Je otázkou, jestli na 'domácí serverování' musí být serverová deska? Samozřejmě, že taková deska má své výhody, nějaká varianta KVM přístupu (který je často děravý), ECC paměti (tohle je lepší), SAS rozhraní (není už důležité) atd. Při dané ceně jsou tyto desky sestaveny z lepších komponent pro delší životnost a bezporuchovost (tolerance součástek, jejich kvalita atd.). V serverové skříni bývá také redundantní zdroj, z důvodu výpadku a nemožnosti rychlé výměny, ale to doma není potřeba.
Osobně používám 8 let klasické desktopové desky, kde kdyby bylo nejhůř, tak vše vyřeším jednoduše na koleni (max. připojím monitor). Pro mé nároky to bohatě stačí.
Samozřejmě že díky linuxu si můžu na takovém strojku doplnit nebo vyměnit, cokoliv mě napadne. Minulý rok můj ISP přišel s optikou až domů a ve své síti nasadil protokol IPv6. Sice dává pouze prefix /64 (/60 nebo /56 mi dát nechce), takže pro dálkový přístup (LTE od O2 IPv6 neumí) do IPv6 sítě používám OpenVPN tunel přes
NDP Proxy, kde mám /64 rozsah rozsekaný na pár /112 (pro TCP a UDP). Ve vnitřní síti mám nasazený
NAT66 (NTPv6), kdy vnitřní
ULA adresy šířím přes
DHCPv6 +
RADVD. Je to sice u IPv6 fušeřina, ale tohle bych na klasické 'krabičce' nikdy nenastavil.