Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Evince - zvýraznění diakritiky  (Přečteno 1237 krát)

fafner

• Návštěvník
Evince - zvýraznění diakritiky
« kdy: 05 Prosince 2009, 01:14:32 »
Mám problém se zvýrazněním diakritiky v Evince, viz obrázek:

Dokud text nepotřebuji označit, je vše v naprostém pořádku. Stejně tak dokud nepotřebuji označit diakritiku.Jsou i dokumenty, ve kterých je i zvýrazněný text s diakritikou v pořádku, bohužel jsem nepřišel na to, jak jsou tvořeny. Tento dokument je vysázen přes pdfcslatex. Nevíte někdo co s tím?

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
Re: Evince - zvýraznění diakritiky
« Odpověď #1 kdy: 05 Prosince 2009, 08:50:12 »
Můj dojem je tento: některé PDF dokumenty obsahují české znaky jako celistvé znaky (asi v UTF). Některé jiné dokumenty ale obsahují diakritiku jen jako dodatečně "nakreslené" značky nad písmenka. To umožňuje v Latexu k libovolnému písmenku nasázet třeba značku diakritiky, vektoru a operátoru najednou. Pak ale je Evince zmaten při označování.

Znám to a nevím, jak to řešit, kromě OCR. Jiné prohlížeče PDF (tj. Acroread, Foxit reader, KPDF...) nepomůžou?
http://www.vrattenamstat.cz/ | Buďme tolerantní k triviálním dotazům; neznamenají "neumím to najít", ale "nejsem si jist, že to je správná cesta".

fafner

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 05 Prosince 2009, 18:32:22 »
V jiných prohlížečích, třeba jako acrobat reader se to čte v pohodě... ale narozdíl od evince se mi AR načítá cca 10x déle (evince do vteřiny, AR do deseti), navíc není open source...

ale asi mi nic jiného nezbyde...

fafner

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 08 Prosince 2009, 09:49:50 »
Hm, tak v Acrobat Readeru se dalo zvýraznit sice dobře, ale text zkopíroval špatně - znaky s diakritikou vypadaly jako

cˇ, rˇ,e´ ....

Čím překládat z TeXu aby byla diakritika v pořádku? Any clue?

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.