Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Kompilace ze zdrojových kodů?  (Přečteno 3959 krát)

MSlove

• Aktivní člen
  • *
  • Nesnáším ten teplej linux
Kompilace ze zdrojových kodů?
« kdy: 18 Prosince 2009, 23:42:44 »
Ahoj byl by tu někdo tak ochotný a trpělivý aby mě naučil kompilovat ze zdrojového kodu? Důvod je ten že bych  si rád instaloval do distribuce nejnovější programy které ve zdrojích nenajdu, všude se píše jak je kompilace jednoduchá že se jedná o tři příkazy ale nikdy se mi nic zkompilovat nepodařilo podle wiki jsem si nainstaloval balíčky build-essential a checkinstall ptom to udělám podle postupu, rozbalím archiv, otevřu terminál, přejdu do složky, cd složka a zadám příkaz  ./configure něco to začne nastavovat a potom se to zastaví, potom zadám make a napíše mi to tohle make: *** No targets specified and no makefile found.  Stop. a tod vše. slyšel jsem že v ubuntu chybí nějaké balíčky ke kompilaci a že se musí doinstalovat ale to bych se asi zbláznil hledat balíček po balíčku . Díky za každou radu hlavně mi nepište odpovědi typu na co kompilovat když máš programy v repozitáři  ::)

« Poslední změna: 19 Prosince 2009, 14:34:57 od Freety23 »
Používejte microsoft

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
Re: Kompilace ze zdrojových kodů?
« Odpověď #1 kdy: 19 Prosince 2009, 00:10:59 »
Stáhnout si zdrojáky, přečíst readme, přečíst případně makefile (tam najdete použitelné parametry pro make - install, all ap.) a zařídit se podle zjištěných informací.
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

LuciusMare

• Závislák
Citace
<Firzen> tak teď budu Číňan
<Firzen> tak uvidíme :D
Jabber: LuciusMare (zkroucenina) jabbim (tecka) cz

MSlove

• Aktivní člen
  • *
Freety23
« Odpověď #3 kdy: 19 Prosince 2009, 00:27:38 »
Podle toho jsem to dělal už to znám naspamět ale pořád mi tam něco chybí zajímalo by mě co si mám stáhnout abych mohl kompilovat všechny programy, protože už mě začíná štvát to že mi to napíše že chybí nějaký balíček já ho doinstaluju a vono si to vymyslí další balíček a takle bych to mohl dělat do nekonečna
 :-\
« Poslední změna: 19 Prosince 2009, 12:25:55 od Freety23 »
Používejte microsoft

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #4 kdy: 19 Prosince 2009, 00:44:36 »
vono si to nic nevymyslí, autor vám pravděpodobně v readme, nebo alespoň v hlavičkách píše jaké předpokládá knihovny v systému proti kterým se program bude kompilovat...
Nestěžujte si že je to složité, něco číst a probírat se zdrojáky. Buď počkáte až to zkompiluje maintainer balíčku v distribuci, odstraní konflikty, upraví závislosti a připraví pohodlný deb balíček, nebo si to tedy uděláte sám. 

Univerzální návod na všechno neexistuje, ale jestli sem-tam něco chcete kompilovat a jiná verze téhož je v repozitářích tak použijte
Kód: [Vybrat]
apt-get build-dep ToCoChceteKompilovatpak již většinu/všechny závislosti v systému budete mít k dispozici a můžete si zkusit zkompilovat vlastní verzi.
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

MSlove

• Aktivní člen
  • *
Freety23
« Odpověď #5 kdy: 19 Prosince 2009, 12:29:40 »
Jo po tom příkazu apt-get build-dep ToCoChceteKompilovat to funguje nevím ani jak je to možný ale ted už funguje zlatá trojka podle navodu :D akorád ted nechápu jestli ten zdrojový kod po instalaci mohu vymazat nebo si ho mám někam uložit.A jaký význam má tento příkaz, to dotáhně nejaký vývojový knihovny nebo co že to najednou jde a mám nainstalovanou nejnovější verzi vlc  ;D hurá
« Poslední změna: 19 Prosince 2009, 12:40:56 od Freety23 »
Používejte microsoft

LuciusMare

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 19 Prosince 2009, 12:33:29 »
Přesně tak, to stáhne to co to potřebuje :) (Samozřejmě musí to ten program znát, pokud máš nějaký nepoužívaný obskurní program tak holt budeš muset přečíst README)
Citace
<Firzen> tak teď budu Číňan
<Firzen> tak uvidíme :D
Jabber: LuciusMare (zkroucenina) jabbim (tecka) cz

MSlove

• Aktivní člen
  • *
Freety23
« Odpověď #7 kdy: 19 Prosince 2009, 12:46:21 »
 ;D super to je OS podle mích představ ;) nádhera sním pracovat.
« Poslední změna: 19 Prosince 2009, 12:52:50 od Freety23 »
Používejte microsoft

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.