Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: malo mista [vyřešeno]  (Přečteno 6294 krát)

vencek

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 36
    • Zobrazit profil
Re: malo mista
« Odpověď #25 kdy: 07 Ledna 2010, 12:10:45 »
muze bejt DVD?? :D

vencek

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 36
    • Zobrazit profil
Re: malo mista
« Odpověď #26 kdy: 07 Ledna 2010, 12:43:53 »
Aha, tak teď by to teoreticky mělo běžet.

Já jsem si ještě teď vzpoměl, že když jsem kámošovi instaloval na jeden notebook (už ani nevím, co to bylo zač) Wokna, tak tam se to nastavovalo obdobně, ale standardně to nefungovalo. Stejně tak, jako se lezlo do BIOSu a k tomu byla určena klávesa (už ani nevím co to bylo za klávesu), tak také tam byla možnost Boot a až tím se to zaktivovalo a začal projíždět disk v mechanice.
no ja vlastne stisknu Esc a obevi se nabidka
F1 System Information
F2 System diagnostics
F9 Boot Device Options
F10 Bios Setup
F11 System Recovery
F12 Network Boot

skousel sem  F9 a v dalsi nabidce sem u CD/DVD Rom dal enter a nic to neudelalo...akorat trosec zabzucela mechanika a dal nic...obevilo se vlasne jestli si chci vybrat visty bo linux... spatne vypalene nebo spatne nabootovane?

maydule

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 122
    • Zobrazit profil
Re: malo mista
« Odpověď #27 kdy: 07 Ledna 2010, 12:53:07 »
muze bejt DVD?? :D
teoreticky by to melo behat, kdyztak me nekdo opravte  ;)

Aha, tak teď by to teoreticky mělo běžet.

Já jsem si ještě teď vzpoměl, že když jsem kámošovi instaloval na jeden notebook (už ani nevím, co to bylo zač) Wokna, tak tam se to nastavovalo obdobně, ale standardně to nefungovalo. Stejně tak, jako se lezlo do BIOSu a k tomu byla určena klávesa (už ani nevím co to bylo za klávesu), tak také tam byla možnost Boot a až tím se to zaktivovalo a začal projíždět disk v mechanice.
no ja vlastne stisknu Esc a obevi se nabidka
F1 System Information
F2 System diagnostics
F9 Boot Device Options
F10 Bios Setup
F11 System Recovery
F12 Network Boot

skousel sem  F9 a v dalsi nabidce sem u CD/DVD Rom dal enter a nic to neudelalo...akorat trosec zabzucela mechanika a dal nic...obevilo se vlasne jestli si chci vybrat visty bo linux... spatne vypalene nebo spatne nabootovane?
Jestli je stazene iso vypalene jako obraz, melo by to byt v poradku.
Jestli nema nejaky problem mechanika... Mas moznost vyzkouset externi? Asi ne, vid...  ;)

maydule

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 122
    • Zobrazit profil
Re: malo mista
« Odpověď #28 kdy: 07 Ledna 2010, 12:59:56 »
no ja tam taky neco nastavuju pomoci F5 a F6 
a mam to serazene takhle:
Internal CD/DVD ROM Drive
USB CD/DVD ROM Drive
USB Diskette on Key/USB Hard Disk
! USB Floppy
! Network Adapter
Premyslim, jestli polozka 3 znamena boot z usb flash disku, domnivam se, ze by mohla. Pak by melo byt mozne pres existujici ubuntu hodit ono .iso misto na cd/dvd na flash a zkusit takto...

vencek

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 36
    • Zobrazit profil
Re: malo mista
« Odpověď #29 kdy: 07 Ledna 2010, 13:07:12 »
mechanika by nemela bejt problem. je to novy notebook!! mohla bys mi prosim poslad odkaz kde to iso. stahnu ale aby to slapalo skusim to s tou flash 

opavacek

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 67
    • Zobrazit profil
Re: malo mista
« Odpověď #30 kdy: 07 Ledna 2010, 13:11:07 »
mechanika by nemela bejt problem. je to novy notebook!! mohla bys mi prosim poslad odkaz kde to iso. stahnu ale aby to slapalo skusim to s tou flash 

Ona i nová mechanika může být vadná. Je to přecijenom stroj. Ten soubor je obraz (ISO). Stačí otevřít v nějakém vypalovacím programu a je to.
Ubuntu, Debian, Mandriva 4ever!
Maahsův zákon: Vše funguje jenom proto, aby se to mohlo pokazit.

airlive

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2280
  • Linux User: 479151.
    • Zobrazit profil
Re: malo mista
« Odpověď #31 kdy: 07 Ledna 2010, 13:13:37 »
Trochu vám do toho vstoupím :
Pokud to chceš instalovat z usb-flešky tak si stáhni → Unetbootin pro windows→
http://unetbootin.sourceforge.net/
Rozklikneš a vybereš distribuci musíš mít zasunutou flešku min.1gb ten prog.všechno obstará nemusíš nic dělat.
Tím budeš mít bootovací flešku a stejně budeš muset zvolit bootování z flešky.
« Poslední změna: 07 Ledna 2010, 13:15:30 od airlive »
openSUSE Leap 15.1
Vivaldi: King of Browsers.
"Tón, kterým se hovoří v linuxových skupinách, je tvrdý, ale srdečný..."

maydule

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 122
    • Zobrazit profil
Re: malo mista
« Odpověď #32 kdy: 07 Ledna 2010, 13:19:34 »
Nebo muzes pouzit to .iso, ktere jsi predpokladam uz stahoval - gparted live cd.

vencek

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 36
    • Zobrazit profil
Re: malo mista
« Odpověď #33 kdy: 07 Ledna 2010, 13:36:19 »
neco delam spatne!pri botoovani z flash to vipise Disk error tu ditribuci mam vybrat jakou? ubuntu nebo viststy?(delam to ve vistach)

opavacek

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 67
    • Zobrazit profil
Re: malo mista
« Odpověď #34 kdy: 07 Ledna 2010, 13:51:46 »
neco delam spatne!pri botoovani z flash to vipise Disk error tu ditribuci mam vybrat jakou? ubuntu nebo viststy?(delam to ve vistach)

Teď nějak moc nerozumím.
Ubuntu, Debian, Mandriva 4ever!
Maahsův zákon: Vše funguje jenom proto, aby se to mohlo pokazit.

vencek

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 36
    • Zobrazit profil
Re: malo mista
« Odpověď #35 kdy: 07 Ledna 2010, 13:53:15 »
takze podarilo se mi nabotovat flash disk a dokonce se mi pdarilo spustit gp parted ale je to anglicke a ja sem z toho v prdeli a navic u toho oddilu s kterym potrebuju pracovat je zamek a nejde s nim nic delat

opavacek

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 67
    • Zobrazit profil
Re: malo mista
« Odpověď #36 kdy: 07 Ledna 2010, 14:06:02 »
takze podarilo se mi nabotovat flash disk a dokonce se mi pdarilo spustit gp parted ale je to anglicke a ja sem z toho v prdeli a navic u toho oddilu s kterym potrebuju pracovat je zamek a nejde s nim nic delat

Klikni na ten oddíl pravým tlačítkem a dej Unmount. Tím ho odpojíš.
Ubuntu, Debian, Mandriva 4ever!
Maahsův zákon: Vše funguje jenom proto, aby se to mohlo pokazit.

vencek

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 36
    • Zobrazit profil
Re: malo mista
« Odpověď #37 kdy: 07 Ledna 2010, 14:15:01 »
a pak co?ma si vytvorit vlastni oddil pro ubuntu??cokdyz pak budu mit ten sami problem co ted cokdyz tam bude porad malo mista i kdyz ten oddil bude dostatecne velky?

maydule

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 122
    • Zobrazit profil
Re: malo mista
« Odpověď #38 kdy: 07 Ledna 2010, 14:24:06 »
Ano. Potrebujes Vistam cast disku (treba 250gb) vzit a rict mu, ze tam ma vytvorit oddil pro ubuntu. Ty mu tady zadas, jak ma byt velky... Pak muzes nainstalovat Ubuntu na cely ten oddil, co mu tady ukousnes.

opavacek

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 67
    • Zobrazit profil
Re: malo mista
« Odpověď #39 kdy: 07 Ledna 2010, 14:24:16 »
a pak co?ma si vytvorit vlastni oddil pro ubuntu??cokdyz pak budu mit ten sami problem co ted cokdyz tam bude porad malo mista i kdyz ten oddil bude dostatecne velky?

Když to uděláš správně, tak nemůže se stát. Problém je však v tom, že nevím, jak máš v současnosti disk rozdělený. Ale pokud chceš oddíl zmenšit, tak klikni na něj pravým tlačítkem a dej Resize/Move.

Osobně si ale myslím, že nemusíš ani použít GParted, ale rovnou spusť instalaci Ubuntu a tam už si zvolíš, jakou kapacitu má mít oddíl s Ubuntu. Pro začátečníka je to daleko jednodušší s jistějším výsledkem. Navíc budeš mít i jistotu, že se vytvoří swap oddíl.
Obrázek zde
« Poslední změna: 07 Ledna 2010, 14:27:39 od opavacek »
Ubuntu, Debian, Mandriva 4ever!
Maahsův zákon: Vše funguje jenom proto, aby se to mohlo pokazit.

maydule

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 122
    • Zobrazit profil
Re: malo mista
« Odpověď #40 kdy: 07 Ledna 2010, 14:28:19 »
Když to uděláš správně, tak nemůže se stát. Problém je však v tom, že nevím, jak máš v současnosti disk rozdělený. Ale pokud chceš oddíl zmenšit, tak klikni na něj pravým tlačítkem a dej Resize/Move.

Osobně si ale myslím, že nemusíš ani použít GParted, ale rovnou spusť instalaci Ubuntu a tam už si zvolíš, jakou kapacitu má mít oddíl s Ubuntu.
Obrázek zde

Jestli to dobre chapu, jsou na celem disku Visty. Takze to bude vypadat jako na obrazku, ale modra cast bude pojmenovana win...

opavacek

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 67
    • Zobrazit profil
Re: malo mista
« Odpověď #41 kdy: 07 Ledna 2010, 14:29:21 »
Když to uděláš správně, tak nemůže se stát. Problém je však v tom, že nevím, jak máš v současnosti disk rozdělený. Ale pokud chceš oddíl zmenšit, tak klikni na něj pravým tlačítkem a dej Resize/Move.

Osobně si ale myslím, že nemusíš ani použít GParted, ale rovnou spusť instalaci Ubuntu a tam už si zvolíš, jakou kapacitu má mít oddíl s Ubuntu.
Obrázek zde

Jestli to dobre chapu, jsou na celem disku Visty. Takze to bude vypadat jako na obrazku, ale modra cast bude pojmenovana win...

Přesně tak.
Ubuntu, Debian, Mandriva 4ever!
Maahsův zákon: Vše funguje jenom proto, aby se to mohlo pokazit.

vencek

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 36
    • Zobrazit profil
Re: malo mista
« Odpověď #42 kdy: 07 Ledna 2010, 15:55:02 »
kamo tohle si mi mohl rict driv!takze stare ubuntu asi smazat a stahnout nove?pres wubi asi nebude rozumne to delat co?takze vypalit a nabootovat?

opavacek

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 67
    • Zobrazit profil
Re: malo mista
« Odpověď #43 kdy: 07 Ledna 2010, 16:13:56 »
kamo tohle si mi mohl rict driv!takze stare ubuntu asi smazat a stahnout nove?pres wubi asi nebude rozumne to delat co?takze vypalit a nabootovat?

Však jak já, tak i kolega airlive ti tu dával návod na Českou Wiki Ubuntu. Tam je to krásně popsané i s obrázky, tak jsem předpokládal, že sis to přečetl a že jsi měl nějaké důvody, které tě vedli k použití GParted (osobně já když něco instaluji, tak si to vždy nejprve v něm připravím - ale není to nutnost, obzvláště pokud se bavíme o tak jednoduchém rozdělení disku jako máš ty v plánu).

Takže ještě jednou zde: Průvodce instalací

Další informace spojené s instalací najdeš zde: Instalace
« Poslední změna: 07 Ledna 2010, 16:31:35 od opavacek »
Ubuntu, Debian, Mandriva 4ever!
Maahsův zákon: Vše funguje jenom proto, aby se to mohlo pokazit.

vencek

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 36
    • Zobrazit profil
Re: malo mista
« Odpověď #44 kdy: 07 Ledna 2010, 16:19:24 »
jj diki moc vsem:-) jeste se ozvu jak sem dopadnul:D

maydule

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 122
    • Zobrazit profil
Re: malo mista
« Odpověď #45 kdy: 07 Ledna 2010, 16:21:36 »
kamo tohle si mi mohl rict driv!takze stare ubuntu asi smazat a stahnout nove?pres wubi asi nebude rozumne to delat co?takze vypalit a nabootovat?
Nojo, to vzniklo na zacatku, ze staci gparted, jeste nez se vyjasnilo, ze je instalovano pres wubi, to jsme mysleli, ze je Ubuntu nainstalovano klasicky...

Takze... Ubuntu nainstalovane pres wubi asi smaz. Potom stejnym zpusobem, jakym jsi vyrabel flash disk s gparted, vyrob flash disk s instalackou Ubuntu. Nabootuj z flash disku a muzes instalovat. Pruvodce instalaci je jednoduchy, v prubehu Ti to ukaze podobnou obrazovku s rozdelenim disku, jaka tu byla ukazana opavackem pred chvili - jak zvyraznil to posouvatko, tak tim si nastavis, kolik mista dat ubuntu a je to  ;)

EDIT: Byla jsem pomala  :D :D ale uz to stejne poslu, treba to neni nadarmo  ;D

vencek

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 36
    • Zobrazit profil
Re: malo mista
« Odpověď #46 kdy: 07 Ledna 2010, 20:10:02 »
cao este mam dotaz prave ted instaluju nove ubuntu u casti s temi oddili jsem dal: nainstalovat je vedle sebe a vybirat meyi nimi ..... nastavil sem si posuvnikem GB dal vpred a cosi to napsalo nepamatuji uz co ale ted je tam uy tak 30minut ze zmena velikosti oblasti a rikam nejmin pul hodinz uy to stoji na 0 preconetech co s tim sakraaaa?

vencek

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 36
    • Zobrazit profil
instalace
« Odpověď #47 kdy: 07 Ledna 2010, 20:12:29 »
cao mam dotaz prave ted instaluju nove ubuntu u casti s temi oddili jsem dal: nainstalovat je vedle sebe a vybirat mezi nimi ..... nastavil sem si posuvnikem GB dal vpred a cosi to napsalo nepamatuji uz co ale ted je tam uz tak 30minut ze zmena velikosti oblasti a rikam nejmin pul hodiny uz to stoji na 0 procentech co s tim sakraaaa?

ladarozan

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 837
    • Zobrazit profil
Re: instalace
« Odpověď #48 kdy: 07 Ledna 2010, 20:16:22 »
Dát to znova a tentokrát nastavit oddíly ručně, to je podstatně lepší.
AMD A4-5300, Hauppauge HVR-4000, Ubuntu 12.04, Windows 8
-Tablet Protab26 a Toshiba AT10 Android 4.3.1
-Asus EEE1000H,WinXP

opavacek

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 67
    • Zobrazit profil
Re: malo mista
« Odpověď #49 kdy: 07 Ledna 2010, 20:28:38 »
cao este mam dotaz prave ted instaluju nove ubuntu u casti s temi oddili jsem dal: nainstalovat je vedle sebe a vybirat meyi nimi ..... nastavil sem si posuvnikem GB dal vpred a cosi to napsalo nepamatuji uz co ale ted je tam uy tak 30minut ze zmena velikosti oblasti a rikam nejmin pul hodinz uy to stoji na 0 preconetech co s tim sakraaaa?

Tomu nějak nerozumím. Nešlo by nějak psát více srozumitelněji?

Jinak ta dlouho trvající změna může být způsobena tím, že v daném místě byli nějaké data a teď  je kopíruje na jiné místo disku. Pracuje HDD?

Kolik GB sis vyhradil pro oddíl Ubuntu?
« Poslední změna: 07 Ledna 2010, 20:34:14 od opavacek »
Ubuntu, Debian, Mandriva 4ever!
Maahsův zákon: Vše funguje jenom proto, aby se to mohlo pokazit.

 


Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.