.
Rozhodně B je správně.
http://wiki.ubuntu.cz/GRUB2
Odinstalovat stará jádra.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.