Poslední verzi Kubuntu(64bit) jsem instaloval na můj desktop, KDE se mi líbí, hardware v PC mi jede bez problému včetně grafiky ATI , práce s tímto OS je pohodová vše funguje jak má..... Ale až do chvíle, než k PC připojím přes USB svůj mobil, nebo foťák, nebo scanner - nic není nalezeno Kubuntu to ignoruje. Dříve jsem jel v openSUSE(32bit) a scanner pracoval OK, co jsem připojil k PC přes USB, to OS našel a dalo se s tím pracovat. Vyzkoušel jsem už fůru postupů a nápadů z různých fór a už mě začíná štvát, že to nemůžu rozjet. Pokud chci kompletně opustit WINDOWS, tak mi tyto věci musí fungovat. Štve mě, že to není plně plug-n-play. Přitom např. svůj foťák Kodak LS753 naleznu ve "Správci systému" v nabídce "přidat digitální fotoaparát", když ho přidám, hlásí to chybu "nelze inicializovat fotoaparát". Mobil mi to vůbec nenalezne (Samsung L175), prostě, jako bych k USB nic nepřipojil, na multifunkci Epson Stylus DX4450 mi bez problému jede tisk, ale scanner je taky ignorován (opakuji, že jsem zkusil různé návody) údajně proto, že pro 64bit systém není ovladač. Myslím si, že tato multifunkce patří k těm nejběžnějším a ovaldač pro scaner by měl být. Toto jsou mé důvody, proč nemohu plně opustit WINDOWS, což mě štve, protože bych chtěl mít na PC jeden plně funkční operační systém. Nevím, zda bych měl stejné problémy ve 32bit verzi, pokud někdo ví, že by se tím mé problémy odstranily, klidně přeinstaluji 64bit na 32bit............