tak ináč: červená dióda - myslím si, že signalizuje "prácu, vyťaženie" počítača. teda neprerušované svietenie (domnievam sa) znamená plné vyťaženie pc. pretože na nič iné nevidím, je to jediná vec, ktorú môžem popísať. a ďalší prejav je "zastavenie sa" všetkého, čo vidím na obrazovke.
Ďalší notebook má rovnako ubuntu, ale tá inštalácia je iná, zrejme rozoznala ntb a inštalovala sa upravená. (súdim to z toho, že obrazovka nie je "vysvietená" pri práci na batérie, atak ďalej). tu problémy nemám, funguje bez výkyvov.
a ntb s win 98 a office 97 je starý digital hi note. v "stolovom pc mám operačný systém xp, ktorý potrebujem na práce s ms office 97-2003, pre ľudí, ktorým posielam, prijímam od nich dokumenty. a mám tam i ubuntu, s ktorým pracujem všetok ostatný čas.
myslel som si, že keď mi nabehlo okno s ponúkanými aktualizáciami, že je vhodné inštalovať ich, ďalej reštartovať, tak, ako mi to "obrazovka" ponúkala. v dobrej viere som to urobil. a po tom reštarte sa všetko spomalilo, zamŕzalo. ďalší deň trochu menej. jedná sa o chybu, alebo je to tým, že "zdieľam súbory" s ďalšími, ktorí aktualizujú ? alebo som v rovnakej blbej situácii ako som bol s XP, ktoré z ničoho nič vyplo pc a "bola tma", (žiadna modrá obrazovka, čierna tma).