Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problémový HW pod 64-bit OS (původně: Už mě to začíná štvát :-( )  (Přečteno 2759 krát)

vik

• Návštěvník
Poslední verzi Kubuntu(64bit) jsem instaloval na můj desktop, KDE se mi líbí, hardware v PC mi jede bez problému včetně grafiky ATI , práce s tímto OS je pohodová vše funguje  jak má..... Ale až do chvíle, než k PC připojím přes USB svůj mobil, nebo foťák, nebo scanner - nic není nalezeno Kubuntu to ignoruje. Dříve jsem jel v openSUSE(32bit) a scanner pracoval OK, co jsem připojil k PC přes USB, to OS našel a dalo se s tím pracovat. Vyzkoušel jsem už fůru postupů a nápadů z různých fór a už mě začíná štvát, že to nemůžu rozjet. Pokud chci kompletně opustit WINDOWS, tak mi tyto věci musí fungovat. Štve mě, že to není plně plug-n-play. Přitom např. svůj foťák Kodak LS753 naleznu ve "Správci systému" v nabídce "přidat digitální fotoaparát", když ho přidám, hlásí to chybu "nelze inicializovat fotoaparát". Mobil mi to vůbec nenalezne (Samsung L175), prostě, jako bych k USB nic nepřipojil, na multifunkci Epson Stylus DX4450 mi bez problému jede tisk, ale scanner je taky ignorován (opakuji, že jsem zkusil různé návody) údajně proto, že pro 64bit systém není ovladač. Myslím si, že tato multifunkce patří k těm nejběžnějším a ovaldač pro scaner by měl být. Toto jsou mé důvody, proč nemohu plně opustit WINDOWS, což mě štve, protože bych chtěl mít na PC jeden plně funkční operační systém. Nevím, zda bych měl stejné  problémy ve 32bit verzi, pokud někdo ví, že by se tím mé problémy odstranily, klidně přeinstaluji 64bit na 32bit............
« Poslední změna: 30 Listopadu 2009, 12:05:50 od Milhouse »

menganito

• Závislák
Re: Už mě to začíná štvát :-(
« Odpověď #1 kdy: 28 Listopadu 2009, 19:59:47 »
Kód: [Vybrat]
lsusb ukáže, či sú zariadenia pripojené, teda problém je v grafických aplikáciách, alebo nie, teda problém je na nižšej úrovni.
Scanner kedysi zvykol spôsobovať problémy kvôli nedostatočným oprávneniam, pozri sa v správe skupín a užívateľov, či máš právo používať scanner. Prípadne skús použiť scanner ako root - gksu xsane.
Funguje USB myš alebo klávesnica? Obyčajný USB kľúč?

vik

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 28 Listopadu 2009, 20:26:48 »
Kód: [Vybrat]
lsusb ukáže, či sú zariadenia pripojené, teda problém je v grafických aplikáciách, alebo nie, teda problém je na nižšej úrovni.
Scanner kedysi zvykol spôsobovať problémy kvôli nedostatočným oprávneniam, pozri sa v správe skupín a užívateľov, či máš právo používať scanner. Prípadne skús použiť scanner ako root - gksu xsane.
Funguje USB myš alebo klávesnica? Obyčajný USB kľúč?

Klávesnice i myš v USB funguje bez problémů, přihlášený jsem jako root. Tady http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,20565.0.html a tady http://ubuntuforums.org/archive/index.php/t-627471.html  scanner zřejmě rozchodili, ale jen v systému 32bit. Nikde jsem nenarazil, že by tento scanner fungoval v 64bit.

menganito

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 28 Listopadu 2009, 20:32:25 »
Ak scanner potrebuje extra ovládače, ktoré sú len na 32 bit, nedá sa svietiť, budeš asi musieť skúsiť 32bit Ubuntu.

vik

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 28 Listopadu 2009, 21:50:21 »
Ak scanner potrebuje extra ovládače, ktoré sú len na 32 bit, nedá sa svietiť, budeš asi musieť skúsiť 32bit Ubuntu.

No to je scanner, ale co s mobilem a foťákem? Potřeboval bych vědět, že přechod na 32bit to vyřeší, nechce se mi už experimentovat. Stávající nastavení OS jak jsem si ho vyladil mi vyhovuje, jen vyřešit to připojování periferií přes USB.

roman.swe

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 28 Listopadu 2009, 22:53:14 »
Nemusí být vždy pravda. Mám 64bit a Canon MP540, ke které také nebyly ovládače pro 64bit a řešil jsem to pomocí sudo dpkg --force-architecture --install název_balíčku.deb a šlapalo. Enjoy It@Roman
« Poslední změna: 28 Listopadu 2009, 22:54:49 od roman.swe »
Lenovo R500 / Debian Jessie (testing) + Gnome 3.14.0

vik

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 28 Listopadu 2009, 22:57:24 »
Nemusí být vždy pravda. Mám 64bit a Canon MP540, ke které také nebyly ovládače pro 64bit a řešil jsem to pomocí dpkg --force-architecture --install název_balíčku.deb a šlapalo. Enjoy It@Roman
ten balíček byl 32bit? ptám se, protože jsem spíš "klikač" a do terminálu jdu jen pokud je to nezbytně nutné, takže bych potřeboval blíže osvětlit, co se daným příkazem provede. díky

petergula

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 28 Listopadu 2009, 23:40:48 »
--force-architecture zabezpeci, ze sa balicek nainstaluje, ajked nesedi architektura pre ktoru je urceny s tym co mas za system. Cize vynutis si nainstalovanie na svoje vlastne riziko napr. 32bit verzie na 64bit. system.
ntbk Dell 6420 (Amd Ati, Intel i7, 4GB RAM, 256GB SSD ...)
secondary/u svokrovcov:
Xubuntu (64bit) ntbk Asus A6Je (Ati X1450, Intel Core2Duo T5500, 2.5GB RAM ...)

vik

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 29 Listopadu 2009, 13:33:48 »
Ohledně ovladače pro scanner DX4450 je na http://www.sane-project.org/lists/sane-backends-external.html#S-EPKOWA napsáno "requires DFSG non-free iscan-plugin-cx4400". Nevím oč se jedná, co to potřebuje. Poradíte někdo? Když se pak dostanu na stránku s ovladači, nejsou tam vůbec balíčky *.deb, a *.rpm jsou jen i386. Takže asi opravdu na 64bit balíčky nejsou vytvořeny. ...Po usilovném hledání jsem našel "iscan_2.22.1-2_amd64.deb" , "iscan_2.22.1-2.ltdl7_amd64.deb" , "libltdl3_1.5.22-4_amd64.deb". Po jejich nainstalování a spuštění Image scan mi to píše "Could not send command to scanner", takže ho nevidí (scanner je zapntý). Příkaz lsusb mi však vypíše:
Bus 002 Device 005: ID 04b8:083f Seiko Epson Corp. Stylus DX4450
Bus 002 Device 003: ID 0458:003a KYE Systems Corp. (Mouse Systems)
Bus 002 Device 002: ID 0566:3002 Monterey International Corp.
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Takže systém ten scanner asi vidí. Tak nevím, co dál :-( Dík za každou radu.

Michal "Tylnesh" Kohútek

• Administrátor fóra
  • Stálý člen
    • Lords Of Tech
« Odpověď #9 kdy: 30 Listopadu 2009, 06:53:56 »
Hmm, som si vedomý, že je to možno hlúposť, ale mne kedysi nefungovali isté veci aj vďaka poškodeným tzv. USB predlžovačkám. Nepoužívate jednu, resp. skúsili ste to napojiť priamo na PC?
https://lordsoftech.com

Registered Linux User #506395

--- Smartphone 0: Apple iPhone 13 Pro
--- Laptop 0: Apple Macbook Air M1
--- Laptop 1: Dell Latitude 5440
--- Laptop 3: Tuxedo InfinityBook Pro 14 Gen7
--- Workstation: Ryzen 7 2700X, RX 5700XT, 32GB RAM
--- Other: Niekolko kusov od kazdeho vydaneho variantu Raspberry Pi, VisionFive 2, apod.

LuciusMare

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 30 Listopadu 2009, 10:56:54 »
Týjo,to jsem ještě neviděl,problém s HW protože ho ten HW štve... Otravuje? V noci rozsvěcí lampičku? Nadává ti? Pokud ne,tak:
6. Nazývejte témata výstižně, ulehčíte tím vyhledávání a dotazu s dobrým názvem si všimne více lidí. Striktně se vyhněte názvům typu: "Pls help, začátečník, lama, poraďte prosím, dotaz ..." Předmět nepište velkými písmeny a nepoužívejte vykřičníky ani jiné znaky (smajlíky, hvězdičky atd.), otazník stačí jeden.
edit: Jinak řečeno,to že tě to štve nám moc nepomůže při řešení problému.
Citace
<Firzen> tak teď budu Číňan
<Firzen> tak uvidíme :D
Jabber: LuciusMare (zkroucenina) jabbim (tecka) cz

roman.swe

• Aktivní člen
  • *
Re: Problémový HW pod 64-bit OS (původně: Už mě to začíná štvát :-( )
« Odpověď #11 kdy: 01 Prosince 2009, 11:09:34 »
Kámo, odpověď jsem našel v prvním odkazu po vložení magické formule: DX4450 deb 64bit na www.google.cz. Neva. Soubor jsem vložil do "letecké pošty", protože tady to nejde. Takže odkaz: http://leteckaposta.cz/738085056 ...v tom tar.gz jsou standardní i386 deb balíky a jeden soubor README, jak to rozchodit na 64 bitovém systému. Enjoy It! ...jo a déj vědět, jestli postup zabral. Hoj@Roman
« Poslední změna: 01 Prosince 2009, 11:11:15 od roman.swe »
Lenovo R500 / Debian Jessie (testing) + Gnome 3.14.0

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.