Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: malo mista [vyřešeno]  (Přečteno 6295 krát)

vencek

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 36
    • Zobrazit profil
malo mista [vyřešeno]
« kdy: 04 Ledna 2010, 17:26:06 »
zdravim ;) sem s linuxem zacatecnik jen tak sem si ho nainstaloval a nejak se mi zalibil.ale mam problem mam jeste visty takze mam dva operacni systemy ale na ubuntu spada strasne malo mista.newite jak nejak ty GB rozdelit? aby bylo na viste dejme tomu 250gb a na ubuntu take 250gb?
« Poslední změna: 13 Ledna 2010, 07:29:33 od kiklhorn »

vencek

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 36
    • Zobrazit profil
Re: malo mista
« Odpověď #1 kdy: 04 Ledna 2010, 17:26:28 »
predem dikky za odpovedi:-)

arrange

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4031
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
    • Zobrazit profil
Re: malo mista
« Odpověď #2 kdy: 04 Ledna 2010, 17:43:16 »
Přečti si instrukce k programu GParted/Editor diskových oddílů, část Změnit velikost/Přesunout. Kdyby ti bylo tam něco nejasné, klidně se zeptej znovu.
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

vencek

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 36
    • Zobrazit profil
Re: malo mista
« Odpověď #3 kdy: 06 Ledna 2010, 18:43:19 »
ten program mi stejne nepomuze pac ubuntu mam nainstalovane na tom velkem disku a kdyz spustim ten program tak s tim diskem nemuzu pracovat protoze sem pripojeny. na tom druhem je pouhych 10 gb a to sou jakesy RECOVERY! newis co s tim?

opavacek

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 67
    • Zobrazit profil
Re: malo mista
« Odpověď #4 kdy: 06 Ledna 2010, 18:53:06 »
Gparted najdeš na instalačním CD/DVD Ubuntu. Stačí jej nabootovat (ve výběru dej Vyzkoušet Ubuntu bez jakýchkoliv změn na vašem počítači). Pak nebudeš používat svůj HDD a upravy na svém disku provedeš úplně v pohodě.
« Poslední změna: 06 Ledna 2010, 19:03:26 od opavacek »
Ubuntu, Debian, Mandriva 4ever!
Maahsův zákon: Vše funguje jenom proto, aby se to mohlo pokazit.

vencek

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 36
    • Zobrazit profil
Re: malo mista
« Odpověď #5 kdy: 06 Ledna 2010, 18:55:44 »
instalacni cd ubuntu nemam!mam to stahnute z internetu a nainstolovane ve vistach

maydule

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 122
    • Zobrazit profil
Re: malo mista
« Odpověď #6 kdy: 06 Ledna 2010, 19:04:11 »
Tak si stáhní instalační .iso z netu a vypal na cd (vypálit obraz na disk) a nabootuj z toho cd. Je to celkem jedno, jestli to je ta verze, co máš nainstalovanou, nebo ne, upravit oddíly půjdou...

airlive

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2280
  • Linux User: 479151.
    • Zobrazit profil
Re: malo mista
« Odpověď #7 kdy: 06 Ledna 2010, 19:10:46 »
Tak si stáhní instalační .iso z netu a vypal na cd (vypálit obraz na disk) a nabootuj z toho cd. Je to celkem jedno, jestli to je ta verze, co máš nainstalovanou, nebo ne, upravit oddíly půjdou...

Pokud potřebuješ jen gparted tak stačí stáhnout jen program celý livko je zbytečný ;)
http://www.stahuj.centrum.cz/utility_a_ostatni/systemove_nastroje/sprava_disku/gparted-livecd/
« Poslední změna: 06 Ledna 2010, 20:12:33 od airlive »
openSUSE Leap 15.1
Vivaldi: King of Browsers.
"Tón, kterým se hovoří v linuxových skupinách, je tvrdý, ale srdečný..."

vencek

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 36
    • Zobrazit profil
Re: malo mista
« Odpověď #8 kdy: 06 Ledna 2010, 19:34:55 »
moc to nechapu ale reknete mi jaktoze je v ubuntu malo mista kdyz je to nainstalovane na disku na kterem mam volnych 300gb

airlive

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2280
  • Linux User: 479151.
    • Zobrazit profil
Re: malo mista
« Odpověď #9 kdy: 06 Ledna 2010, 20:00:06 »
moc to nechapu ale reknete mi jaktoze je v ubuntu malo mista kdyz je to nainstalovane na disku na kterem mam volnych 300gb


No pokud jsi to instaloval do vist přes wubi a postupoval jsi dle návodu ve kterém je vše namačkané na 6-ti gb není se čemu divit.

Udělej to takhle:
1)stáhni livko Ubuntu KK 9.10 →
http://www.ubuntu.cz/ziskejte/stahnout
2)Rozděl si ten tvůj disk dle nápovědy co psal arrange //  třeba jen na 1/2 → vista/ubuntu
3)nainstaluj si to přímo na disk →
http://wiki.ubuntu.cz/Průvodce%20instalací
4)přečti si základy na wiki

Hodně štěstí s Ubuntu  ;)
openSUSE Leap 15.1
Vivaldi: King of Browsers.
"Tón, kterým se hovoří v linuxových skupinách, je tvrdý, ale srdečný..."

opavacek

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 67
    • Zobrazit profil
Re: malo mista
« Odpověď #10 kdy: 06 Ledna 2010, 20:06:22 »
vencek: Máš to nainstalováno pomocí Wubi nebo to máš ve VirtualBoxu nebo jak to máš?

Osobně doporučuji si to nainstalovat normálně tak, že nabootuješ instalační disk a systému dáš vlastní partition (oddíl). Instalace není vůbec těžká. Návod máš zde.
« Poslední změna: 06 Ledna 2010, 20:41:19 od opavacek »
Ubuntu, Debian, Mandriva 4ever!
Maahsův zákon: Vše funguje jenom proto, aby se to mohlo pokazit.

vencek

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 36
    • Zobrazit profil
Re: malo mista
« Odpověď #11 kdy: 06 Ledna 2010, 21:16:47 »
borci ani netusite jak sem z toho v prdeli!!!newim jestli pomoci wubi...nejak se mi nedari nabootovat dvd rom...

airlive

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2280
  • Linux User: 479151.
    • Zobrazit profil
Re: malo mista
« Odpověď #12 kdy: 06 Ledna 2010, 21:33:23 »
No zřejmě to nejde jelikož si musíš v Biosu změnit prioritu bootu na → cd/dvd  jelikož tam máš defaultně → hdd.

No jestli nevíš jak se ti tam to Ubuntu dostalo to je pak těžký :-\

1) nainstaloval si ho jako program do vist přes wubi ?  →
http://wiki.ubuntu.cz/Wubi     

2) nebo klasickou instalací z cd/dvd  ?   (což osobně pochybuji)

Edit: do biosu se dostaneš klávesou → esc,F2,F10,F11,   nebo možná nějakou jinou nevím jak to máš to bys měl vědět ty.
« Poslední změna: 06 Ledna 2010, 21:38:43 od airlive »
openSUSE Leap 15.1
Vivaldi: King of Browsers.
"Tón, kterým se hovoří v linuxových skupinách, je tvrdý, ale srdečný..."

opavacek

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 67
    • Zobrazit profil
Re: malo mista
« Odpověď #13 kdy: 06 Ledna 2010, 21:36:08 »
borci ani netusite jak sem z toho v prdeli!!!newim jestli pomoci wubi...nejak se mi nedari nabootovat dvd rom...

V BIOSu je třeba nastavit jako first boot jednotku CD-ROM, ale jestli se v tomto nevyznáš, tak asi bude nejlepší někoho sehnat, kdo se v tom aspoň trošku orientuje, než aby sis zneprovoznil počítač úplně.
« Poslední změna: 06 Ledna 2010, 21:37:43 od opavacek »
Ubuntu, Debian, Mandriva 4ever!
Maahsův zákon: Vše funguje jenom proto, aby se to mohlo pokazit.

airlive

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2280
  • Linux User: 479151.
    • Zobrazit profil
Re: malo mista
« Odpověď #14 kdy: 06 Ledna 2010, 21:40:52 »
borci ani netusite jak sem z toho v prdeli!!!newim jestli pomoci wubi...nejak se mi nedari nabootovat dvd rom...

V BIOSu je třeba nastavit jako first boot jednotku CD-ROM, ale jestli se v tomto nevyznáš, tak asi bude nejlepší někoho sehnat, kdo se v tom aspoň trošku orientuje, než aby sis zneprovoznil počítač úplně.

4@opavacek → ať tu netuplujem odpovědi,tak to tady zdárně dořeš  ;)
openSUSE Leap 15.1
Vivaldi: King of Browsers.
"Tón, kterým se hovoří v linuxových skupinách, je tvrdý, ale srdečný..."

opavacek

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 67
    • Zobrazit profil
Re: malo mista
« Odpověď #15 kdy: 06 Ledna 2010, 21:43:03 »
borci ani netusite jak sem z toho v prdeli!!!newim jestli pomoci wubi...nejak se mi nedari nabootovat dvd rom...

V BIOSu je třeba nastavit jako first boot jednotku CD-ROM, ale jestli se v tomto nevyznáš, tak asi bude nejlepší někoho sehnat, kdo se v tom aspoň trošku orientuje, než aby sis zneprovoznil počítač úplně.

4@opavacek → ať tu netuplujem odpovědi,tak to tady zdárně dořeš  ;)

Ok, díky. Zrovna jsem to chtěl předat tobě  :D.
Ubuntu, Debian, Mandriva 4ever!
Maahsův zákon: Vše funguje jenom proto, aby se to mohlo pokazit.

vencek

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 36
    • Zobrazit profil
Re: malo mista
« Odpověď #16 kdy: 06 Ledna 2010, 21:46:44 »
jj pres wubi
no ja to skousel nabootovat a nejak mi to nejde dal sem international cd/dvd rom na prvni pozici a niiiiic! nejdriv potrebuju vyresit gp parted a pak az novou instalaci ubuntu!nemam koho sehnat musim to nejak vyresit sam ale zatim se nedari

opavacek

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 67
    • Zobrazit profil
Re: malo mista
« Odpověď #17 kdy: 06 Ledna 2010, 21:58:35 »
Problém je v tom, že těch BIOSů je strašné množství. Takže já maximálně, co ti můžu teď poslat je obrázek nastavení v mém BIOSu:



Nevíš, co máš za verzi BIOSu a od jaké firmy? Např. u mě se jedná o AWARD 2005. Možná, že to by pomohlo.
Ubuntu, Debian, Mandriva 4ever!
Maahsův zákon: Vše funguje jenom proto, aby se to mohlo pokazit.

opavacek

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 67
    • Zobrazit profil
Re: malo mista
« Odpověď #18 kdy: 06 Ledna 2010, 22:10:39 »
Nebo tady třeba PhoenixBIOS:

Tam vlastně jenom seřazuješ to, z čeho má bootovat jako první, druhý atd. Pořadí se nastavuje pomocí kláves F5 a F6. Takto nastavené, jak je to na obrázku znamená, že když nenajde bootační disk v DVD-ROM, tak se snaží zavést systém z HDD atd.
« Poslední změna: 06 Ledna 2010, 22:14:23 od opavacek »
Ubuntu, Debian, Mandriva 4ever!
Maahsův zákon: Vše funguje jenom proto, aby se to mohlo pokazit.

vencek

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 36
    • Zobrazit profil
Re: malo mista
« Odpověď #19 kdy: 06 Ledna 2010, 22:17:39 »
no ja tam taky neco nastavuju pomoci F5 a F6 
a mam to serazene takhle:
Internal CD/DVD ROM Drive
USB CD/DVD ROM Drive
USB Diskette on Key/USB Hard Disk
! USB Floppy
! Network Adapter

opavacek

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 67
    • Zobrazit profil
Re: malo mista
« Odpověď #20 kdy: 06 Ledna 2010, 22:31:43 »
Aha, tak teď by to teoreticky mělo běžet.

Já jsem si ještě teď vzpoměl, že když jsem kámošovi instaloval na jeden notebook (už ani nevím, co to bylo zač) Wokna, tak tam se to nastavovalo obdobně, ale standardně to nefungovalo. Stejně tak, jako se lezlo do BIOSu a k tomu byla určena klávesa (už ani nevím co to bylo za klávesu), tak také tam byla možnost Boot a až tím se to zaktivovalo a začal projíždět disk v mechanice.
« Poslední změna: 06 Ledna 2010, 22:34:10 od opavacek »
Ubuntu, Debian, Mandriva 4ever!
Maahsův zákon: Vše funguje jenom proto, aby se to mohlo pokazit.

opavacek

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 67
    • Zobrazit profil
Re: malo mista
« Odpověď #21 kdy: 06 Ledna 2010, 22:49:18 »
A jeden dotaz bych měl:

Načítá se ten disk Ubuntu ve Windowsech v pohodě? Mě napadá, že ten disk může být poškozený, v případě, jestli máš možnost vyskoušet nabootovat jiný disk. Třeba jestli máš k dispozici disk Widnows, Ghost nebo něco co se dá bootovat, tak to bych zkusil.
« Poslední změna: 06 Ledna 2010, 22:52:25 od opavacek »
Ubuntu, Debian, Mandriva 4ever!
Maahsův zákon: Vše funguje jenom proto, aby se to mohlo pokazit.

vencek

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 36
    • Zobrazit profil
Re: malo mista
« Odpověď #22 kdy: 07 Ledna 2010, 11:43:15 »
nemam disk ubuntu ale gpparte live.no ja mam take notebook znacky HP a do biosu se dostanu klavesou Esc

vencek

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 36
    • Zobrazit profil
Re: malo mista
« Odpověď #23 kdy: 07 Ledna 2010, 11:52:16 »
jaste jsem se chtel zeptat:
nekdo mi tu poslal tenhle odkaz
http://www.stahuj.centrum.cz/utility_a_ostatni/systemove_nastroje/sprava_disku/gparted-livecd/
chtel sem se zeptat, kdyz to stahnu je to uz nainstalovane nebo to musim teprve nainstalovat a pak az vypalit¨?

maydule

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 122
    • Zobrazit profil
Re: malo mista
« Odpověď #24 kdy: 07 Ledna 2010, 12:07:00 »
chtel sem se zeptat, kdyz to stahnu je to uz nainstalovane nebo to musim teprve nainstalovat a pak az vypalit?
Jak je psano v odkazu: "Ke stažení je zde obraz CD, který je nutno nejprve vypálit na disk CD." Takze stahnout a rovnou vypalit, pak spoustet z cd :)

 


Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.