Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu 9.04 na novém notebooku-problém s odinstalaci [vyřešeno]  (Přečteno 1968 krát)

ubuntulama

• Návštěvník
mam novy notebook bez OS chtěl sem si tam dát ubuntu, ale přestalo se mi to líbit a tak ho chci zase odinstalovat,ale netuším jak, když nemám další operační systém.dal jsem tam opět instalačni cd ubuntu a chtěl ho odinstalovat,ale nic se nespusti a když dam prochazet složky nenašel sem ani uninstal a vubec nic z toho nejde zpustit a piše to chyby. jde to nějak, že bych v biosu nastavil bootovani nejdřive mechaniky a pak až z pevného disku? a že bych to udělal teda zas přes to cd hned teda po spuštění počítače ručně.Půjde to?nevim jestli jsem to dobře napsal,snad to pujde pochopit.díky
« Poslední změna: 07 Prosince 2009, 07:22:41 od kiklhorn »

luisah

• Závislák
Re: Ubuntu 9.04 na novém notebooku-problém s odinstalaci
« Odpověď #1 kdy: 04 Prosince 2009, 12:10:07 »
[rejp]A to se po odstranění budeš dívat na černou obrazovku?[rejp]

Nejdříve nastav v BIOSu bootování z CD a poté máš dvě možnosti:
1. Vložit instalační CD tvého "žádného" systému, který tam chceš dát a při této instalaci odstraníš oddíly (systém). Pak už zvolíš disk a pokračuješ v instalaci.
2. Nabootuješ Live CD Ubuntu a v Systém - Správa - Gparted spustíš tento nástroj a odstraníš oddíly. Pak už pokračuješ rovnou v instalaci zvoleného systému. Tedy nabootuješ tvůj systém a nainstaluješ.
http://wiki.ubuntu.cz/GParted

Marp

• Moderátor
  • Závislák
  • Moje práce není probudit ovce, ale shromáždit vlky
    • Marek Marp Pszczolka
« Odpověď #2 kdy: 04 Prosince 2009, 12:14:21 »
mam novy notebook bez OS chtěl sem si tam dát ubuntu, ale přestalo se mi to líbit a tak ho chci zase odinstalovat,ale netuším jak, když nemám další operační systém.dal jsem tam opět instalačni cd ubuntu a chtěl ho odinstalovat,ale nic se nespusti a když dam prochazet složky nenašel sem ani uninstal a vubec nic z toho nejde zpustit a piše to chyby. jde to nějak, že bych v biosu nastavil bootovani nejdřive mechaniky a pak až z pevného disku? a že bych to udělal teda zas přes to cd hned teda po spuštění počítače ručně.Půjde to?nevim jestli jsem to dobře napsal,snad to pujde pochopit.díky

Vložit LiveCD do mechaniky, spustit > Vyzkoušet Ubuntu... hned první položka v menu po nabootování. Jakmile naběhne, tak spustit Terminál - je Aplication > Accerssiones a zadat
Kód: [Vybrat]
sudo gpartedSpustí se aplikace gParted > tam se zobrazí disk/y a partition/s a dáš vše vymazat. Tím je systém odinstalovaný. Dáš ukončit LiveCD a máš noťase opět bez jakéhokoliv systému.
Akorát nějak netuším, nač ti bude noťas bez systému... to je jako bys měl novou audinu a nechal si vybrakovat motor  ;)
Pokud chceš vyzkoušet jinou distribuci, tak můžeš vynechat ten postup nahoře, a novým systémem přeinstaluješ ten původní.

Koukám, že luisah má rychlejší prsty  ;)
Marek *Marp* Pszczolka
--------------------------------------------
Lenovo IdeaPad 5, CPU: 8jádrový AMD Ryzen 7, 16GB RAM, GPU: AMD ATI Renoir, 512GB SSD + Debian GNU/Linux Bookworm/Sid - Kernel: 5.18

ubuntulama

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 04 Prosince 2009, 14:49:30 »
díky moc, udělal jsem to tak, pak vytáhl cd z mechaniky,restart a při s puštění se už opravdu nenabootuje ubuntu,ale napíše mi to tohle:
Kód: [Vybrat]
GRUB Loading stage 1.5
GRUB loading, please wait...
Error 22
Je to velký problém?
PS:samozřejmě, že nebudu mít noťas bez OS a že si tam právě budu dávat Windows 7.

luisah

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 04 Prosince 2009, 15:17:40 »
Není to problém, Windows ti MBR přepíše svým zavaděčem.

ubuntulama

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 04 Prosince 2009, 15:27:24 »
ok,děkuji zatím moc za poskytnutou pomoc. Kdyby byl po instalaci Win 7 nějaký prolém,tak ještě příjdu požádat o radu.Tak zatím a díky

luisah

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 04 Prosince 2009, 15:32:38 »
Kdyby byl po instalaci Win 7 nějaký prolém,tak ještě příjdu požádat o radu.
To budeš muset už na nějaké ms fórum.  ;)

ubuntulama

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 04 Prosince 2009, 15:48:18 »
aha, no vlastně jo

ubuntulama

• Návštěvník
Re: Ubuntu 9.04 na novém notebooku-problém s odinstalaci [vyřešeno]
« Odpověď #8 kdy: 07 Prosince 2009, 12:53:33 »
ok,všechno funguje jak má,tím pádem vyřešeno,můžete třeba LOCK
Díky moc

Marp

• Moderátor
  • Závislák
  • Moje práce není probudit ovce, ale shromáždit vlky
    • Marek Marp Pszczolka
Re: Ubuntu 9.04 na novém notebooku-problém s odinstalaci [vyřešeno]
« Odpověď #9 kdy: 07 Prosince 2009, 14:36:58 »
[vyřešeno]
Marek *Marp* Pszczolka
--------------------------------------------
Lenovo IdeaPad 5, CPU: 8jádrový AMD Ryzen 7, 16GB RAM, GPU: AMD ATI Renoir, 512GB SSD + Debian GNU/Linux Bookworm/Sid - Kernel: 5.18

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.